Армията намалява продажбата на имоти за сметка на отстъпването на право за строеж

"От "Атака" ги е яд, че социологията не ги хваща, и опитват с клевети да остане впечатлението, че в Министерството на отбраната има нещо гнило и те са борците", така Каракачанов обясни предизвиканото изслушване

© Георги Кожухаров

"От "Атака" ги е яд, че социологията не ги хваща, и опитват с клевети да остане впечатлението, че в Министерството на отбраната има нещо гнило и те са борците", така Каракачанов обясни предизвиканото изслушванеНастоящото ръководство на министерството на отбраната все по-малко ще разчита на продажба на излишни имоти и ще търси варианти за отстъпване на правото на строеж върху тях, за да осигури жилища за военнослужещите. Това каза днес в парламента министърът на отбраната Красимир Каракачанов.


Изслушването му беше поискано от депутатите от "Атака" с мотива, че имат данни за продажба на имоти на безценица. Каракачанов нарече твърденията на бившите си коалиционно партньори лъжи, преследващи политически цели.


Както е известно, през лятото депутатите от "Атака" бяха изключени от групата на "Обединени патриоти", след което и започнаха атаки срещу другите две партии в разпадналата се коалиция "Обединен патриоти" - ВМРО и НФСБ. През август лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че Каракачанов взима комисиони за продажбата на военни имоти по черноморското крайбрежие, но уточни, че не може да го докаже. Очаквано днешното изслушване мина под знака на взаимни нападки и лични обиди между бившите коалиционни партньори.


Армията търси кой да изгради 3500 жилища
Коментирайки темата по същество, Каракачанов посочи, че към момента 3500 военни нямат жилища, като 1200 от тях са в София. Той допълни, че за всички излишни имоти на армията, намиращи се на места, където има нужда от квартири, ще се търсят партньорства за строеж срещу апартаменти. Изборът на изпълнителите ще става с конкурс, като ще печелят дружествата, даващи най-голям процент жилища за нуждите на армията.


Според Каракачанов вече има класификация на градовете на база нуждите от жилища. За София ще се преговаря освен за изграждане на апартаменти така и за обособяването на детски градини в близост. Той посочи, че има атрактивен имот от 54 дка в "Обеля", където такъв проект може да се реализира. Военният министър каза още, че върви и процес на обновяване на занемарени военни жилища, като вече са ремонтирани 150 апартамента.


На крайморските терени пък ще се търси изграждане на почивни домове и старчески домове, част от капацитета на които да е за нуждите на Министерство на отбраната.


Като министър Каракачанов продал 16 имота


Красимир Каракачанов посочи, че откакто той е министър, са продадени 16 имота, за част от които процедурите са били започнати преди началото на мандата му. От 2001 г. до края на миналата година сделките с военни терени са 588.


От "Атака" извадиха конкретни примери за имоти, за които смятат, че са продадени на безценица от военния министър - два край пловдивското село Куклен, един до Несебър и един в Русе. Каракачанов обаче извади документи, според които процедурите са били в рамките на закона и продажбите са станали на търг.


Над 19 млн. лв. за година са дадени за охрана на излишни имоти


Отговаряйки на удобно зададен въпрос на Валери Симеонов от НФСБ, военният министър уточни, че макар одобрението за продажбата на всеки имоти да минава през Министерския съвет и областните управители, представителите на "Атака" във властта не са били против нито една сделка. Той не пропусна да отбележи, че депутати на партията се изявяват като опозиция, въпреки че тя на практика не е излязла от властта, защото има един министър, шестима заместник-министри и двама областни управители.


Военният министър посочи, че армията трябва да се отървава под една или друга форма от имотите с отпаднала необходимост, защото само за охраната им през миналата година са дадени над 19 млн. лева при 4 млн. лв. по-малко през 2017 г.


Връщане на наборната служба до три години


Като тема за изслушването на Каракачанов беше посочена и кадровата политика в армията. По този въпрос военният министър посочи, че има увеличен интерес към военната професия. Той подчерта, че през 2018 година постъпилите на служба са били със 157 повече от напусналите. През 2019 те са с 400 повече от уволнилите се.


Въпреки това Красимир Каракачанов подчерта, че единственият вариант за запълване на всички свободни позиции е връщане на наборната военна служба, както са направили всички скандинавски държави. "Това може да стане в две стъпки - въвеждане на доброволна военна служба, която ще привлича към 1200 -1500 души на година и до 2-3 години пристъпване към наборната", обобщи военният министър.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Нефелен тюфлек

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 2. 2 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Какво значи отново "отпаднала необходимост"?
  Като рушнахте армията дадохте право на служещите да си купят жилищата почти без пари, някои на добри места в големите градове. После веднага се самоуволниха с един куп заплати и почнаха частни бизнеси.
  Що не дадохте тогава възможност на заеъшващи добри студенти да си купят така и да финансирате старта им в бизнеси ами ги гледагте как заминават на терминала докато лапахте.
  Това е следващия имотен филм с разни артексовци.

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  От Шкембе войвода / агент Иван толкова! Който иска повече, да мисли на избори!

 4. 4 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Боклуци и далавери по-голяма цигания от това има ли?

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  "... Коментирайки темата по същество, Каракачанов посочи, че към момента 3500 военни нямат жилища, като 1200 от тях са в София...".

  Това ли са основните проблеми на армията? Как да уреди охранени шапкари с евтини апартаменти в София?!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#5] от "Petleshev":

  То хубавало на 1200 шапкара ще им построят жилища, но поне да има забрана за продажба за поне 30 години. Да не се повтори разпродажбата за жълти стотинки през 90-те години.

 7. 7 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Каракачана е много нагъл....... За нищо не стават, тея от ВМРО..........пълна нула, ама... с голямо желание за крадене........ Кво стана с Червенка...... полуострова.....Черноморец-базата....Поморие.....София...и т.н..и т.н... Ми като имате парцели по 50-150 декара........па парцелирайте ги на по 300- 400 кв м..... И тогава ги продаваите на търг....... Що всичко на куп Ва?....... Щото сте мърлячи, тлъсти крадливи......мисля...
  Че, се прави и на интересен тоя Каракачански задник.....рев и два реда сополи за 3500 военни "малоимотни"...... Видиш ли.....

 8. 8 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#5] от "Petleshev":

  Е,айде сега!Против Него-Радев ли говориш!?Щото и той е с такъв апартамент!

 9. 9 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Каракачана е много нагъл....... За нищо не стават, тея от ВМРО..........пълна нула, ама... с голямо желание за крадене........ Кво стана с Червенка...... полуострова.....Черноморец-базата....Поморие.....София...и т.н..и т.н... Ми като имате парцели по 50-150 декара........па парцелирайте ги на по 300- 400 кв м..... И тогава ги продаваите на търг....... Що всичко на куп Ва?....... Щото сте мърлячи, тлъсти крадливи......мисля...Че, се прави и на интересен тоя Каракачански задник.....рев и два реда сополи за 3500 военни "малоимотни"...... Видиш ли.....
  —цитат от коментар 7 на MPetr


  Ааа, ти препоръчваш нещо икономически изгодно, ама трудно за крадене при отворен търг: Да се парцелират на дребно имоти на добри места, и да се продават парцел парцел на който иска да си построи къща. Е, иска се и инфраструктура (ВиК, пътища, учебни заведения) ама....става!

  ОПС, става ама в уредени държави. По нашенско държавата почнА преди 30++ г да разпродава наследени от Мандаторна Палестинаа военни бази. Тогава извън градовете/в тяхните покрайнини, след 20 г' държава Израел-оказали се едва ли не в центъра/широкия център на градовете.

  Направиха го умната: Проектирахаа "на хартия" цели квартали-или с високи блокове, или с ниски "къщичкии с червен покрив и двор". Прецениха колко ще струват завършените инфраструктури , част от тях държавата построи-пътищата и доставката на водата/нейното третиране, натовариха цената към цената на парцелите и ги разпродаваха, в различни формати.

  Резултатът е СТРАХОТЕН: Куп нови квартали в някогашните покрайнини, днес в широкия център на голямите градове. ПЛАНИРАНО строителство що се отнася до инфраструктури, с изключение тук'там с паркинг-преди 2-30 г не са си представяли по 4 коли на семейство с две деца студенти.
  До коментар [#7] от "MPetr":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 10. 10 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Каракачана е много нагъл....... За нищо не стават, тея от ВМРО..........пълна нула, ама... с голямо желание за крадене........ Кво стана с Червенка...... полуострова.....Черноморец-базата....Поморие.....София...и т.н..и т.н... Ми като имате парцели по 50-150 декара........па парцелирайте ги на по 300- 400 кв м..... И тогава ги продаваите на търг....... Що всичко на куп Ва?....... Щото сте мърлячи, тлъсти крадливи......мисля...Че, се прави и на интересен тоя Каракачански задник.....рев и два реда сополи за 3500 военни "малоимотни"...... Видиш ли.....
  —цитат от коментар 7 на MPetr


  Ааа, ти препоръчваш нещо икономически изгодно, ама трудно за крадене при отворен търг: Да се парцелират на дребно имоти на добри места, и да се продават парцел парцел на който иска да си построи къща. Е, иска се и инфраструктура (ВиК, пътища, учебни заведения) ама....става!

  ОПС, става ама в уредени държави. По нашенско държавата почнА преди 30++ г да разпродава наследени от Мандаторна Палестинаа военни бази. Тогава извън градовете/в тяхните покрайнини, след 20 г' държава Израел-оказали се едва ли не в центъра/широкия център на градовете.

  Направиха го умната: Проектирахаа "на хартия" цели квартали-или с високи блокове, или с ниски "къщичкии с червен покрив и двор". Прецениха колко ще струват завършените инфраструктури , част от тях държавата построи-пътищата и доставката на водата/нейното третиране, натовариха цената към цената на парцелите и ги разпродаваха, в различни формати.

  Резултатът е СТРАХОТЕН: Куп нови квартали в някогашните покрайнини, днес в широкия център на голямите градове. ПЛАНИРАНО строителство що се отнася до инфраструктури, с изключение тук'там с паркинг-преди 2-30 г не са си представяли по 4 коли на семейство с две деца студенти.
  До коментар [#7] от "MPetr":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 11. 11 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#5] от "Petleshev":Е,айде сега!Против Него-Радев ли говориш!?Щото и той е с такъв апартамент!
  —цитат от коментар 8 на yanne


  И той е с такова жилище, и гаджето му (преди да го разведе и да се омъжи за него) и тя била в такова жилище. И напълно вероятно и двамката (поотделно) да са получили свежо (и по поръчка) ремонтирани "ведомствени 'партаменти"-тези боМбончета от соц' време та до днес.


  Нещо относно ремонтите: Имаш 3,500 "бездомни военни (фуражки)", ама си ремонтирал само 150 апартамента. От колко общо-държавна тайна. Ами ремонтирай повече, не строй нови, по скъпо е! Ама нямало да е луксозно новопстроено жилище?!? Ами шапкара да си търси друга работа, където му дават лукс'партаментче! Ама нямало такава за него-да си наляга парцалите и да живурка в ремонтиран апартамент.

  Тук няма да правя сравнение с нещата по нашенско с кадровите офицери, от лейтенанти до генерали: Почват с квартира при мама и тате, ако им е тесно след сватба и деца-квартира във военна база. Местят офицера от една база на друга (често в другия край на Израел)-той казва ТЪЙ ВЯРНО и отива там. Жената с децата завършват учебната година живеейки в предишната база и го следват, или се местят с него.

  Ама иска да си има къщичка ч червен покрив и дворче/пентхауз в джазов квартал-събирай пари (не лоша заплата) взимай ипотека и купувай/строй си я сам!

  Изключенията са само висшите офицери, от полковник нагоре, ама и те на кръст са двойно по малко на брой от българските си "колеги". Процентно спрямо броя на войниците-към 5 пъти по малко (по смътна памет от релевантна тема тук преди години).
  До коментар [#8] от "yanne":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 12. 12 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#9] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  +++++++ Знам как е в Израел .........съгласен съм...... 386 кв м мисля парцелчетата....

 13. 13 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#9] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":+++++++ Знам как е в Израел .........съгласен съм...... 386 кв м мисля парцелчетата....
  —цитат от коментар 12 на MPetr


  Хм...ако не е тайна-как знаеш? Бил си на екскурзия в мракобесния ционистически окупатор Израел? Или (НЕ ДАЙ БОЖЕ) на гости на някой ционист, построил си "къщичка с червен покрив и дворче" в някое градче, в една програма "Бне бейтха" (построй си СВОЙТА къща по твой мерак)? 'Ко е така-онуй пЦевдо'ристиянско исламокомунде, палестинската радиоточка, одма ще те вкара в списъка на "душманите на прогресивното човечество" и ще те засипе с минуси:)

  Там (в програмата "построй си своя къща по твой мерак" ) стандартните бяха 500 кв.м. НЕТО парцел, с построена жилищна площ 140 кв+високо мазе/покрит гараж нето височина под/таван 220 см. Ама ако кОпаш до 3 м, поставиш добра хидро+термо'изолация под/над бетонния под, и насипеш пясък и 5 см' бетон та да стане точно 2.2 м' под тавана-получаваш разрешителното. А после махай "маскировката" и имаш още бая жил'площ с висо1чина стандартните 2.7 м. И разбира се к'ото успее да набута под "керемидения покрив". Което за тукашните климатически условия е пълен аПЦурт (сняг НЯМА, ама 'секи иска да се чувства като в Алпите).

  Е, понякога предприемачи планираха, строяха и продаваха и залепени къщички (2 до 3-4), там дворчетата са по малки съответно, та парцелите пер къщурка може и да са 350 +/- квадрата:)
  До коментар [#12] от "MPetr":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK