Медицинските специалисти отново започнаха протести

Кадърът е от протеста през октомври.

© Юлия Лазарова

Кадърът е от протеста през октомври.Година след началото на протестите си, днес медицински специалисти ги подновиха. Те продължават да настояват за по-високи стартови заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева. Повече от час продължава протестът пред сградата на болница "Пирогов", съобщи БНР.


Протестът е в подкрепа на Бойка Атанасова - медицинска сестра от "Пирогов", която твърди, че е репресирана на работното си място и притискана от ръководството на болницата, заради участието си в протестите. Тя призова гражданите да подкрепят протеста и упрекна колегите си от "Пирогов" в липса на гражданска позиция: "Съсловието в бяла престилка явно не иска нищо да се променя".


Според протестиращите нищо от обещаното от институциите през последната година не е изпълнено.
"Никой не иска да ни чуе. Като останат без хора, които да обгрижват, за съжаление, народа, който не е виновен, тогава може би нещо ще се промени, но със сигурност ще е късно. Младите хора не остават в България", коментират протестиращи пред радиото.
Мая Илиева, председател на Синдиката на медицинските специалисти коментира, че с колегите й искат да работят при по-добри условия на труд и адекватно възнаграждение.


Две минимални работни заплати като основно възнаграждение искат медицинските сестри и твърдят, че проблемите в сферата на здравеопазването се задълбочават.
Преди началото на протеста Илиева разказва, че повечето получават 700 лв. заплат, на някои места 800 лв., но никой не е казал да получава 950 лв. от началото на годината.


"Ще бъде серия от протести, тъй като считаме, че ние вече сме минали всички институции в държавата. За една година на нас не ни се реши изцяло нито един проблем. Този път (протестът - б.р. ) ще бъде безсрочен", обяви Илиева.


Медицинските сестри са дефицит, млади кадри почти няма и от това страдаме всички, казват още протестиращите.


Протестиращите преминаха в шествие по софийските улици като спряха пред сградите на КНСБ и на здравното министерство. Смятат да установят пред Министерския съвет постоянен протестен лагер.


Протестът ще бъде безсрочен до постигане на успех, заканват се участниците в протеста.


Министерството на здравеопазването е в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри, обяви по-късно ведомството. От там посочват, че последната среща на министъра Кирил Ананиев е била в средата на седмицата и че немалка част от исканията им са изпълнени, а по други, за което многократно са информирани, се работи и в момента.


"Показателно в това отношение е, че в преобладаващия брой държавни болници възнагражденията вече са с 15-20% по-високи. Промяната в сектор "Здравеопазване" ясно се вижда и от публичните данни на Националния статистически институт, според който през януари 2019 г. средната брутна месечна заплата е била 1201 лв., а през месец декември същата година вече е 1393 лв. Това е ръст от близо 200 лв. в рамките на една календарна година", се посочва в съобщението на ведомството.


С влизането в сила на действащия в момента Национален рамков договор 2020-2022 са създадени допълнителни предпоставки за увеличаване възнагражденията на медицинските специалисти у нас, твърди министерството.


Посочва се, че по настояване на здравния министър в Националния рамков договор е включен и специален текст, отнасящ се до всички лечебни заведения, според който би трябвало до 50% от приходите на лечебните заведения от клиничните пътеки да отиват в заплати.


По отношение на искането за 7-часов работен ден на реанимационните сестри Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до Министерството на труда и социалната политика и предложението вече е включено в проекта на наредба, която ще бъде публикувана за обществено обсъждане до дни.


Заради това, че медицинските сестри поискаха публичност на вътрешните правила за разпределение на работните заплати в болниците министерството е задължило ръководствата на лечебните заведения да предоставят съответните вътрешни правила както на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", така и на здравната каса, посочват от министерството. Право да се запознае с вътрешните правила на дадена болница има и всеки неин служител. Няма как лечебните заведения да нямат вътрешни правила, тъй като те вече са задължителен елемент за сключването на договор с касата, посочват от ведомството на Кирил Ананиев.


За определянето на медицинските сестри като защитена професия и заплащането на нощния труд и преминаването в горна категория труд, изискват сериозни финансови разчети, за да се преценят обективно възможностите на държавния бюджет, обяснява министерството.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Явно има медицински сестри и медицински сестри. Едните получават 2К, другите 700 кинта, средно 1400? Според това колко са млади и красиви и близки с директорите на болниците?

  мурзилка
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Желая успех на тези изстрадали и ограбвани от шайката и мутрите хора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#1] от "Маршалов":

  С исканията си ,медицинските сестри ще доближат почти на 60% заплатите на германските си колежки ,за съжаление докторите ,особено младите изостават десетки пъти в заплащането ,което тук социалистически мъчат да уравнят с това на сестрите , в ЕС заплатите на сестри и доктори е едно към 8-10 пъти ,а не 1.6 , има разлика и в работата и в подготовката ,никъде низшия персонал не изнудва висшия за уравновиловка на заплатите ,а ако имат големи претенции , трудно някой ще приеме да издържа сестра ,особено в извън болничната помощ ,нали им разрешиха частни практики ,нека се пробват там и да видят как се изкарват над 1000 лв и осигуровки ,ама ще си поемат и разходите за логистиката и кабинетите и фирмите .

 4. 4 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 54 Неутрално

  в германска клиника последната ми заплата (преди пенсиониране) беше над 6.000 еуро (чисто):на сестрите беше 900,- (санитари в германско немъ):читачите на клиниката бяха над 500,-

 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  На 100% подкрепям тези протести!Обидно ниски заплати получават медицинските сестри у нас!

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Имат право на протести разбира се Но да не използват като причина и колегата си Бойка Атанасова не е коректно Колегите и от Пирогов ясно и точно пишат на 20 02 2020 г
  СТАНОВИЩЕ

  от

  СЪВЕТ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ – УМБАЛСМ „Н. И. ПИРОГОВ” ЕАД

  Уважаеми госпожи и господа,

  В медийното пространство се появи информация, че в Университетската Многопрофилна Болница за Активно Лечение и Спешна Медицина „Н. И. Пирогов” ЕАД се налага дисциплинарно наказание на наша колежка. Като повод се изтъква несъществуваща причина. Това обаче се ползва за мотив Синдикатът на българските медицински специалисти да започне свой протест, насрочен за 1 март 2020г., от болница „Пирогов”.

  В тази връзка Съветът на специалистите по здравни грижи в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”ЕАД се събра и обсъди случващото се. Проведохме допитване и получихме и подкрепата на голяма част от останалите колеги, които са специалисти по здравни грижи. Като се обединихме, че:

  Колегата Бойка Анастастасова е наказана със „забележка”, не заради участие в протест, а тъй като си е позволила да използва логото и името на болницата без да има право на това, както и да говори от името на всички специалисти по здравни грижи от „Пирогов” без да е упълномощена да ни представлява.
  Ето защо заявяваме, че не сме съгласни фактите да бъдат изопачавани и представяни по толкова некоретен начин.
  Не сме съгласни името на „Пирогов” и специалистите по здравни грижи, работещи в него да бъдат използвани, за да се популяризират чужди идеи и цели.

  Припомняме, че постигнатите резултати в КТД в голямата си част покриват, а в друга надминават условията на отрасловото споразумение в здравеопазването.  СЪВЕТ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ – УМБАЛСМ „Н. И. ПИРОГОВ” ЕАД

 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пример за Австрия заплати на медицински сестри. заплатите са различни в зависимост от къде точно работят. Мярнах нещо от рода на "€ 1.935,– € 3.226" Това са средни числа по географско местоположение, отделно има и разлики в рамките на една болница, зависят от трудов стаж, квалификация и други. Това са само брутните основни заплати, отделно има различни добавки, но пък и осигуровките и данъците са по-високи от тези у нас.

  мурзилка
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Нищо, важното е, че скоро шефът минал през Пловдив и изсипал едни милиони в полза на Локомотив и Ботев, че така се печелели избори у нас. А решението на проблемите в здравеопазването, които постоянно се задълбочават, ще бъдат оставени за след изборите.....

 9. 9 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1442 Любопитно

  До коментар [#4] от "KYULC":

  А защо като ти кликнат на Ника излиза:
  "Страницата не е намерена
  Страница с такъв уеб адрес не съществува. Ако смятате, че проблемът е у нас (например: попаднали сте тук от грешен линк), моля да изпратите email с описание как сте стигнали до тук на [email protected]

  Ако сте последвали линк от външна страница, възможно е адресът да е променен, затова използвайте търсачката на id.capital.bg.

  Ако не сте сигурни какво точно се е случило, можете да се върнете към началната страница."

  ?

 10. 10 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Сестрите на протест, майките на деца с увреждания разпънаха днеска палатките, превозвачи те и те( тия няма какво да ги съжаляваме, а да си плащат и да не се маят, щом като могат да плащат в чужбина като карат и тука ще плащат). Скоро мощен шут в гъза на БайУй

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#4] от "KYULC":

  Коя година визирате ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Сестрите на протест, майките на деца с увреждания разпънаха днеска палатките, превозвачи те и те( тия няма какво да ги съжаляваме, а да си плащат и да не се маят, щом като могат да плащат в чужбина като карат и тука ще плащат). Скоро мощен шут в гъза на БайУй
  —цитат от коментар 10 на nkk81


  ПРОЛЕТ ИДЕ ! ДАЙТЕ ДА СВЪРШИМ НЯКОЯ РАБОТА - ПРОТЕСТЧЕТА ШЕСТВИЯ!

 13. 13 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Тия лелки да ходят да гледат зеленчук. Закривай "здравеопазването" което убива хора.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#12] от "doroteus":

  Тончо , я ни кажи за Шайката !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Управляващите нехаят. Опозиция - няма.
  Подкрепям разумните искания на сестрите.
  Успех !

  Stupid people make me sick
 16. 16 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#10] от "nkk81":

  Бай Уй всяка година е на избори,що не му биете шута там?

 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Ако Борисов е решил да си сменя "професията" на "медиатор" между Фон дер Лайен и
  Ердоган, няма лошо, да дава оставка и да ги "медиатира" на воля........но аз си спомням, какви неща говореше на медицинските сестри......как щял едни милиони, да дава......как щял от лекарите да взема и на сестрите да прелива............ Какво стана с тези "уйдорми"...?????......сега се крие...... И другото..........тая Деница Сачева.......ква е тая наглост, кво е тва нещо......закон имало ама не бил обезпечен финансово.......и що не е?.....кой е виновен? Нещо .... злоупотреба със служебно положение някой, дали няма виновен а?

 18. 18 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 890 Неутрално

  в германска клиника последната ми заплата (преди пенсиониране) беше над 6.000 еуро (чисто):на сестрите беше 900,- (санитари в германско немъ):читачите на клиниката бяха над 500,-
  —цитат от коментар 4 на KYULC


  Май сте работили по времето на дойчмарката. Там, където аз работя екзаминирана медсестра специалност интензивна грижа за деца 24 часа, работи се 1:1, т.е. едно дете с една сестра взема чисти 2500 евро и бива закарвана и връщана от дома на детето.
  Работят предимно филипинки и се назландисват на тези заплати, защото и немкините не се натискат.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Ей сега, тиквата ще обещае пак едни 50 млн лева. Щото, догодина идват избори. Па, току виж, може и да даде някоя стотинка отгоре.

 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  А защо не се пазарят с директорите на дружествата! Какво точно искат от държавата!?

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5811 Любопитно

  До коментар [#12] от "doroteus":

  Ама и протестърите искат хляб да ядат, ако може и кИфте у леба да има...:-).

 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 993 Разстроено

  Парите за заплатите на медсестрите отидоха в четворно по-високата цена на Ф16! Всички трябва да напуснат България! Подгонени от ниски доходи! Така казва Матрицата, Световното задкулисие и техният наместник-Бойко. Иначе парите за здраве трабва да се пилеят по 398 частни болници. КОито да източват когато и както си поискат. В КапитализЪма хората са последната дупка на кавала. Тук за пИчалба, за капитал говорим. Какво тук значат някакви си сестри, някакви си пациенти, когато ВЕИ-тата и клиниките са в ръцете на лоУитици!


  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#21] от "Peni Nikol":

  И кои са тези протестъри другарко пенке ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#9] от "voodoo_child":

  Защото това вероятно е Щуцера.
  Нормално модераторите са го разкарали.

  И не, доктор по нищо не е бил никога.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#20] от "svoboden":

  Искат и правилно М.Р.Заплата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#15] от "Хакуна Матата !":

  Не разбрах какви са разумните искания на сестрите , те да вземат 1500 лв ,а младите лекари навсякъде в големите градове ,вкл на линейка 700 , няма да стане ,те не са такъв фактор в процеса на здравеопазване , същите са исканията и на сестрите в учебните заведения ,където нямат никаква дейност , абсолютно празно стоене ,а като се контузи някое дете ,вдигат тел на 112 да го спасява ,нещо ,което всеки учител или гражданин прави ,без да взема огромна заплата за нищо правене , над 5000 души среден персонал бият кучето само в училищата ,ако те се включат реално в здравната система ,в болници и извън болнична помощ ,нещата ще са много по други ,да не коментираме администрации ,РЗИ и тем подобни случаи ,където също имат претенции за висок ценз ,а не работят нищо свързано с пряко лечение на хората ,на нас ни трябват не мед сестри с висше образование ,а ,както беше на времето ,всяка жена изкарва основна подготовка от 6 месеца ,да се научи на основни понятия и манипулации и започва работа , майка ми е била мед сестра цял живот , тъща ми също ,много добре подготвени и с опит , те работят на по 75 години в пъти повече и са по подготвени от сега излизащите с 4 години висши и вързани ръце ,не могат една манипулация да направят ,а да не говорим да ги накараш да се занимават с документация , абсурд , накрая 1500 лв заплата и осигуровка ,е ,кой ще им ги изкара тези пари в тази бедна система .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK