Кратки новини: Открити са две нови огнища на птичи грип в страната

Кратки новини: Открити са две нови огнища на птичи грип в страната

© ДневникКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Открити са две нови огнища на птичи грип в страната


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи две нови огнища на инфлуенца по птиците от щама H5N8 в животновъдни обекти край пловдивските села Трилистник и Пъдарско. Във фермата в с. Трилистник се отглеждат 55 437 кокошки носачки, а в обекта в Пъдарско - 11 600 патици мюлари. Предстои те да бъдат умъртвени по хуманен начин.


Около двете села са определени 3-километров санитарни зони и 10-километрови наблюдавани зони. От и във тези зони се забранява разселването на птици, както и провеждането на пазари и панаири за птици, а търговията и придвижването на птици и птичи продукти се извършва под официален контрол.
В страната е наложено привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност по отношение на болестта инфлуенца по птиците, посочва пресцентърът на БАБХ. Забранено е отглеждането на открито на домашни птици от всички видове и категории.


Прокуратурата проверява гори ли отпадъци ТЕЦ "Бобов дол"


Районната прокуратура в Дупница проверява сигнал, че ТЕЦ Бобов дол гори отпадъци и след забраната, въведена от министъра на околната среда Емил Димитров. Образувани са три преписки, по сигнали от кметовете на селата Големо село и Мламолово и от Общинската администрация - Бобов дол.


В първия сигнал се посочва, че има подаване от багер по транспортна лента на смес от отпадъци и въглища, които влизат към котлите за изгаряне. Заявява се и че близо до ТЕЦ Бобов дол видимо е складирано голямо количество отпадъци с неясен произход и съдържание. Вторият сигнал от кмета на Мламолово е за превоз на въглища от Мини Бобов дол до теца, а третият - от Общинската администрация в Бобов дол, е за опасност от бедствия и аварии след нерегламентирано затваряне на рудниците Бабино, Бобов дол и Миньор в периода 2017 г. - 2018 г.


Директорът на болницата в Раднево е арестувана


Д-р Мая Узунова и двама нейни подчинени са задържани по искане на Окръжна прокуратура в Стара Загора. Срещу управителя на общинската болница е повдигнато обвинение за присвояване на средства в особено големи размери, а другите двама са обвиняеми за пране на пари, съобщи пресцентърът на Апелативната прокуратура в Пловдив. Проверката на болницата започна след сигнал за злоупотреба със средства, подаден от кмета на Раднево Тенчо Тенев и председателя на общинския съвет Румен Йонков.


Над 15 хил. българи живеят в засегнатите от коронавируса райони в Италия


Над 15 хил. българи живеят в засегнатите от коронавируса в Италия райони, съобщи пред bTV генералният консул на България в Милано Таня Димитрова. "Ние през цялото време отговаряме на спешния телефон, който звъни постоянно, защото имаме достатъчно и туристи, които идват тук. Имаме и случаи на български граждани, които са изключително притеснени и затова ни се обаждат да търсят съдействие", допълни Димитрова, като отбеляза, че е имало обаждания и от родители, казали, че ще приберат децата си, които са студенти там.


"По отношение на блокираните райони, до там няма абсолютно никакъв достъп, така че българските граждани няма как да попаднат като туристи в тези райони. По-скоро тези райони, в които има зараза, би трябвало да се избягват", посочи тя.


Димитрова обясни, че не се е обадил нито един български гражданин от отцепените райони, а се обаждат по-скоро български граждани, които искат информация как да реагират на съответните ситуация, обаждат се туристи, които питат какво да направят, как да променят пътуването си. "Нашите препоръки са да се избягват тези райони".


По информация на местните власти 152 души са заразени от коронавирус, трима са починали, досега няма нито един заразен чуждестранен гражданин. Двадесет и шест са тежко болните, останалите нямат такива изразени клинични симптоми, тежките случаи обикновено са на по-възрастни хора, поясни още Димитрова


Гешев разпореди проверка на заменките на имоти в гори


Главният прокурор Иван Гешев възложи на Министерство на вътрешните работи (МВР) извършването на проверка на схема за държавна помощ при замени на поземлени имоти в горски територии. Активизацията на държавното обвинение идва след журналистическо разследване от 20 януари тази година на Би Ти Ви. Проверката трябва да установи бенефициентите, получили държавна помощ при сделки за замяна в периода 01 януари 2007 г. - 27 януари 2009 г., и размера на получената помощ от всеки от тях. Прокуратурата иска да знае и спазени ли са изискванията на Закона за обществените поръчки и Закона за независимите оценители. От екоорганизацията "Зелени закони" обявиха, че са изпратили на прокуратурата най-важните документи и изчисления, с които разполагат. По техни данни, при изготвянето на оценките, експертите от държавната фирма "Агролеспроект" са използвали сделки от имотните регистри, изповядвани от физически лица на фалшиви и силно занижени цени с цел прикриване на данъци и нотариални такси. За разлика от държавните експерти, обаче независимите вещи лица използват само сделки, които са изповядвани на реална пазарна цена, каквито най-често са ипотеките, сделките на сериозни фирми и публичните търгове. Това е довело и до тази фрапантна разлика в стойността на щетата - 80 млн. лева според Министерството на земеделието и над един милиард лева при сравняване на сделки по пазарни цени. От "Зелени закони" настояват да бъдат върнати неправомерно прехвърлените гори обратно на държавата.


Шофьорите на камиони и автобуси могат да купуват само еднодневни винетки


От днес шофьорите на тежкотоварни автомобили могат да си купуват само еднодневни електронни винетки, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е, че от началото на следващия месец трябва да започне да работи тол-системата за тях. Това означава, че всички тежкотоварни автомобили над 3 тона и половина, сред които попадат камиони и автобуси, трябва да са оборудвани с бордови устройства или да имат маршрутна карта.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  И колко струва еднодневната винетка?

  [email protected]
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Подобна сериозна проверка на прокуратурата от която ще излезнат сума ти политици, свързани с ДПС, БСП, ГЕРБ, в кратките новини!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1122 Весело

  Подобна сериозна проверка на прокуратурата от която ще излезнат сума ти политици, свързани с ДПС, БСП, ГЕРБ, в кратките новини!?
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  па то добре ча фоопште са гу пущиле

 4. 4 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Весело

  Само да попитам, плахо, защо "новия играч" се занимава с далавери с минала давност? Преди-приватизацията, сега-заменките?

  Хамилтоне, като кандидат'шофьор на каскета (безвъздмездно, сал' за една синя лампичка)-би ли ми обяснил това, моля?

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 5. 5 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Я, ти вече си тук...Виж коментар 4

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#4] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "Мойше", сещам се поне зя няколко, структороопределящи приватизационни сделки, за които са много далече от давността, като "Бургартабак", "

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  ... "БМФ", над 300-та други сделки, по времето на Серго и на ГЕРБ... Спокойно, има какво да се проверява...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Гешев да провери всичко около продажбата на земята до устието на Камчия на руснаците от Станиско!

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vova Josei-ki":

  Там вече е започнала проверка...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Всичката пара, в свирката. На тези заменки им изтече давността. И макар Брюксел много пъти да поиска от Борисов да се развалят, нищо не се случи. Гешев май ще се занимава само с проверки, от които нищо не произтича. А има толкова много, от които ще произтече, но той ги отминава.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  И ТЕЦа на Доган се проверява от прокуратурата. Новината за това ще се проверява 2 месеца

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Весело

  ... "БМФ", над 300-та други сделки, по времето на Серго и на ГЕРБ... Спокойно, има какво да се проверява...
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Нали съм аутсайдер, проверих в нета: Приватизацията на Булгартабак е от 2011, та там може нещо да стане, ако каскета е с топки да се срита с пълничкия. Приватизацията на БМФ е от 2006 и там май е късно. Заменките на гори в дън земи тилилейски с терени на морето по лефче/кв.м. май са от миналия век. Разбирачите да попълнят списъка, моля
  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 13. 13 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Весело

  Само да попитам, плахо, защо "новия играч" се занимава с далавери с минала давност? Преди-приватизацията, сега-заменките? Хамилтоне, като кандидат'шофьор на каскета (безвъздмездно, сал' за една синя лампичка)-би ли ми обяснил това, моля?
  —цитат от коментар 4 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Я, 6 минуса за 20 мин, 'ного чевръсти са форумните гешефтари:)

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  [quote#12:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Може да поразгледа и ЕРПтата.Даже и дупката на Гергов може да предизвика интерес.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  До коментар [#6] от "hamiltonf":И ТЕЦа на Доган се проверява от прокуратурата. Новината за това ще се проверява 2 месеца
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  Фактите, които противоречат на редакционната политика, не съществуват.
  И обратното........

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#12] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Виж и дали проверка на сделки макар и с изтекла давност дали не дава основание за проверка на произход на средства 20г назад? Точно оттам се очаква да се разбягат зайчета дето застрашавали свободата на словото

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":


  Я, 6 минуса за 20 мин, 'ного чевръсти са форумните гешефтари:)
  —цитат от коментар 13 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  И още не си си го преместил?

 18. 18 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  —цитат от коментар 17 на Vova Josei-ki


  Ще получат по едно копие на лавровия каскет за поощрение.

  SHADOWS of SOFIA
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#14] от "К2":

  Дупката е част от подарък/приватизация 2000 г и вероятно ще бъде щателно проверена

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":До коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":  Я, 6 минуса за 20 мин, 'ного чевръсти са форумните гешефтари:)
  —цитат от коментар 13 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  И още не си си го преместил?
  —цитат от коментар 17 на Vova Josei-ki


  В интерес на истината от 10;00 вече втори път го местя-веднъж като станах да си направя кафето (след чая), и още веднъж като отидох....не е важно к'о да направя.

  ОБАЧЕ като свърша кафето и сутрешните цигарки ще се замисля дали да почна да си разплитам жилетката, или чорапите:).


  До коментар [#17] от "Vova Josei-ki":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#14] от "К2":Дупката е част от подарък/приватизация 2000 г и вероятно ще бъде щателно проверена
  —цитат от коментар 19 на дерибеев


  По-интересно е как беше надарен под форма заплащане за отчуждаване.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Че то държавата ако не ти помогне, на кого да разчиташ...

 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  До коментар [#12] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  За някои неща няма давност. Това не ти е декар двор в Коста Перчово присвоен преди десет години. За обекти от нац. значение няма давност.

 24. 24 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 318 Неутрално

  "ако каскета е с топки да се срита с пълничкия."
  [quote#12:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Няма начин, нали дебелия си го назначи!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  До коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  И аз ти дадох - казах защо. Не искам старите мафиоти да се чувстват сигурни и безнаказани.

 26. 26 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 731 Любопитно

  Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов показа таблица, от която става ясно, че по време на управлението на кабинета "Станишев" са продавани земи на морето за 2 лв. на кв. метър. В интервю за Нова телевизия Найденов заяви:
  "Той има от какво да се притеснява за заменките. Лично неговото правителство е ободрило замени за 33 хил. дка, които се разследват от Брюксел. Освен заменките са продавали земи - до средата на 2008 г. от областните управители, които се назначават от МС. Над 140 сделки има край морето. Цените са 2.03 лв.; 2.04; 2.58... лв. на кв. метър. Терените са край Варна, Бяла, Аврен...", каза Найденов. Той е категоричен, че скандалната сделка за 29-те дка край Несебър е замразена и този строеж няма да има бъдеще.
  "Ще дадем информацията на парламентарната комисия, която има задължението да оповести публично продадените земи край морето по времето на Сергей Станишев. Има много интересна взаимовръзка между тогава управляващите и купувачите. В 143 сделки са продадени над 1000 дка", коментира още Найденов.

 27. 27 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#12] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":За някои неща няма давност. Това не ти е декар двор в Коста Перчово присвоен преди десет години. За обекти от нац. значение няма давност.
  —цитат от коментар 23 на Deaddark


  Не съм спец по НК и за туй питам за давността. Май има изтекла давност щото помня че някои политиканчета искат да променят закона със сроковете за давност.

  Иначе ти мерсиМ за минуса: Малко но от сърце, 'дет' се вика. И се радвам, най искрено, ако ти е станало густо кат' си цъкнал минуса. В това сиво и сурово ежедневие малко неща ти правят густо, разбираемо:)
  До коментар [#23] от "Deaddark":

  -----------------
  Че то държавата ако не ти помогне, на кого да разчиташ...
  —цитат от коментар 22 на Велков


  Дедо Доби, МНОГО добре казано!!! Липсва само захиления емотикон:)
  До коментар [#22] от "Велков":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2866 Весело

  До коментар [#27] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Мойше, густо не ми става - с плюс и минус изразявам съгласие/несъгласие с мнението - мисля за това са оценките.
  Густо ще ми стане, ако на мафиотите у нас чувството им за безнаказаност се изпари, а мучо густо - ако спечелят нЕколкогодишна почивка в хотел Пандиз при бай Ставри с рехабилитатор Хасан Азис с прякор Вазелина.

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#4] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":"Мойше", сещам се поне зя няколко, структороопределящи приватизационни сделки, за които са много далече от давността, като "Бургартабак", "
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Хамилтоне, обзалагам се, че Гешев няма да пипне сделката за Булгартабак! Или ако я "пипне", то няма да е преди да е изтекла всякяква давност!

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  ... "БМФ", над 300-та други сделки, по времето на Серго и на ГЕРБ... Спокойно, има какво да се проверява...
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Има какво да се проверява, но не се проверяват сделките без изтекла давност, а се проверяват тези с изтекла давност! Защо ли? Май се изчаква давността да изтече!

 31. 31 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vova Josei-ki":

  Той се притеснява за заменките в ивицата Газа.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 32. 32 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Какво ни плащат с коронни вируси, ние още се бъхтим над пиЧия.

 33. 33 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#16] от "дерибеев":

  Мисля че ще има нова вълна на емиграция от България ама тоя път ще са такива дето пътуват бизнес класа

  гошо
 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5811 Неутрално

  Директорката на болница в Раднево и нейни подчинени са арестувани, ами преди дни тя не искаше да коментира нито заплати, нито бонуси, които са си раздавали.

 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5811 Неутрално

  Директорката на болница в Раднево и нейни подчинени са арестувани, ами преди дни тя не искаше да коментира нито заплати, нито бонуси, които са си раздавали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK