Главният архитект на София: Разбитата настилка по бул."Витоша" ще бъде оправена днес

Здравко Здравков, главен архитект на София

© Цветелина Белутова, Капитал

Здравко Здравков, главен архитект на СофияРазбитата настилка за изграждане на ново заведение в пешеходната зона на бул. "Витоша" ще бъде възстановена. Това обеща главният архитект на София Здравко Здравков по БНТ.


"Колегите от "Строителен контрол" направиха вчера проверка и имам уверение, че днес до края на деня ще бъде възстановена настилката", обеща той.


Строеж на уж временно съоръжение с вкопани в земята метални стълбове показа общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София" в социалните мрежи. По бул. "Витоша" много заведения са монтирали т.нар. летни градини в пешеходната зона.
За тях главният архитект Здравков е издал разрешение само за маси и столове на открито и за тенти.


Главният архитект на София: Разбитата настилка по бул."Витоша" ще бъде оправена днес


Плащат такса като за сергия, изграждат заведение


Собствениците на заведения плащат тротоарно право от 22.90 лв./кв.м, колкото струва и поставянето на сергия пред магазин за плодове и зеленчуци. Те вдигат сериозни метални конструкции с остъклени страни, с подиуми (декинги). За тях те нямат разрешение, тъй като ограничават движението на пешеходците и развалят настилката.


Вече са премахнати четири незаконно изградени съоръжения по бул. "Витоша", а тези, които сега са таме били законни, увери по БНТ арх.Здравков.


Разследване на "Дневник" обаче показа, че има заведения в пешеходната зона, които нямат разрешение за подиуми и монолитни конструкции, но контролните органи на Столичната община и до днес не ги закачат.


Улично дърво и в момента е в хватката на незаконна "лятна градина" по бул. "Витоша"

© Максим Караджов

Улично дърво и в момента е в хватката на незаконна "лятна градина" по бул. "Витоша"


Оправданието на търговците е, че настилката на бул. "Витоша" е неравна и затова поставят подиуми за масите и столовете. Някои от тях твърдят, че са вложили много средства в изграждането на съоръженията "лятна градина", тъй като са получили разрешение от предишния главен архитект на София Петър Диков. Той беше на този пост до 2016 г.


До началото на лятото - всеобщи правила за преместваемите обекти


Арх. Здравков очаква през март да започнат обществени дискусии за приемане на общи правила при изграждането на преместваемите обекти - цветови решения, начини на закрепване, височина на тентите и др.


"Тези правила трябва да се приемат с решение на Столичния общински съвет и да се знае, че до една-две или три години градът ще се самоизчисти. Очаквам до лятото тези правила да се приемат", увери арх. Здравков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK