Каракачанов: Няма напрежение по границата, но военните са в готовност

Каракачанов: Няма напрежение по границата, но военните са в готовност

© Георги КожухаровИ тази сутрин няма мигрантски натиск по границата на България с Турция, но 400 военни и техника са в готовност да подпомогнат граничната полиция, ако се наложи. В страната няма влязъл нито един нелегален мигрант. Това обяви в ефира на БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.


Той цитира данни, според които до снощи в района на Одрин са се събрали около 5 хил. мигранти, които изчакват възможност да преминат в Гърция. На границата на Гърция с Турция напрежението продължава да ескалира заради опита хората да преминат нелегално границата, обясни Каракачанов.


Той посочи, че 400 военни и техника са в готовност, ако се наложи да бъдат изпратени по границата с Турция или с Гърция, ако мигрантите минат на нейна територия и оттам се опитат да влязат в България на път за Западна Европа. Допълни, че за 24 часа военните може да бъдат увеличени на хиляда. "Към момента обаче ситуацията е спокойна, провокации няма и не се налага да се вземат мобилизационни мерки", заключи той.
Хиляди мигранти пренощуваха край Одрин.

© Георги Кожухаров

Хиляди мигранти пренощуваха край Одрин.


Анализира, че оградата по българо-турската граница е сериозно препятствие и няма как да бъде преодоляно, без хората да бъдат забелязани. Посочи, че за разлика отпреди 3-4 години сега в България има техника, която позволява засичането на хора до 20 км навътре на чужда територия, и друга, която позволява да бъдат огледани хората в детайли, преди да са стигнали до границата. Тази техника сега е концентрирана по гръцката граница, защото там няма ограда, обяви министърът и подчерта, че в района на Свиленград и Петрич се наблюдава по-внимателно и там са съсредоточени мобилни съоръжения, които при нужда за час могат да бъдат разположени под формата на ограда.


Когато настоявах да има ограда, ме обвиниха, че не сме хуманни, обяви Каракачанов и посочи, че така било с неговата по думите му идея центровете за мигранти да са от затворен тип, а сега Гърция правела същите лагери, от които не е позволено да се излиза.


На въпрос отговори, че няма да участва в планираната за понеделник среща на премиера Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган по мигрантската криза. Каза, че форматът на срещата не позволява това, а пък премиерът иска тази среща, за да изясни в пряк контакт позицията на Турция по емигрантската криза и ситуацията в Сирия, защото е ангажиран като медиатор между Турция и проблемите й и ЕС.


България трябва да има ясна позиция - недопускане на нелегални мигранти. Тази криза не я предизвика България, тя с нищо не е виновна за случващото се в Близкия изток, обяви Каракачанов и посъветва тези страни, които са поканили мигрантите, да постъпят хуманно с тях сега, като не ги карат да вървят хиляди километри от Сирия през България към Западна Европа, а да ги качат на самолети.


Гърция прехвърля още 1000 военни и 400 полицаи с бронирана техника към граничния пункт "Кастаниес" на границата с Турция, за да предотврати преминаването на хиляди нелегални мигранти и бежанци, които са се струпали в този район, съобщи вестник "Катимерини", цитиран от БТА.


Вестникът уточнява, че решението е взето от Генералния щаб на националната отбрана на Гърция и министерството за защита на гражданите, на което се подчинява полицията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK