Съдийската колегия реагира с остра позиция в защита на четирима магистрати

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет защити с позиция четирима магистрати от негативни медийни публикации, натиск и заплахи

© Анелия Николова

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет защити с позиция четирима магистрати от негативни медийни публикации, натиск и заплахиСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет реагира с позиция срещу негативната медийна кампания, нападките и опитите за въздействие срещу независимостта на четирима съдии. Срещу Владислава Цариградска от Районния съд в Луковит и Антоанета Симеонова от Районния съд в Троян имаше вълна от негативни медийни публикации, в които се посяга и на личния живот на съдиите. Съдия Райна Мартинова от Софийския градски съд и Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд също са били атакувани заради работата си от страни по делото и е правен опит да им се оказва натиск.


В декларацията членовете на колегията отбелязват, че следят интензивната негативна медийна кампания, започнала на 7 октомври 2019 г. и продължаваща до днес, срещу съдиите Цариградска и Симеонова, и посочват, че тя се възприема като опит за въздействие върху тяхната независимост, засягайки опасни за държавността цели - посегателство срещу личността и свободата на волята на съдиите, уронване на репутацията им и подкопаване доверието в институцията на съда.


Публикациите в местни и централни електронни и печатни издания, негативните коментари в социалните мрежи от граждани, недоволни от постановени съдебни актове, и използването на неподходящи епитети към съдиите всяват съмнения за непочтеност в тяхната правораздавателна дейност, в професионалните и морално-етичните им качества, посочват от съдийската колегия.
Те изразяват безпокойството си и припомнят, че представителите на медиите трябва да информират обществото за работата на съда обективно, като уважават честта, достойнството, правото на личен живот и тайна на магистратите, както и на участниците в съответните съдебни производства.


"Свободата на изразяване на мнение съставлява един от основополагащите принципи на демократичното общество, но очертаното право няма абсолютен характер и с него не може да се злоупотребява. Чрез действията си медиите не следва да отправят преднамерени внушения в безпристрастността и компетентността на съдиите", подчертават от съдийската колегия.


"Недопустимо е публикуването на информация, засягаща личния живот на съдиите и техните семейства, чрез отправяне на обиди, клеветнически твърдения, заплахи, което води до нарушаване на структурната, функционалната и личната независимост", допълват още те в позицията си по случая.


Съдийската колегия изразява изключителната си тревожност и от последните случаи със съдиите, които правораздават в София - Цветко Лазаров от Софийски апелативен съд, над когото страни в съдебен процес са опитали да въздействат, и съдия Райна Мартинова от Софийския градски съд. Към нея са отправени в зала заплахи за убийство от страна по делото и заплахите са били придружени с нецензурни и обидни квалификации. Семейството й също е било подложено на преследване и терор от въпросното лице, като дори посещавал домашния й адрес, припомнят фактите от колегията.


От няколко месеца на съдия Мартинова е назначена охрана от Министерството на правосъдието. "Категорично заявяваме, че ще продължим да следим случая и се надяваме компетентните органи да предприемат съответните законови мерки за защита на колегата", пишат в декларацията от съдийската колегия.


Те припомнят и че според Стандартите за независимост на съдебната власт "всяка форма на вербална атака, насочена срещу правото на личния живот на магистрата и неговите близки, психически натиск, опит за физическо въздействие и неправомерно влияние във връзка с упражняваната дейност и изпълнението на служебните правомощия", е форма на засягане на независимостта на съдебната власт.


"Съдебната власт трябва да поеме отговорност пред обществото, на което е в услуга, но когато способността й да упражнява конституционната си роля е застрашена, тя е длъжна без колебания да отстоява позициите си", заявяват в декларацията си членовете на съдийската колегия.


В заключение подчертават, че както и в други подобни случаи на атаки срещу професионалната чест и достойнство на магистратите и опити за намеса в тяхната правораздавателна дейност, така и сега колегията институционално подкрепя засегнатите съдии и застава твърдо в тяхна защита. "Посегателствата срещу съдии нарушават тяхната независимост, върховенството на закона и устоите на държавността", подчертават от ВСС.


На 14 февруари Съюзът на съдиите в България поиска адекватна защита на магистратите от медийни атаки, посочвайки за пример публикациите срещу Владислава Цариградска от Районния съд в Луковит и Антоанета Симеонова от Районния съд в Троян.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK