Търговските камари на САЩ и Германия заедно ще работят срещу корупцията в България

Търговските камари на САЩ и Германия заедно ще работят срещу корупцията в България


За пръв път управителните съвети на Американската търговска камара в България и на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) заседават заедно в присъствието на посланиците Херо Мустафа и Кристоф Айххорн, съобщиха двете водещи сдружения на чуждестранни инвеститори в страната.


По въпроси като върховенството на закона и корупцията България не е добър пример, казва президентът на ГБИТК Тим Курт. "Идеята на днешната среща е да започнем дискусия за това как въпросите да бъдат решени в бъдеще. Убедени сме, че гласовете на представителите на двете най-големи двустранни търговски камари в България ще бъдат чути по-добре, затова трябва да сме единни в посланията си", допълва още той.


Както той, така и колегата му Оливие Маркет от AmCham коментират, че е нужно надграждане на условията за правене на бизнес в България, както и подобряване на репутацията на страната.
"Съвместната ни среща е знак, че представителите на две от най-влиятелните бизнес организации в България имат дългосрочни планове за устойчиви инвестиции и развитие на местната икономика, както и на човешкия капитал", посочва Маркет. "Америка е сред значимите търговски партньори на България. Убедени сме, че със съвместните усилия, знания и визия на българското правителство заедно с търговските служби на двете държави, както и с участието на търговските камари съвместно бихме допринесли за последващ икономическия ръст и благоденствие на българите. Тези усилия минават през последователното утвърждаване на върховенството на закона и през съвместната борба с корупцията. Те биха довели до положителен бизнес климат и до конкретни подобрения в приоритетни сектори като енергийна независимост и гарантиране на доставките на енергия, ИКТ, здравеопазване, трудов пазар и образование", посочва още той.


В ГБИТК членуват 600 фирми, институции, организации и физически лица, а Германия е вторият най-голям инвеститор в България с 6.5 млрд. лв. (към 2017 г.), или 8.49% от всички преки чуждестранни инвестиции в страната. Около 94% от германските инвестиции в България (директни и индиректни) са концентрирани в три икономически дейности: преработваща промишленост, търговия и финансови услуги. AmCham обединява над 350 американски, български и мултинационални компании в страната, инвестициите на САЩ в България са в размер на поне 4.5 млрд. лв. (към 2017 г.) и са съсредоточени в сектори като производство, енергетика, селско стопанство, търговия и ИКТ. В момента САЩ са на шесто място сред чуждестранните инвеститори в страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK