Личният лекар преценява дали да даде болничен за карантина, обяви Томислав Дончев

Личният лекар преценява дали да даде болничен за карантина, обяви Томислав Дончев

© Юлия ЛазароваЛичният лекар може да прецени дали да даде болничен на човек, който трябва да е под карантина, заради риск от зараза с новия коронавирус, обясни днес по Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. Уточнението му беше по повод коментар на здравния министър Кирил Ананиев от вчера, обявил, че престоят вкъщи ще е за сметка на платения или неплатения отпуск на засегнатия.


От седмици властите в страната предупреждават, че пътувалите или оказалите се в контакт със заразени хора ще трябва да остават под карантина. Тези, които имат симптоми на заболяване, ще бъдат изолирани за 14 дни в болници, а останалите следва да останат под карантина в домашни условия, също за 14 дни. От вчера всеки, който пристигне в страната от Китай или Италия, трябва да попълни анкета с личните си данни, както и име и телефон на личния лекар и информация къде ще отседне в следващите 14 дни.


"Хората не се пускат в болничен от телевизора. Министърът на здравеопазването също не може да пусне 1/3 от българите. Той дори не е лекар. Болничните се предписват от лекар. Той преценява има ли нужда, или няма на база възраст, къде е бил човекът, състояние на имунната система и т.н. Посланието на министъра е следното - не може всеки, който е бил на почивка, да му изпишем двуседмичен болничен", обясни още Дончев. Като вариант за карантина той предлага и работа от вкъщи, когато това е възможно.
Вицепремиерът призова да не се създава масова психоза. Дончев уточни, че заразен не значи обречен на смърт, като смъртността от новия вирус е малко по-висока от тази при грипа.


Според него дъоржавата е взела всички необходими превантивни мерки, а на сайта на Министерството на здравеопазването има достатъчно информация по темата.


"Пандемията от коронавирус няма как да не се отрази на световната икономика. Това няма да има благоприятен ефект върху българската икономика. Според прогнозите на всички разпространението на вируса ще бъде ограничено", каза още Томислав Дончев.


Новият вирус уби над 2600 души, повечето от които в Китай, и се разпространи в 29 други държави по данни на "Ройтерс". Броят на потвърдените случаи се увеличи до над 80 000.


В Европа най-сериозно засегната е Италия с около 220 случая (от само три преди петък миналата седмица). Седем души починаха.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  Боже, Боже !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2816 Любопитно

  "дали да даде болничен на човек, който трябва да е под карантина" - опс, топката още е във въздуха, баш футболера не може ли да я добута до мрежата, че отборът МУ не знае как!? Лекарят ли ще прецени периодът, в който може или не да се развие някаква болест?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 867 Неутрално

  "Дончев уточни, че заразен не значи обречен на смърт, като смъртността от новия вирус е малко по-висока от тази при грипа."

  Малко, малко, колко да е малко? Между 50 и 100 пъти...

 4. 4 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 867 Гневно

  "не може всеки, който е бил на почивка, да му изпишем двуседмичен болничен"

  Гербави противоречия. Разбира се, че не може да всеки да се изпише, а само на тези били в горещи точки. Онзи ден самите вие препоръчахте хората доброволно да се карантинират, ако са били в рисков район. Сега последно, да се карантинират ли хората, или не? Ще им дават ли болнични, или не? Щото ако не им дават, лекарите влизат в противоречие с чл. 6 от наредбата за медицинската експертиза, приета с ПМС №120 от 23.06.2017 г.:

  Раздел I
  Общи правила за издаване на болнични листове.
  Условия и ред за установяване на временна неработоспособност
  Чл. 6.
  (1) Временна неработоспособност е налице в случаите, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи поради: общо заболяване; злополука; професионална болест; лечение в чужбина; санаторно-курортно лечение; належащ медицински преглед или изследване; КАРАНТИНА; отстраняване от работа по предписание на здравните органи; гледане на болен или на КАРАНТИНИРАН член от семейството; належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед; изследване или лечение в същото или в друго населено място, в страната или в чужбина; бременност и раждане; гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението.
  (2) Отпускът поради временна неработоспособност се оформя с болничен лист по образец, утвърден с акта на Министерския съвет по чл. 103а от Закона за здравето.

 5. 5 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  Няма такива позорни люде като министрите в сегашното правителство на ГЕРБ!
  Работа, работа...

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  " Според него държавата е взела всички необходими превантивни мерки, а на сайта на Министерство на здравеопазването има достатъчно информация по темата."


  Да се смее ли човек, да плаче ли от подобни " превантивни мерки" !

 7. 7 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Абе бай Дончев, нали вашият здравен министер каза, че не можело болничен без заболяване? Сега последно - ще има или няма да има болнични без заболяване?

 8. 8 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Абе какво ще работиме на Бойко бе! Затворено, маняна!

 9. 9 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 483 Неутрално

  На тъпомера му се е....

 10. 10 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Каквато държавата, такива и управляващите.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  Личният лекар работи вече пета година след пенсия и няма никакъв шанс пред вируса.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 790 Неутрално

  От изказването на бюджетаря Ананиев, набеден за министър на здравеопазването, разбрахме, че "личните лекари щели да следят състоянието на хората под карантина" :)))
  Този изкуфял човечец явно си представя, че личните лекари ще ходят по домовете на карантинираните (понеже те нямат право да напускат домовете си), и то ще ходят без да са ги диагностицирали преди това и без да са им издали болнични листове (понеже то не можело болничен без констаирано заболяване).

  Моля ви, махнете го този изкуфял човек Ананиев. Той вече даже не осъзнава какви ги говори!

 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Хайде да помислим малко сериозно, а?
  Първо и най-вече какво БИ ТРЯБВАЛО да се направи в ситуацията?
  Защото мисля, че каквото и да се предложи ще има недоволни.
  Аз съм на мнение, че всички влизащи от определени точки ТРЯБВА да бъдат под карантина. Това е, което ще стане тук в САЩ.
  Само, че САЩ могат да си позволят - имат средствата, базата и ноу-хау-то - как да го направят.
  България няма нито средствата, нито базата, нито ноу-хау-то; Българските политици знаят как да взимат, не как да дават и как да се оправдават, а не как да взимат отговорност.
  Но както и да е за тях.
  Та въпросният подохд с карантината има и своите слаби страни.
  Това означава, че някой ДРУГ ще вземе решение за ВАС (ако влизате от някъде или ако сте бил в контакт с някой влязъл отнякъде или по друга причина заподозрян) и ще ви НАЛОЖАТ карантина; за сте добре осигурен следва или да Ви назначат хем наблюдаващ лекар, хем един жандар за да следи дали спазвате карантината ИЛИ трябва да ви пратят в болница заедно с други, гарантирайки Ви зараза ако случайно още нямате.
  Е много хора няма да приемат това - имам до себе си такъв.
  С други думи каквото и да направи правителството ще има една немалка група хора, които да са недоволни и да изтъкват разумни аргументи СРЕЩУ направеното.
  Само че никой няма да даде решение с което всички да са съгласни.
  Аз например се ужасявам при мисълта аз да съм ДжиПи в България и при мен освен задължително стандартно болните всеки ден да идват и потенциално китайски коронавид болни - това си е равносилно на хаотично среляне с пистолет с надежда да не се улучиш сам.
  Аз на мястото на такъв ДжиПи бих излязъл в отпуска.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 245 Весело

  Като се появят първите случаи, Бойко ща прати министрите да викат по площадите, че ще дават болнични.

 15. 15 Профил на wcm41633995
  wcm41633995
  Рейтинг: 8 Весело

  Предлагам само БиБи и Гешев да разрешават болничи за корона вирус

 16. 16 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боби Колев":

  Трябва да се вземе общоевропейско решение, никоя страна не може да се справи сама. Ама в Брюксел още дремят.

 17. 17 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 1042 Весело

  Томислав Дончев е една идея по адекватен от здравното министърче, но пак не достигнахме до нещо конструктивно... има ли карантина за хората, които са били в рискови дестинации или няма? "не може всеки, който е бил на почивка, да му изпишем двуседмичен болничен" - значи няма?

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 18. 18 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  Тоя смешник, има ли представа какво е "карантина" и кога и как се прилага..... И де пък намеси и джипитата.....

 19. 19 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1405 Весело

  Предлагам само БиБи и Гешев да разрешават болничи за корона вирус
  —цитат от коментар 15 на wcm41633995


  Гешев коронавирус не го лови.
  Но Гешев лови и коронавирус.
  Само да си прибере г-н Божков, когото съвсем за малко някак изпусна, и ще се разправи с коронавируса, който, извън съмнение, ще нанесе сериозни щети върху държавния бюджет и то съвсем съзнателно - завладявайки организми по право принадлежащи на реалните управители на страната и отклонявайки ги от задължението им да работят за въпросните управители.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1405 Весело

  До коментар [#13] от "Боби Колев":Трябва да се вземе общоевропейско решение, никоя страна не може да се справи сама. Ама в Брюксел още дремят.
  —цитат от коментар 16 на Dimitar Mogilarov


  Управлението на Европа е основано на консенсус и разбирателсво и това го прави практически непригодно за навременна реакция на повечето кризисни ситуации.
  Отделно поради разликите в стандарта на отделните членове просто няма как да се прилагат еднакво решенията, особено в съкратени срокове както се изисква в една кризисна ситуация.

  ЕС е едно добро пожелание с много ползи, но и с някои сериозни ограничения, които проличават най-добре в кризисни ситуации.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2834 Любопитно

  !!! ..."карантина".... Дончев, си няма и представа кво е.... или се ослушват и надяват да "мине-замине"........то да се надяваме, само да не се развие "най лошият" сценарий, че тогава много хора ще се сетят как е създадено "Столипиново" в Пловдив и защо? ..от Столипин и защо всеки, един голям град има квартал или местност, която се е казвала "Карантината" както кв. Крайморие в Бургас, ...в Ямбол, ...в Сливен, ..в Варна........и т.н и т.н. .......

 22. 22 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Никой от смешниците не дава пет пари как е по закон.
  Очевидно се преценява като по-добър вариант да плъзне зараза, отколкото да се платят няколко болнични на основание карантина, за да си стоят хората по домовете. Евтини сме, колкото и да намаляваме и да изчезваме, оставаме си евтини.
  Но понеже съм честен човек и искам да си продължа да бъда до последно:
  законите ни не са писани за условия на пандемия.
  То дано не ни застигне, защото сме МНОГО ЗЛЕ и като общество не се справяме заедно С НИЩО. Управниците ни са пълна трагикомедия, пролича още сега, но това не е нито утеха, нито е спасение.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Аз пък мисля, че домоуправителя трябва да реши...щото може да съм на риба, пък личния да ми е пуснал болнични... контрол трябва, ей....

 24. 24 Профил на Siriously
  Siriously
  Рейтинг: 237 Разстроено

  А на какво основание Т. Дончев се оказва по-знаещ от министъра на здравеопазването.?

  S
 25. 25 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  Какъв хаос, здравният министър забранява болнични, Дончев разрешава лекарска преценка

 26. 26 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 884 Весело

  Абе, малоумници, нали ще изтръшкате всички лични лекари от корона вирус, бре! Куманизи - където и да ги пуснеш настава дефицит...

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Дончев и ти разочароваш много. Почна много да говориш и все безсмислици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK