Болничният (не) възможен: как се определя карантина след пътуване до район с коронавирус

Болничният (не) възможен: как се определя карантина след пътуване до район с коронавирус

© Анелия НиколоваМоже ли да се използва болничен за т.нар. домашна карантина при случаите, когато човек е посетил райони със зараза от коронавируса Covid-19, но не проявява симптоми?


Въпросът е особено актуален, след като вчера здравният министър Кирил Ананиев каза, че това няма как да стане и в тази ситуация следва да се ползва платен или неплатен отпуск, а днес вицепремиерът Томислав Дончев и впоследствие депутати увериха, че има как да се вземе болничен. По темата се намеси и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че държавата няма да плаща на хора, които не искат да са дисциплинирани и пътуват, но също добави, че въпросът се решава от личните лекари. Законодателството, изглежда, дава отговор на въпроса за болничните, но всъщност има детайли, които могат да предизвикат различни тълкувания, а ключовият момент се оказва има ли контакт с болен, или няма.


И Кодексът за социално осигуряване, и Кодексът на труда указват, че осигурените работници или служители имат право на парични обезщетения за временна неработоспособност поради карантина. В Кодекса по труда е записано, че
за карантина осигуреният има право на отпуск за временна неработоспособност


"В тези случаи, макар че самият работник или служител може да не е неработоспособен, социални съображения налагат той да ползва права като на неработоспособен", се казва в "Коментар към Кодекса на труда", издаден от Васил Мръчков, Красимира Средкова и Атанас Василев. Този отпуск се разрешава чрез болничен лист, издаван от лекуващия лекар или от лекарска комисия, а работодателят няма право да не го допусне. Работникът получава парично обезщетение за времето на болничния по реда на КСО.


В Наредбата за медицинска експертиза е посочено, че личният лекар издава болничен лист при карантина на болен човек или на "контактен осигурен".


Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова, която е и практикуващ лекар, днес увери, че личните лекари могат да издават болнични. Тя посочи, че в болничния може да се вписват кодовете от международната класификация на болестите, които се отнасят за "потенциална опасност за здравето, свързана с инфекциозни болести" - от Z 20 до Z 29. От тези кодове обаче само два имат отношение към ситуацията с коронавируса. Z 20 е за "контакт с болен и възможност от заразяване с инфекциозни болести", а Z 29 е за "необходимост от други профилактични мерки".


Изброените примери обаче засягат ситуации, при които човек е болен или е бил в контакт със заразно болни, а не такива, при които има вероятност, но не е сигурен дали е бил в контакт. Редакцията зададе въпроси до здравното министерство за възможностите за издаване на болнични в необичайната ситуация "пътуване до област със заразени", но до момента отговори не са получени.


"Ключовият момент се крие в основанието за карантина


Ясно е, че при карантина се издава болничен лист, но по - важно е кога се налага тази карантина и тук е заровено кучето", коментира пред "Дневник" адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.


Тя посочи, че според Закона за здравето задължително се изолират болни от конкретни заболявания, които са изрично изброени. Дадена е и възможност да се предвиди карантина и при болни от други заболявания или при заразоносители, но със заповед на Министерството на здравеопазването. "Такава заповед няма, а освен това хората, които се завръщат от Италия например, не са нито болни, нито заразоносители, а просто идват от държава, в която има разпространение. Дори не може да се приеме, че са контактни, защото за целта трябва да имат контакт с лице, което е с вероятен и потвърден случай на Covid-19", обяснява адв. Шаркова.


Наредбата за отчет и регистрация на заразните болести от 2005 г. пък дефинира реда за изолация на болните, като в нея се дава възможност на министъра на здравеопазването при нови болести да издаде указание и да определи реда за отчет и регистрация, включително дефинициите за възможен/вероятен/потвърден случай на Covid-19. Според публикуваната от здравното министерство дефиниция за "възможен случай" на коронавирус следва да са налице симптоми в комбинация с данни за пътуване в области с предаване на Covid-19. Няма обаче хипотеза, при която за "възможен случай" да е достатъчно само посещение на област със заразени хора.


Общопрактикуващи лекари коментираха пред "Дневник", че


все пак е възможно да се издаде болничен за 14 дни


вписвайки в него код Z 29 - "необходимост от други профилактични мерки". Те обаче изразиха притеснения дали такъв болничен би издържал на евентуална проверка на фона на дебатите за злоупотребите с болнични. От пресцентъра на НОИ казаха пред "Дневник", че стига болничният лист да е редовен, с вписана задължителна диагноза, няма причина той да бъде върнат.


Адв. Мария Шаркова посочва още един важен момент, свързан с домашната карантина.


"Дори да се издаде болничен лист на такова лице, какво правим с хората, живеещи с него? И на тях ли болничен лист? Или ги изолираме някъде в хотел за сметка на осигурителната система", пита тя и посочва риска от "парализиране" на осигурителната система без ясни доказателства за контакти със заразно болни.


"Болничният лист


не ни дава гаранция, че ще се спазва изолацията


а няма как контролните органи да се ангажират да проверяват 24/7 всички изолирани на този принцип, би било абсурдно", каза още тя. На въпрос от "Дневник" кой ще контролира въпросната карантина, ако тя се урежда с платен или неплатен отпуск, здравният министър Кирил Ананиев във вторник вечерта посочи, че "личният лекар ще я наблюдава".


Началникът на кризисния щаб, който бе сформиран заради коронавируса, д-р Венцислав Мутафчийски коментира, че към момента "работодателите реагират най-адекватно", като съветват служителите, били в засегнати райони, да не се явяват на работа, което е "чудесна инициатива". Вчера той също обясни, че без симптоми няма как да се издава болничен лист, а карантината "ще е договорка с работодателя".


Най-честите въпроси и отговори за коронавируса вижте тук.
За мерките срещу Covid-19 в България - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Неутрално

  Орел рак и щука !
  Да се маха ГЕРБ оттука !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Няма сила на този свят, която да контролира недобросъвестния индивид. Болничен за карантина не означава просто да скатаеш от работа, означава да предпазиш хората, около себе си. Дано повече хора го осъзнават.

 3. 3 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Какво общо има дисциплината с това къде пътуваш? По думите на Борисов "хората трябва да са дисциплинирани" и да не пътуват в застрашените райони. Аз това бих го нарекъл благоразумие, предпазливост, но не и дисциплина. И защо да не се плащат болничните на тези хора ? Трябва ли да се плаща лечението на хора, които пушат и имат рак на белия дроб при положение, че и те са постъпвали неблагоразумно с вредния си навик?

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4050 Неутрално

  " "Дори да се издаде болничен лист на такова лице, какво правим с хората, живеещи с него? И на тях ли болничен лист? Или ги изолираме някъде в хотел за сметка на осигурителната система", пита тя и посочва риска от "парализиране" на осигурителната система без ясни доказателства за контакти със заразно болни."

  Като плъзне вируса и в нашето общество, ще видят адвокатите какво правим с хората, живееще до заразения ! Щото цели градове в Китай са заприличали отдавна на затворнически общежития и не случайно ! Молете се Богу да не се налага да стигаме до подобни мерки.......

 5. 5 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Болничният (не) възможен: как се определя карантина след пътуване до район с коронавирус ?

  Подобни номера с възможно - невъзможно е възможно само в България . Има нормативни документи , които са задължителни както за всеки гражданин , така и за всяка институция . Ако карантината стане задължителна за гражданите подлежащи на такава , може да бъде НАЛОЖЕНА само от държавните институции . Тогава трябва да се плаща, ако гражданина надлежно е ОСИГУРЕН . . Отделен е въпроса , ако гражданите по собствена инициатива решат да не претендират за плащане и доброволно приемат карантината . Всичко друго е ала - бала .

 6. 6 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 760 Любопитно

  Гати изненадата... какво установихме, че 2 месеца след началото на епидемията българският чиновник не е помислил абсолютно за нищо, мислейки, че и този път ще му се размине.. един месец след като казаха, че всичко е под контрол, има планове, термо камери по летищата, болниците са подготвени.... се оказа, че абсолютно нищо от това не е вярно

  Честно казано, аз щях повече да се изненадам, ако някой беше действал компетентно

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4050 Неутрално

  " Общопрактикуващи лекари коментираха пред "Дневник", че все пак е възможно да се издаде болничен за 14 дни вписвайки в него код Z 29 - "необходимост от други профилактични мерки". Те обаче изразиха притеснения дали такъв болничен би издържал на евентуална проверка на фона на дебатите за злоупотребите с болнични. "

  Има ли опасност от развитие на епидемия у нас, никой няма да посмее да тръгне да оспорва подобни болнични, просто става въпрос за живота и здравето на цялата ни нация, не друго - залогът е най - високия възможен тука !

 8. 8 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#5] от "papуre":

  Я вземете прочетете Конституцията на РБ и после приказвайте щуротии. Само по ПОДОЗРЕНИЕ е противоконституционно да задържите гражданин, ако той НЕ Е СЪГЛАСЕН. И като няма изявена симптоматика, може да ходи където си иска в страната. В противен случай обявявате извънредно положение, като в Ухан и заключвате хората в определен по домовете им. И после колективни поръчки за продукти. Как ще го наложите това в България (където и да е) ми е много интересно да видя.

 9. 9 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  По темата се намеси и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че държавата няма да плаща на хора, които не искат да са дисциплинирани и пътуват, но също добави, че въпросът се решава от личните лекари.

  Така обявено издава въпиюща некомпетентност на Простия . Да може да не плаща , но преди това трябва да се е постарал да ,забрани с определен държавен акт пътуванията до определени рискови за националната сигурност дестинации Тогава е даже възможно да се търси и съдебна отговорност от нарушителите . Така че плещенето на глупости само за да се имитира активност , е пара в свирката .

 10. 10 Профил на smarty_v
  smarty_v
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Офф, стига с тоя смотан грип бе, само в бг-то е такава паника. На летището в Мадрид, няма един човек с маска, а тука маските свършили в аптеките. Не е истина как ни манипулират така наречените медии. Тва е грип, и ще плъзне навсякъде. Точка!

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4050 Весело

  " По темата се намеси и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че държавата няма да плаща на хора, които не искат да са дисциплинирани и пътуват, но също добави, че въпросът се решава от личните лекари."

  Опитите за полет на мисълта, когато такава всъщност липсва, водят до пльоскане по корем. В добрия случай с това се изчерпват последиците от " полета" ! Добре поне, че в случая си е оставил вратичка с преценката на личния лекар ! Иначе щеше пак да е поредния бисер, с които ни затрупва на дневна база !

 12. 12 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#2] от "zle_platen_trol":

  Това е казус като ваксините, но там виждаме как мислят антиваксърите, та....

 13. 13 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  ... хм, както обикновено, пълната с калинки номенклатура, я е сврЪшила кат' кучето на нивата...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Не знам с кой акъл се сравнява грипа с този вирус? Болест, за която няма познато лекарство и болест, за която има.

 15. 15 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Обръщаме твърде много време на въпроса за болничните, а не мислим, че за едноличните търговци и самонаетите лица, примерно, няма никакво значение, дали ще получат или не обещитение от НОИ за временна неработоспособност, защото тези обезщетения няма как да възстановят щетите, които тези лица ще понесат. В техният случай не говорим за това, че някой няма да е на работа, а че целият им бизнес може да спре. Изобщо проблемът не е в разходите на НОИ или на държавата. Същественото е загубата на производителност за икономиката.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 16. 16 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#15] от "russian78":

  Хубаво мислите, но тази висота на мисълта е непостижима за Министерски съвет, виж ако им заговорите в милиони, които могат да спестят - веднага ще Ви разберат.

 17. 17 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Този казус ще извади за пореден път на бял свят един от основните проблеми на управлението на Борисов, а именно - нежеланието да се предприемат непопулярни, но необходими мерки и съответно да се понесе отговорността за това.

  Ако трябва да сме честни проблемът не е само на Борисов; просто е много силно застъпен при него.

  Истината е, че НЯМА решение, което да удовлетвори всички.

  Но е по-добре НЯКАКВО ЯСНО И ИМПЕРФЕКТНО РЕШЕНИЕ от свободата на тълкуване на противоречащи си закони и нормативни актове.

  Когато започнат да се заразяват хората в България и настъпи истинска паника (а не като сега) ще се наложи взимането на такива ясни и непопулярни решения и поемането на отговорност за тях.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 18. 18 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боби Колев":

  Те актовете може и да си противоречат, но има закони като Конституцията, които са над другите. Верно, че разни недоразумения из НС и правителството се опитват да ги променят с поправки фантоми и подзаконови нормативни актове, но все пак, като опре ножа до кокал, някой определено ще трябва носи политическат отговорност и засега не виждам как това ще направи Премиера. Президента и той е един пуяк, та очертават се много интересно време в близките месеци.

 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#10] от "smarty_v":

  Друго ще ми заприказваш ,ако грипа засегне теб и семейството ти и един от 6 даде фира , болничен на пътували и изолирани туристи не трябва да се дава , защото те са тръгнали осъзнато и са се навряли в риск ,държавата не е длъжна да им плаща за кефа ,а те с карантината запазват не само своето здраве ,а това на най близки роднини и съседи ,така ,че обществото не е длъжно да им дава и пари за това .Друг е въпроса ,когато има пряко заразяване , болен или контактен на този реално болен ,когато вече нещата са други и трябва да се поеме разхода за карантина на този болен и близките в домашни условия ,защото презумпцията е ,че това вече е реална заплаха за всички останали ,човека е болен и си е плащал осигуровки именно за това ,да му се поемат разходите в нужда .Голям проблем са неосигурените , тях кой ще ги лекува , кой ще им поеме разходите , кой ще ги посрещне на първа линия при една епидемия , защото личните лекари ,особено в малките отделечени райони нямат нито готовност ,нито имат възможност да поемат разходите за обработване на масово такива болни ,нито имат възможност да се защитават при ескалиране на агресията ,както тук масата са свикнали да скачат на медиците как са им длъжни веднага и безплатно ,просто сега няма да стане ,защото медиците не са нито роби ,нито длъжни , нито пък най малкото да рискуват и живота и здравето на себе си и семействата .

 20. 20 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#15] от "russian78":

  Ще получат ,ако са болни или пряко контактни на реално болни , ако не са ,няма да получат ,щото така всиички ще искаме да пътуваме всеки месец по 2 пъти до Италия и след това 14 дни ще вземаме болнични ,така може да си изкараме успешно годината ,хем да не работим нищо ,хем да сме задоволени с парички ,хем отпочинали перфектно .

 21. 21 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  Големи разсъждения, големи умници.

 22. 22 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 95 Неутрално

  До коментар [#19] от "edin drug":

  Хм, ако е тъщата...може и бира да изкараш

 23. 23 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#19] от "edin drug":

  Абе дебил, къде има 16% смъртност от вируса?!

 24. 24 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#20] от "edin drug":

  До коментар [#15] от "russian78":Ще получат ,ако са болни или пряко контактни на реално болни , ако не са ,няма да получат ,щото така всиички ще искаме да пътуваме всеки месец по 2 пъти до Италия и след това 14 дни ще вземаме болнични ,така може да си изкараме успешно годината ,хем да не работим нищо ,хем да сме задоволени с парички ,хем отпочинали перфектно .
  —цитат от коментар 20 на edin drug


  Колега, знам че за държавата всички сме измамници, които се опитват да си вземат обратно парите, които тя е отнела от нас с осигуровки и данъци, но чак пък да ни заподозре, че ще ходим нарочно в опасем район, за да ни плати 11* (единадесет) дни болничени вече е диагноза.

  *Естествено първит три дни любезно не ни ги плаща по дефиниция...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 25. 25 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Из дебрите на бг-мама.. "Народ, който "го кефи Бате Бойко" не може да бъде победен от някакъв си вирус.. : ;)

 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2400 Любопитно

  Ето един интересен сайт с "карта на вируса" болни починали, разпространение...... Клик върху червеничкото....... https://bit.ly/32v72Tf

 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2400 Любопитно

  .......Интересно какво излиза....... за Италия примерно към 23.08 ч....
  Italy
  Confirmed: 401
  Deaths: 12
  Recovered: 1
  Existing: 388

 28. 28 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2400 Весело

  Европейската комисия какво казва по въпроса? Да вземем да ги питаме а... как е при тях? https://europost.eu/en/a/view/eu-institutions-ordered-quarantine-for-staff-who-travelled-to-northern-italy-27368

 29. 29 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 796 Неутрално

  ИМАШ СЪМНЕНИЕ ИСКАШ ДА ТЕ ИЗСЛЕДВАТ ТЕ ТИ ВИКАТ ДВЕСТА ИЛИ СИ ОДИ ,ОДИШ СИ И РЪСИШ , ТУКА ВОГЛАВЕ С НЕАДЕКВАТНАТА ТИКВА ЕДИН ДА СЕ РАЗБОЛЕЕ И ЩЕ ИЗБУХНЕМЕ , ГОЛЕМ СЕИР ЧЕ ПАДА ,МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО ТИКВАТА КЪДЕ ШЕ СЕ ПОКРИЕ ПЪЗЛЬОТО

 30. 30 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Не се чудете!
  Управлява ни най-тъпата власт в историята на България!
  Всеки опит на мутрите от герб, целящ да оправи един или друг проблем, води до пълен хаос!

  Пътят е само един единствен - прогонване на комунистическата мутра Борисов от властта!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK