Български съдии искат международни стандарти за поведение в казуси като с Миталов

Български съдии искат международни стандарти за поведение в казуси като с Миталов

© Юлия ЛазароваСъюзът на съдиите в България (ССБ) призова международните организации да формулират стандарти на поведение на държавните институции в казуси, подобни на този със санкционирания от САЩ съдия Андон Миталов. От съсловната организация призовават за стандартите, за да не се застрашава функционирането на правовата държава, да се дискредитират основните човешки права и за осигуряването на ефективен правен ред за тяхната защита.


Молбата на ССБ е всяка от международните организации съобразно компетентностите, възможностите и авторитета й да изрази позиция, която да подкрепи българската държава и българската съдебна власт в необходимостта да формулира приложимите в случая стандарти, които се основават на приоритетните ценности на всяка правова държава - защита на човешкото достойнство, презумпция за невиновност и независимост на съда, справедливост и правна сигурност.


Съсловната организация призовава да бъдат дефинирани международни стандарти, които да установят ясна граница на въздържание на политическите власти да оповестяват публично имената на магистрати, за които се счита, че са замесени в корупционни действия, когато не конкретизират общите си декларации и не инициират законоустановената процедура по доказване на съответното деяние и вината на уличения магистрат.
Освен това очакването на Съюза на съдиите е да се формулира система от мерки, които следва да бъдат предприети от страна на всяка съдебна власт, за да преодолее репутационните вреди от неконкретизирани политически обвинения по отношение на конкретен съдия - както неговите лични и тези на семейството му, така и на цялото съдийско съсловие.


От ССБ призовават и да бъде утвърден своеобразен протокол на дипломатически отговор, когато политическите действия са извършени от друга суверенна държава.


Писмото на съсловната организация проследява събитията от публичното оповестяване на името му от държавния секретар на САЩ. Според магистратите последователността от събития по случая "очертава системност, повтаряемост и насоченост на действията на българското правителство, които са опасни за независимостта на съда и баланса между властите, както и за ерозиране на доверието на гражданите в държавните институции и в легитимността им да осъществяват държавното управление, подчинявайки се на върховенството на правото".


Обръща се внимание, че след политическия акт на САЩ и реакцията на българското правителство осъществяването на съдийските функции на съдия Миталов ще носи всички белези на компрометирана съдебна независимост и накърнено доверие във възможността да се постигне правосъдието. Това, пишат магистратите, е неприемливо както за българската държава, така и за ЕС."Тежестта на вредите за авторитета на правосъдието произтича и от факта, че съдия Андон Миталов правораздава в Специализирания наказателен съд, компетентен да разглежда както организирана престъпна дейност, така и престъпления, извършени от високопоставените представители на държавните власти", пише в писмото до международните организации ССБ.


В писмото се изразява убеждението на Съюза на съдиите в България, че не бива да се допусне утвърждаване на съмнението в българското общество, че е възможно да бъде политически поругано достойнството на съдия, без това да е обусловено или последвано от точното приложение на закона от компетентните български органи.


Освен това не бива да се създава впечатление, че съдията, за да избегне негативни политически квалификации и сериозни неудобства за себе си и семейството си, следва да съобразява решаването на делата освен със закона и доказателствата и с извънпроцесуални фактори, политически и геополитически тенденции и конфликти или с интереса на изпълнителната власт.


На 18 февруари Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши да започне дисциплинарно производство срещу съдията от специализирания наказателен съд Андон Миталов, който бе посочен от САЩ като корумпиран и му бе наложена санкция за него и семейството му да пътува до страната.

Становището на Съюза на съдиите по казуса - тук
С какви мотиви министър Данаил Кирилов поиска дисциплинарно уволнение за съдия Миталов - тук
Защо бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска проверка от Инспектората на ВСС - тук
Какви са резултатите от проверката на инспектората - тук
Подробности за решението на Държавния департамент на САЩ срещу Миталов - тук
Какво съдържат разпоредбите, според които САЩ налагат подобни санкции - тук

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK