С активирането на камерите глобите за каране без винетка са се утроили

С активирането на камерите глобите за каране без винетка са се утроили

© Георги ПауновскиСанкциите за шофиране без винетка са се увеличи почти тройно в първия ден от използването на камерите на рамките за контрол, съобщи днес експертът от "БГ Тол" доц. Георги Балабанов, цитиран от БНТ, Би Ти Ви и "Нова телевизия". Снимките от камерите се използват от вчера, като за 17 февруари те са засекли 730 нарушения, а още 75 водачи са глобени на пътя. Доц. Балабанов уточни пред "Нова телевизия", че досега мобилните екипи са обработвали 250-300 случая на ден.


Камерите на "БГ Тол" са разположени на 295 рамки, които покриват 10 800 километра от републиканската пътна мрежа. На останалите около 9200 км. контролът ще се извършва от мобилните екипи, които са 105.


Информацията за всички снимани нарушители влиза автоматично в базата с данни на тол-системата. При положение че в същия ден те бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол-контрола, шофьорите имат възможност да платят т. нар. компенсаторна такса, която за леките коли е 70 лв.
След влизането в сила на тол-системата на 1 март за камионите и автобусите над 3.5 тона, компенсаторните такси ще са от 150 лв. до 750 лв. в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.


Съгласно наредбите към Закона за движението по пътищата, ако водачът откаже да плати на място на мобилните екипи, ще му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. За да продължи пътя си, шофьорът трябва да плати уикенд винетка за лека кола и седмична винетка - за тежкотоварните автомобили, или съответно от 1 март - т. нар. максимален тол. В противен случай ще бъде глобен - с 300 лв. за леките автомобили до 3,5 тона, а за тежкотоварните - с 1800 лв.


Ако таксата не бъде платена, на нарушителите ще им бъде изпратен електронен фиш по пощата за плащане на глоба, която е 300 лева за леките автомобили. Той съдържа данни за мястото на нарушението, датата, часа, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика, на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, размера на глобата, срока, сметката и начините за плащане.


Фишовете ще се изпращат през "Български пощи", уточни днес доц Балабанов пред Би Ти Ви. Той допълни, че дори от най-далечните места глобите ще стигат за по-малко от месец.


В 14-дневен срок от получаване на санкцията може да бъде платена компенсаторна такса. Това става само по банков път, като в платежното нареждане трябва да се посочи номерът на електронния фиш.


Електронният фиш ще се анулира при плащане на компенсаторната такса в срок, както и в случаите, когато пътното превозно средство е обявено за издирване или за него законът не изисква плащане на пътна такса.


Законът предвижда при неплатена глоба за каране без винетка автомобилът да не може да мине годишен технически преглед. За целта тече непрекъснат обмен на информация с Министерството на транспорта, които имат ангажимент към прегледите.


Пред БНТ доц. Балабанов съобщи, че автомобилите с чуждестранни номера се санкционират на пътя от мобилните екипи на тол-полицията. Ако това не стане, трябва да платят глопата на граничния пункт, от който напускат страната. "Няма как да напуснат страната без да платят", увери експертът от "БГ Тол".


За Северната тангента на София трябва винетка


Към момента все още няма разбирателство между Столична община и пътната агенция за това как може да се ползват пътища като Северната скоростна тангента, шосето за Банкя и Панчарево. За момента за тях трябва винетка, каза доц. Георги Балабанов. Той обаче допълни, че на тези пътища няма рамки и контролът се извършва само от мобилни екипи.


Експертът от "БГ Тол" каза още, че такива спорни пътища има покрай много населени места и за всеки случай се водят разговори. "Процесът е динамичен, когато има промяна, това ще се отрази на картата, показваща участъците, за които е нужна винетка", каза още доц. Георги Балабанов.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4197 Весело

  Нали тези камери трябва да се изплатят. Някой трябва да плаща заплатите на новите работни места...

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  След два месеца да кажат дали и събираемостта на глобите е скочила тройно.

 3. 3 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Добре звучи като начало, дано наистина е вързана системата с граничните пунктове... ама като знам нашата "свързаност"...

  Pure Chewing Satisfaction
 4. 4 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Тая пушилка дето я вдигат от вчера за тия камери и глоби, започва да ми замирисва.
  Предполагам, че има спад в продажбата на ел. винетки и затова "плашат".

 5. 5 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Изводът е, че мобилните екипи заработват допълнително.

 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#5] от "гарата":

  Те са само 105 екипа и трябват два екипа за да хванеш нарушител - един го снима, другите след 1 -2км го спират. Отделно хващат само половината трафик защото ловят само за една лента. А камерите са 300бр, работят денонощно, директно пращат фиш и хващат и двете посоки.

 7. 7 Профил на mans
  mans
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Примерно в Благоевград са сложили такава камера на излизането от Струмско по старият път в посока Гробищният Парк, т.е за да иде човек до гробищата му трябва винетка...

  Е бахти наглите боклуци, дано скоро ги закопаят всичките!

 8. 8 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  Точно така + това, че една арка струва по-малко от автомобил, не работи на заплата и рушвет и има много по-ниски експлоатационни разходи.

 9. 9 Профил на biolakotka
  biolakotka
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#7] от "mans":
  А ти всеки ден до гробищата ли ходиш? И тоя път само до гробищата ли води? Като цопваш нещо в нета първо го осмиляй.

 10. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Значи, за сигурността по пътищата 30 години не можем да осигурим работещи камери. Щом е за рекета обаче, нещата се получават завидно бързо.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 11 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Чудят се как да взимат парите на хората. За тея глоби дето всеки ден прибират трябваше да са направили пътища за чудо и приказ. Да, ама не.

 12. 12 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да бяха сложили и камери за скорост заедно с тези за винетки и щеше да е рай!

 13. 13 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Да бяха сложили и камери за скорост заедно с тези за винетки и щеше да е рай!
  —цитат от коментар 12 на patrokalche


  Внимавай какво си пожелаваш!
  Камерите ги има по рамките, май засичането на скоростта е въпрос на функционалност.
  Най-вероятно това ще е следващата стъпка.

 14. 14 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Да бяха сложили и камери за скорост заедно с тези за винетки и щеше да е рай!
  —цитат от коментар 12 на patrokalche


  Ами те тези могат да засичат и скорост. Записват ти номера минал в 10:25 на дадено място. Записват те след това в 10:45 на следващото място на 30 км оттам. Компютъра смята: минал си 30 км за 20 мин, средна скорост 90, а ограничението там е 80. Хоп - изпринтва автоматично честитка и ти я праща по пощата.
  Колко му е? Но нарочно не го правят, да не дразнят електората.

 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Дано това донякъде озапти автоталибаните.

 16. 16 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 781 Неутрално

  КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ , БЕДНИТЕ ЧЕ ИЗГНИЯТ ЗАДИДАНИ ПО КЪЩИТЕ СИ , ЖИВИ И ЗДРАВИ Е ТОВА ЛИ СА ВИ СВОБОДНИТЕ ПРИДВИЖВАНИЯ НА ХОРА И ТОВАРИ , СМЕШНИЦИ , АПРОПО ТОВА НА ЛИ БЕШЕ ЗА ТОЛ БЕ МЪР...............

 17. 17 Профил на Aardvark
  Aardvark
  Рейтинг: 747 Неутрално

  700 на ден по 365 дена = 255 500 тариката. Някои се повтарят, разбира се. По средно 45 лв на година (ако допуснем, че средният шофьор харчи средно наполовина от годишната винетка), това са 11,5 мил. лв.

 18. 18 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Има ли глобени за липса на винетка по ССТ или самочпушилка

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Като идея е добре. Като изпълнение - ще видим. Винетките на инвалидите, получени чрез АСП и отразяването им в АПИ и бг. тол, може да объркат доста хора.

 20. 20 Профил на mednikizzle
  mednikizzle
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Aardvark":

  тъкмо щях да напиша, че пак събират милиони левове от хората, които потъват незнайно къде ...

 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1969 Любопитно

  Интереснно от санкционираните, колко са снимани повече от веднаж, както и колко пъти дневно могат да те санкционират за това?

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#9] от "biolakotka":

  Може да е гробар човека...

 23. 23 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#14] от "Камен":
  Чували ли сте за средства за измерване? Знаете ли какво представляват? Чували ли сте за сертофоциране на средствата за измерване?
  Не е ли по-удачно засичането на скоростта с лазАр?

 24. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Ега ги винетнат при баба ми.
  Защо да взимам винетка като не мога да се кача на Северната Скоростна Тангента?
  Детелина има, камъни има даже по цела нощ светят ама нъц мантинелите ги завариха и от никъде не можеш да се качиш на разклона за село Кубратово.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  "ЛамБи има" - lapsus klavis.😀
  То и камъни има де за по жутите павета😀

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Днес са из целия град.

 27. 27 Профил на army
  army
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Разбирам пари се искат тук, ама поне да има съотношение в глобите за сериозните нарушения към глобите за винетки, в полза на първите, а не обратно.

 28. 28 Профил на K.
  K.
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Не е нормално до преди няколко дни да е било Ок за Банкя и сега - винетка! Поне трябва да се информират хората за промяна на регулацията. Ние сме жители на софия, нали така? Това е произвол. Тези вьпроси бяха решени преди време и сега отново...

  K.
 29. 29 Профил на Mihail Tomov
  Mihail Tomov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Интересно е също от къде започва северната скоростна тангента, след като има камери на околовръстното точно след кръговото на обеля?

 30. 30 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  Бравос! Пътищата ги оправихте! А въздухът, водата? Слънцето? За тях винетки? Опааа! Забравих че вода няма. Пък и въздухът не е никакъв въздух ами смог. Ама пак може! Половин цена за смог?

 31. 31 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Сега остава и знаците за винетка да ги има.

 32. 32 Профил на Aardvark
  Aardvark
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#23] от "zhivko6461":

  Човекът е прав. Всички камери за средна скорост по света работят по начина, който той е описал. Единствено трябва да се синхронизират часовниците им, което е елементарно.

 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Евала за нихилизма на населението. Минава под рамките на ТОЛа , знае,че няма винетка и си вика еб@маааму сигур няма да ме фанат. Според мен властта на тиквите сериозно трябва да се замисли ,че това не е на добре за утрешното оцеляване на дембелите горе.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 34. 34 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Трябват им спешно пари на бандюгите и техните главатари за да изплатят взетата
  на вересия шпионска и наблюдателна техника с която следят и шпионират народа който да плаща глобите !
  Скоро бях глобен само за 2 дена закъсняла за плащане винетка просто по невнимание , бях претоварен и притеснен от други проблеми.
  Нищо - всяко зло за добро ! !

 35. 35 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#23] от "zhivko6461":Човекът е прав. Всички камери за средна скорост по света работят по начина, който той е описал. Единствено трябва да се синхронизират часовниците им, което е елементарно.
  —цитат от коментар 32 на Aardvark

  Принципът е такъж. Но те представляват друго средство за измерване, от съоветен клас на точност,което се синхронизира, калибрира серттифицира... Вие убеден ли сте, че камерите,за които става въпрос отговарят на подобни изисквания?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK