Антикорупционната комисия внася в окръжните съдилища искове за над 7.5 млн. лв.

Антикорупционната комисия внася в окръжните съдилища искове за над 7.5 млн. лв.

© Велко АнгеловКомисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще внесе 12 искови молби за отнемане на имущество в окръжни съдилища в страната на обща стойност 7 544 917.26 лв., съобщи пресцентърът й.


Искът в Софийския градски съд за над 2.8 млн. лв. е срещу адвокат Лазар Караделиев, който е получил пари, без да е извършвал юридически или други услуги на дружество, което му е изплатило хонорар без документи. Лазар Караделиев, който е адвокат на мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, е привлечен като обвиняем от прокуратурата за участие в организирана престъпна група. В средата на миналата година стана известно, че Василев поръчал на Караделиев да плати 20 хил. евро на следователя Надежда Куюмджиева, за да "реши съдебните проблеми".


В Софийския градски съд антикорупционната комисия претендира и над 766 хил. лв. от бившия главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов. Той е привлечен като обвиняем от прокуратурата за това, че е ръководил организирана престъпна група, като е поискал и получил подкуп и е упражнил влияние при взимане на решения от длъжностно лице.
В Окръжния съд в Пазарджик е цената на иска от близо 2 млн. лв. от Иво М. са включени и два недвижими имота, посочва КПКОНПИ. В периода 2009 - 2014 г. той е принудил двама души чрез заплаха да му прехвърлят имоти и да му дадат пари, уточнява антикорупционната комисия.


Тя е предявила иск в Окръжния съд в Перник за близо 400 хил. лв. срещу Юлиян З., който е разследван за участие в организирана престъпна група, действала на територията на граничен пункт Кулата, че в качеството си на длъжностно лице е искал подкуп.


В Окръжния съд в Стара Загора КПКОНПИ е внесла искова молба за над 500 хил. лв. срещу Георги П., обвинен за това, че без разрешение е извършвал банкови сделки чрез предоставяне на кредити с договорена лихва за връщане, като по този начин е присвоил пари.


Антикорупционната комисия внася искови молби и в окръжните съдилища във Варна, Бургас, Търговище, Велико Търново, Шумен и Враца.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK