Медицинските специалисти отново започнаха протести

Кадърът е от протеста през октомври.

© Юлия Лазарова

Кадърът е от протеста през октомври.Година след началото на протестите си, днес медицински специалисти ги подновиха. Те продължават да настояват за по-високи стартови заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева. Повече от час продължава протестът пред сградата на болница "Пирогов", съобщи БНР.


Протестът е в подкрепа на Бойка Атанасова - медицинска сестра от "Пирогов", която твърди, че е репресирана на работното си място и притискана от ръководството на болницата, заради участието си в протестите. Тя призова гражданите да подкрепят протеста и упрекна колегите си от "Пирогов" в липса на гражданска позиция: "Съсловието в бяла престилка явно не иска нищо да се променя".


Според протестиращите нищо от обещаното от институциите през последната година не е изпълнено.
"Никой не иска да ни чуе. Като останат без хора, които да обгрижват, за съжаление, народа, който не е виновен, тогава може би нещо ще се промени, но със сигурност ще е късно. Младите хора не остават в България", коментират протестиращи пред радиото.
Мая Илиева, председател на Синдиката на медицинските специалисти коментира, че с колегите й искат да работят при по-добри условия на труд и адекватно възнаграждение.


Две минимални работни заплати като основно възнаграждение искат медицинските сестри и твърдят, че проблемите в сферата на здравеопазването се задълбочават.
Преди началото на протеста Илиева разказва, че повечето получават 700 лв. заплат, на някои места 800 лв., но никой не е казал да получава 950 лв. от началото на годината.


"Ще бъде серия от протести, тъй като считаме, че ние вече сме минали всички институции в държавата. За една година на нас не ни се реши изцяло нито един проблем. Този път (протестът - б.р. ) ще бъде безсрочен", обяви Илиева.


Медицинските сестри са дефицит, млади кадри почти няма и от това страдаме всички, казват още протестиращите.


Протестиращите преминаха в шествие по софийските улици като спряха пред сградите на КНСБ и на здравното министерство. Смятат да установят пред Министерския съвет постоянен протестен лагер.


Протестът ще бъде безсрочен до постигане на успех, заканват се участниците в протеста.


Министерството на здравеопазването е в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри, обяви по-късно ведомството. От там посочват, че последната среща на министъра Кирил Ананиев е била в средата на седмицата и че немалка част от исканията им са изпълнени, а по други, за което многократно са информирани, се работи и в момента.


"Показателно в това отношение е, че в преобладаващия брой държавни болници възнагражденията вече са с 15-20% по-високи. Промяната в сектор "Здравеопазване" ясно се вижда и от публичните данни на Националния статистически институт, според който през януари 2019 г. средната брутна месечна заплата е била 1201 лв., а през месец декември същата година вече е 1393 лв. Това е ръст от близо 200 лв. в рамките на една календарна година", се посочва в съобщението на ведомството.


С влизането в сила на действащия в момента Национален рамков договор 2020-2022 са създадени допълнителни предпоставки за увеличаване възнагражденията на медицинските специалисти у нас, твърди министерството.


Посочва се, че по настояване на здравния министър в Националния рамков договор е включен и специален текст, отнасящ се до всички лечебни заведения, според който би трябвало до 50% от приходите на лечебните заведения от клиничните пътеки да отиват в заплати.


По отношение на искането за 7-часов работен ден на реанимационните сестри Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до Министерството на труда и социалната политика и предложението вече е включено в проекта на наредба, която ще бъде публикувана за обществено обсъждане до дни.


Заради това, че медицинските сестри поискаха публичност на вътрешните правила за разпределение на работните заплати в болниците министерството е задължило ръководствата на лечебните заведения да предоставят съответните вътрешни правила както на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", така и на здравната каса, посочват от министерството. Право да се запознае с вътрешните правила на дадена болница има и всеки неин служител. Няма как лечебните заведения да нямат вътрешни правила, тъй като те вече са задължителен елемент за сключването на договор с касата, посочват от ведомството на Кирил Ананиев.


За определянето на медицинските сестри като защитена професия и заплащането на нощния труд и преминаването в горна категория труд, изискват сериозни финансови разчети, за да се преценят обективно възможностите на държавния бюджет, обяснява министерството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK