Столичната община ще продаде два пъти повече имоти, отколкото ще купи, през 2020 г.

Площите около езерото "Ариана" отново ще се предлагат под наем от общината

© Цветелина Николаева

Площите около езерото "Ариана" отново ще се предлагат под наем от общинатаСтоличният общински съвет днес обсъди доклада на кмета Йорданка Фандъкова за управлението на общинската собственост през 2020 г. Програмата е изготвена на база предложения на районните кметове и вижданията на екипа на Фандъкова кои общински имоти да се продадат, кои да се дадат под наем и къде да се изкупят частни терени.


Приемането на тази програма противоречи на Закона за общинската собственост, обяви Тома Белев, съветник от "Демократична България". Текстът на чл. 8 постановява, че такава програма за разпореждане с общинската собственост се приема само след като вече е приета стратегия за управлението й. "Този общински съвет още не е приел такава стратегия и затова предлагам тази точка да се отложи", каза Белев.


Фандъкова: Работим по стратегията на предишния общински съвет
Фандъкова се защити с факта, че предишният СОС е приел стратегия, която важи и за 2020 г. "Да работим за нова стратегия, която да отговаря на вижданията на новия общински съвет и ще се изпълнява през следващите години", призова тя. Не стана ясно как предишният общински съвет, който беше с различна конфигурация от политически сили, налага сега да се работи по негова стратегия за общинската собственост.


Мнозинството отхвърли предложението на Белев за отлагане на тази точка от дневния ред до актуализирането на старата или приемането на нова стратегия.


"Демократична България": Стотици общински жилища пустеят заради сбъркана наредба


"Демократична България" няма да подкрепи тази програма, тъй като в момента стотици общински жилища стоят празни, защото наредбата, по която те трябва да се ползват, е с объркани текстове, заяви Владислав Панев от "Демократична България". Той призова да се поправят недомислиците в нея, "за да стане функционираща и да осигури жилища за социално слабите хора".


Продължава политиката общинските терени да намаляват


В програмата се предвижда да бъдат продадени близо два пъти повече общински имоти, отколкото са планирани за придобиване през 2020 г., отбеляза Борис Бонев от "Спаси София.


В раздел IV са изредени за продажба чрез публичен търг или конкурс над 50 поземлени имота с различно предназначение, включително и за жилищно строителство. Отделно 84 общински апартамента ще се продадат на наемателите им. В същото време общината ще изкупува частни имоти предимно за големите инфраструктурни проекти - булеварди и улици.


"Така продължава да се влошава ситуацията с общинските терени и скоро ще останем съвсем без тях. Как ще решаваме тогава проблема с презастрояването и отчуждаването на частни имоти за улици, за зелени площи и други нужди", обобщи Бонев.


Общината ще изкупува частни терени за улици


За купуване на частни имоти са предвидени 3.5 милиона лева за пробива на бул. "Тодор Каблешков". За ул. "Филип Кутев" ще се изкупят имоти на обща стойност 1.6 милиона лева, а за разширяването на бул. "Ломско шосе" - 900 хиляди лева.


Общината ще купи три нежилищни помещения за 550 хиляди лева на един адрес - ул. "Чавдар Мутафов" 22 в район "Лозенец". Други 197 хиляди лева ще отидат за придобиване на частен имот на ул. "Проф. Васил Арнаудов" в кв. "Витоша ВЕЦ-Симеоново".


Планира се изкупуване на имоти и за довеждащата инфраструктура на Северната скоростна тангента, както и на имоти за улици в кв. "Манастирски ливади-запад".


Борис Бонев: Защо пак ще се "нацвъкат" павилиони по тротоарите


Предвижда се през 2020 г. отново да се "нацвъкат" павилиони по тротоарите. Те бяха премахнати в последните години, но сега се връщат, "за да загрозят градската среда", отбеляза Борис Бонев.


В тази посока Иво Божков от "Демократична България" изреди заведенията около езерото "Ариана". Те отново ще се дават под наем "на парче" - търговски обекти, бирарии, ресторанти, вместо общината да разработи цялостна визия за входа на Борисовата градина.


Места за паркиране в кварталите се дават под наем на частни фирми


Десетки общински терени за паркиране се дават под наем на частни фирми, особено в кварталите, отбеляза друг проблем в програмата на Фандъкова. Всички балкански столици са изпреварили София по брой общински паркинги, дори Пловдив и Бургас са далеч напред, отбеляза Бонев. Той даде пример в софийски панелен квартал, където общински терен със 120 паркоместа се дава на частна фирма срещу наем от 1500 лева.


"Кой печели от това? Живеещите там граждани няма къде да паркират, а наемателят на паркинга определя условията и цените за ползването му", очерта системния проблем с паркирането в кварталите Бонев. Пари за т.нар. монтажни паркинги не се предвиждат. Общината смята, че е длъжна да строи само буферни паркинги, напомни той.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Е щом има какво още да се продава значи политиката у наше село може още да се осребрява.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  СО за пореден път действа като кифла с айкю 20

 3. 3 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Абе, ще уредим още някои от нашите хора

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  Изглежда ще има "за всеки по нещо"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK