Няма да се намаляват максималните дни болнични, издавани от личните лекари

Няма да се намаляват максималните дни болнични, издавани от личните лекари

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна споразумение по всички мерки за намаляване на злоупотребите с болнични. На днешното заседание Националният осигурителен институт оттегли предложението си за намаляване на максималния брой дни болнични, които могат да бъдат издавани накуп.


Предложението беше личните лекари да могат да издават само 7 вместо сегашните 14 дни болнични, а лекарските консултативни комисии да могат да издават 20, а не 30 дни болнични. Синдикатите бяха против с аргумента, че намаляването на дните ще застраши здравето на хората. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" изтъкна, че предложението няма да доведе до повече контрол или до намаляване на фалшивите болнични. "То е против правата на гражданите и работниците", смята тя. Мярката не беше подкрепена и от съсловните организации на лекарите, както и от Министерството на здравеопазването и от социалното министерство.


Работодателите и синдикатите не са постигнали съгласие и по въпроса за налагане на санкции на работниците при установяване на фалшиви болнични. Работодателите настояват в такива случаи работникът да бъде глобяван и да не му се заплаща целият период на болничния. Идеята обаче не се приема от синдикатите, които твърдят че това ще е двойно наказание за работещите.
"Не можем да отстъпим от това искане", заяви след заседанието на НСТС председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. От Българския лекарски съюз посочиха, че и в момента според наказателното законодателство фалшифицирането на документ е престъпление и няма нужда от нови административни мерки.


На работодателите ще бъде осигурен достъп до електронния регистър на решенията за временна неработоспособност. Целта е те да могат да получават информация, че даден служител е в болничен в момента на издаване на листа от личния лекар, а не три дни по-късно, както е сега. Взето е решение и за разработване и внедряване на интегрирана информационна система на ведомствата, които са свързани с процеса по издаване и обработката на болничните листове.


Постигнато е и съгласие за осигуряване на възможност за извършване на повторна експертиза за издаден болничен лист от посочен от работодателя лекар. "Това е под условието, че това няма да бъде лекар, който е нает от работодателя и работи за него, а ще бъде независим лекар в лечебно заведение, което е наето от работодателя", обясни социалният министър Деница Сачева след заседанието на тристранката.


Социалните партньори са се споразумели за изготвяне на правилник за регионалните съвети към Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и даването на възможност в тях да участват работодатели и синдикати. Регионалните съвети са постоянно действащи органи за контрол на издаваните актове за временна неработоспособност. В момента в тях влизат представители на местната РЗИ и териториалните поделения на НОИ и здравната каса.


Друга стъпка, за която има съгласие, е за засилване на контрола върху работата на службите по трудова медицина. РЗИ, по разпореждане от Министерството на здравеопазването, ще може да извършва планови или текущи проверки от на дейността им.


Един от най-"горещите" въпроси, свързани с болничните - държавата или работодателите да плащат първите три дни, не беше тема на днешният тристранен съвет.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK