От днес започва Великденският пост

От днес започва Великденският пост

© Велко АнгеловСлед последната подготвителна седмица, в която се спазваше забраната за ядене на месо, от днес започва т.нар. Четиридесетница - най-дългият пост в православието, който продължава седем седмици и приключва на Великден (тази година на 19 април). В този период чрез въздържание от храни и чрез смирение ревностните християни се подготвят да посрещнат достойно Възкресението.


Великият пост припомня 40-дневния пост на Исус Христос в пустинята в подготовка на саможертвата му. През целия период в църквите се извършват специални богослужения.


Според църковния канон постът включва пълно въздържание от храни с животински произход и от алкохол (с изключение на определени дни, в които се позволява вино). В част от дните ревностните християни изобщо не приемат храна, в други - като Благовещение и Цветница, се позволява риба.
Истинската същност на проповядваното от църквата въздържание е в т.нар. духовен пост, при който хората се отказват от греховете на езика, сърцето и мисълта, от забавления и шумни празненства и се отдават на молитва, покаяние, себеосъзнаване, благотворителност и милосърдие. Така телесното въздържание се съчетава в духовно смирение и пречистване преди Възкресението. По време на поста християните се изповядват и приемат причастие.


В днешни дни строг пост спазват малцина вярващи. Мнозина обаче практикуват въздържание от определени храни като опит за прочистване на организма в началото на пролетта. Лекарите съветват взимането на такова решение да става след медицинска консултация, а бременните жени, децата и хората със здравословни проблеми да не постят.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  То в днешно време въобще да намериш някой нормален е събитие, а камо ли някой вярващ.
  Живеем в тъжно време. Както е писал йеромонах Серафим (Роуз) най-свестните в сегашно време ще са отчаяни.
  "Приятелството с мира сего е вражда против Бога" - колко души в днешно време разбират какво значи това?

 2. 2 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Леки и душеспасителни на всички, които ще се подвизават. Нека Господ и Пресвятата помагат на всички.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Лек, спокоен и душеспасителен пост!

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4186 Неутрално

  " Истинската същност на проповядваното от църквата въздържание е в т.нар. духовен пост, при който хората се отказват от греховете на езика, сърцето и мисълта, от забавления и шумни празненства и се отдават на молитва, покаяние, себеосъзнаване, благотворителност и милосърдие. Така телесното въздържание се съчетава в духовно смирение и пречистване преди Възкресението. По време на поста християните се изповядват и приемат причастие."

  Успешно и благодатно издържане на Великденските пости на всички християни, които причестяват душата си с подготовката си за този велик празник за вярващия - разпването и възкресението на нашия Господ Иисус Христос !

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":

  Практикуващите християни разбираме!
  Четящите Светите книги разбираме!
  Онези, които следваме пътя на исихастите разбираме!
  Малцинство сме, но кога е било различно?!

 6. 6 Профил на Stan Todorov
  Stan Todorov
  Рейтинг: 336 Неутрално

  От кога хора които вярват в примитивни средновековни догми се считат за нормални? Трудно е да се вярва че има хора които се хранят не според собствените си разбирания а според някакви религиозни закони. В 21 век живеем....но в БГ е още 19 век. Болният национализъм и религиозния фанатицизъм са основната причина тази страна да е толкова изостанала.

 7. 7 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#6] от "Stan Todorov":

  Смити се чадо, и не рипай. Хората ти бутат доброто у гъз@, то го пърдиш!

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 8. 8 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "Stan Todorov":

  Истинската същност на проповядваното от църквата въздържание е в т.нар. духовен пост, при който хората се отказват от греховете на езика, сърцето и мисълта, от забавления и шумни празненства и се отдават на молитва, покаяние, себеосъзнаване, благотворителност и милосърдие.
  Това е то, браво на Дневник, че най-накрая пишат с малко разбиране.
  Сапиенти сатис.

 9. 9 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#7] от "Bullet":

  Прави думи каза, но твърде прями и с неудачна алегория си послужи. Едва ли ще бъдеш разбран, но едва ли това те вълнува.

 10. 10 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#6] от "Stan Todorov":

  Прочети или си пусни "Латинската гордост в краката ни беше" после пак до направи и накрая се замисли върху думите в него.
  Естествено, че сега с контрацептивите не е нужно да спазваме въздържание от съпружески ласки, за яденето пък въобще не съм забелязал през пости да е забранено да се продава месо, както сигурно се случва на други места.
  Всеки сам решава дали и как да спазва предписанията за постите. Аз зелении без олио или зехтин не мога да ям и затова ... Спанакът много си ходи с бейби и нормална българска моцарела и яйце. Яйцата ги купувам и са от носачки, не е нужно на обществото в моето село да се въздържим от тях, за да могат квачките да измътят и нови пиленца, за да има за Петровден /защото и това е било от значение за въвеждането на тези правила, хората са разбирали, че сега ако се въздържат от яйца, после ще ядат печени пилета, защото не е лошо да смириш желанията си за храна, ако така ще имаш след време повече/.
  А точно нашият народ пък знае, че прекален светец ... и си живее живота по разумни и прости правила. По често мърка, но все пак е лъв и като го дърпат за опашката ...

 11. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  постът включва пълно въздържание от храни с животински произход

  Невярно - безгръбначни животни и храна от тях могат да се ядат през целия пост. Например калмари, октотподи, миди, охлюви.
  Сещам се как на разпети петък трябваше да търся къде в София сервират калмари за един гръцки архимандрит, на който бях придружител.

 12. 12 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#11] от "Patsis"

  Е, то тогава в в средиземноморски условия постът си е напълно приложим, като сложиш маслини и зелении. Само с олиото /зехтина не знам какво правим.
  В наши условия яденето на "Например калмари, октоподи, миди, охлюви" предвид цената им тук и начина, по който се възприемат за деликатес, си е направо чревоугодничество и прахосничество, които леко навяват на увличане в смъртни грехове.
  Ама ти ми даде идея да пробвам да накълцам едни туби и да ги пръжна в сирийски зехтин, пък да видим.
  Гърците пак ли не ползват мазнина, варени калмари не си представям, нямам условия да ги пека на скара, плоча.

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5819 Неутрално

  Постът е на-вече прочистване на мисълта и смирение!И не засяга човечета с вяра в ленинзма и производните му...Такива вярват в лозунги!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#12] от "victortrt":

  През първата седмица на Великия пост и през Страстната седмица се практикува т.нар. строг пост - тоест въздържание и от растителна мазнина.
  Православният Типик, който регулира поста, наистина е създаден в Средиземноморието. Затова има различия в практиката на отделните поместни православни църкви въобще за въздържанието от растителна мазнина. Някои приемат, че изискването "отказ от вино и елей" означава само отказ от зехтин, слънчогледовото олио, ленено, сусамено и т.н масло се допускат и в периодите за строг пост.
  Някои допускат също употребата на хайвер през поста (не само на Благовещение и Цветница), други само на Лазарова събота.

 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  Дните , в които на пазара свинското месо поевтинява

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  =Религиозните вярвани и чувства са въпрос на личен избор и предпочитания, трябва да се уважават без да се натрапват на другите хора.. Като се изключи религиозно- догматичната обосновка на редуването на постене и трапезното празнично похапване през годината, системата наложена от православната църква у нас е най- здравословната система на хранене. Тя е съобразена със сезоните и наличните или отсъстваши храни- агнешко на пролет, свинско през зимата, черешова задушница, когато има череши и пр... Църквата в БГ,чрез догмите си е успяла хем да даде обосновка на онова, с което хората така или са съобразявали в своя бит и стопански живот, хем да им придаде вид на духовност. Няма лошо, който е религиозен да пази т.н. духовен пост, а който иска да се разтовари от тежестите на обилното си хранене да пости, заради здравето си, така всички печелят. Например мюсюлманите по заповед на Мохамед не ядат свинско, щото там където е възникнало учението му е горещо за тлъстини, а католиците в Полша не ядат агнешко, заради яслите, в които се е родил Христос, но ядат свинско, щото на Север е студено. Ако княз Борис бе приел мюсюлманството или католицизма, или юдаизма, като българите от ВСолжка България и ние сега щяхме да сме на различни ,,диети''.

 17. 17 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  До коментар [#10] от "victortrt":

  Никой не ви кара насила да постите.
  А за глупостите, които сте писал, там вече няма как да ви се обясни, толкова са големи.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8793 Неутрално

  Няма лошо човек да прочисти организма си след тежките зимни месеци. Не всеки издържа, но то затова е изпитание.

 19. 19 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 783 Весело

  До коментар [#11] от "Patsis":

  На разпери петък, постът е особено строг, тъй че архимандрита, да не думам какво му е написал началникът у тефтера.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 20. 20 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "Patsis":

  Благодаря, не съм мислил за поста, само питам. Щом казват Елей, значи олио и ленено масло е ОК.

 21. 21 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#17] от "anonim440":

  Аз и не мисля, само питам, относно глупостите, вече се извиних, че ви обърках с друг съфорумец, а и аз смятам, че е така, по горе също го казаха за агнетата и т.н. Сапиенти сатис.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK