Съдийската колегия реагира с остра позиция в защита на четирима магистрати

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет защити с позиция четирима магистрати от негативни медийни публикации, натиск и заплахи

© Анелия Николова

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет защити с позиция четирима магистрати от негативни медийни публикации, натиск и заплахиСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет реагира с позиция срещу негативната медийна кампания, нападките и опитите за въздействие срещу независимостта на четирима съдии. Срещу Владислава Цариградска от Районния съд в Луковит и Антоанета Симеонова от Районния съд в Троян имаше вълна от негативни медийни публикации, в които се посяга и на личния живот на съдиите. Съдия Райна Мартинова от Софийския градски съд и Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд също са били атакувани заради работата си от страни по делото и е правен опит да им се оказва натиск.


В декларацията членовете на колегията отбелязват, че следят интензивната негативна медийна кампания, започнала на 7 октомври 2019 г. и продължаваща до днес, срещу съдиите Цариградска и Симеонова, и посочват, че тя се възприема като опит за въздействие върху тяхната независимост, засягайки опасни за държавността цели - посегателство срещу личността и свободата на волята на съдиите, уронване на репутацията им и подкопаване доверието в институцията на съда.


Публикациите в местни и централни електронни и печатни издания, негативните коментари в социалните мрежи от граждани, недоволни от постановени съдебни актове, и използването на неподходящи епитети към съдиите всяват съмнения за непочтеност в тяхната правораздавателна дейност, в професионалните и морално-етичните им качества, посочват от съдийската колегия.
Те изразяват безпокойството си и припомнят, че представителите на медиите трябва да информират обществото за работата на съда обективно, като уважават честта, достойнството, правото на личен живот и тайна на магистратите, както и на участниците в съответните съдебни производства.


"Свободата на изразяване на мнение съставлява един от основополагащите принципи на демократичното общество, но очертаното право няма абсолютен характер и с него не може да се злоупотребява. Чрез действията си медиите не следва да отправят преднамерени внушения в безпристрастността и компетентността на съдиите", подчертават от съдийската колегия.


"Недопустимо е публикуването на информация, засягаща личния живот на съдиите и техните семейства, чрез отправяне на обиди, клеветнически твърдения, заплахи, което води до нарушаване на структурната, функционалната и личната независимост", допълват още те в позицията си по случая.


Съдийската колегия изразява изключителната си тревожност и от последните случаи със съдиите, които правораздават в София - Цветко Лазаров от Софийски апелативен съд, над когото страни в съдебен процес са опитали да въздействат, и съдия Райна Мартинова от Софийския градски съд. Към нея са отправени в зала заплахи за убийство от страна по делото и заплахите са били придружени с нецензурни и обидни квалификации. Семейството й също е било подложено на преследване и терор от въпросното лице, като дори посещавал домашния й адрес, припомнят фактите от колегията.


От няколко месеца на съдия Мартинова е назначена охрана от Министерството на правосъдието. "Категорично заявяваме, че ще продължим да следим случая и се надяваме компетентните органи да предприемат съответните законови мерки за защита на колегата", пишат в декларацията от съдийската колегия.


Те припомнят и че според Стандартите за независимост на съдебната власт "всяка форма на вербална атака, насочена срещу правото на личния живот на магистрата и неговите близки, психически натиск, опит за физическо въздействие и неправомерно влияние във връзка с упражняваната дейност и изпълнението на служебните правомощия", е форма на засягане на независимостта на съдебната власт.


"Съдебната власт трябва да поеме отговорност пред обществото, на което е в услуга, но когато способността й да упражнява конституционната си роля е застрашена, тя е длъжна без колебания да отстоява позициите си", заявяват в декларацията си членовете на съдийската колегия.


В заключение подчертават, че както и в други подобни случаи на атаки срещу професионалната чест и достойнство на магистратите и опити за намеса в тяхната правораздавателна дейност, така и сега колегията институционално подкрепя засегнатите съдии и застава твърдо в тяхна защита. "Посегателствата срещу съдии нарушават тяхната независимост, върховенството на закона и устоите на държавността", подчертават от ВСС.


На 14 февруари Съюзът на съдиите в България поиска адекватна защита на магистратите от медийни атаки, посочвайки за пример публикациите срещу Владислава Цариградска от Районния съд в Луковит и Антоанета Симеонова от Районния съд в Троян.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4806 Неутрално

  Все повече "олеквате", господа и госпожи "независими" съдии...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  правилна позиция, а каскета няма ли да се само-сезира срещу въпросните издания ?

  кога ли ще станем нормална държава

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4806 Весело

  До коментар [#2] от "ТиквунскаСтабилност":

  Правилна позиция, а? Независими съдии да атакуват независими медии?! Или пък може за "независими" съдии и "независими" медии?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#2] от "ТиквунскаСтабилност":

  Нима очакваш от Гешев да се самосезира, когато той дава тон на лошото отношение към съдиите и е радост за въпросните медии.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  На кафявите медии ,вече независими ли им викат?

 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Абе ти не четеш ли публикациите или като кучето на Павлов...
  Не четеш ли, че страните по делото са оказвали въздействие..
  Майката си трака това висене по цял ден във форумите. Затъпяването е гарантирано.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Край но време беше ВСС да вземе отношение . Трябва да има закон за посегателство над длъжностни лоца в това число и лекари ,и полицаи

 8. 8 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Имам аудио записи на съдии в съдебна зала, които откровено се гаврят с хората, дошли при тях да търсят справедливост. Който и да е нормален човек, дори и да е съдия, ще му падне пердето, ако ги чуе.
  Така че монетата има две страни.
  Чувството за безнаказаност (което е много силно развито при съдиите и прокурорите) винаги води до уродливости.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 9. 9 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 438 Неутрално

  правилна позиция, а каскета няма ли да се само-сезира срещу въпросните издания ?кога ли ще станем нормална държава
  —цитат от коментар 2 на ТиквунскаСтабилност


  "Каскета" ако се самосезира, ти пръв ще ревнеш, че прокуратурата се е замозабравила и преследва журналисти. А реакцията на самите журналисти е повече от ясно - в Дневник ще нададат такъв вой, че се нарушава свободата на словото от "безконтролната" прокуратура.
  Така че, аршина ви е двоен, та чак троен.
  А, когато прокурорите се оплакаха от масирана медийна кампания срещу тях във връзка с разследването на олигарси и в частност на Черепа, реакцията на Дневник беше осмиваща. Но, нали става въпрос все за магистрати, които дължат обективност - съдиите при произнасянето си, а прокурорите при събирането на доказателства.

 10. 10 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Значи негативна медийна кампания срещу прокурори може,срещу съдии-сакън!Що???

 11. 11 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#10] от "uvtest":

  Да, но съдиите от ССБ са приятели на дебъ и на прокопиев, а прокурорите не са, затова за едните не може, а за другите си е направо препоръчително. На това му се вика "обективни медии".

 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  Пропуснали са Ченалова и Миталов, или те не са от нашите?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  До коментар [#10] от "uvtest":

  Щото и те са недосегаеми.

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Нидялко пак ли е включил лайномета? Този михлюзин също е в делото КТБ, с едни два милиона, получени през офшорка, затова осир@и оПИКава всичко, което може да разбули нещата

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Днеска съдиите, утре адвокатите, а след това...

 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Съдиите се сърдят на негативно отношение!?
  Нагличко...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  Нещо чакаш май

 18. 18 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  Днеска съдиите, утре адвокатите, а след това...
  ....мафиотите

 19. 19 Профил на lfz40625524
  lfz40625524
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Просто не е възможно съдийска колегия да не вземе позицията на съдията. Нали ВСС ги избират и назначават! A дaли зaплaxaтa ce e oтнacялa зa cъдиятa?! Πpи нaличнитe 250 дeлa мoжe дa ce oпитвa cъдиятa дa гo „нaĸaжe“ зa cъздaдeнaтa paбoтa нa инcтитyциятa. Hямa лoгиĸa в cъдeбнo зaceдaниe дa зaплaшвa cъдия, ĸoйтo нe ce e пpoизнecъл, a виднo oт дeлoтo нa пъpвa инcтaнция e cпeчeлeнo oт Дoбpeв. Ho тe cи знaят. Kaĸвoтo и дa e, нe мoжe дa зaплaшвa! Ho нe cлeдвa дa ce пpoпycĸaт мoмeнтитe, в ĸoитo cъдиитe ca нecпpaвeдливи и пpoвoĸиpaт y гpaждaнитe нeнaвиcт. Уcтaнoвeнaтa и нeнaĸaзyeмa ĸopyпция cpeд дъpжaвнитe opгaни нocи cвoитe пocлeдcтвия зa oбщecтвoтo. A влacттa ce пoлзвa в мнoгo cлyчaи зa злoyпoтpeбa. He e винoвeн плeвeлa, винoвнa e пoчвaтa!!! A pибaтa ce вмиpиcвa oт глaвaтa

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK