Щабът за борба с новия вирус е притеснен от сезонния грип

Венцислав Мутафчийски (вляво) на извънредното заседание на МС за коронавируса през миналата седмица.

© Георги Кожухаров

Венцислав Мутафчийски (вляво) на извънредното заседание на МС за коронавируса през миналата седмица.В България все още няма регистриран болен от новия коронавирус, обявиха днес от щаба, който координира действията срещу заразата. На традиционното изявление за ситуацията в страната ръководителят на щаба и директор на Военномедицинска академия Венцислав Мутафчийски обяви, че притеснение има за сезонния грип, който изчерпва медицинските ресурси.


През миналата седмица беше отчетено сериозно покачване на болните от грипен вирус тип Б. Заболелите са 12 пъти повече, отколкото при предишната грипна вълна, когато циркулираха вирусите от типа Н3. В резултат инфекциозните отделения в Бургас са пълни, тези отделения трябва да посрещнат евентуално болни от коронавирус, обясни Мутафчийски. Той допълни, че вчера са приети 9 души за наблюдение по подозрение, че могат да са заразени с новия COVID-19.


В отговор на въпрос Мутафчийски поясни, че се абстрахира от обвинения в "неофициалните медии" за липса на професионализъм в работата, което обяснявало неоткриването на болен.
"Лабораторията на ВМА и националната лаборатория извършват своята работа по всички правила, а междулабораторният контрол е ежедневие", допълни той. Днес ще се изследват повторно общо 6 проби, като тези, преглеждани във ВМА, ще се проверят в националната лаборатория и обратно.


Мутафчийски посочи, че към момента в 77 страни има регистрирани заразени с новия коронавирус, но в в поне 20 тях от дни има само по един случай.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK