С две години се отлага въвеждането на задължителната предучилищна за 4-годишните

С две години се отлага въвеждането на задължителната предучилищна за 4-годишните

© Цветелина Белутова, КапиталЗа учебната 2022/2023 г. общините трябва да са осигурили условия за задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните, като социално слабите семейства ще бъдат подпомагани с таксите за детската градина. Настоятелствата ще трябва да разходват приходите от имуществото си само за подкрепа и съдействие на образователната институция. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане днес проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование.


В първи клас е късно да се компенсират някои дефицити


По-дългият престой в детската градина допринася за по-успешното справяне в училище - с това е мотивирано предвиждането на задължително предучилищно образование и за децата, навършили 4 години, чието въвеждане е сред приоритетите на правителството 2017-2021 г.


Според Министерството на науката и образованието (МОН) множество вътрешни и международни изследвания показват, че по-ранното обхващане на децата в предучилищна възраст е ключово за тяхното развитие.
До началото на учебната 2022/2023 г. общините трябва да създадат необходимите условия за осъществяване на задължителното предучилищно образование на 4-годишните.


Децата, които растат в среда на ниско образовани родители, а в семейството си не говорят на български, най-често отпадат в етапа на V-VI клас поради отсъствия, проблеми с училището, семейни и други причини. През 2018 г. преждевременно напускащите системата на образованието деца са 12.7% при средна стойност за Европейския съюз (ЕС) 10.6%.


В данните от Програмата за международно оценяване на учениците PISA за 2015 г. се посочва, че около 40% от подрастващите в България не притежават основни компетентности в областта на четенето, математиката или науката, като процентът ниски резултати е над 60% сред учениците в неравностойно положение.


Според Стратегическата рамка за европейско сътрудничество в областта на образованието и обучението очакваният минимум към държавите членки е: "До 2020 г. най-малко 95% от децата на възраст между 4 години и възрастта за започване на задължително начално образование следва да участват в образованието в ранна детска възраст", е посочено още в мотивите към предложението. По този показател България се нарежда сред последните в ЕС, посочва МОН.


Международни изследвания показват, че инвестирането в образование в ранна детска възраст е публичен разход с най-висока норма на възвращаемост, посочва в мотивите си просветното министерство.


Обхващането в детска градина е ключово не само за езиковото, когнитивното, емоционалното, социалното развитие на детето, но и защото наред с обучението, възпитанието и социализацията осигурява и ежедневно отглеждане, топла и здравословна храна и контролирани хигиенни условия. В същото време това дава възможност на родителите да са активни на пазара на труда, е записано още в мотивите.


Държавата ще плаща таксите на социално слаби семейства


За да се стимулира включването в предучилищно образование на децата на родители, които без помощта на другиго не могат да задоволяват основни жизнени потребности на децата си, държавата ще плаща таксите за детски градини. Като цяло това са деца, които формират основния дял на необхванатите и преждевременно напускащите образователната система, посочва МОН.


Контрол върху дейността на училищните настоятелства


В измененията на закона е записано също, че при закриване на държавно или общинско училище, детска градина или център за подкрепа на личностно развитие имотите и вещите му преминават в детското заведение, определено за приемник на имуществото.


Според просветното министерство се налага и създаването на разпоредба, която изрично и недвусмислено да посочва, че основното изискване на закона е настоятелствата да осъществяват общественополезна дейност и да подпомагат дейността на образователната институция. В практиката обаче съществуват множество случаи, при които те не изпълняват тази своя цел, като използват в тяхна полза приходите от имотите, които управляват, включително от земеделски земи, дарявани в миналото на училището от родолюбиви хора, се посочва в проекта на закона.


Колко ще струва нововъведението


Със Закона за държавния бюджет за 2020 г. са предвидени 10 млн. лв. за въвеждане на задължителното предучилищно образование за деца, навършили 4-годишна възраст, и за подпомагане на плащането на такси от родителите.


В системата на предучилищното образование за учебната 2019/2020 г. са включени 49 232 деца на 4 години.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Полирането на мозъците да започва от ранна детска възраст. Ще надминете комунистите бе, другари!

 2. 2 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  "Държавата ще плаща таксите на социално слаби семейства"

  Амм да... С малката подробност, че ще плаща с нашите пари.

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3544 Разстроено

  Полирането на мозъците да започва от ранна детска възраст. Ще надминете комунистите бе, другари!
  —цитат от коментар 1 на George Svinarov


  Майко мила ...Експерт...

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2773 Весело

  Яааааа!
  А уж беше само с една година "веднагическото" ...

  Ма то с Пунта Марите е така. Лъсва им бързо дирникът ...

  Пропагандно надуха зурните и биха тъпана без да им хрумне дори да направят няколко елементарни проучвания и сметки. Че не е нито толкова елементарно и безпроблемно в очите на родителите, че трябва да се осигури и финансиране, и база, и персонал от учители, лелки. Плюс изпреварващо нормативна база за цялата тая работа ...
  И така - докато се калинчеха и мисирчеха - дойде тази учебна година, изненадА ги и я "отложиха".
  Но понеже са калинки, некадърници и безхаберници - вече е ясно, че времето до септември, новата учебна година, пак няма да стигне.
  И затова я отлагат цялата Пунта Мара "решително"!

 5. 5 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 2256 Любопитно

  До коментар [#2] от "George Svinarov":

  Според теб е по-добре децата от маргинализирани групи да остават без предучилищно образование заради липса на финанси, след това да отпаднат от образователната система и цял живот да са на издръжката на обществото, така ли?

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3544 Разстроено

  "Държавата ще плаща таксите на социално слаби семейства"Амм да... С малката подробност, че ще плаща с нашите пари.
  —цитат от коментар 2 на George Svinarov


  Държавата за това съ)ествува, за да има обществена солидарност (доброволна и доброзорна). За такива с вашето мислене, би трябвало да се въведе възможността доброволно да могат да бъдат изключени от обюествената солидарност, тоест да си плащат всичко "като поп" по пазарни цени - започвайки от училището на децата им, минавайки през здравето та до полицията. Няма да плащат данъци и осигуровки но за всяка една обществена услуга, която се финансира от бюджет, да се бъркат в джоба по пазарни цени.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 8. 8 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darulio":

  Въпеоса е сложен и напоследък си е препъни камък. Високообразованите членове на обществото в общия случай нямат достатъчно деца поради ред причини. Безотговрните маргинализирани дегенерати се плодят без да мислят за издръжка. Дали пък ако се намали социалното подпомагане и оттам данъците няма да се обърне поне малко въпросния процес? Лично за мен най доброто решение е безусловния базисен доход. Но малко бягаме от темата. Всичко задължително ми намирисва. Не знам доколко е добро решението, но личното ми мнение е против.

 9. 9 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  Дали не прекаляват с ограбването на детството?

 10. 10 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":

  "За такива с вашето мислене, би трябвало да се въведе възможността доброволно да могат да бъдат изключени от обюествената солидарност, тоест да си плащат всичко "като поп" по пазарни цени - започвайки от училището на децата им, минавайки през здравето та до полицията. Няма да плащат данъци и осигуровки но за всяка една обществена услуга, която се финансира от бюджет, да се бъркат в джоба по пазарни цени."

  Е нали ако го направят такива като вас ще умрат от глад. А дано ама надали...

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тъпаци, защо не ги грабват децата още от родилното? Че да вземе държавата и сама да си прави децата като толкова иска, явно родителите все повече ще стават безгласни букви в прекрасния нов свят... Поне аз не схващам защо децата да не могат да се гледат в къщи от мама/тати или баба/дядо ако искат и имат възможност.

  А, проблема били:
  "Децата, които растат в среда на ниско образовани родители, а в семейството си не говорят на български, най-често отпадат в етапа на V - VI клас поради отсъствия, проблеми с училището, семейни и други причини."

  Ами тогава да направят задължително само за тези деца да ходят на градина, па барем се научат да говорят български, защо всички?

  Иначе от задължителните предучилищна от 5г., плюс обучението в училище, резултатите са:
  "В данните от Програмата за международно оценяване на учениците PISA за 2015 г. се посочва, че около 40% от подрастващите в България не притежават основни компетентности в областта на четенето, математиката или науката, като процентът на ниски резултати е над 60% сред учениците в неравностойно положение."

  Ако отчетем, че и масово се посещават уроци и школи за да компенсират недостатъците на държавната образователна система, то тогава положението от "задължителното" става още по-зле...

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3544 Весело

  До коментар [#7] от "DDR":"За такива с вашето мислене, би трябвало да се въведе възможността доброволно да могат да бъдат изключени от обюествената солидарност, тоест да си плащат всичко "като поп" по пазарни цени - започвайки от училището на децата им, минавайки през здравето та до полицията. Няма да плащат данъци и осигуровки но за всяка една обществена услуга, която се финансира от бюджет, да се бъркат в джоба по пазарни цени."Е нали ако го направят такива като вас ще умрат от глад. А дано ама надали...
  —цитат от коментар 10 на George Svinarov


  Стискам палци да го направят! Тогава нещата ще си дойдат на мястото - изведнъж ще стане ясно що е то общество, държава, обществена солидарност, благотворителност и естетвен подбор.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 13. 13 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":

  Аз съм съгласен! Къде да се разпиша да бъда изключен от "обществения договор"?

  До коментар [#8] от "George Svinarov":

  На масата не стои премахване на социалната система. А след като, ако не образоваш тези хора, те ще ти увиснат на шията като воденичен камък, смятам за по-добър вариант да се погрижиш за образованието им, за да избегнеш след това съществуването им единствено на социални помощи. Най-малкото така ще излезе по-евтино в дългосрочен план.
  Безусловният базов доход може и да бъде приложим в бъдеще, но не и днес. Като цяло съм против всякакво принудително преразпределяне на доход.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 14. 14 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":Аз съм съгласен! Къде да се разпиша да бъда изключен от "обществения договор"?До коментар [#8] от "George Svinarov":На масата не стои премахване на социалната система. А след като, ако не образоваш тези хора, те ще ти увиснат на шията като воденичен камък, смятам за по-добър вариант да се погрижиш за образованието им, за да избегнеш след това съществуването им единствено на социални помощи. Най-малкото така ще излезе по-евтино в дългосрочен план.Безусловният базов доход може и да бъде приложим в бъдеще, но не и днес. Като цяло съм против всякакво принудително преразпределяне на доход.
  —цитат от коментар 13 на Darulio


  Много по-лесно ще стане ако се орежат социалните помощи. Ама пусто електорат, трябва ни за изборите...

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":Аз съм съгласен! Къде да се разпиша да бъда изключен от "обществения договор"?.
  —цитат от коментар 13 на Darulio


  На първо четене - обърни се към твоят депутат. Това сериозно.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#1] от "George Svinarov":

  Това в което се превърна оня етнос дето все нямал права е задължително не само полирани, а направо изгладени мозъците в най ранна възраст. После до 3 клас формиране на гънки. И да има такова нещо като задължение на обществото, което задължение пази самото общество в недалечно бъдеще

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8876 Неутрално

  Т'ва нашите политици работят, колкото да се каже , че нещо правят. Първо приемат, после обсъждат и накрая нищо не се случва.

 18. 18 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 937 Весело

  До коментар [#11] от "rumen_s":

  Петгодишните деца посещават задължителна предучилищна подготовка от есента на 2017 г., така че цитираните от теб резултати от изследването на PISA през 2015 г. са неуместни.
  След 5-6 години ще може да се направи сравнение.
  Хубаво е човек, освен да може да чете също така и да може да осмисля прочетеното. Иначе съществува вероятност някой да го нарече "тъпак".

 19. 19 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Не само предучилищната трябва да подготвя децата. Родителите също са отговорни за тяхното развитие и трябва да отделят минимум време всеки ден за работа с тях. Да им четеш, да им обясняваш, да ги обогатяваш, да запалиш любознателността им от много малки, за да се стремят и в бъдеще към това.

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3977 Неутрално

  Пунта Мара отлага всичко.
  Абсолютно всичко!

  С изключение на руските енергийни проекти.

 21. 21 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darulio":

  "Като цяло съм против всякакво принудително преразпределяне на доход."

  Нормално. Това е дясната концепция. Всъщност нещата са малко по тънки. Формирането на морални норми става малко по рано. А според някои изследвания принуждаването на децата да учат четене, писане броене и смятане преди 1ви клас е вредно. Според мен за придобиването на базови социални навици 5та и 6та година е достатъчно. За моралните норми няма да помогне така или иначе. Не казвам че е лошо решение да се праща дете на 4 години на детска градина. Казвам, че безусловното задължение е вредно. Да не говорим какъв инкубатор на детски болести са детските градини.

 22. 22 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#16] от "дерибеев":

  И ще получите хора с липсващи първи 7 години....

 23. 23 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#11] от "rumen_s":Петгодишните деца посещават задължителна предучилищна подготовка от есента на 2017 г., така че цитираните от теб резултати от изследването на PISA през 2015 г. са неуместни. След 5-6 години ще може да се направи сравнение. Хубаво е човек, освен да може да чете също така и да може да осмисля прочетеното. Иначе съществува вероятност някой да го нарече "тъпак".
  —цитат от коментар 18 на Bada Bing


  Абе умнико, 2017г., ама точно друг път. Вземи прочети и се ограмоти малко...

 24. 24 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 708 Неутрално

  От снимката разбирам че ще карат 4-годишните да пишат думата любов на английски.

 25. 25 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 740 Неутрално

  От снимката разбирам че ще карат 4-годишните да пишат думата любов на английски.
  —цитат от коментар 24 на theduloclan


  Ааа, нека не подценяваме НПО-тата, нали искат и те да се набутат в градините с ранно сексуално обучение, било много полезно за децата разправят...

 26. 26 Профил на unknown artist
  unknown artist
  Рейтинг: 984 Весело

  От норвежките жендъри по-опасни са само българските глупендъри !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 27. 27 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  против съм някакви парламентарни пропадняци да определят какво се случва в обществото.

  нито акъл имат, нито морал - не са нищо повече от слуги на олигархията!

 28. 28 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#23] от "rumen_s":

  Ок, хайде малко математика специално за теб:
  2015 г. са проведени изследванията PISA (които ти цитираш).
  Участват 15 годишни деца.
  Отговори, моля най-учтиво и смирено, на следните два въпроса:
  1. През коя година са родени децата?
  2. Когато са били петгодишни дали е имало действащ закон, вменяващ задължителна предучилищна подготовка за петгодишните деца?
  Благодаря предварително!

 29. 29 Профил на Ksharp
  Ksharp
  Рейтинг: 899 Разстроено

  То реално въвеждане на закони няма - има само първично предлагане и после ГЕРБ се отмята :/

 30. 30 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#19] от "marianapopska":

  Така трябва, но е оптимистично.
  Докато родителите водят по градини и училища децата болни за да не отсъсъват от работа другото си е направо екстра.
  За съжаление родителите все повече гледат на ангажиментите на децата и техните собствени, като на паралелни реалности, което не е добре за формиране на общи семейни ценности.
  Да са живи и здрави бабите да ги направят хора :)

 31. 31 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1191 Гневно

  Повечето форумци изглежда не осъзнавате факта, че задължително предучилищно занимание означава на практика отнемането на децата и на родители, които имат възможност и желанието да си ги гледат вкъщи, и вкарването им в разни недофинансирани държавни институции в условия по-лоши и от на свободните кокошки.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 32. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#31] от "Симо":

  Едничка цел - джендър индокринация. До седем годишна възраст детският мозък приема безкритично всичко. Това искат. Само дето няма да им се получи на НПОджийницата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Чети преди да пишеш. Така няма да се излагаш.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darulio":

  Какви маргинизирани групи бе?
  Наистина ли си мислиш, че на НПОтата им дреме за факта дали циганчетата знаят български или не?
  Става въпрос за всички деца.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#9] от "antikvarno":


  Дали не прекаляват с ограбването на детството?
  —цитат от коментар 9 на antikvarno


  Разбира се, че прекаляват.
  Но нищо, ще им строшим мръсните ръчички и тоя закон няма да го бъде.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK