Съд във Варна осуети строителство в археологическия резерват "Античен Одесос"

Паркингът, който трябва да се превърне в жилищна сграда, се намира на метри от Морската градина и плажа във Варна

© АГКК

Паркингът, който трябва да се превърне в жилищна сграда, се намира на метри от Морската градина и плажа във ВарнаВ нарушение на закона главният архитект на Варна Виктор Бузев е издал заповед, с която е открил пътя за строителството на многоетажна сграда на мястото на паркинг в историческото ядро на града - архитектурно-археологическия резерват "Античен град Одесос". Това съобщи Административният съд във Варна.


Паркингът, чийто подробен устройствен план Бузев е разрешил да бъде променен, за да се превърне от терен "за обществено обслужване" в парцел "за жилищно строителство", е на крайбрежния бул. "Приморски" и е собственост на дружеството "Юнион тур". Имотът има обща граница с друг, в който се намират две сгради със статут на архитектурно-строителна недвижима


културна ценност с национално значение,
обединени под общото име "Възрожденска сграда в комплекс с параклис".


Параклисът е "Св. пророк Илия" и е собственост на Варненската и Великопреславска митрополия. Втората сграда е двуетажната и е известна като първата дарителска болница в България. В момента тя е със статут на паметник на културата с национално значение и в нея се помещава експозицията на единствения Музей по история на медицината в Югоизточна Европа.Според информацията за решението на Административния съд във Варна откриването на процедурата за превръщането на паркинга, граничещ с културни паметници, в строителен терен е продиктувано от желанието на собственика "Юнион тур"


в имота да се допусне застрояване


в рамките на максимално допустимите параметри за градоустройствената зона, в която той се намира, по общия устройствен план на Варна.


За него в момента действа специален режим на културно-историческа защита, тъй като в обхвата на архитектурно-археологическия резерват "Античен град Одесос - Варна", където той се намира, се препоръчва (без да се ограничава) "ниско" до "средно застрояване" с кота корниз 15 м. Както предходната, така и сегашната общинска администрация във Варна обаче безогледно пренебрегват тази препоръка.


Още за разрушаването на паметници на културата във Варна - тук, тук и тук.


Делото във Варненския административен съд е заведено по жалба на собственика на Музея на медицината - университетската болница "Св. Марина". В нея е посочено изрично, че с евентуалната промяна на подробния устройствен план на паркинга - собственост на "Юнион тур",


дружеството ще придобие безвъзмездно част от имота на болницата,


в който се намира възрожденският архитектурен комплекс. В решението на съда за спиране на процедурата е записано също, че тя е предприета в резултат на "съществено нарушение на административно-производствените правила, тъй като главният архитект на Варна Виктор Бузев не е уведомил за нея болницата "Св. Марина" и Варненската и Великопреславска митрополия.


Справка в Търговския регистър показва, че дружеството "Юнион тур" е собственост на 73-годишния Стоян Щърбаков и дъщеря му Йоанна Щърбакова. В момент тя управлява 15 компании и притежава еднолично или в съдружие собственост в още 7.


От 2008 г. до 2014 г. Щърбакова е съдружник в компанията "Сигда", която основава заедно със Станислав Папазов - син на бившия директор на "Пристанище Варна" Данаил Папазов. През 2017 г. "Сигда" придоби срещу 30 млн. евро ТЕЦ "Варна" и въглищното му пристанище. Година по-късно мажоритарен собственик на компанията стана почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Една от малкото разумни и добри новини от Варна!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  И сЯ КОЙ ще връща пари ???

 3. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Дай боже повече такива съдебни решения.

 4. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  Ми що не гътнат ''Черно море '', като е в археологическия резерват "Античен Одесос"?

  [email protected]
 5. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Ей кво е станало. Архитект Бузев, вероятно е надул бузите с няколко тлъсти пачки, подадени му от заинтересуваните да има строеж, нарушил е закона и какво? Да не би да са го осъдили затова? Пък и кой знае дали му е за първи път.

  мурзилка
 6. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  И това е интересно за Варна !
  ''Санкции за винетка до курорта "Златни пясъци", летището и селата Тополи, Звездица, Константиново и Казашко няма да има.''

  [email protected]
 7. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 834 Гневно

  спрян (засега) е един обект от общо колко ... ?

  просто в този си вид общините и държавата са вредни за обществото!

  заменките и осиранията окепазиха цялото черноморие, голЕмо важно че едно от общо милион престъпления е осуетено!

 8. 9 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 712 Весело

  ееех...жалко - голям блок щеше да стане, много апартаменти щяхме да продадем още на зелено.

 9. 10 Профил на Lyubomir Lambov
  Lyubomir Lambov
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":
  И сЯ КОЙ ще връща пари ???
  Вие смятате че на Бузев му плащат ли?
  Тоя плаши*****ник е назначен да изпълнява поръчки...

 10. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 714 Неутрално

  В нарушение на закона главният архитект на Варна Виктор Бузев е издал заповед, с която е открил пътя за строителството на многоетажна сграда на мястото на паркинг в историческото ядро награда - архитектурно-археологическия резерват "Античен град Одесос".

  Главният прокурор няма ли да се заинтересува?

 11. 12 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Ето къде било заровено кучето...

  "Сигда" придоби срещу 30 млн. евро ТЕЦ "Варна" и въглищното му пристанище. Година по-късно мажоритарен собственик на компанията стана почетният председател на ДПС Ахмед Доган."

 12. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  " От 2008 г. до 2014 г. Щърбакова е съдружник в компанията "Сигда", която основава заедно със Станислав Папазов - син на бившия директор на "Пристанище Варна" Данаил Папазов. През 2017 г. "Сигда" придоби срещу 30 млн. евро ТЕЦ "Варна" и въглищното му пристанище. Година по-късно мажоритарен собственик на компанията стана почетният председател на ДПС Ахмед Доган."

  Или казано просто схемите на сараите, чиито участници са просто за затвора, а имуществата им - за конфискация !

 13. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  И кога ще бъдат съдени тези престъпници, които разрешават подобни неща.

 14. 15 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Е не може. Стиропорените камъни са поръчани, пластмасовите крепостни стени са платени!
  Обратен път няма!

 15. 16 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 744 Любопитно

  А скоро кмета обикаляше крайните квартали да открива ненужни паркинги. В широкия център на Варна няма паркинг места поне срещу заплащане, дори за живущите там.
  За миналата година е събрал от такси синя зона и глоби 10 милиона лв. Това са поне 10 многоетажни платени паркинга. Къде потъват парите, кмете?

 16. 17 Профил на Ом
  Ом
  Рейтинг: 41 Неутрално

  И после Бузев и кмета ще ми се бият в гърдите колко паркинги щели да правят в центъра на Варна.

  А реалността каква е - място с функциониращ паркинг превърнато в парцел за застрояване с жилищна сграда,,,

 17. 18 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 468 Неутрално

  От прочетените препратки и необятния гугъл останах с убеждение че ПетяСлавова и Дънката,адвокати Миткови и други все в този кръг са изработили несъкрушима схема за унищожението на град Варна. уПс забравих кмета Потник и този Бузев. Всъщност наистина прекрасния град Варна в последните 10 години априличва на евтин бордей,а дали съвпада с управлението на герб .........

 18. 19 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Много добро решение. Блок там ще скрие забележителностите - музея за история на медицината и параклиса

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 19. 20 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Ама чакайте малко!
  Значи първо става дума за "паркинга на Параклиса". Това е терен на кьоше в съцето на Варна. Обаче е частен! Как е придобит и на кого е бил, преди Муцка да го придобие, разбирай много по-вероятно това да е самият Папазов или негови близки от първо коляно - Спас не казва. А това е много важен детайл.
  Второ - Бузев е минал през просото - ок. Нито ще е за пръв, нито за последен път. Съдът го е пернал през ръцете - изненада, но положителна. Така или иначе е проблем, защото очевидно за всички ни това е изненада, иначе нямаше да се налага пляскане през кунките.
  Трето - няма никакво значение в крайна сметка това, защото казусът просто се заплита, а не се решава и не се защитават интересите на двете страни. Какво имам пред вид: нима някой си мисли, че този парцел ще остане вечно така - прахолясал псевдо паркинг за няколко автомобила? Муцката ще поразпита, ще отработи нещата спрямо създалата се обстановка и ще атакува отново. Бъдете убедени на сто про! Не е забранено от закон собственикът да иска промяна на статут и да си реализира инвестиционният интерес, разберете веднъж за винаги! Спрете да гоните лудите, които ядат зелниците, а тези, които първоначално са им ги дали или им ги дават!! Ако се построи сграда с кота корниз 15 м, със сигурност Параклисът ще се "задуши". Колкото до другият музей забележете, на медицината! собственост на УМБАЛ "Св. Анна", аз например, като варненец, на когото къщата е на няколкостотин метра от това място, никога не бях го чувал. Ако се намира в някоя от къщите наоколо, които също са архитектурни паметници, то със сигурност и тя ще се "затисне" от новата сграда.
  Четвърто - обаче има от другата страна на везната на Темида следният факт - квадратен метър застроена площ в тази зона струва минимум 3000 евра без ддс. Как този интерес се превъзмогва от общественият, който е доколкото става ясно - паркингът да си стои все така мърляв, за да не се изземва въздухът около двете съседни нему сгради - на Параклиса и на т.нар. Музей? Ами като е така - нека богатата варненска община да го откупи от Муцката със 17-те фирми този парцел на актуалната пазарна цена и проблемът е решен за винаги, като всички ще са доволни. Обещавам ви.
  Но да се стои на позицията "Я не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле", просто няма кой да ви остави. Ако много иска - общината да си го купи този паркинг и вместо от данъците от него (защото никой не говори за загубите които Варна ЩЕ търпи, като НЕ събере таксите за проектиране и после за строеж, както и во веки напред от създадените на това място имоти, които ще са с данъчна оценка поне на половина от реалната им пазарна цена) да печели, като направи един час за паркиране да струва 10 лв или колкото си поиска!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK