Двама съдии отказаха да пуснат Нено Димов от ареста, един е с особено мнение

Адвокатът на Нено Димов - Ина Лулчева, поиска клиентът й да бъде освободен от ареста и да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение

© Юлия Лазарова

Адвокатът на Нено Димов - Ина Лулчева, поиска клиентът й да бъде освободен от ареста и да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонениеБившият министър на околната среда и водите Нено Димов остава окончателно в ареста, реши Апелативният специализиран съд. Решението не подлежи на обжалване, но е подписано с особено мнение на съдията докладчик Даниела Росенова.


Според съдебния състав обвинението е тежко и това създава риск Димов да извърши друго престъпление, ако бъде на свобода. Съдия Росенова обаче е на мнение, че няма опасност от друго престъпление, а най-тежката мярка "задържане под стража" е незаконосъобразна.


"Не е събрано досега нито едно доказателство, че ако бъде освободен, ще извърши друго престъпление", посочва Росенова в мотивите си към особеното мнение, цитирана от Би Ти Ви.
Бившият министър е в ареста от 9 януари. Днес той е поискал с жалба да се възползва от правото си да не присъства в съдебната зала, но въпреки това бе доведен от съдебна охрана.


Димов е обвинен в умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник и продължителния воден режим. Според държавното обвинение той не е изпълнил задълженията си да спре подаването на вода за промишлени нужди и продължавал да утвърждава графици, по които вода получавали и "Стомана индъстри" и "Топлофикация Перник".


Въпреки че е бил информиран редовно, че нивото на язовир "Студена" намалява, той не е взел мерки, за да има достатъчно количество за питейни и битови нужди. Заради изключително ниския обем на яз. "Студена" Перник е на воден режим от средата на ноември. Това беше и една от причините да започне разследване срещу Нено Димов, който подаде оставка като министър на околната среда и водите от ареста.


Заради водната криза правителството отпусна около 30 млн. лева за строителството на новата водна връзка за Перник, по която градът трябва да получи вода от язовир "Бели Искър". На 4 февруари премиерът Бойко Борисов инспектира строителните дейности и обяви, че те ще приключат до 30 дни. Новият водопровод е с дължина 13.5 километра и свързва помпената станция в Мало Бучино с Перник. Идеята е по новата тръба да бъде доставена вода от Рила през софийския водопровод до града.


Междувременно Върховната административна прокуратура обяви, че е възложила на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да провери състоянието на мрежата за водоснабдяване и канализация (ВиК) в цялата страна.


В края на януари прокуратурата обяви и че разследва бившия министър за концесията на ски зона "Банско", чийто концесионер е търговското дружество "Юлен" АД.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK