Български съдии искат международни стандарти за поведение в казуси като с Миталов

Български съдии искат международни стандарти за поведение в казуси като с Миталов

© Юлия ЛазароваСъюзът на съдиите в България (ССБ) призова международните организации да формулират стандарти на поведение на държавните институции в казуси, подобни на този със санкционирания от САЩ съдия Андон Миталов. От съсловната организация призовават за стандартите, за да не се застрашава функционирането на правовата държава, да се дискредитират основните човешки права и за осигуряването на ефективен правен ред за тяхната защита.


Молбата на ССБ е всяка от международните организации съобразно компетентностите, възможностите и авторитета й да изрази позиция, която да подкрепи българската държава и българската съдебна власт в необходимостта да формулира приложимите в случая стандарти, които се основават на приоритетните ценности на всяка правова държава - защита на човешкото достойнство, презумпция за невиновност и независимост на съда, справедливост и правна сигурност.


Съсловната организация призовава да бъдат дефинирани международни стандарти, които да установят ясна граница на въздържание на политическите власти да оповестяват публично имената на магистрати, за които се счита, че са замесени в корупционни действия, когато не конкретизират общите си декларации и не инициират законоустановената процедура по доказване на съответното деяние и вината на уличения магистрат.
Освен това очакването на Съюза на съдиите е да се формулира система от мерки, които следва да бъдат предприети от страна на всяка съдебна власт, за да преодолее репутационните вреди от неконкретизирани политически обвинения по отношение на конкретен съдия - както неговите лични и тези на семейството му, така и на цялото съдийско съсловие.


От ССБ призовават и да бъде утвърден своеобразен протокол на дипломатически отговор, когато политическите действия са извършени от друга суверенна държава.


Писмото на съсловната организация проследява събитията от публичното оповестяване на името му от държавния секретар на САЩ. Според магистратите последователността от събития по случая "очертава системност, повтаряемост и насоченост на действията на българското правителство, които са опасни за независимостта на съда и баланса между властите, както и за ерозиране на доверието на гражданите в държавните институции и в легитимността им да осъществяват държавното управление, подчинявайки се на върховенството на правото".


Обръща се внимание, че след политическия акт на САЩ и реакцията на българското правителство осъществяването на съдийските функции на съдия Миталов ще носи всички белези на компрометирана съдебна независимост и накърнено доверие във възможността да се постигне правосъдието. Това, пишат магистратите, е неприемливо както за българската държава, така и за ЕС."Тежестта на вредите за авторитета на правосъдието произтича и от факта, че съдия Андон Миталов правораздава в Специализирания наказателен съд, компетентен да разглежда както организирана престъпна дейност, така и престъпления, извършени от високопоставените представители на държавните власти", пише в писмото до международните организации ССБ.


В писмото се изразява убеждението на Съюза на съдиите в България, че не бива да се допусне утвърждаване на съмнението в българското общество, че е възможно да бъде политически поругано достойнството на съдия, без това да е обусловено или последвано от точното приложение на закона от компетентните български органи.


Освен това не бива да се създава впечатление, че съдията, за да избегне негативни политически квалификации и сериозни неудобства за себе си и семейството си, следва да съобразява решаването на делата освен със закона и доказателствата и с извънпроцесуални фактори, политически и геополитически тенденции и конфликти или с интереса на изпълнителната власт.


На 18 февруари Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши да започне дисциплинарно производство срещу съдията от специализирания наказателен съд Андон Миталов, който бе посочен от САЩ като корумпиран и му бе наложена санкция за него и семейството му да пътува до страната.

Становището на Съюза на съдиите по казуса - тук
С какви мотиви министър Данаил Кирилов поиска дисциплинарно уволнение за съдия Миталов - тук
Защо бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска проверка от Инспектората на ВСС - тук
Какви са резултатите от проверката на инспектората - тук
Подробности за решението на Държавния департамент на САЩ срещу Миталов - тук
Какво съдържат разпоредбите, според които САЩ налагат подобни санкции - тук

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Гневно

  Никакви международни стандарти няма да помогнат на богатите / ясно от какво / български съдии !

  [email protected]
 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Браво, все още имаме независими съдии!

  Жалко, че нямаме и независими историци, които по същия начин да реагират, когато чужди посолства си позволяват да дават клеветнически оценки на български исторически личности като ген. Христо Луков.

 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Липсата на патриотизъм и себеуважение е обхванала всичко у нас и което е повече от жалко , когато има цели партии , които се обявяват за …...няма смисъл да ги споменава човек !

 4. 4 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 597 Гневно

  Браво на ССБ!
  САЩ и Русия да си гледат в тяхната кочина и да не ни намесват в махленските си свади!

 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 421 Весело

  Тутраканската селищна система поискала международни стандарти. Това Решетников ли им го е подсказал или някой парламентарен идиот от "Приятели на Русия"? Верно мноо прост народ е на високи постове в територията.

 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 421 Весело

  Браво на ССБ!САЩ и Русия да си гледат в тяхната кочина и да не ни намесват в махленските си свади!
  —цитат от коментар 4 на antikvarno


  Ми, САЩ си гледат кочината... Не пускат руски мекерета.

 7. 7 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 762 Любопитно

  =Стандартите могат да са само едни в цивилизования свят- Съдията да се решава според закона, вътрешната си убеденост и съвеста си на съдия, без натиск и влияние отвън. Е на някои територии се експериментира чужди ,,кадии'' криво да седят и да внушават какво е право съдене, с помоща на местни ,,заптиета''.

 8. 8 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 762 Весело

  ,, Браво на ССБ!САЩ и Русия да си гледат в тяхната кочина и да не ни намесват в махленските си свади!
  —цитат от коментар 4 на antikvarno

  Ми, САЩ си гледат кочината... Не пускат руски мекерета.''

  =Демек има прасета с право на избор и предпочитание, кой да ги заколи- на католическата или на православната коледа?

  До коментар [#6] от "puknatastotinka":

 9. 9 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  престижа този съдя с дйствията си сам си го е загубил. щатите просто го констатират според техните си закони. у наше село след сато тоя ,гледайки цялата му биография е още съдя, нещо куца в системата.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2376 Весело

  " ще носи всички белези на компрометирана съдебна независимост и накърнено доверие във възможността да се постигне правосъдието." - естествено, след като най-добрият юрист в ГРЕБ още търси, опс чака доказателства, но преди това се произнесе с оглед богатия опит, рутина и достойнство.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова международните организации да формулират стандарти на поведение на държавните институции в казуси, подобни на този със санкционирания от САЩ съдия Андон Миталов. От съсловната организация призовават за стандартите, за да не се застрашава функционирането на правовата държава, да се дискредитират основните човешки права и за осигуряването на ефективен правен ред за тяхната защита.

  Българският съюз на съдиите , като чели , по негово самопризнание , се състои от глупаци , с извинение . По юридически казус искат юристи от чужбина , да им създадат правила по които да работят . Ами да се наемат за чираци в чужбина , че да понаучат нещо , щом в България са учили по някакви допотопни учебници . Или просто да се наемат на чужди съдебни органи и да съдят в българия по техните правила . Боже , един каза - Аз съм прост , и вие сте прости и всички се наредиха в редичката зад него . Без да се усетят , че това признание може един ден да послужи за вотив да бъдат изметени от топлите си местенца .

 12. 12 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  " ...подкрепи българската държава и българската съдебна власт в необходимостта да формулира приложимите в случая стандарти, които се основават на приоритетните ценности на всяка правова държава - защита на човешкото достойнство, презумпция за невиновност и независимост на съда, справедливост и правна сигурност"

  Че защо трябва да се молят гнили мостове , щом всичко това е закрепено с Конституцията и в последващи Закони , приети в съзвучие с тази Конституция . Ами обявете си решенията в съзвучие с тази Законова база и я защитавайте в международните институции . Първо взевете решение и ако от него настъпят някакви неблагоприятни последствия за Българската съдебна власт , тогава търсете МЕЖДУНАРОДНА реакция за помощ . Подредете си къщичката , господа съдии .

 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално


  В писмото се изразява убеждението на Съюза на съдиите в България, че не бива да се допусне утвърждаване на съмнението в българското общество, че е възможно да бъде политически поругано достойнството на съдия, без това да е обусловено или последвано от точното приложение на закона от компетентните български органи.

  Ами не бива да се допуска , но това вече е допуснато . Допуснато е РАЗСЛЕДВАНЕ на съдията , само по едно " вестникарско "уведомявана от ПАРТНЬОРСКА страна , без нито дума обяснения по същество . Дамгосан е с обвинението КОРУМПИРАН , И точка
  А нашичките бързо бързо организираха производство и за всеки случай се изплакаха пред международната юридическа общност . На принципа Хем вълка сит , хем агнето цяло . .Да де , ама овчаря е изяден .

 14. 14 Профил на .
  .
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Така се постъпва , браво на ССБ, политиците да вземат пример от тях.

 15. 15 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Браво на ССБ!САЩ и Русия да си гледат в тяхната кочина и да не ни намесват в махленските си свади!
  —цитат от коментар 4 на antikvarno


  Че те не се намесват. САЩ не са забранили корумпето Миталов да правораздава у нас, а просто не искат да пускат такива корумпета на територията на САЩ и на никой не са длъжни да дават доказателства и обяснения. Ако коремпето Миталов и неговия капи ди тути капи другаря Лозан Панов искат доказателства много лесно могат да ги получат просто трябва корумпето да обжалва забраната в американски съд, а ако няма достатъчно пари подкрепящите го съдии ще съберат някой и друг долар от не декларираните от тях допълнителни финансови стимули давани им да вземат решение по вътрешно убеждение.

 16. 16 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 691 Неутрално

  =Стандартите могат да са само едни в цивилизования свят- Съдията да се решава според закона, вътрешната си убеденост и съвеста си на съдия, без натиск и влияние отвън. Е на някои територии се експериментира чужди ,,кадии'' криво да седят и да внушават какво е право съдене, с помоща на местни ,,заптиета''.
  —цитат от коментар 7 на Бенк-Бенк


  И да достигат до вътрешното си убеждение без натиск само с някоя и друга хилядарка в зелено.

 17. 17 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Трудна работа е това, да мине през Евросъюза. Всъщност, може, но само ако Сергей Лавров удари някой съдия. В случая, като този, където всичко идва от САЩ, по-добре да забравим. Дори и да мърморят юристите, най-много да им накривят шапките. А пък да очакваме, че Икономедия ще публикува статия за този доклад е почти абсурдно! Ще публикува последна
  https://eclj.org/geopolitics/echr/conflits-d-interets-entre-juges-et-ong

  Бог да благослови Америка за България!
 18. 18 Профил на .
  .
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#17] от "Günther":
  Няма значение къде ще мине, това е много сериозен сигнал до всички за намесата на САЩ във вътрешните работи на държавите и реакция ще има от много места. А това е последното къде САЩ ще хареса и следващият път ще внимава. Защото нашите управляващи толко са превили гръб, че спокойно ще закопат всеки българин само по телефонно обаждане от някои треторазряден чиновник от САЩ.

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  "....престижа този съдя с дйствията си сам си го е загубил. щатите просто го констатират според техните си закони. у наше село след сато тоя ,гледайки цялата му биография е още съдя, нещо куца в системата."
  До коментар [#9] от "sarunka":

  То туй дело не беше ли за корупция??????????????????????

 20. 20 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#17] от "Günther":Няма значение къде ще мине, това е много сериозен сигнал до всички за намесата на САЩ във вътрешните работи на държавите и реакция ще има от много места. А това е последното къде САЩ ще хареса и следващият път ще внимава. Защото нашите управляващи толко са превили гръб, че спокойно ще закопат всеки българин само по телефонно обаждане от някои треторазряден чиновник от САЩ.
  —цитат от коментар 18 на .


  Ако погледнете линка, който давам, и видите влиянието на САЩ върху европейската съдебна система, ще видите колко ще обърнат внимание на този сериозен сигнал.

  Бог да благослови Америка за България!
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Баба ми казваше, той знае, що го бият!

 22. 22 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  Съдиите седнали да се оплакват, че друга държава е посочила, че техен колега е корумпиран. Ми ако нашият прокурор №1 кажеше това сигурно целият форум би рипнал на крака, политическа бухалка, бухалка. Ми същите тези съдии не виждат ли как техен съдия №1 Лозан Панов обвинява прокурор №1 в некомпетентност и целият форум му ръкоплеска

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Баба ми казваше, той знае, що го бият!
  —цитат от коментар 21 на Роси


  Те всички знаят. Но янкиес казаха, че е за корупция. Пък корупция няма. Не усещаш ли гнилото, Роси!? Или и ти се преструваш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK