Омерта, или как една командировка на варненския кмет се превърна в тайна на тайните

Иван Портних

© Цветелина Белутова

Иван ПортнихИзбори 2022

Оперативни работници от някогашната криминална милиция се сблъскват с мълчанието и безразличието на граждани, станали свидетели на престъпление, което властите разследват. Така в едно изречение може да бъде преразказан сюжетът на стария български филм "Не знам, не чух, не видях". Друг "филм", в който се превърна една командировка до Израел на варненския кмет Иван Портних през зимата на 2018 г., се оказа с твърде сходен сюжет. Толкова сходен, че дори заглавието му може да е същото.


Историята излезе наяве едва в разгара на кампанията за местните избори през миналата година. Тогава с анонимен мейл до български медии бяха изпратени две статии, публикувани на 20 февруари 2018 г. в израелски издания. В тях се твърди, че визитата на варненския кмет е била прекратена преждевременно заради злоупотреба с алкохол и скандално поведение в хотела, в който е бил настанен.


За случилото се преди две години и до днес упорито мълчат, както самият Портних, така и всички, които имат някакво отношение към случая - общинската администрация в Хайфа, българското посолство в Израел, Министерството на външните работи в София. "Не съм чул" гласеше краткият отговор по темата и на премиера Бойко Борисов, който миналата есен лично рекламира кандидатурата на Портних за трети мандат като "един от най-успешните кметове на ГЕРБ".
При това консенсусно мълчание и след миналогодишната победа на ГЕРБ на кметските избори във Варна историята е напът да заглъхне напълно. Единственото видимо последствие е за Елена Кирова - журналистката от малката варненска телевизия "Черно море", която беше принудена да напусне работата си, след като по време на предизборно интервю зададе на Портних въпроси за пътуването му до Хайфа.


А случката, макар и остаряла, е важна и е редно да бъде разказана по няколко причини. Първата е, че по време на пътуването си до Израел кметът на Варна очевидно не е изпълнил решение на Общинския съвет и никой не му е потърсил обяснение или отговорност за това. Втората - че преди четири месеца Иван Портних пое за трети път управлението на града, който години наред е влачен към дъното от тайни сговори, арогантно управление и засекретени истини. И още една причина - опитът на "Дневник" да провери фактите, съобщени в публикациите на израелските медии, се разви почти по сценария на филма "Не знам, не чух, не видях", но прави видим добре работещия механизъм, с който хората на власт крият тайните си.


Меморандумът с Хайфа: спешно решение


На 16 февруари 2018 г. Общинският съвет на Варна гласува решение, с което възлага на кмета Иван Портних да отлети до третия по големина град в Израел - Хайфа (над 1 млн. души в агломерацията) и да подпише с тогавашния си колега Йона Яхав меморандум за стратегическо сътрудничество. Предложението за пътуването е на самия кмет. С мотива за "защита на важни обществени интереси" е допуснато дори предварително изпълнение на решението - т.е. то е можело да бъде приведено в изпълнение още преди окончателно да е влязло в сила и преди изтичане на сроковете за обжалването му.


Веднага след взимането на решението кметът на Варна двама служители на администрацията му и почетният консул на Израел във Варна заминават за Хайфа. Но се прибират четири дни по-късно без да са изпълнили възложената им задача. Меморандумът не е подписан, в общинския сайт е публикувана само една формална и безсъдържателна информация за пътуването, а причините защо целта не е изпълнена, потъват в дълбока тайна.


Заповедта за командироване на Портних в Хайфа, копие от която "Дневник" получи по Закона за достъп до обществена информация, е издадена от председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов още на 7 февруари 2018 г. - девет дни преди съветниците да гласуват текста на меморандума, който е трябвало да бъде подписан. За изпълнението на възложената задача от своя страна Портних командирова Розалина Димитрова, началник на кабинета му, и Станислав Стилиянов, главен експерт "Протокол". Четвъртият командирован е почетният консул на Държавата Израел във Варна - проф. д-р Красимир Методиев.


Един смущаващ инцидент


Според документите, предоставени на "Дневник", пътуването се е състояло в дните между 17 и 20 февруари 2018 г. За четиримата са били резервирани стаи в луксозен хотел от веригата "Дан Кармел" в Хайфа, който гарантира високо ниво на обслужване. Цените на единична стая там са между 380 и 470 лв. на вечер в зависимост от гледката. Но точно в последния ден от командировката две израелски онлайн издания - News Haifa Curiot и сайтът на консервативния телевизионен "Канал 20", поместват почти идентичните текстове с един и същ автор - Елиран Тал. В тях той твърди следното:


"Кметът на третия по големина град в България отседна в престижен хотел в Хайфа и според доказателства, получени от репортер на News Haifa Curiot, вечерта след планираната си среща за този ден той се е напил, след като е изпил големи количества алкохол. Според други доказателства кметът на Варна дори е тормозил сексуално служителка на хотела." (използван е машинен превод от иврит на няколко западноевропейски езика - бел. авт.)


Втората статия съобщава, че смущаващият инцидент е стигнал до знанието на кмета на Хайфа Йона Яхав, след което всички планирани срещи с Портних са били отменени. "Община Хайфа потвърди случилото се, но не предостави повече подробности", пише Елиран Тал.


Всички опити за връзка с автора на статията през медиите, за които работи, останаха без резултат. Не последва отговор и на съобщението, което му беше изпратено в Twitter - според колегите на Тал най-надеждния начин за връзка с него. В същото време и двата му текста, публикувани в News Haifa Curiot и "Канал 20", са достъпни и до този момент тук и тук. Към тях за две години не е добавен нито ред опровержение. По нищо не личи да е искано и право на отговор.


След като през октомври миналата година - в навечерието на местния вот, информация за статиите се появи в българската преса, на 16 октомври м.г. Иван Портних реагира с публикация във "Фейсбук", в която нарече написаното "предизборни похвати".


"Ако всичко това беше истина, как тогава лично щях да посрещна във Варна премиера на Израел Бенямин Нетаняху малко по-късно след "скандала"?", попита той. Постът му беше придружен от снимки, на които посреща Нетаняху и съпругата му на летището във Варна в началото на ноември 2018 г. Важна подробност в тази публикация е, че присъствието на Портних до стълбичката на самолета беше само протоколно - в България премиерът на Израел пристигна по покана на колегата си Бойко Борисов за среща в Евксиноград с колегите им от Сърбия, Гърция и Румъния.


Потърсен от "Дневник" Иван Портних най-напред отказа коментар по публикациите за скандал в Хайфа през зимата на 2018 г. с аргумента, че са написани на иврит. След като двата текста му бяха предоставени в превод на български, през пресслужбата си той отново цитира дословно публикацията във "Фейсбук" от октомври м.г.


Подписването е дълъг процес


След искане по Закона за достъп до обществена информация, общинската администрация предостави на "Дневник" отчетите за състоялата се командировка. Те са три - от Розалина Димитрова, Станислав Стилиянов и проф. д-р Красимир Методиев. Но сравняването им показва, че става дума за напълно идентичен текст, копиран буква по буква. В отчетите, копирани "под индиго", не е спомената и дума за изпълнение на задачата, с която са пътували командированите - подписване на меморандум за сътрудничество (побратимяване) между общините Варна и Хайфа. (Виж прикачения файл)На въпросите по този повод от пресцентъра на Община Варна отговориха, че решението на Общинския съвет за подписване на меморандум имало "упълномощителен, а не императивен характер" и дори нямало срок за изпълнение.


Подобно оправдание обаче влиза в пълно противоречие с допуснатото от съвета предварително изпълнение на решението за подписване на документа без да бъдат изчакани сроковете за евентуалното му обжалване. Според текста на Административно процесуалния кодекс разпореждане за предварителното изпълнение се допуска, "когато това се налага, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси, при опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда".


От съдържанието на този регламент логично следва, че решението, взето от Общинския съвет във Варна, е било не само императивно, но и всяко закъснение на изпълнението му - недопустимо.


След почти едномесечно протакане, напомняния и серия от уговорки, почетният консул на Израел във Варна проф. д-р Красимир Методиев обясни в отговор на въпросите за провалената мисия в Хайфа, че подписването на меморандум било дълъг процес, а в дните между 17 и 20 февруари 2018г. било сложено само неговото начало. После посъветва: "търсете позитивното, търсете положителното, търсете градивното". (Целият отговор на Методиев - в прикачения файл).Две години след командировката на Методиев до Хайфа "сложният процес", в който самият той участва, е все така незавършен, колкото и позитивен да е погледът към развитието му. Макар че според протокол от заседанието на общинската комисия по европейски въпроси и международно сътрудничество на 14 февруари 2018 г. (дни преди визитата на дегелацията) Розалина Димитрова е докладвала следното: "В момента сме на етап, в който практически може да се пристъпи към подписването на меморандум след много дълга кореспонденция с кметството там (в Хайфа - бел. ред.) и кмета на града".


Изпратените от "Дневник" въпроси по случая до пресцентъра на сегашния кмет на Хайфа Ейнат Калиш-Ротем (заменила на поста Йона Яхав през есента на 2018 г.) останаха без официален отговор.


"Оф дъ рекърд" служител в администрацията, пожелал анонимност, потвърди, че причина за липсата на напредък по подписването на меморандума са именно събитията, описани в двете статии на Елиран Тал в News Haifa Curiot и "Канал 20". Според една от тях българското посолство в Тел Авив е било незабавно информирано за случилото се.


Но тогавашният посланик там Димитър Михайлов вече не е на поста си и връзка с него не може да бъде установена. По тази причина въпросите, адресирани до дипломатическата ни мисия в Тел Авив, бяха препратени по стандартна процедура до Министерството на външните работи. От там съобщиха, че не са информирани за инцидент с кмета на Варна по време на посещението му в Израел преди две години.


Отговор не последва и на въпросите, изпратени до мениджмънта на хотел "Дан Кармел" в Хайфа.


Контрол ще осъществявам лично


Опитът на "Дневник" да получи становище от шефа на Общинския съвет във Варна обяснение за това какво е попречило на кмета на града да свърши възложената му работа остана безуспешен.


В съответствие с разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация заповедта за командироването на Иван Портних е издадена от председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов. В текста й изрично е записано: "Контрол по изпълнение на настоящата заповед ще упражнявам лично". На 9 декември 2019 г. "Дневник" поиска справка за резултатите от тази оценка. Пренебрегвайки всички срокове, установени със Закона за достъп до обществена информация обаче, решение по това заявление няма и до днес.


Заглавието на филма "Не знам, не чух, не видях" от 1984 г. препраща към азиатската пластика с трите маймуни, затулили с лапи очите, муцуната и ушите си, за да запазят в тайна онова, което знаят. Посланието й често е сравнявано с "омертà" - мълчанието на мафията, което никой не смее да наруши.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK