Нова акция на прокуратурата в Басейнова дирекция - Пловдив, този път за корупция

Снимката е архивна

© Велко Ангелов

Снимката е архивнаСпециализираната прокуратура съвместно с антикорупционната комисия и съдействие на полицията в Пловдив извършват действия по разследване на корупционни практики в Басейнова дирекция - Пловдив, съобщиха от прокуратурата. По време на акцията се извършват претърсвания и изземвания с цел събиране на доказателства, разпитват се и служители в дирекцията.


Според радио "Фокус - Пловдив" четирима служители на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" са изведени при специализираната полицейска операция на територията на дирекцията. Сред изведените за разпити е Ивайло Йотков, който е бивш директор на РИОСВ - Пловдив, а сега е началник на отдел "Мониторинг, процедури водни обекти, зони за защита на водите и разрешителни в дирекция "Планове и разрешителни" в институцията.


Днешната операция става факт три дни след предишна подобна в дирекцията, при която беше арестуван ръководителят на структурата Цветелина Кънева. Тя беше обвинена в безстопанственост и задържана за 72 часа, а днес съдът трябва да прецени дали да я отстрани временно от длъжност.
Предишната акция беше остро критикувана от екоминистъра Емил Димитров и вицепремиера Красимир Каракачанов. Минути преди да изтече информацията за акцията, Димитров каза пред "Нова телевизия", че прокуратурата е разбрала, че е направила грешка с ареста и изземването на документи, защото била подведена.


Според министъра атаката идва от институции в Пловдив, в които нищо не се работи, но не уточни кои са те. Емил Димитров обясни, че в момента трябва да има хляб и зрелища, а екоминистерството "е идеално за тази работа".


За днес е насрочена среща на министъра на екологията с директорите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите, 4-те басейнови дирекции и 3-те национални парка. Предварително те планирали да дойдат в министерството и да си подадат оставките, но впоследствие склонили първо да се проведе дискусия по проблема.


Според ръководителите на екоструктурите по места проведените акции, проверки и арести създават напрежение, несигурност и недоверие в администрацията. "Случващото се води до демотивация и страх сред служителите. Заявено е намерение на утвърдени експерти за подаване на оставки и напускане на системата. Освен това голяма част от потенциала на инспекциите е ангажиран всекидневно, включително извън работно време, за подготовка на голям обем документация, копия на преписки, проверки и обяснения във връзка с водените множество производства", се казва в писма, получени в министерството, цитирани от неговия пресцентър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK