Социалното министерство ще предложи три начина за изплащане на втората пенсия

Кадърът е архивен.

© Анелия Николова

Кадърът е архивен.Министерството на труда и социалната политика ще предложи промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с фазата на изплащане на т.нар. втора пенсия. Ще предложим различни пенсионни продукти, които да се изплащат от универсалните пенсионни фондове, каза министър Деница Сачева на семинар за журналисти.
Вариантите са фондовете да изплащат пожизнена пенсия за старост в месечен размер не по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това ще се прави, ако има достатъчно натрупване в индивидуалната партида.


В случаите, когато в индивидуалната партида няма достатъчно средства за отпускане на пожизнена пенсия, ще се даде възможност за разсрочено изплащане. За целта обаче средствата в индивидуалната партида трябва да надвишават трикратно минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Ако и това условие не е изпълнено, ще се дава възможност за еднократно изплащане на средствата от партидата.


Очаква се предложенията да бъдат публикувани за обществено обсъждане до края на март.
Темата за средствата от допълнителното пенсионно осигуряване е актуална от миналата година, когато се разбра, че все още няма законодателна уредба на фазата на изплащане на т.нар. втора пенсия. Частните фондове трябва да започнат изплащането ѝ от 2021 г., като първите, които ще получат право на втора пенсия са жените, родени през 1960 г., които тогава ще навършат 61 години и 8 месеца и имат 36 години осигурителен стаж.


Проблемът е, че те не са се осигурявали във втория стълб през всички години на стажа си и натрупаните пари в партидите им са по-малко. Заради това, че от 2000 година те са плащали по-ниски вноски в НОИ обаче се прави корекция на пенсията, която ще получават от държавното осигуряване като тя бъде намалена. С тази корекция обаче може да се окаже, че първите хора с право на втора пенсия ще получават по-малко пари при сбор от двете пенсии, отколкото ако осигуряването им е било само в НОИ.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4720 Любопитно

  Три не са ли малко?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Задава се ново КТБ! Не се налапахте ей!

  Колкото повече - толкова повече
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  Пирамидата ще гръмне с трясък. Изначално е виновен министъра на Костов дето прецака цялата пенсионна система но и герб са виновни, че 10+ години не я реформираха и узаконяваха грабежа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 717 Неутрално

  "Заради това, че от 2000 година те са плащали по-ниски вноски в НОИ обаче се прави корекция на пенсията, която ще получават от държавното осигуряване като тя бъде намалена."

  Тоест осигуряваш се в пенсионен фонд само за половината си трудов стаж, но прилагат коефициентът на намаление върху цялата ти държавна пенсия. Нищо че през другата половина си внасял осигуровки само в НОИ. И после щедро ти предлагат да махнат този коефициент на намаление ако обаче си дадеш парите на държавата.

 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 562 Неутрално

  А Социалното министерство обсъжда ли варианта за изплащане еднократно на цялата събрана сума на куп, без оглед на размерът и?

  Бог да благослови Америка за България!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  Иван Нейков се казваше героят на таз рИформа !!!!
  Голям грабеж се получи !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Махайте се от тези пирамиди... не стана ли ясно, че няма реални средства там?
  Колко са 15 процента от минималната? Не виждате ли, че ви се подиграват...

 8. 8 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  До коментар [#4] от "Locke":

  Съотношението на намалението е 1:5 или 20%, докато съотношението на вноските ДЗПО към НОИ не е 1:5, така че НОИ са прави. Друга тема е, че нито фондовете управляват добре парите, а пък НОИ черпи пари с трансфери от Републиканския бюджет. Просто едната пирамида се захранва от нашите данъци, а другата е безнадеждна, дори и без кражбите, а със тях е обречена...

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "Günther":

  Няма такъв вариант...щото ще ти кажат, че 30 процента от дяловете ти са в ДЦК с падеж след 10 години... има и други хватки...

 10. 10 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  а не може ли като стане време за пенсия си изтегля всичките пари и аз да си ги харча на парче по мое усмотрение или нещо притеснява пенсионните фондове с този вариант че може би няма да има от къде да ги вземат:D:D:DD:D:D то не че сега има от къде ама просто да питам :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 11. 11 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  Начи... Вземат ми "доброволно" пари от заплатата и я вкарват в третия (паянтов) стълб на ДОО, там са назначени масово некадърници, които не знаят какво да правят с тези пари (освен да си взимат големите заплатки) , излиза ми някакъв баланс всяка година, от който си личи, че парите са ми намалели, аз обаче наливам постоянно там и когато ми дойде времето (дай Боже) да получавам нещо като втора пенсия оттам, се оказва, че парите ще ми стигат да си купувам по една голяма бутилка... студена вода... Еееххх, мам*цата ви мр*сна и крадлива, не се наядохте... Ама и вашия ден ще дойде, сигурен съм и тогава ще ви приседнат всички откраднати пари от нешастните обикновени хорица!

 12. 12 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  До коментар [#5] от "Günther":Няма такъв вариант...щото ще ти кажат, че 30 процента от дяловете ти са в ДЦК с падеж след 10 години... има и други хватки...
  —цитат от коментар 9 на Велков


  що нали има нови вноски от тях на теб те имат време докато почнат да получават и ще дойде падежа на ДЦК;)или иначе казано както е в НОЙ едните плащат за другите


  друг е въпроса че след 20 години сигана няма да внася нищо :D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 13. 13 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ... и цЕлата дандания с Фтори и трети дирек бе, за да сА налапат нЕкои чаСници...К'во лошо има, си'те вноски да са само У НОИ? М'да-а... пирамиди - фараони и балъци...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 14. 14 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#8] от "stoiank":

  В ДЗПО отиват 5% от общо 19.8%, което е 25%. Намалението което НОИ налагат е около 20%, както ти каза, но го прилагат върху целия ти трудов стаж. Тоест ако прилагат 25% намаление върху половината ти трудов стаж, това е равно на само 12.5% върху целия, което е много по-малко от 20%. Така че не, НОИ не са прави.

 15. 15 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  До коментар [#14] от "Locke":

  Всъщност тези които внасят 19.8% са родените преди 60-та и те изобщо не внасят ДЗПО, а тези които внасят ДЗПО плащат 14.8%. Или съотношението е 1:3, но все пак не се внасят вноски 40 години, 20 или повече, за това корекцията на пенсията е с 20% надолу, а не с по-голям. Но грабенето в частните фондове е толкова голяма, а и трансферите от РБ към НОИ допълнително изкривяват, така че фондовете не биха издържали и при 15% компенсация. Да не говорим, че по първоначалния проект пенсиите се наследяват. Тоест нямат право на остатъците, ако починеш. Като цяло закона никога не е предвиждал фондовете да плащат, просто схема.... Нищо ново у нас, прави се закон за няколко човека и това е. Вземете “великата верига Лафка” колко ще изкара след промяната на закона за хазарта, не повече от няколко месеца според мен. Същото е с фондовете, ако не измислят някакъв тарикатлък със законите, до няколко години ще си заминат, те не са модели за бизнес, те са правене на бизнес чрез законодателство....

 16. 16 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 272 Неутрално

  има ли още празни кратуни дето вярват че ще получат справедлива пенсия имайки предвид вноските които са правили? Аз отдавна не внасям осигуровки. И защо? Вместо да се самоосигурявам и да внасям близо 180лв всеки месец си ги заделям. Каква е разликата между социалната пенсия и минималната пенсия? Отговорите ли си на този въпрос ще разберете

 17. 17 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  А Социалното министерство обсъжда ли варианта за изплащане еднократно на цялата събрана сума на куп, без оглед на размерът и?
  —цитат от коментар 5 на Günther

  По принцип това трябва да е задължителна опция. Дори при така създалата се ситуация този вариант е за предпочитане. Получаване на пожизнена пенсия върху акумулираните към момента суми е почти грабителски вариант - тези, които цицаха процент от вноските, пожизнено ще бъркат и в натрупаното. Друг вариант е прехвърляне на натрупаните мизерни суми върху наследниците на бенефициента. Но най-големият проблем може да дойде от първия стълб, който от година на година изтънява.

 18. 18 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  До коментар [#16] от "prx15601314":

  И аз правя като вас, от години. На тази държава вяра нямам и няма как да имам като гледам как всеки ден се променят закони ей така, без проблем, много пъти обслужващи определени групи от хора...

 19. 19 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дългия":

  Не говорим само за осигуровките. Тази възраст 65 години към която ни влачат далеч няма да е последната възрастова граница. Убеден съм , че възрастта ще се увеличи още. При средна продължителност на живота на мъжете от 72.4 години да плащам 45 години за да получавам 5 - не мерси ще пропусна

 20. 20 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#15] от "stoiank":

  Всички внасят 19.8%, но тези родени след 60-та внасят 5% от тези 19.8% във фондове и 14.8% в НОИ. Така че от 19.8% осигурителна вноска, 5/19.8=25% отиват за фондовете, а 14.8/19.8=75% отиват за НОИ.

  Пак казвам, ако коректно намаляват държавната пенсия заради 5% които отиват във фондове, би трябвало да има 25% намаление само за годините през които си внасял във фонд. Ако си внасял във фонд през само половината си трудов стаж, значи ще имаш 25% намаление върху половината години и никакво намаление върху другата половина, което е равно на 12.5% намаление върху всичките години. Намелението от 20% върху всичките години е обаче 20%, тоест НОИ ти намаляват пенсията с едни 7.5% отгоре.

  А и ако трябва да сме съвсем точни, през първите години на задължителните фондове, вноската беше 2%, а не 5%, така че разликата е още по-голяма.

  Относно всичко останало което написа, фондът в който се осигурявам инвестира повечето си пари извън България или в инструменти тип ДЦК които не подлежат на схеми и крадене. Естествено не им знам всичките инвестиции и е напълно възможно да имат и някакви съмнителни, но като гледам списъка повечето имена са ми познати. Не вярвам някой от Боинг или Епъл да киха комисиони на местните ни фондове, за да им купиват акциите. В този смисъл не се притеснявам за крадене и точно затова избрах този фонд. Който е избрал някакъв който краде да му мисли, но ако обича да не се опитва да срине цялата система и да ме набута и мен в НОИ.

 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Задава се ново КТБ! Не се налапахте ей!
  —цитат от коментар 2 на mitakadm


  И отново както при първото КТБ шараните не слушаха предупрежденията. С голямо нетърпение чакам воя който ще настане като разберат как глупаво са се прецакали.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Пирамидата ще гръмне с трясък. Изначално е виновен министъра на Костов дето прецака цялата пенсионна система но и герб са виновни, че 10+ години не я реформираха и узаконяваха грабежа.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  А спомняш ли си когато ГЕРБ предложиха на тези глупаци да си прехвърлят вноските в НОИ и така да получават пълната пенсия какъв вой нададоха? И самите шарани и цялата либерастия начело с ИПИ и Дневник.

  Не ми се рови да те видя ти каква позиция си заемал. Но като знам общата ти позиция имам усещането, че и ти не си се стърпял да оплюеш малко.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Тоест осигуряваш се в пенсионен фонд само за половината си трудов стаж, но прилагат коефициентът на намаление върху цялата ти държавна пенсия. Нищо че през другата половина си внасял осигуровки само в НОИ.
  —цитат от коментар 4 на Locke

  Нищо не си разбрал от пенсионната система. Пенсията вече се изчислява не върху ТРИТЕ най-добри години както при социализма а върху ЦЯЛАТА ВНЕСЕНА сума.

  Т.е. когато крадците начело с Костов измислиха ПРИНУДИТЕЛНО да даваш част от пенсионната вноска в ЧАСТЕН пенсионен фонд автоматично внесените ти пари в НОИ намаляват. Съответно намалява и пенсията ОТ НОИ. А парите преди "реформата" ти се отчетат напълно. Накрая се събират ВСИЧКИТЕ внесени в НОИ пари и според тях се определя пенсията. Т.е. коефициента с който се разпределят парите събирани в НОИ.

  Който е внасял повече В НОИ има по-голям коефициент и обратното. При равни заплати който е внасял само в НОИ ще има по-голяма пенсия от този на който само част от парите са отишли в НОИ а другата в частника. Еднакъв подход за всички, според внесените пари.

  Като ви дадоха възможност преди 2-3 години да се махнете от тези частни крадци и върнете парите в НОИ защо не го направихте? Сега си търсете парите не от НОИ и държавата ами от любимите частни пенсионни фондове. И още от сега ви казвам, че от тях ще видите на босият цървулите. Тепърва ще ви работят "пенсионните КТБ-та". И да не забравите КОЙ ги измисли и как реагирахте когато ви предложиха да се махнете от тях.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  До коментар [#19] от "prx15601314":

  Аз изобщо не чакам никой да ме влачи нанякъде, напротив - живея си живота и (почти) не се съобразявам с никой. Прекалено в кратък, за да "блъскам" като ненормален 40 години на някой "нов" капиталист и когато/ако стигна заветните години за пенсиониране, вече да съм 1/2 или 1/4 човек, и аз съм "не, мерси"...

 25. 25 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  До коментар [#19] от "prx15601314":

  Аз изобщо не чакам никой да ме влачи нанякъде, напротив - живея си живота и (почти) не се съобразявам с никой. Прекалено в кратък, за да "блъскам" като ненормален 40 години на някой "нов" капиталист и когато/ако стигна заветните години за пенсиониране, вече да съм 1/2 или 1/4 човек, и аз съм "не, мерси"...

 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Аз отдавна не внасям осигуровки. И защо? Вместо да се самоосигурявам и да внасям близо 180лв всеки месец си ги заделям.
  —цитат от коментар 16 на prx15601314

  Широко разпространената ЗАБЛУДА, че внесените пари някъде се трупат и един ден ОТ ТЯХ ще ти плащат пенсията.

  Няма такова нещо, никъде не се трупат а още същият месец НОИ ги дава на СЕГАШНИТЕ пенсионери. Работещото поколение издържа поколението на своите родители. Срещу което получава правото някой ден поколението на неговите деца да му плащат пенсията. Именно така, като поколения а не грижата родител-деца.

  Затова правилното е да се наричат не "осигурителни вноски" ами ПЕНСИОНЕН ДАНЪК. И това че не плащаш осигурителни вноски не означава че не плащаш пенсиите. Вземат ти ги чрез данъците. Но пътем губиш правото да получаваш пенсия някъде в бъдещето от тогава работещото поколение.

  И ще го разбереш какво означава чак тогава, когато е млад човек си мисли че морето е до коляно и вечно ще е млад. Впрочем тогава твоите 180лв ще ги е изяла инфлацията и ще имат покупателната способност на еднодневна надница.

  Но прави както искаш. Тази пенсионна система впрочем е измислена от Бисмарк и масово се прилага в цял свят. От много по-умни хора от българите които едва преди 20г се върнаха в нормалният свят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fred":

  Пенсията се определя от две неща: стаж и осигурителен доход. Осигурителният доход не се променя на база това дали си внасял в НОИ само частично или изцяло. Даже пенсията ти се опрделя от ДЕКЛАРИРАНИ осигуровки, а не непременно платени, така че твърдението ти, че се осигуряваме върху внесена сума е изключително грешно, а като добавим и самочувствието ти става грешно и смешно.

  Цялата врътка е, че в края на миналия век беше мазало и липсват много данни за трудовите възнаграждения на работещите тогава. Много от фирмите в които са работили вече не съществуват. Съответно изчисление на пенсия на база доходи получени тогава се оказа сложна задача и НОИ въведе право да се осигуряваш върху доходи след тези период, като ги прилага върху целия ти трудов стаж. Да, ама тук идва и тънкия момент, че след този период вече си бил клиент и на ДЗПО, така че като прилагат сегашния ти осигурителен доход върху стари години прилагат и намалението.

  А всъщнот нищо не пречи да прилагат дохода за който имат документация върху целия ти трудов стаж, но намалението да важи само за годините когато ДЗПО е съществувало. Нали все пак през всичките години преди това си внасял всичко само в НОИ? Това че нямат документи колко си внасял не означава, че не си внасял всичко, просто фондове тогава не е имало и е нямало къде другаде да внасяш. Но тогава НОИ няма да си спестяват едни 7.5% средно и си траят, докато "разбирачи" като теб мътят водата с глупостите си.

 28. 28 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Русия се отказа от тази глупост
  Но Полша, Чехия и Унгария също се отказаха от тази глупост сега ние с Европа ли сме или против Русия

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Това ,че тези хора, които ще се пенсионират сега и не са внасяли през цялото време пари, и в НОИ и в частен фонд, да не би да не го знае Горанов или Борисов, или социалните министри .
  " Главната работа по пенсионната реформа в България беше извършена през 1998 и 1999 г. от правителството на Иван Костов със социален министър Иван Нейков.
  Неотдавна той заяви: „Мислил съм си, че ако тогава е имало един милиметър място, през което да мина, за да ми се размине реформата, бих направил всичко възможно, за да го използвам. Това е най-лошото, което може да се случи на един министър. Няма министър в света, който да направи реформа и да му кажат „Евалла!” Но нямаше място за маневри, защото щяхме да срутим системата. Данните сочеха, че ако не направим реформата, след няколко години щеше да се наложи да плащаме пенсии веднъж на два месеца или веднъж на три месеца, или пък да плащаме в натура, както стана в някои страни от бившия Съветски съюз. Решението беше взето не в кабинетите, а след широко обсъждане, при което всички синдикати, всички работодатели и всички политически сили стигнаха до извода, че друга възможност няма.”
  Така се стигна до 1 януари 2000 г., когато влезе в сила новият Кодекс за социално осигуряване. Главната работа по реформата беше извършена. От тогава до днес често се водят спорове по някои особености на сегашното законодателство. Главно поради политически причини в отделни моменти се искаше и все още се иска отмяната на точковата система в сегашния и вид. Надделява мението, че създаденото в резултат на реформата пенсионно законодателство може и трябва за бъде подобрявано в отделни пунктове, но като цяло няма алтернатива."
  Иван Нейков

 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Гневно

  До коментар [#29] от "Роси":

  Глупости на търкалета. Нейков сега изведнъж се пише жертва, ако имало милиметър възможност нямало да я направи тази "реформа".

  Казва го СЕГА когато ясно си пролича каква пирамидална схема са тези частни фондове. И му се иска да избяга от отговорността за тяхното създаване.

  Можете ли да ни дадете пример да го е казвал ПРЕДИ? Някога ДСБ, Костов и Нейков да са казали "Това беше временна необходимост, време е да се спре"? Няма да намерите такъв пример. Нито за ИПИ да са ни казали, че пълним гушата на частното пенсионно КТБ. Всичките се претрепаха да ни убеждават как парите се пазят, трупат и увеличават защото се инвестират. И глупаците слушаха и вярваха.

  НАГЛОСТ е да се твърди, че са нямали пари при положение, че пенсионерите с хиперинфлацията бяха докарани до $5 пенсия. И че разпродадоха държавна собственост за десетки милиарди. Ако имаше справедливост на този свят за тези две неща трябваше отдавна да висите по дърветата. Редом с червените си другарчета.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  До коментар [#22] от "Fred":

  Ами порови и виж. Не говори като на воденицата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fred":

  Май забравяш, че втория стълб беше и е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН !!! Никой не питаше хората като им удържаше парите за частните фондове.
  Държавата прикриваше и узаконяваше грабежа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fred":Май забравяш, че втория стълб беше и е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН !!! Никой не питаше хората като им удържаше парите за частните фондове. Държавата прикриваше и узаконяваше грабежа.
  —цитат от коментар 32 на КМЕТ В СЯНКА


  Въобще не забравям. Точно това е УНИКАЛЕН грабеж, че ДЪРЖАВАТА принудително кара хората да си дават парите в ЧАСТЕН фонд!

  При което това е двоен грабеж:
  - Първо от бъдещите пенсионери. Защото все по-очевидно става ясно, че тези пари просто ще бъдат откраднати. Гледано в един средносрочен период тези фондове са с отрицателна доходност.
  - И второ, от сегашните пенсионери защото вместо тези пари да отидат в НОИ за изплащане на сегашните пенсии те потъват в частните джобове.

  Крадат точно от най-уязвимата част на населението, когато човек е стар, болен и няма много възможности да намери допълнителни доходи. Най-гадната от всичките многобройни кражби на прехода.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Пирамидата ще гръмне с трясък. Изначално е виновен министъра на Костов дето прецака цялата пенсионна система но и герб са виновни, че 10+ години не я реформираха и узаконяваха грабежа.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА

  +++ Кмете. Виновни са двамата Ивановци, и Костов и Нейков!!!
  Въпреки опита на Дянков да спаси парите за пенсия.... Дянков си отиде, а ЧПФ останаха!!! Най-виновен е ББойко!
  За целия период в ЧПФ са влезли бруто 20-тина млрд лв!!! Наличните по партидите са 14 млрд лв!!! Като тези 14 млрд са в кухи акции, надценени вложения и де факто реално са останали стотинки. ЧПФ разчитат на увеличаващите се нови постъпления /заплатите растат/ за да прикрият липсите... но балона ще гръмне.
  Който може да се прехвърля в НОИ, поне ще вземе 100% от полагащата се пенсия!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 35. 35 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално


  До коментар [#33] от "Fred":

  "Най-гадната от всичките многобройни кражби на прехода. "
  ---------------------
  Е, тука си много, ама много прав!
  Костов си създаде банки за кредитиране на държавата - 50% са длужни да купуват ДЦК., но останалите 50% са за финансиране на "наши хора" , а те не се помаяха да лапат.
  пример :
  Един посетител на Сингапур, дължащ към момента на екскурзията около 400млн,лв, да не са и евро. от фонд "Доверие".
  За това ги създаде тия фондове Костов - да си има втора банка, а и да има откъде да блажат неговите хора.
  Да Грабеж и то по-голям от "Приватизацията" - оставяш пенсиите ниски с оправдание , че няма средства (груби сметки - 9 мрд вноски около 5 мрд. от бюджета останалото) а отклоняваш 1/3 от тези вноски. Тази 1/3 плаща сегашните пенсии, или по-точно не ги плаща от 2000 г. , та ония бакалски сметки с които НОИ лъжел за 7.5% са пунта мара . В момента вноските са 1/3 по малко - 20 години. За тия години хората с пенсии са в окаяно положение , чакат за по 5% увеличение на година и по 40 лева за Коледа.
  А , ако не беше тази идиотщина , още през 2004-2005 г имаше възможност да се нормализират пенсиите - да се докарат поне до 60-70% от средната заплата , официалната, защото има и сива икономика.
  Да, ама не....
  Заради пенсиите са ниски и заплатите - иначе дисбаланса ще е чудовищен(не че сега не е - повечето хора доплащат пенсиите на родителите си), но ако се изравнят заплатите с европейските, то и цените ще се повишат и човек с 3000евро заплата не би имал проблем, ама пенсионер с200(средно) евро.....да мре ли?
  Това е проблем,а и ако не се реши , ще сме на последно място по доходи и през 2120 година

 36. 36 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#22] от "Fred":

  ++++++
  Още преди 6-7 г започнах да пиша по темата за ЧПФ. Категориен пенсионер съм и темата ме вълтуваше от 2010 г!!! Виждам, че днес болшинството хора са прогледнали как парите "ИМ" изчезват. Имам някои макро сметки, които по-горе съм споделил.
  Това с КТБ е детска закуска в сравнение на ямата, която ще отворят ЧПФ!!! Тази година няма да влезем в чакалнята на еврозоната заради дупката в банките, а догодина вече ще се види ямата ЧПФ!
  Лек ден.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 37. 37 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Некой може да ме контрира, че при 3000 евра вноските за пенсии ще се увеличати нема да са 200 евра пенсиите.
  И отговарям - при 1/3 липси колко да са ? Не може от бюджета да се отделят повече от определен % добавки за пенсии - ще съсипе държавата. А при 14 % вноски за пенсия колко е нормално да получава пенсионер - да кажем 20 % от средната заплята - 14от вноски и 6 от данъци. Ми смятайте - за 3000 евро 20% колко са - 600 ако не бъркам.
  Та с 600 евро ще живеете в Германия , Франция или някоя от другите "първенци" в ЕС???
  Да, сравнявате заплати и ние сме на последно место, ама не сравнявате всички цени и данъци. 5Евро кафе , 5 -10 евро бира да не изброявам, ама и 40-50 % данък и нещата рязко се променят. То що са недоволни българите - не могат с наште заплати да се правят на велики в Западна Европа - цените там не са нашенски, макар че се сравняват в суперите цените.
  Да , ама не...
  15 кинта за градски транспорт на ден как ви звучи? Да не изброявам ,че ....

 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 971 Любопитно

  Всичките рИформи на Светиня Му Костов са като тази - чисти грабежи.

  "Осанна" му пеят само реститутките и троловете на награбилите се........

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#14] от "Locke":

  "В ДЗПО отиват 5% от общо 19.8%, което е 25%. Намалението което НОИ налагат е около 20%, както ти каза, но го прилагат върху целия ти трудов стаж"

  Това изобщо не е така. Родените след 31.12.1959 г. до 2000 г. са внасяли 38%-42% пенсионна вноска, но за разлика от родените преди тази дата, ще се пенсионират не на 55-60 години, а на 65 годишна възраст. Сиреч, спекулативно, пенсията им трябва да бъде завишена от НОИ с 18%, (65-55)/55 пенсионна възраст, за трудовия стаж преди 2002 години.
  А за периода след 2002 г., пенсията трябва да бъде завишена с 36% - плащали са 28% пенсионна осигуровка в сравнение със сегашната 19.8%. Отделно още 2% за допълнителното задължително осигуряване.
  http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj8t4fhz-TnAhU-ShUIHQL-D-YQFjAAegQIAxAB&url=http ://docstore.odit.info/?s=6&rid=3066&usg=AOvVaw3ZFEE7TCjfpi2QQdJNpeCH

  Относно допълнителна пенсия, държавата не е субсидирала частните пенсионни фондове с 55-65% както НОИ, и трябва да "забрави" за тази допълнителна пенсия, освен ако не иска да се набута с допълнителни разходи както направи през 2011 г. при техническия фалит на професионалните пенсионни фондове (НОИ с държавния трансфер пое в троен размер спрямо "професионалната пенсия" плащането на пенсия на първо и втора категория труд за 20 години - времето от пенсионирането до навършване на 65 годишна възраст.)
  Тук изобщо не съм споменал компенсациите за нарушаването от държавата на "Социалния договор" (поради което са протестите във Франция, Гърция) - нарушавани са както размера на осигурителната вноска (намалявана, вдигана, добавяне на нови осигуровки, особено здравна и за безработица), възрастта за пенсиониране, необходимия трудов стаж за пенсия, начинът на изчисляване на пенсия (три най-добри години, после точкова система, сега - "иди ми, дойде ми"). Но да приемем, че тази компенсация ще бъде уреждана с индексирането на пенсията с инфлацията (за което оня бездомен заек, Владислав Горановя, се прави на умрял с шестмесечно закъснение, белким умрат повече пенсионери).

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fred":

  "Който е внасял повече В НОИ има по-голям коефициент и обратното. При равни заплати който е внасял само в НОИ ще има по-голяма пенсия от този на който само част от парите са отишли в НОИ а другата в частника"

  Това не е вярно! Системата на НОИ не отчита абсолютния размер на осигуровката, а нейното отношение към средния осигурителен доход за всяка година поотделно. И изобщо на важи за самоосигуряващите се лица, чиито вноски са изцяло за тяхна сметка (със съответните рискове да не ползват отпуск по бременност, например)
  https://noi.bg/images/bg/users/infomaterials/osiguriavane/Samoosigureni.pdf
  Не важи и за всеки пенсиониран под 65 годишна възраст и/или под 40 години трудов стаж било поради инвалидност или "яко дупце" … но износено.
  На всичко отгоре, няма документирано съгласие, че някой и искал да внася допълнителна пенсия, нито пък е имал избор (100% приспадане на данъчното облагане както е вноската към НОИ) за допълнителна пенсия... с пълен отказ от НОИ.

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#34] от "chichka":

  "Виновни са двамата Ивановци, и Костов и Нейков!!!
  Въпреки опита на Дянков да спаси парите за пенсия.... Дянков си отиде, а ЧПФ останаха!!! Най-виновен е ББойко!"

  Вината на двамата Ивановци е спорна доколкото щетите от простотията на прост-съюзите и следващите "реформатори" (голямата кошница Емилия Масларова, Баце, Дянков и сега Горанов) надхвърлят първоначалните "технически загуби".
  И не Ивановците са "социализирали" пенсионния фонд като социално подпомагане (Емилия Масларова и Сергей Станишев със 100% съ-осигуряване от държавата) или са намаляли до 16.8% пенсионната осигуровка (Баце и Дянков) с трансфер от държавния бюджет на над 50% (до 65% ) от бюджета на НОИ. Сиреч, НОИ и до момента плаща пенсии от общите данъци, а не на база "осигурителния принос" - моето ДДС върху два нови автомобила има по-голям принос от сбора на всички осигуровки дори на най-якото дупце.
  И ЧПФ не са останали все още (никой не е плащал пенсия в продължение минимум на 15 години) и си "висят на косъм", но ограбването на труда на третата категория хора продължава.

 42. 42 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#40] от "wanderer":

  Демек Костов ни насади (тези родени след 1960) на пачи яйца - не плащаме на сегашните пенсионери, обаче за сметка на това , парите заделяни за 2-ра пенсия ги няма или не са достатъчни.
  Пример с миньорите - държавата доплаща за ДЗПО, което е направила пак тя.
  Надявам се ако следващия сценарий за 2-ра пенсия е под нормата с 2-3 пъти , га се намери разъмен изход.
  А после държавата да съди Костов и правителството му , приели тази безумна идея!
  И да не се забравя - Костов е виновен за този батак!

 43. 43 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  За стина Мара да плаща държавата , така ли? Ми ако ти увеличат данъците пак ли ще си в тази позиция - филантроп???

 44. 44 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално  До коментар [#34] от "chichka":

  Въпреки опита на Дянков да спаси парите за пенсия.... Дянков си отиде, а ЧПФ останаха!!! Най-виновен е ББойко!
  ___________________________________

  Чичка , мислех те за разумен човек, ама като спомена Дянков в зялата оправия ми пяадна в очите.
  Или Дянков е имал някакъв таен план, засекретен и само той е бил наясно със конкретните данни.
  Промяната започна от 2180
  За мен по голям боклук от Дянков няма ....за мен когато и да го гръмнат се е късно
  Тоя задник вкара България в " Икономическата криза"< със дейстВията си!

 45. 45 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#44] от "amanotwas":

  Я пак? 2012 г ППФ трябваше да почнат плащане на категорийните пенсии за срока до навършване на 63 г и нои да ги поеме. Така беше по закон!!! Работил съм първа и втора категория... вноски 12 и 7%.. Всичките пари които са внесени на мое име в ППФ съм ги събирал по извлеченията... нямям пропусната вноска. Набраната сума делена на 5 г, после на 12 месеца правеше 250 лв на месец. Да малко са, но кратък бе срока на осигурявати в ППФ, преди това ми внасяха по 72% ДОО до 2001 г. Последното ми извлечение от ППФ като брой дялове и цена на дял..... ми осигуряваше по 60 лв месечна пенсия до 63 г възраст!!! Това е "резултата" на малките такси, доброто управление и високата доходност на ППФ. Дянков спаси цяло поколение като прибра останалите стотинки на мое име в ППФ и ми отпуснаха нормална пенсия.
  Тук става въпрос за десетки хиляди работещи първа и втора категория в мини, АЕЦ, НХК, металургии, пристанища.....
  Когато заплатите бяха по 20$ и пенсиите по 5$ моята заплата беше 400-450$ и върху тях ми внасяха 72% ДОО.
  Преди 4-5 г отново се зашумя за пирамидата ЧПФ, разреши се който иска да се прехвърли в НОИ! Умните го направиха.
  Интересно защо днес както преди години ги няма клакьорите на ЧПФ които в несвяст повтаряха "моите пари" в ЧПФ, лошата държава ми национализира парите.... Това не са ваши пари, това сапари на НОИ от вашите осигуровки, които двамата Ивановци дадоха на частници да си ги харчат!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 46. 46 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#34] от "chichka":
  2014 година Горанов предложи реформа, ама не с прие.
  За Дянков , последния ми спомен като МФ беше , че отказа да плати дължими вноски за земеделци на стойност около 800 милиона, въпреки че сумата е преведена от ЕС.
  Тогава Б,Борисов го Уволни , като мръсно коте - той май беше в чужбина....не помня, ама помня че след неговата оставка(поискана и подписана от Борисов, след 3 дни падна правителството = обаче , не защото МФ е най-важният. А защото беше чужд агент.
  машата на Москва и на проруски партии беше координирана .
  Последните думи на Борисов след като стана ясно че тоя не е министър бяха -" защо трябваше да ми причини това?"
  После агента се осветли - член на управителния съвет на ВТБ банк

 47. 47 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#46] от "amanotwas":
  Цъ!!! Имахме подадени документи за агросубсидии, одобрени, но парите не бяха преведени. Дянков каза че пристигат парите и ги пръска по получателите. Зърнарите ревнаха, че ги искат амансово от бюджета. Данков отказа, а ББойко клекна на червените латифундисти! махна Дянков и от тогава не сме имали стабилен бюджет.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 48. 48 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#47] от "chichka":

  Лъжеш !

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#42] от "amanotwas":

  "Демек Костов ни насади"
  Първоначалната идея беше да се премине изцяло към капиталов модел на пенсионно осигуряване като се стартира с 50% в полза на разходно-покривния модел (НОИ) и 50% в полза на капиталовия модел (частните пенсионни фондове). След три години врякане, 1999-2002 г.) на прост-съюзите, капиталовият модел стартира с 2% (28% в полза на НОИ и 2% в полза на УПФ) и то изцяло за сметка на работодателя. На всичко отгоре пенсионният принос, пак заради прост-съюзите, се смяташе от трите най-добри години (три последователни от последните 15 години трудов стаж). Сиреч, три години шуро-баджнашко назначение за шеф на хазарта (на водопад, консул и т.н.) на Гошо Тъпото се броят за 40 години трудов стаж с висок осигурителен принос (вече отменено от 2019 г., но с друга глупост).
  Ако въпросът Ви е :Дали капиталовия пенсионен модел е насаждане?, то той бил чисто насаждане при годишна инфлация дори само с два процента - 55% обезценяване на осигуряването за период от 40 години. Сиреч след 40 години труд ставаш два пъти по-беден. Мантрата как видите ли частните фондове щели били да увеличат осигурителния капитал и то с повече от 5% (с колкото първоначално редуцират осигурителната вноска) претърпя пълен крах, забележете, с най-големия в света пенсионен фонд - Норвежкия. Продължава да е богат, но не защото е спечелил на фондовата борса, а защото норвежкия газ още не е свършил.
  Ако някога царския чиновнически пенсионен фонд (в Царство България не всеки гражданин е бил пенсионно осигуряван) е бил печеливш (увеличавал всяка година пенсиите), то е защото е управлявал реални активи (хотели, ресторанти, производствени цехове), а не е губил от държавни ценни книжа с лихва, по-ниска от инфлацията.
  Но в порочна държава всеки модел може да бъде опорочен. А у нас състезанието е колко повече може да бъде опорочен.

 50. 50 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  парите не бяха прриведени от ЕС по простата причина че се привеждат след плащане от България,
  След плащане на Българските служби се поя3вяват и европарите, Никаква щета за бюджета, ама трактори на протеста за тока е много.
  Това беше в петък, птотеста на зърнопроизводителите беше за понеделник.
  След поисканата и приета оставка нямаше да има трактори на протеста в понеделник.
  Те бяха доволни , че получават парите.
  В събота и неделя се случиха грозни сцени на протестите(заради цените на тока за януари) и имаше бити и окървавени лекенца от футболните агитки.
  В понеделник Борисов подаде оставка с мпотив ,че нема да пролива кръв.
  После Местан и Станишев гледаха тъпо и не им беше ясно кво е станало.
  Ама когато гласуваха оставката на правителството Костов и мизерната група около него гласуваха със комунистите и ДПС за оставка.
  До този момент бях фен на Костов- това беше разделителната линия...

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Весело

  До коментар [#45] от "chichka":

  "Я пак? 2012 г ППФ трябваше да почнат плащане на категорийните пенсии за срока до навършване на 63 г и нои да ги поеме. Така беше по закон!!! Работил съм първа и втора категория... вноски 12 и 7%.."
  А пак, но честно. Работили сте, осигурявали сте с 12% допълнително максимум 17 години (от 1995 г. стартираха в енергетиката професионалните пенсионни фондове на двата прост-съюза). За останалите до 23 години осигуровките са плащани от третата категория хора - Вашите осигуровки поне три години не са били различни (по-високи) от останалите, но Вашия трудов стаж е приравнен на 40 и повече години.
  2012г Дянков хвърля едни пари (от държавния бюджет -5.5 млрд. лв. трансфер към НОИ) за да получавате повече време и по-висока пенсия от простолюдието (тия дето са се пенсионирали с 40 години реален трудов стаж през 2012 г. на 63 години и ще получават пенсия само 11 години - 74 г. е средната продължителност на живота).

 52. 52 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Оставката тогава не беше предвидена,
  Програмата вклучваше постоянни протести и бити от полицията - така всеки ден падаше рейтинга на ГЕРБ и Борисов. Това бе сценария., ама се обърка. Тия после се осефериха и спретнаха "Костинброд"
  Та истината е ,че след изгонването на Дянков бяха предприети крути мерки за сваляне на правителството, ама не на деня....трябваше да се проточи цирка поне до май когато бяха редовните избори,

  Да, ама не! Бойко ги прецака....
  После "Костинброд", Орешаски и т.н.

 53. 53 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#49] от "wanderer":

  Не оправдавай Костов , прието е 2000 година и Костов имаше абсолютно мнозинство - 52-53 % можеше да приеме каквото си иска, не профсъюзи , не опозиция играеха тогава.
  Пак ти казвам- това е касичка за правителството , заради валутния борд (понеже няма БНБ) та с тия ментета да си оправят бюджета.Това е идеята и така е осъществена. За после ....ще му мслим, ама народа ги отсвири и немаха место за мислене :)

 54. 54 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#46] от "amanotwas":

  за земеделци на стойност около 800 милиона, въпреки че сумата е преведена от ЕС.
  __________________
  Извинявам се за грешката - не е преведена от ЕС , това няма как да стане, преди да се плати, но е предвидена в бюджета и парите са налични в хазната.
  Пак се извиневам за грешката, но факт е че парите са заделени за това плащане и то даже е изместено от януари или февруари от Дянков за март, та по тоя повод бяха насрочени протести на тракторите,
  Щото Дянков реши още да ги размотава хотрата.
  Малко му е оставката - затвор за гадината!
  Ама го изтървахме момента, Баце е милостив...

 55. 55 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#35] от "amanotwas":

  Размерът на брутните вноски във фондове откакто съществуват е малко над 10 милиарда лева. Това не би оправила дефицита на НОИ за повече от две-три години, така че твърдението, че заради вноската в дзпо не са нормализирани пенсиите е доста пресилено. Пенсиите не са нормализирани защото сме бедни. Както и да разпределяш малкото пари които отиват за осигуровки, пак ще сме бедни. Може да звучи гадно, но аз предпочитам част да се разпределя някъде където имам поне някакъв контрол върху срредствата и стоят на мое име. Да, бих се радвал на по-висока доходност, но доходността ми в НОИ ще е точно нула. Идеята да давам повече пари на НОИ сега, за да имат повече сегашните пенсионери, с надеждата, че някой ще дава за мен след години, не ми харесва. Заради много от сегашните пенсионери и партиите за които са гласували през годините (и за които продължават да гласуват) са бедни не само те, а даже и аз съм по-беден отколкото щях да бъда в една по-развита България.

 56. 56 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Размерът на брутните вноски във фондове откакто съществуват е малко над 10 милиарда лев
  ------------------------------------
  Как стигна до тази сума???
  ---------------------------
  . Може да звучи гадно, но аз предпочитам част да се разпределя някъде където имам поне някакъв контрол върху срредствата и стоят на мое име.

  Не, звучи глупаво , щото и сега нямаш контрол над тезии средства - те се контролират единствено от фондовете.
  Ако ти е кеф да пукнеш на 64 (примерно , не ти пожелавам) то близките ти с рагост ще поделят 7-8 000лева, а може и по малко, ако си доста след 1960 роден.
  -------------------------------------------
  Да, бих се радвал на по-висока доходност, но доходността ми в НОИ ще е точно нула. Идеята да давам повече пари на НОИ сега, за да имат повече сегашните пенсионери, с надеждата, че някой ще дава за мен след години, не ми харесва.
  ----------------------------------------------------
  Или си тинейджър , или си умнокрасив , за да мислиш по този начин.
  Доходност в НОИ няма и не може да има , щото там не се събират пари :)
  Те се раздават месец за месец + добавени от бюджета средства, защот не достгат за пенсите в момента , а и занапред ще е същото.
  Това ,че си нямаш понятие от пенсионната с-ма пак показва ,че си под 18 години, или си умнокрасив , което е по-зле.
  Просто немам нерви да ти обяснявам колко си заблуден, и как ще плачеш в момента на пенсионирането си с този си акъл. Примерно като получиш от НОИ ( ако си заслужил, щото за лежане на жълтите павета не дават пенсия ) примерно 300 лв(дано са повече , това е около средната в момента, но да кажем че тогава е 500 - 500/3 *2 е там някъде ) а от фонда ти предлагат доживотна сума за допънителна пенсия 50лв, то дано т стигнет мозъчните клетки , та да разбереш колко си прецакан , щото нещо подобно те очаква, ако все още има кинти в тези фондове, а не са обявили фалит на втората година от плащането на първите пенсии.
  Щото там активите не са кинти на купчинки, а акции, и тяхната цена зависи от предлагането, ама това е доста сложно за умнокрасив мозък, така че ще прескоча и ще стигна направо до момента в който все пак разбираш , че пенсията ти е малко повече от 2/3 в сравнение с тия дето са се доверили само на НОИ.
  Честито, вие печелите снимка пред строя :)

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#53] от "amanotwas":

  "Не оправдавай Костов , прието е 2000 година"

  Частните пенсионни фондове стартираха през 2002 г. - една година след като правителството на Костов беше издухано.

  "Костов имаше абсолютно мнозинство - 52-53 % можеше да приеме каквото си иска"
  Правителството на г-н Костов беше избрано от коалицията ОДС (СДС+Демократическа партия+ БЗНС-НС ), представляваща 57% в Народното събрание (137 депутати)
  https://bg.wikipedia.org/wiki/38_Народно_събрание
  Правителството на Сергей Станишев беше избрано от Тройна коалиция с парламентарно мнозинство от 70.4% (82 места за БСП, 53 за НДСВ и 34 за ДПС) и "можеха да приемат каквото си искат". И така и направиха.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/40_Народно_събрание

  А правителството на Пламен Орешарски беше избрано от "двуличната коалиция" само с 50% мнозинство (84 места за БСП и 36 за ДПС). Това е и мнозинството на правителството на НДСВ в 39-тото Народно събрание.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/42_Народно_събрание
  Направиха абсолютно каквото си искат (13-то кухо министерство на инвестициите, оглавявано от безработен измамник във Франция и избраха баш мафиота за шеф на националната сигурност, две актуализации на държавния бюджет, нов дълг общо за три млрд. евро) и бяха изгонени за по-малко от една година и три месеца. За такова кратно време сътвориха толкова глупости, че и до момента двете тарикатски партии не мога да поведат толкова избиратели, колкото бяха подвели за глупостите си - 942 541 души за Коалиция за България и 400 466 за Движение за права и свободи.

  Та, и да имате мнозинство в парламента, не може да се прави кой каквото му скимне, характерна практика и на сегашната герберска коалиция с 50.83% мнозинство (112 депутати).
  Всъщност от такива простотии се отлагат и добри реформи - вече една година за тол-система; две години за системата на бонус-малус при застрахователите, 15 години за персоналната здравна карта-осигурително досие в здравеопазването.

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Весело

  До коментар [#56] от "amanotwas":

  "как ще плачеш в момента на пенсионирането си с този си акъл"

  Малка ще е вероятността за плачене. Първо, да достигне до пенсия на 75 г.* Второ, ако я достигне, слъзните жлези ще се пресъхнали от "цял живот учене" и реформиране.

  * след 2025 г. всички ще се пенсионират на 65 години и 40 години трудов. Но ако няма трудов стаж (учил цял живот), ще продължи да бачка или ускорено да купува трудов стаж. След 2035 г. коефициентът на зависимост (брой пенсионери спрямо брой работещи) ще надхвърли единица и пенсионната възраст ще се увеличи. Първа "спирка" - 69 години (колкото в момента е в ОК и Нидерландия). Десет години по-късно или ще се отмени пенсионната система (ще стане социално подпомагане) или възрастта за пенсия ще трябва да се увеличи до 75 години.

 59. 59 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#57] от "wanderer":

  ЗАКОН за допълнително доброволно пенсионно осигуряване

  (редакция от 17.12.1999 г.)  Обн., ДВ, бр. 65 от 20.07.1999 г., изм., бр. 110 от 17.12.1999 г., в сила от 1.01.2000 г.


  Нещо неясно???

 60. 60 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#56] от "amanotwas":

  "Как стигна до тази сума???"
  Статистически факт е. Както е статистически факт, че размерът на активите на всички пенсионни фондове у нас е с над 1 милиард лева повече отколкото вноските + таксите, които фондовете са гушнали. Тоест България е на плюс милиард от тази дейност. За колко други дейности в нашия край може да се каже същото? Примери за минус милиарди колкото искаш, но за плюс? Можеше ли да е повече от милиард? Сигурно, но аз не виждам някой да се е загрижил за подобрение, а само за унищожение. Ако разговорът стане как да направим фондовете по-добри моментално ще стана критичен към тях, но докато разговорът е дали да ги махнем или не ще ги защитавам дори и в сегашната им форма.

  "Не, звучи глупаво , щото и сега нямаш контрол над тезии средства - те се контролират единствено от фондовете.
  Ако ти е кеф да пукнеш на 64 (примерно , не ти пожелавам) то близките ти с рагост ще поделят 7-8 000лева, а може и по малко, ако си доста след 1960 роден."

  Имам контрол като избирам в кой фонд да са, като гледам кой фонд къде инвестира и каква доходност постига. И да, кефи ме идеята, че ако пукна преди да се пенсионирам близките ми ще получат нещо. Като пукна на 64 в НОИ ще съм дал три пъти повече отколкото във фонд, но от НОИ близките ми няма да получат нищо, но пък Пешо и Тошо, които не познавам, ще са получавали пенсиите си от тези мои пари през целия ми живот. Благодаря че така умело демонстрира етно от основните предимства на втория стълб.

  "Или си тинейджър , или си умнокрасив , за да мислиш по този начин.
  Доходност в НОИ няма и не може да има , щото там не се събират пари :)
  Те се раздават месец за месец + добавени от бюджета средства, защот не достгат за пенсите в момента , а и занапред ще е същото.
  Това ,че си нямаш понятие от пенсионната с-ма пак показва ,че си под 18 години, или си умнокрасив , което е по-зле...."

  Щом започна с обидите, значи изчерпа капацитета. Да разбирам че сме в сългасие, че от НОИ няма да получа доходност? Защото аз това казах, но ти все пак тръгна да спориш. Тоест още един плюс за фондовете. Май без да искаш демонстрира и един голям минус за НОИ, а той че като дойде време да получавам ще завися от работещите тогава. Аз отдавна съм наясно с този принцип и точно заради него искам да завися възможно най-малко от НОИ и бъдещите работещи в България, която изпада във все по-дълбок демографски срив. Ако можех щях цялата си осигурителна вноска да давам във фонд за трупане на доходност и да се откажа от всякаква държавна пенсия. Тук не се застъпвам конкретно за наши фондове, говоря по принцип. За жалост не мога, защото трябва да издържам сегашните пенсионери, които вероятно скачаха да гласуват за царчото като им обеща 800 дни, после за тройната, после или за БСП или за ГЕРБ, а сега ми реват че били бедни и пенсиите им били ниски. Съжалявам, но симпатия от мен няма да видят.

  "Щото там активите не са кинти на купчинки, а акции, и тяхната цена зависи от предлагането, ама това е доста сложно за умнокрасив мозък, така че ще прескоча"

  Предполагам прескачаш, защото дотам се простират дълбоките ти знания що е то акция, облигация, етф и там подобни финансови инструменти и продукти. Аз не претендирам да съм експерт, но знам достатъчно да мога да преценя мов фонд къде инвестира и дали това ме устройва или не. Предполагам ти даже не знаеш как да провериш твоя фонд къде инвестира, ако изобщо си на възраст да имаш фонд, защото оставам с впечатлението, че не си и че работиш за собствения си интерес всички да се набутаме в НОИ, да закрият втория стълб и да папкаш по-голяма държавна пенсия в момента. А това кой ще плаща след 10, 20, 30 години може би за теб не е толкова актуален въпрос...


 61. 61 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Правителството на г-н Костов беше избрано от коалицията ОДС (СДС+Демократическа партия+ БЗНС-НС ), представляваща 57% в Народното събрание (137 депутати)


  _____________________
  още по зле, аз съм запомнил около 3-4 % по малко , но пак не направиха това заради което ги избрахме - лустрация и забрана на комунистически партии и техни производни.
  Да , беше обявен режима преди 10.10 .1989 за престъпен , ама файда нема = БКП стана БСП и пак готвят революции начело с президентина, ама нещо им е слаба засега организацията, щото по 200 -300 човека успяват да поведат. Но и за това би трябвало да са осъдени , ако имаше закон!
  Ама нема, а тия Костов и дружина са виновни да нема.
  Няма да казвам какво им пожелавам..макар че пак повтарям -гласувах за тях тогава.

 62. 62 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално


  До коментар [#60] от "Locke":


  България е на плюс милиард от тази дейност. За колко други дейности в нашия край може да се каже същото?

  __________________
  Ще ти обясня колко си заблуден - 1 млр на 10 за 20 години ..... голема доходност. :)
  а тези 10 млр разделени на 2 милиона пенсионери колко правят - по 5000 на калпак .
  Та по тази сметка, ако се пенсионираш след 2-3 години то ти се полага допълнителна пенсия в размер на 37-38 лева на месец.
  5000/11/12 =37,88
  Честито на печелившите :)

  Ако ти е интересно как го сметнах , ще ти обясня, ама ти си умно момче и ще разбереш. Та даже и красиво ")

 63. 63 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  значи за доходност
  1 на 10 е 10% за период от 20 години .
  По средно 2 % на година инфлация - 20 *2 = 40%/
  Та +10% -40 % = -30 %
  Та - 30% е доходността на тия фондове, ако ме разбираш :)

 64. 64 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#62] от "amanotwas":

  Явно не си наясно какво означава капиталово осигуряване, така че да пробвам да обясня. Всеки получава на база какво е дал, минус такси, плюс доходност. Няма го този момент като при държавните пенсии работодател да декларира осигуровка, да не я плати, да мине давностния срок и работникът да получи пенсия на база декларираните осигуровки без реално да са постъпили в НОИ. Щом българите са внесли малко над 10 милиарда лева, значи няма как да получат 20. Ще получат един милиард отгоре. Ако тези пари бяха потънали в НОИ, нямаше да получат дори и този един милиард.

  А и сметка ти е много сбъркана, защото пенсиите не се делят така че всички да получат наравно. Това е част от магията на капиталовото осигуряване. Аз и сега да пенсионирам ще получа много повече от 38 лева на месец, защото имам много повече в партидата си. Защото съм пъхнал повече в нея. Колко ще получат други не ме касае ама хич. Ако някой се е осигурявал на минимум и е прибирал пари под масата, или пък е работил извън България или пък работодателят и лъгал и мамил и не е внасял осигуровки (а НАП са го проспали), това си е изцяло негов проблем. В НОИ ще вземат от моите пари да покрият неговата пенсия, но във втория стълб ще си получи неговото без да пипа моето. А аз точно това искам.

  И пак казвам, ако приемем че фондовете остават с удоволствие ще говоря за това как да превърнем този един милиард в два, но докато губим милиарди всяка година от КТБ-та, Белене-та, потоци, 500 милиона от уж неплатени хазартни такси, докато огромни бизнеси са вечно на "загуба" и не плащат данък не приемам да захвърлим единият милиард печалба за българския народ, щото не бил достатъчен.

 65. 65 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  а понеже се репчиш, че може да избираш къде , в кой точно пенсионен фонд да си държиш вноските - ше те разочаровам - доходността на всичките варира +- 1-2 %
  така че....

 66. 66 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 717 Неутрално

  значи за доходност 1 на 10 е 10% за период от 20 години .По средно 2 % на година инфлация - 20 *2 = 40%/Та +10% -40 % = -30 % Та - 30% е доходността на тия фондове, ако ме разбираш :)
  —цитат от коментар 63 на amanotwas


  Приятелю, много, ама много си объркан. Казах един милиард след брутни вноски и такси. Как мислиш, за 20 години инфлацията е била 40%, но брутните вноски са останали непроменени? Ще ти дам жокер, брутните вноски растат заедно с инфлацията, защото те са функция на трудовото възнагражение, което расте всяка година, така че тя вече фигурира в изчислението. Или си представяш, че за 20 години сме имали 40% инфлация, но трудовите възнагражения не са били увеличавани?

  Ако искаш да направиш анализ на ръста на инфлацията за този период съпоставен с ръста на средния осигурителен доход, и съответно ръста на брутните вноски във втория стълб, тогава с удоволствие ще го прочета, но сметки като тази която направи нямат място в гимнацията, камо ли в дискусия за пенсионно осигуряване между възрастни хора.

 67. 67 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  абе, приятел , щото много се палиш та да те светна - средната сума на хора пред пенсионна възраст е около 4-5 хиляди, Не ме питай откъде знам - толкова е .
  Ако си на 30 и си мислиш, че докато станеш на 65-66 или колкото ще са тогава, ще имаш милиони, то се лъжеш жестоко.
  По 1% средно да е влог в банка , то ще имаш доста по висока доходност от вноските,ама ти си вервай в чудеса .

 68. 68 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  а относно акциите = ако цената на една акция е 100 лева (хипотетично) то продаваики една акция ти печелиш 100 лева, Обаче продавайки 100 000 акции в един и същи момент , то цената която би получил не е 10 милиона, ами ако вземеш и 5 милиона . пак ще си на кяр, щото нали знаеш че има пазар и там се определя ценав зависимост от предлагането.
  Ако изкараш на борсата 1-2 акции, то би важала моментната цена, ама ако треснеш 100 000 акции, то ще се удивиш как главоломно пада цената на същата тази борса .
  Това е опростено обяснение, ама надявам се схващаш смисъла.

 69. 69 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#67] от "amanotwas":

  Не знам какво за теб означава пред пенсионна възраст, но искам да уточня, че аз нямам никаква надежда да ставам милионер от месечни вноски управлявани по правилата наложени от КСО, тоест с възможно най-малко риск. Ако твоята логика е "или ставаш милионер или няма смисъл", то моята не е такава. Все пак става въпрос за 5% от месечниния доход на хора работещи в България, което означава, че дори и при 100% доходност сумата няма да стигне един милион в рамките на един човешки живот.

  Също искам да вметна, че от последните ти два отговоря личи някакво заблуждение, че едва ли не парите в пенсионните партиди са там накуп в самото начало. Надявам се да ни наясно, че това не е така. Сравнението с банков влог е неуместно, освен ако не си откриеш банков влог който започва от 0 и расте с по, да кажем, 100 лева на месец. Един такъв влог (ако изобщо някоя банка ти го приеме) който изплаща 1% средно няма по никакъв начин да ми изкара повече пари от дори и най-калпавият фонд в дългросрочен план, тоест за 30-40 години. Причините за това са многобройни и ясни и се надявам да не се налага да ги изброявам.

 70. 70 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#68] от "amanotwas":

  Това зависи изцяло от акцията и пазара. Ще дам един прост пример: На 07.02.2020 Джеф Безос продаде акции на Амазон за $570 милиона долара. Това за един ден. Иначе за седмица продаде за над 4 милиарда долара. Тоест някакви купувачи реално са дали толкова пари и той си ги е взел и сега ги харчи както намери за добре. Може и пенсии да изплаща с тях ако иска. А това беше планирана и предварително обявена продажба, както си му е реда. А една от акциите които наши фондове купуват е? Позна, Амазон.

  Активите на нашите фондове още нямат и 20 милиарда лева. Това е капка в морето на световните борси. Който инвестира в СвързаноЛице АД на БФБ може и да не успее да превърне акциите в пари за пенсии, съгласен съм, но точно затова не съм в такъв фонд. Всеки може сам да си избере къде да са му парите, а фондовете май вече са длъжни даже на тримесечие да оповестяват портфейлите си. Преди беше веднъж годишно.

 71. 71 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Ати да си чувал за натрупване на лихви???
  Да в пурвата година няма да е огромна разликата , ама след 30,,,,
  Направи си сметка за заем примерно - при груба сметка за 5 години при 5% лихва за 10 хиляди връщаш 13 / пак казвам груби сметки, не е точно така/
  Та за периода лихвата се качва на 30 % общо.
  И моля те не ме просвещавай на тема икономика и финанси , щото съм сигурен че имам повече познания от теб.
  Откъде знам ли - 6-то чувство :)

 72. 72 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#71] от "amanotwas":

  Хем се хвалиш колко повече разбираш, хем допускаш грешки като първокурсник на първия си изпит.

  Какво е доходност според теб? Ако имаш партида и тя се инвестира, как според теб се случва това? Инвестираш всяка вноска поотделно? "Натрупване" няма? Какво се случва с реализираната доходност след една година според теб? Изчезва безследно и започваш отново? Или фондовете делят партиди на доходност и вноски и инвестират само вноските докато доходността гледа тъжно от скамейката?

  С шесто чувство не се смята. Малко напъване и мозък трябва.

 73. 73 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  виж сега, малко по-точни цифри - от 2000 г до сега инфлацията е 101 % .
  А сега ме омай с доходност 10 % за същия период :)
  И това ако не е кражба здраве му кажи!
  Затова казвам че Костов е за 100 години затвор за мушингията с ДДПО.
  Ама ти си вервай в смърфове, сини мравки , кинжали и тем подобни.

 74. 74 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#73] от "amanotwas":

  Вече отговорих на този въпрос и не смятам да се повтарям. Ако идеята е да говориш за неща които не разбираш, аз да обяснявам и после да превключваш към друга опорка, която също не разбираш, тогава не виждам смисъл от този разговор. Бълвай си каквото искаш, но знай, че всеки за всеки който има дори елементарно ниво на финансова култура звучиш абсурдно.

 75. 75 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Значи грубо казано доходността на пенсионните фондове трябва да е 110 % за периода за да има фаида - вмедул сум 5000 лв в момента на партидата ми би трябвало да има 10100 лева за да съм на нула.
  само че, ако некой фонд тресне 10-15 % доходност , то ще го тараши ДАНС за мушингии, което е лошо;
  Затова е по -добре да се национализира този фонд(всичките)и да се кротне работата .
  Някой ти събира пари и за 20 години е докарал 10% отгоре, ама 100 лева през 2000 г сега са равни на 200, а не на 110. някой е папкал 90 кинта за периода - и те са хора , семейства хранят нали така, ама за пенсии не разчитай на тях ,
  Държавата е по -гъвкав играч и не инвестира рисково , щото не инвестира пенсии изобщо = 0% риск.
  взема днес , утре ги дава - нема инфлация, нема загуби .
  Ако се замислиш по-разумен модел няма.

 76. 76 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  "10-15 % доходност"- за година разбира се, не за 20 :)

 77. 77 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#75] от "amanotwas":

  Пълни глупости. Внесъл си тези 5000 поетапно и чак накрая са станали 5000лв. Инфлацията е обезценила със 101% само парите ти които си имал преди 20 години и все по-малко е обезценила всички следващи докато стигнем до днешните, които тепърва обезценява. Междувременно е трупана доходност върху парите които си имал още от първата година, после втората върху вноските от първата + втората + постигнатата доходност до момента и така за 20 години. А през всичките години вноската ти е растяла, защото заплатата ти е растяла, а част от този ръст е бил точно заради инфлацията, така че тя вече фигурира в сметката.

  Опитах се да го обясня по-горе, но явно няма оправия когато си хем невеж, хем със самочувствие. Щеше да ми е жал ако го нямаше риска някой да прочете написаното от теб и да се заблуди.

 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  ,Държавата е по -гъвкав играч и не инвестира рисково , щото не инвестира пенсии изобщо = 0% риск.взема днес , утре ги дава - нема инфлация, нема загуби .Ако се замислиш по-разумен модел няма.
  —цитат от коментар 75 на amanotwas


  Този модел е измислен от Бисмарк през 1889г и масово се прилага в целият свят. Доказал е през вековете стабилността си.

  Малко числа за България:
  - Средна работна заплата декември 2000г=252.72лв, декември 2019г=1349лв. Увеличение на заплатите за периода е 534%.
  - Средна пенсия 2000г=77.3лв, 2019г=386.27 лв. Увеличение на пенсиите за периода е 499.7%.

  РЕАЛНИ пари, получени в джоба а не хартишки наречени акции. Които хвърлени вкупом на пазара гарантирано ще загубят от цената си. Понеже има едно нещо наречено търсене и предлагане. И при голямо предлагане цената закономерно се срутва. Впрочем това се призна от самите ЧПФ, когато имаше вариант вноските да се прехвърлят в НОИ предупредиха, че масовото продаване на акциите ще доведе до срив на цената им.

  Като се има предвид, че заплатите ни са ниски спрямо европейското равнище и повишаването им ще продължи НАЙ-РАЗУМНАТА политика е човек да си привърже пенсията към заплатите. Т.е. В НОИ а не към доста клатушкащата се и съмнителна доходност на ЧПФ.

  500% /ПЕТСТОТИН!!/ процента увеличение на пенсиите за периода а тук някои PR фенове на частните пенсионни фондове ни залъгват с 10%. Можете ли да ми покажете ЧПФ със средногодишна доходност за периода 25%? Най-добрите от тях имат доходност 3-4% а има такива и с Отрицателна Доходност!

  Реално погледнато те едва покриват инфлацията и цялата печалба отива да пълни джобовете на мениджмънта им. Ограбване закрепено със Закон! Ограбване на най-бедните и безпомощните, пенсионерите.

  https://www.bnt.bg/bg/a/pensionnite-druzhestva-s-otritsatelna-dohodnost-za-poslednite-10-godini
  Пенсионните дружества с отрицателна доходност за последните 10 години

  https://www.segabg.com/node/105834
  Доходността на фондовете за втора пенсия е от 0.38 до 3.23%
  Дори фондовете с най-голяма свобода при инвестирането влошават резултатите си, а два от тях отново са с отрицателна доходност

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK