Съдебният съвет образува дисциплинарно производство срещу санкционирания от САЩ съдия

Снимка: архив

© Анелия Николова

Снимка: архивСъс 7 гласа "за" и 4 "против" съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да започне дисциплинарно производство срещу съдията от специализирания наказателен съд Андон Миталов, който бе посочен от САЩ като корумпиран и му бе наложена санкция за него и семейството му да пътува до страната.


Миналата седмица министърът на правосъдието Данаил Кирилов поиска от съдийската колегия да наложи най-тежкото дисциплинарно наказание - уволнение, заради неизпълнение на служебните задължения и накърняване престижа на съдебната власт. Тогава съдийската колегия отхвърли искането на министъра с мотива, че не е достатъчно пълно и мотивирано.


В петък миналата седмица Кирилов изпрати допълнение към искането си за дисциплинарно производство. Даниела Марчева, Боряна Димитрова и Атанаска Дишева, която е докладчик, са определени за членове на състава, който ще разгледа производството.
След над два часа и половина дебати при закрити врата днес съдийската колегия реши да започне такова производство, тъй като са налице формалните основания за това. В съвета е имало спор дали трябва да има освен формални основания и доказателства, но мнозинството е приело, че това на този етап не е нужно и доказателствата ще се събират в рамките на производството, обясни след гласуването Цветинка Пашкунова.


След края на заседанието председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обясни, че от САЩ и от прокуратурата не са изпратени данни и материали за съдия Миталов. От думите му се разбра, че е пристигнало писмо от антикорупционната комисия, която съобщава, че разполага с материали, но те са класифицирани.


По-късно писмото бе публикувано на сайта на ВКС и в него се обяснява, че законът, по който работи КПКОНПИ забранява разгласяването на факти и данни по сигнали до комисията и че предоставянето на информация за извършвани проверки би нарушило Закона за защита на класифицираната информация, защото действията на служителите на комисията и резултатите от работата им били класифицирани.


"С това действие на министъра на правосъдието в съдебната власт се настани политиката, а в съдебната власт няма място за политика, още повече за геополитика", коментира Панов.


Председателят на Върховния касационен съд подчерта, че с днешното решение ВСС се дава сигнал към всички магистрати, които трябва да знаят, че дори и за нарушения, свързани с правораздавателната дейност, може да им бъде търсена дисциплинарна отговорност.


Той добави, че в случая се иска и най-тежкото дисциплинарно наказание. А в същото време ВСС показва, че се превръща в съдебен орган, който може да разглежда необжалваеми съдебни актове и това, по думите на Панов, е притеснително.


Как мина заседанието на съдийката колегия миналата седмица - тук
Становището на Съюза на съдиите по казуса - тук
С какви мотиви министър Данаил Кирилов поиска дисциплинарно уволнение за съдия Миталов - тук
Защо бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска проверка от Инспектората на ВСС - тук
Какви са резултатите от проверката на инспектората - тук
Подробности за решението на Държавния департамент на САЩ срещу Миталов - тук
Какво съдържат разпоредбите, според които САЩ налагат подобни санкции - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK