Шефът на Морска администрация - Варна е отстранен временно заради грубо отношение към подчинените му

Шефът на Морска администрация - Варна е отстранен временно заради грубо отношение към подчинените му

© Асен ТоневДиректорът на Дирекция "Морска администрация" във Варна е бил временно отстранен от длъжност до 20 април т.г. За това съобщиха служители в администрацията, но официално съобщение за това все още няма.


Според източници на "Дневник" причина за временното отстраняване на Енчев е поредно оплакване от служител, който твърди, че директорът на дирекцията се е държал с него унизително.


Още през май 2017 г. служители от Дирекция " Морска администрация" във Варна изпратиха до Комисията за защита от дискриминация сигнал за упражняван върху тях системен тормоз от страна на директора им Валентин Енчев в продължение на близо три години. Тогава само за десет месеца близо една трета от служителите на ведомството обявиха, че са подали до Изпълнителна агенция "Морска администрация" серия сигнали за тормоз на работното им място, но реакция от страна на изпълнителния директор Живко Петров така и не последвала. По тази причина ключови служители напуснаха работните си места.
"Стилът на работа на Валентин Енчев се базира на грубия тон към колегите му, публичните назидателни речи към преки ръководители пред техни подчинени, унизителните квалификации, личностните обиди, повишаването на тон, заплахите за уволнения и оказване на натиск при изпълняване на преките им задължения", пишеше в жалбата отпреди две години, изпратена и до "Дневник".


Според подателите на сигнала те били наричани от Енчев "мишки", "некадърни", "мързеливи", "прости", "малоумни", "подкупни" и "идиоти". А повод за обидите ставали случаите, когато професионалното мнение на служителите влизало в противоречие с това на директора им.


Според Валентин Енчев обаче всички сигнали, подавани от негови служители до момента, били предшествани от констатациите му за груби нарушения при изпълнение на задълженията им, за които срещу тях са били предприемани административни мерки от страна на Изпълнителна агенция "Морска администрация".


"Като действащ преподавател (във Висшето военноморско училище във Варна - бел. ред.) често говоря високо и наистина за много хора изглежда, че говоря назидателно, но в някои случаи наистина съм се карал", призна тогава Енчев.


Според служители в "Морска администрация", които все още се боят да застанат открито зад твърденията си, напускането на ключови специалисти е поставило в риск изпълнението на функциите на "Морска администрация", която организира и координира дейности по безопасността на корабоплаването в морските ни пространства и във вътрешните водни пътища. Дирекцията предоставя услуги по управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването, организира търсене и спасяване на бедстващи хора, кораби и самолети.


Сред останалите функции на администрацията са и организирането на изпити и издаването на свидетелства за правоспособност на морските лица.


Окончателното решение за съдбата на Валентин Енчев след временното му отстраняване от работа ще бъде взето от изпълнителния директор на "Морска администрация" след приключването на вътрешната проверка и на база на мнението на етичната комисия в дирекцията.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Мишки, мисирки ... абе...

 2. 2 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  Ами шефчето на АПИ, няма ли да подаде оплакване?

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Мишките и мисирките сега си правят каквото си знаят?

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  "Според подателите на сигнала те били наричани от Енчев "мишки", "некадърни", "мързеливи", "прости", "малоумни", "подкупни" и "идиоти". А повод за обидите ставали случаите, когато професионалното мнение на служителите влизало в противоречие с това на директора им."

  Тоя тип могат да го осъдят директно за убида и то не един или двама негови подчинени !

 5. 5 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Махайте го това келеме най-после и всички такива от всички институции.

  МА не е на баща му.

 6. 6 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 626 Неутрално

  чудя се как изкара толкова време

 7. 7 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 862 Весело

  Тоз ще да е голям "талант". Какви епитети е лепнал на калинките си само...
  Гербериада по военноморски...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 8. 8 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  А боко след като най-хамалски руга подчинен пред цял министерски съвет и пред камери няма ли да бъде отстранен, макар и временно. Още по-добре постоянно.

 9. 9 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Явно, Енчев си е комплексарче, някакво!

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Ми по-добре да го разследват за мишки и мисирки, отколкото като Нено да лежи в затвора заради некадърни подчинени.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#10] от "Корки":


  ... отколкото като Нено да лежи в затвора заради некадърни подчинени.
  —цитат от коментар 10 на Корки


  Не съм съгласен!
  1. Нено е отговорен за подчинените си!
  2. Нено ще трябва да го отнесе заради сервилниченето си пред Цеко Минев!

  Нено Димов си беше някакво недоразумение, като Министър на Екологията.

 12. 12 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Позната картинка ...Голяма част от Държавните Шефчета се държат по същия начин с подчинените си ....ТОва кара и малкото кадърни хора да напускат от там....
  Какво да правиш просто така са ги учили на времето .....Дадат му власт и гледай ко става...Той коли и той беси ......

 13. 13 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Не виждам как иначе ще се държи въпросният началник при положение, че:
  1. Има светлия пример на Баце
  2. Най-вероятно е някакъв възпитаник на Симеоново, понеже преобладаващо такива са началниците на агенции и държавни комисии в днешно време

  А и най-дребните мениджъри в една компания са наясно, че персоналът е мотивиран и работи добре при добро отношение на прекия шеф и признание от колегите и компанията. Заплатата е мотивационен фактор номер 4 или 5.

 14. 14 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  какъв чуден прецедент. щото подобно отношение е характерно за голяма маса български началници, които до там им стигат мениджърските умения.
  за съжаление съм била свидтел на такова отношение на доста по-претенциозни места в българско

 15. 15 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#13] от "мики маус":

  по първа точка няма какво да се добави, но по втора не сте съвсем прав, възпитаницте на по-извисени учебни заведения съшите ги произвеждат. не е и от семейната среда, не е и от образованието - същите комплексари и грубияни са независмо от социални-икономическия произход и статус. комунистически деформации, възпроизвеждани до ден днешен.

 16. 16 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#15] от "owen":

  По втора точка - комунизмът си замина преди 30 години и някак си не е редно за всичко да бъде обвиняван. Така и на Бибитко все някой друг му е виновен.

  Стилът на управление се култивира и налага отгоре надолу в организационната пирамида. Големият началник изисква от по-малкия и така нататък до портиера. Ако портиерът е намусен и вечно пиян е виновен този, който му позволява да бъде такъв.

 17. 17 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#16] от "мики маус":

  много мога да споря по това колко си е заминал. но със сигурност манталитета остана, и ако има промяна тя е много, много бавна. не го обвинявам режима сам по себе си, а изкривеното мислене на хората и взаимоотношенията помежду им вследствие на този режим

 18. 18 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#12] от "vesko19":

  Тцъ. Не е това. Искат да го махнат, защото пречи. На схемаджиите, на некадърниците, на мързеливите, на подкупните….
  Не го мисли Енчев, за 1 седмица може да си намери добре платена работа.
  И не, не е корумпиран. Проблемът му е, че е принципен. Което у нас пречи, не помага.

 19. 19 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 182 Неутрално

  "2029"]До коментар [#12] от "vesko19":Тцъ. Не е това. Искат да го махнат, защото пречи. На схемаджиите, на некадърниците, на мързеливите, на подкупните…. Не го мисли Енчев, за 1 седмица може да си намери добре платена работа. И не, не е корумпиран. Проблемът му е, че е принципен. Което у нас пречи, не помага. [/quote]
  Енчев ако си започнал и по форумите да се изтъкваш си съвсем пропаднал. Ако не си ти самият, значи 2029 не го познаваш или си един от клакьорите за които върши "услуги". Първо това недоразумение Енчев е психично увреден и трябваше да се лекува много отдавна. Второ е изключително некомпетентен, което успяваше във времето да прикрива, докато все още имаше компетентни инспектори. Вече е пълен леш в една сравнително добре работеща администрация навремето. Останали са само пенсионери или послушковци. Интересно каква добре платена работа ще си намери и какво разбираш под добре платена. Като морско лице за втори или трети помощник няма да е, защото е некомпетентен с ниско ниво на английски език, много моряци го мразят, че току виж се стигнало до търсене за спасяване на втория ден. С това "ъкане" и нали,нали не става и за даскалче в морско училище. Досега го държаха, защото им зависеше акредитацията от морска администрация. Издухат ли го от администрацията скоро и даскал няма да е. Виж ако са започнали добре да плащат на павилионите, може да продава Горноряховска скара до края на живота си. Ама пък от друга страна с това гласче ще прогонва клиенти. Ако вече е ненужен на Домусчиеви и са го отписали, отстраняването му няма да е само временно.

 20. 20 Профил на wavy
  wavy
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Всички в намиращата се в София (по необясними и непонятни причини) Морска администрация са корумпирани. Същите чиновници вкараха страната в брутален международен скандал с танкера на Либия, който още гние в Бургас. Същите чиновници ежедневно получават отчисления от десетки на брой компании от морската индустрия. Същите чиновници ежедневно получават огромен на брой рушвети от бизнесмени, които си вадят капитански права за новозакупени плавателни съдове - яхти, моторни лодки и т.н. (бетер от Автомобилна администрация е!). Същите тези чиновници ежедневно получават хиляди долари (не евро) от моряци, за да им признават фалшивите плавателни стажове. На същите тези чиновници именно хора като Енчев са им трън в очите, защото е единственият, който НИКОГА ДОСЕГА не е допуснал и целият бизнес го знае - да бъде купен. Затова бяха всички пасквили, за които Спас пише, затова са и пасквилите сега. Отношението на въпросния директор е такова, защото ежедневно се бори и възпира зажаднялите за няколкостотин долара свои подчинени. Самите му подчинени също не са виновни, защото такива са заплатите в администрацията. Историята е различна от представената тук, за огромно съжаление. Не този директор трябва да си ходи, а цялата хунта, октоподът от Бургас, който владее Морска администрация - София от години насам!!! Един ден прокуратурата може и да погледне в тази агенция и тогава всички ще провидят, ще ги огрее, че некадърните, мързеливи, молоумни, прости и подкупни мишки НЕ са обиди, а САМАТА ИСТИНА, известна на всички, които днес и сега мълчат... като риби!!!

 21. 21 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 233 Неутрално

  “Всички в намиращата се в София (по необясними и непонятни причини) Морска ...”
  и по комунистическо е имало в София с наименование:“Държавна Инспекция Корабоплаване” (това са “обяснимите причини...)

 22. 22 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#20] от "wavy":

  не мога да се въздържа. ако правилно разбирам поста ви, за чиято цел сте се регистрирали, един честен грубиян началник се бори с корумпираните си подчинени само като ги обижда? очевидно имате някаква идея за какво иде реч, но това, така както сте го написали, как да ви кажа, е смешно. апропо, този честен грубиян начлник докладвал ли е на прокуатурата?
  признавам, че има нещо съмнително в това да погнат един началник за грубо отношение, при положение, че 90% са такива.

 23. 23 Профил на Ognyan Sokolov
  Ognyan Sokolov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Не виждам как иначе ще се държи въпросният началник при положение, че:1. Има светлия пример на Баце2. Най-вероятно е някакъв възпитаник на Симеоново, понеже преобладаващо такива са началниците на агенции и държавни комисии в днешно времеА и най-дребните мениджъри в една компания са наясно, че персоналът е мотивиран и работи добре при добро отношение на прекия шеф и признание от колегите и компанията. Заплатата е мотивационен фактор номер 4 или 5.
  —цитат от коментар 13 на мики маус


  Чудя се как е възможно без да познаваш някого, сам да си измисляш история за него и после пак сам да си я коментираш?
  С Вальо бяхме съученици в средното училище. Беше отличник на випуска. В интерес на истината не бяхме първи дружки, даже хичн не се обичахме, но не мога да си изкривя душата - винаги е бил много талантлив, ученолюбив и талантлив.
  После във военоморското училище също беше сред първеницте и затова анправи и успешна кариера.
  Нямам НИЩО общо, нито с морето нито с админиострацията, нито с някакъв свързан бизмес. Контактите ми с него са единствено по срещите на випуска и мога да ви кажа едно:
  Вальо е малкото достойни хора, които познвавам. Изключително културен и сдържан човек. Дори прекалено сдържан по моите мерки.
  Не вярмам да е говорил такива неща, а ако ги е казал то значи не просто е имало защо, а тези са били идиоти на Н-та степен!
  За огромно съжаление това е съдбата на честните и достойни хора в тази страна!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK