Армията намалява продажбата на имоти за сметка на отстъпването на право за строеж

"От "Атака" ги е яд, че социологията не ги хваща, и опитват с клевети да остане впечатлението, че в Министерството на отбраната има нещо гнило и те са борците", така Каракачанов обясни предизвиканото изслушване

© Георги Кожухаров

"От "Атака" ги е яд, че социологията не ги хваща, и опитват с клевети да остане впечатлението, че в Министерството на отбраната има нещо гнило и те са борците", така Каракачанов обясни предизвиканото изслушванеНастоящото ръководство на министерството на отбраната все по-малко ще разчита на продажба на излишни имоти и ще търси варианти за отстъпване на правото на строеж върху тях, за да осигури жилища за военнослужещите. Това каза днес в парламента министърът на отбраната Красимир Каракачанов.


Изслушването му беше поискано от депутатите от "Атака" с мотива, че имат данни за продажба на имоти на безценица. Каракачанов нарече твърденията на бившите си коалиционно партньори лъжи, преследващи политически цели.


Както е известно, през лятото депутатите от "Атака" бяха изключени от групата на "Обединени патриоти", след което и започнаха атаки срещу другите две партии в разпадналата се коалиция "Обединен патриоти" - ВМРО и НФСБ. През август лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че Каракачанов взима комисиони за продажбата на военни имоти по черноморското крайбрежие, но уточни, че не може да го докаже. Очаквано днешното изслушване мина под знака на взаимни нападки и лични обиди между бившите коалиционни партньори.


Армията търси кой да изгради 3500 жилища
Коментирайки темата по същество, Каракачанов посочи, че към момента 3500 военни нямат жилища, като 1200 от тях са в София. Той допълни, че за всички излишни имоти на армията, намиращи се на места, където има нужда от квартири, ще се търсят партньорства за строеж срещу апартаменти. Изборът на изпълнителите ще става с конкурс, като ще печелят дружествата, даващи най-голям процент жилища за нуждите на армията.


Според Каракачанов вече има класификация на градовете на база нуждите от жилища. За София ще се преговаря освен за изграждане на апартаменти така и за обособяването на детски градини в близост. Той посочи, че има атрактивен имот от 54 дка в "Обеля", където такъв проект може да се реализира. Военният министър каза още, че върви и процес на обновяване на занемарени военни жилища, като вече са ремонтирани 150 апартамента.


На крайморските терени пък ще се търси изграждане на почивни домове и старчески домове, част от капацитета на които да е за нуждите на Министерство на отбраната.


Като министър Каракачанов продал 16 имота


Красимир Каракачанов посочи, че откакто той е министър, са продадени 16 имота, за част от които процедурите са били започнати преди началото на мандата му. От 2001 г. до края на миналата година сделките с военни терени са 588.


От "Атака" извадиха конкретни примери за имоти, за които смятат, че са продадени на безценица от военния министър - два край пловдивското село Куклен, един до Несебър и един в Русе. Каракачанов обаче извади документи, според които процедурите са били в рамките на закона и продажбите са станали на търг.


Над 19 млн. лв. за година са дадени за охрана на излишни имоти


Отговаряйки на удобно зададен въпрос на Валери Симеонов от НФСБ, военният министър уточни, че макар одобрението за продажбата на всеки имоти да минава през Министерския съвет и областните управители, представителите на "Атака" във властта не са били против нито една сделка. Той не пропусна да отбележи, че депутати на партията се изявяват като опозиция, въпреки че тя на практика не е излязла от властта, защото има един министър, шестима заместник-министри и двама областни управители.


Военният министър посочи, че армията трябва да се отървава под една или друга форма от имотите с отпаднала необходимост, защото само за охраната им през миналата година са дадени над 19 млн. лева при 4 млн. лв. по-малко през 2017 г.


Връщане на наборната служба до три години


Като тема за изслушването на Каракачанов беше посочена и кадровата политика в армията. По този въпрос военният министър посочи, че има увеличен интерес към военната професия. Той подчерта, че през 2018 година постъпилите на служба са били със 157 повече от напусналите. През 2019 те са с 400 повече от уволнилите се.


Въпреки това Красимир Каракачанов подчерта, че единственият вариант за запълване на всички свободни позиции е връщане на наборната военна служба, както са направили всички скандинавски държави. "Това може да стане в две стъпки - въвеждане на доброволна военна служба, която ще привлича към 1200 -1500 души на година и до 2-3 години пристъпване към наборната", обобщи военният министър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK