Съветниците в Каварна ще преразгледат таксата за отразявне на "продукцията" им

Красимир Кръстев (първият в ляво), който предложи медиите да плащат, за да отразяват дейността на Общинския съвет в Каварна.

© Кварна днес

Красимир Кръстев (първият в ляво), който предложи медиите да плащат, за да отразяват дейността на Общинския съвет в Каварна.Общинските съветници на Каварна решиха да върнат за ново обсъждане правилника за работата си заради спорната точка, според която медиите трябва да плащат, за да отразяват заседанията им. Това стана на заседание, проведено вчера.


Вносителят на предложението Красимир Кръстев заяви, че до повторно гласуване на решението на Общинския съвет в Каварна от 28 януари т.г. се е стигнало след натиск върху областния управител Красимир Кирилов. Според Кръстев собственици на медии са се съюзили срещу въвеждането на такса за журналистите.


"Всички вие изпитахте т.н. медийна бухалка, знаете какво се случва когато медийните собственици решат да унижават някого, каза по време на заседанието Кръстев. За 10 дни видяхте какви манипулации - от рода на касичка община Каварна, на цензура, на ограничаване на достъп, на човешки права и на всякакви такива измислици. Истината е, че искам собствениците на медиите, не журналистите, да започнат да си плащат", каза той.
Според Кръстев решението на областния управител да върне за ново разглеждане решението за т. нар. "такса отразяване" може да бъде оспорена "по законосъобразност и целесъобразност". Таксата влизала в противоречие със Закона за местното самоуправление и местната администрация, тъй като осигурявала "техническото обслужване". Не противоречала и на Закона за радиото и телевизията, защото не налагала цензура.


Красимир Кръстев спечели изборите като кандидат на НФСБ на Валери Симеонов, но скоро след това беше изключен от партията "заради груба злоупотреба с доверието на избирателите с цел постигане на лични облаги".


Разсъжденията, с които Кръстев внесе предложението си в края на януари бяха любопитни:
"Само преди три месеца бяха местни избори, казва той пред БНР. Тогава всички радиа - местни, национални мрежи, телевизии ни искаха пари на минута. Правилникът позволява да се заплаща по определена тарифа. Искам тия медии, включително и национални мрежи и телевизии, да си заплащат една минимална такса. Както те вземат пари по време на избори за всяка една реклама или излъчване, така и ние създаваме някаква продукция, която е редно да се заплаща."


Предложението му мина най-напред през обсъждане в постоянната комисия по духовни дейности, чийто председател е бившият кмет на Каварна Нина Ставрева. Тогава и петимата членове на комисията одобриха внасянето на идеята за "такса отразяване" за гласуване от пълния състав на Общинския съвет.


В разговор за "Дневник" по този повод Ставрева каза: "Направихме гаф, няма какво друго да кажа. Това показва само колко лекомислено гласуваме предложенията за решения без да вникнем в текста им".


Решението за преразглеждане на Правилника за работата на Общинския съвет в Каварна беше прието с 15 гласа "за" и един "против" - на Красимир Кръстев. В края на заседанието председателят на общинския съвет Йордан Стоянов каза, че ситуацията е била поучителна, както за всички съветници, така и за самия него.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 339 Разстроено

  До самозабравилите се дворяни от Каварна- що не си седяхте по къщите за да не ви отразяват? Станете ли публични личности вие разполагате с ресурси и средства които са публични, повтарям публични, затова и действията или липсата на такива от вас трябва да са свеждат до знанието на пщхората дали ви тази власт.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Кръстев... Тоя смешник си зареждаше фирмените коли, с общински пари. Плаща по изборите на разни дебелаци, да плашат хората по селата. Беше оревал света, като трябваше да си прибере кабелите за интернет под земята, за това и искаше да стане кмет, че да не го прави, явно и сега му се получи, като съветник. Жалка утайка!

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2048 Весело

  Скоро не бях чувал подобна тотална неумност!
  На кого ли е хрумнала за пръв път тази "гениална" идея...?!

 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Човека иска да легализира такса спокойствие, която се плаща на полиция, контролни органи, прокуратура и съд.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  Важното е , че бойко и караянчева са се обадили лично да ги поздравят за това неумно решение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Дневник, оправи си заглавието "Съветниците в Каварна ще преразгледат таксата за отразявне на "продукцията" им"

  Съветниците в Каварна ще преразгледат таксата за отразявАне на "продукцията" им

 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Цонко да спретне Джулая за ТАКСАТА.

 8. 8 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 895 Весело

  Продукцията, която Вие създавате, не е необходимо дори на рула от тоалетна хартия да е записвана, толкова сте зле и толкова сте жалки членовете на някакъв си смотан ОС ... :):):) Оигофренията не ходи по животните, а по хората ... :):)

 9. 9 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 391 Неутрално

  "Според юристите в областната администрация, Законът за местното самоуправление и местната администрация предвижда заседанията на общинските съвети да са открити."Тази информация отново манипулира читателите!Вижте какво е залегнало в Правилника:Чл. 64. (1) Заседанията на общинския съвет са открити и се предават на живо през интернет. Чл. 65. (1) Гражданите имат право да присъстват на заседанията на общинския съвет. НИМА ТЕЗИ ЧЛЕНОВЕ ОТ ПРАВИЛНИКА НЕ ГАРАНТИРАТ ЗАСЕДАНИЯТА ДА СА ОТКРИТИ? На журналистите им убегнаха слабостите в изказването на г-н Кръстев,а именно :Първо,областният управител "ВРЪЩАМ ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ Решение № 55 ",както каза г-н Кръстев,но той продължава "с указания за неговата отмяна"!!!,което Кръстев умишлено пропуска.Второ Обл.упр.определя Правилника като" в своя характер представлява приемане на подзаконов нормативен акт. ",който изисква няколко законови реквизита,които не са спазени:1.Съставителят на проекта го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, като липсват мотивите на интернет страницата по чл.28, ал.2 от ЗНА.Т.с на интернет страницата е качен само самия текст за Правилник 2.Видно от императивната разпоредба на чл. 28, ал. 4 ЗНА, съгласно която проект на нормативен акт, към който не са приложени мотиви, според посочените изисквания, не се обсъжда от компетентния орган. 3.Липсва покана, съобразно изискванията на чл. 26, ал. 2 от ЗНА, за провеждане на обществени консултации с гражданите и юридическите лица. ТУК ОБЛ.УПР. Е ПРЕКАЛЕНО ВЗИСКАТЕЛЕН,защото до сега такова изискване не се прилагаше.Има разбиране от него "обществени консултации " да не се изискват. 4.Съгласно чл. 26, ал. 5 от ЗНА, след приключването на обществената консултация по ал. 3 и преди приемането, съответно издаването на нормативния акт, съставителят на проекта публикува на интернет страницата на съответната институция справка за постъпилите предложения заедно с обосновка за неприетите предложения,поради което не е спазено и изискването на чл.26, ал.5, изр.І /първо/ от ЗНА. ТУК ОБЛ.УПР. е съвсем прав.Лично аз направих ПРЕДЛОЖЕНИЯ за допълване на Правилника и някои от предложенията ми не бяха приети,а отговор от Общ.съвет НЕ ПОЛУЧИХ! 5. "При извършването на административния контрол за законосъобразност се констатира противоречието с материалния закон на разпоредбата на чл.65, ал.5 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, съгласно която „Заснемането и излъчването на заседанията на Общински съвет – Каварна се извършват с разрешението на председателя на общинския съвет и се заплащат по определена от Наредба № 3 за определянето и администрирането на местни данъци, такси и цени на услуги на територията на община Каварна тарифа“."ТОВА Е СПОРНИЯТ ТЕКСТ ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ИЗЛЪЧВАНЕТО НА ЗАСЕДАНИЕТО НА ОБЩ.СЪВЕТ. Всички медии се съсредоточиха върху последната точка и НЕ БЯХА КОРЕКТНИ И ТОЧНИ!!!

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  обсесията...

 11. 11 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Във всички цивилизовани страни достъпът на заседания на местния парламент е свободен за граждани и медии. Не знам как е в общинските съвети. Но това, което се прави в Каварна, е някаква достойна за съжаление печалбарска практика. Срамота е !

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Чак пък да им плащат. Какво толкова ценно произвеждат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK