След затварянето на "Лафка" пощите ще разпространяват печата от март

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаБългарски пощи" ще разпространява печатните издания на територията на страната от първия работен ден на март.


Правителството възложи на държавното дружество да започне разпространението от 24 часа на 1 март. В решението се посочва, че пощите ще организират необходимите взаимоотношения с издатели.


Още през ноември миналата година държавата заяви готовност да се включи в разпространението на периодичния печат, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че ще изземе дейността от частните компании (80% от този бизнес се контролира от дружества, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски). Тогава Борисов заяви, че ако се наложи, ще има държавна субсидия, за да стига печатът до сергиите из страната, които са 6000.
В неделя (23 февруари) официално се разбра за затварянето на веригата Lafka, която разпространяваше вестниците и списанията в страната. Официалното съобщени сочеше като причина спирането на бизнеса с лотарийните билети, след като управляващите промениха Закона за хазарта и държавата монополизира този бизнес.


В решението на правителството от днес се посочва, че в срок до шест месеца след започването на разпространението на печата "Български пощи" трябва да представи доклад за изпълнението на дейността. В него следва да се включат и евентуалните допълнителни организационни и финансови мерки.


Възлагането на "Български пощи" ЕАД да извършва разпространението на печатни издания на територията на страната е в съответствие със Закона за публичните предприятия, който предвижда, че на публичните предприятия могат да бъдат възлагани задължения за извършване на обществена услуга или за изпълнение на цели на публичната политика, се казва още в решението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK