Държавата ще търси варианти за подкрепа на печатните издания, обяви министър Желязков

Държавата ще търси варианти за подкрепа на печатните издания, обяви министър Желязков

© Велко Ангелов, КапиталДържавата, която с решение на правителството пое разпространението на печатните издания, ще търси вариант за финансовата им подкрепа, каза днес пред БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Още през ноември миналата година държавата заяви готовност да се включи в разпространението на периодичния печат, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че ще изземе дейността от частните компании (80% от този бизнес се контролира от дружества, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски). Тогава Борисов заяви, че ако се наложи, ще има държавна субсидия, за да стига печатът до сергиите из страната, които са 6000.


"Считано от 1 март "Български пощи" се оказаха единственият национален дистрибутор и транспортьор на периодика. Причините са без значение, важен е фактът и резултатът от това", каза Желязков. Държавното дружество се оказа в тази роля, след като "Лафка" затвори своите обекти.


Той поясни, че от понеделник националното разпространение се извършва в партньорство с регионални дистрибутори, които са около 40. Според Желязков първите два дни са били спокойни и няма населено място без печатно издание.
Министърът проведе през миналата седмица среща с издателите, на която посочил, че държавата иска да няма стрес при прехода и да се намерят косвени насърчителните елементи, които да подпомогнат дейността по издаване на печатни издания и възможността да достигнат до читателите. Като варианти за подкрепа Желязков посочи намаляване размера на отстъпката, която издателите предоставят и отношенията с регионалните дистрибутори.


Според министъра размерът на държавната помощ може да е общо 15 млн. евро на година, но тепърва предстоят изчисления, на база приходите и разходите от дейността. Росен Желязков посочи, че държавната подкрепа има за цел да не се увеличават цените на печатните издания, да се даде възможност на издателите да предоставят по-качествено съдържание и осигуряване на информираност на всеки гражданин независимо къде се намира.


На въпрос дали "Български пощи" ще се справят той посочи, че дружеството има 3000 пощенски станции, като за момента в 300 се предлагат и печатни издания. До края на другата седмица се очаква точките за продажба на пощите да са 700, които допълват вече съществуващата мрежа да дистрибуция с 4000 обекта.


Росен Желязков посочи, че е подготвена голяма обществена поръчка за избор на подизпълнител за транспортната част на дейността. В отговор на въпрос министърът обясни, че "Български пощи" разполагат с реален паричен ресурс, като предстои и влизане в нови ниши като интернет търговията и куриерските услуги.


До края на годината кризата за вагони и локомотиви приключва?


Коментирайки ситуацията с БДЖ, министърът каза, че до края на годината трябва да бъде преодолян недостигът на вагони и локомотиви. Предстояло и преструктуриране. "Целта е тази структура да бъде оптимизирана с постепенното отпадане на ролята на холдинга и ясен ангажимент на двете дружества ("Пътнически превози" и "Товарни превози", б.а.), като основна задача е БДЖ към 2024 година да може да гарантира на държавата, че са операторът, който може да извършва тази дейност, защото от тази дата всеки един от операторите от ЕС може да влезе и ако предлага по-добри условия, държавата би заложила на по-доброто, поясни той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK