Събрах си нещата, готов съм да сдавам поста, обяви министърът на екологията

Събрах си нещата, готов съм да сдавам поста, обяви министърът на екологията

© Юлия ЛазароваМинистърът на околната среда и водите Емил Димитров, назначен преди 40 дни, е готов да освободи поста, ако това му бъде поискано. Това съобщи той пред БНТ.


Кандидатурата му беше предложена от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Димитров смени на поста арестувания Нено Димов, обвинен за безстопанственост, причинила водната криза в Перник.


Димитров намекна, че с действията си си е създал много врагове, но не влезе в подробности. Той не изключва още на днешното събиране на коалиционния съвет да бъде поискана смяната му.
До момента основните действия на новия екоминистър бяха свързани с въвеждане на контрол върху водоемите в страната и затягане на режима за внос на отпадъци. Последният му сблъсък бил с корабни компании, които не искали да извозят обратно до Италия контейнерите с незаконен боклук. Димитров ги призова да размислят, за да няма реципрочни мерки от страна на държавата.


Димитров реагира остро на акцията на прокуратурата и Икономическата полиция в "Басейнова дирекция - Пловдив". Вчера там беше задържан ръководителят на структурата, а подробности за операцията ще бъдат дадени днес. Предполага се, че причината е липса на реакция срещу нелегални сондажи за вода в заводи в района.


"Явно гледаме много филми за Рамбо в Пловдив", каза министърът по повод присъствието на въоръжени полицаи при акцията. Емил Димитров изрази и мнение, че за проблеми, трупани преди повече от 20 години, е арестуван човек, който е взел мерки нещо да се промени.


Екоминистърът каза още, че при този стил на работа чака оставки на ръководителите и на другите басейнови дирекции в страната. "Вече не мога да гарантирам, че ще има контрол върху замърсяването на реките", обобщи Димитров.


Той все пак уточни, че вината не е на прокуратурата, а на наслагвания, трупани с години. Министърът очаква акциите да имат ефект и предприятията да се замислят, преди да правят незаконни сондажи за вода.


Емил Димитров съобщи, че всички служители на РИОСВ-Враца са пред напускане, заради човек, който е назначен от Бойко Борисов и създава паника.


Министърът коментира, че в София трябва да има завод за преработване на боклук, за да не се прави "национално турне на отпадъците из България".


Той посочи, че 25% от отпадъците в страната е предвидено да се преработят и да станат годни за горене. До 65 на сто би трябвало да се рециклират и едва 10% да се депонират. В момента обаче 90% от боклука се депонирал, което препълвало твърде бързо сметищата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK