Концепцията за наказателна политика - всички харесват това

Концепцията за наказателна политика - всички харесват това

© Велко АнгеловВременно да се "замразят" предлаганите промени в Наказателния кодекс, докато бъде приета концепцията за наказателна политика в България през следващите 5 години - това бе един от призивите, които се чуха на кръгла маса за обществено обсъждане на концепцията в Народното събрание.


Той бе отправен от депутата от БСП Крум Зарков и подкрепен от бивши конституционни съдии и юристи, поканени за участие в обсъждането. Наред с този призив се чуха и предложения да не се правят промени "на парче" под обществен натиск след поредния трагичен инцидент.


Бившият конституционен съдия Румен Ненков отправи и критика към една от практиките на главния прокурор Иван Гешев и прокуратурата да се публикуват доказателства по висящи дела, като призова да се спазва законът и да се намали "саморекламата".


Отпада наказанието доживотен затвор без право на замяна
Концепцията за наказателна политика бе посрещната с одобрение и без особени критики и констатации за липсващи, но важни елементи. На практика стратегическият документ регламентира най-общо бъдещата наказателна политика от 2020 до 2025 г. Пълния текст на документа четете тук.


С концепцията се предлага отпадане на наказанието доживотен затвор без право на замяна, предвижда се актуализиране на праговете на наказанието глоба и "изчистване" на дублирането на състави на престъпления и административни нарушения.


Концепцията регламентира и по-добра защита за пострадалите от престъпление от сплашване или отмъщение. Предвижда се декриминализацията на някои престъпления, които не са актуални и приложими или не са толкова тежки - например спекулативната търговия, получаването на доходи от проституция, иманярството, използването на минерална вода за стопански цели и използването на регистрационен номер, издаден за друг автомобил.


Призиви да спре "ремонтът" на Наказателния кодекс "на парче"


"Бяxмe гoтoви c пpoeĸтa пpeди oĸoлo пoлoвин гoдинa. Иcтинaтa e, чe тpябвaшe дa нaбepeм ĸypaж дa гo пpeдcтaвим нa внимaниeтo ви. Πлaниpaмe в Министерството на правосъдието дa ocъщecтвим oнoвa, ĸoeтo нe ycпяxмe в последните две гoдини в Hapoднoтo cъбpaниe - дa oпитaмe дa cъздaдeм съвeт пo зaĸoнoдaтeлcтвo в миниcтepcтвoтo", каза министър Данаил Кирилов.


Според Крум Зарков е отчетено разбирането, че увеличението на наказанията не води до по-голяма ефективност в борбата с престъпността. Той призова и да се спре временно работата по многото висящи проекти за "ремонт на парче" в Наказателния кодекс, предложени както от управляващите, така и от опозицията.


Председателят на Съюза на юристите в България Власислав Славов, зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов, бившият конституционен съдия Румен Ненков, адвокат Георги Атанасов и доц. Ива Пушкарова се обединиха около тезата, че идеите, заложени в концепцията, се обсъждат от години сред юристите, и изразиха надежда те да не останат само на хартия.


Людмил Рангелов повдигна темата за осъвременяване на законодателството и даде пример с текстовете за тероризма, които в момента са противоречиви, защото са написани прибързано в отговор на случващото се в други държави и има нужда да бъдат прецизирани.


Румен Ненков отправи остри критики към политиците, като подчерта, че са излъгали българите и това е довело до оттегляне и неприемане на редица важни закони, като даде пример с Истанбулската конвенция, Закона за социалните услуги и други.


Той попита и какво ще бъде направено по въпроса за непълнолетните и младежката престъпност и нужно ли е за непълнолетни законодателството да предвижда доживотен затвор. Ненков отправи критика и по оповестяването на документи по висящи дела и предупреди, че има риск от осъдителни решения в Страсбург.


Преподавателят по наказателно право в СУ доц. Ива Пушкарова помоли депутати, които не разбират от наказателен закон, да не го "пипат", а Кирилов отвърна с въпрос - ако конституцията позволява, защо да не пипа.


Министърът спрял Закона за детското правосъдие от страх


Министър Кирилов от своя страна даде заявка до края на месец март да обяви за обществено обсъждане Закона за детското правосъдие, който бе отлаган години наред. Проектът на правосъдното министерство беше публикуван за пръв път през септември 2016 година.


Той предвиждаше превръщането на поправителните домове в специални центрове, закриването на интернатите, нова система от мерки за проявите на непълнолетните, като най-леката мярка да е предупреждение, а най-тежката - настаняване в специално приемно семейство или във възпитателен център.


След оставката на второто правителство на Борисов в края на 2016 г. обаче работата по проекта спря и през лятото на 2017 година беше формирана работна група, която да обобщи различните предложения, свързани с него. В началото на 2018 година проектът беше поставен на ново обществено обсъждане, но отново бе спрян.


"Спрях Закона за детското правосъдие от страх да не последва съдбата на Истанбулската конвенция и да не бъде изначално оплют. До края на март ще го пусна за междуведомствено обсъждане", даде заявка министърът.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 318 Любопитно

  Нов раздел за престъпления на "белите якички" ще има ли?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Боже, Боже , колко мъка !?!?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Ще видим какъв нов закон ще измислят, но като го гледам завалията Данил-чо...нещо губя вяра в крайния успех.
  И още нещо продължава да ме учудва, вярата (или може би заблудата), че като напишеш нещо на хартия и живота става прекрасен.
  Крайно време е не да се пишат и поправят закони след всеки по-нашумял случай, а хората, т.е. ние и по възможност повечко от нас да усетят, че има кой да следи за спазването на днешните закони и те да се прилагат по еднакъв начин за всички.
  Не го виждам при днешната конфигурация, но това според мен е начина нещата да тръгнат на добре, а не радостта с какскетче да рови исторически теми, а под носа ни да ни крадат доста прости, но нахални и овластени хора.

 4. 4 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1163 Разстроено

  Горкият Барни Ръбъл :(
  Каква съдба - всички да подкрепят, а на теб да ти се налага да си против стратегията на оглавяваното от теб министерство, защото противоречи на законодателните инициативи на депутатите от Партията. :(

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 5. 5 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Използването на чужд регистрационен номер, което е предпоставка за прикриване на тежки криминални деяния, отпада от списъка на престъпления по НК!? Аферим!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":

  Необходими са воля и разум но всеоще се толерира първоначалното натрупване сиреч КРАЖБИТЕ.
  Защо НЯМА специален текст и въобще са възможни имотните измами ?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 229 Разстроено

  "иманярството, използването на минерална вода за стопански цели и използването на регистрационен номер, издаден за друг автомобил" се декриминализират, обаче коза не?...

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2356 Весело

  Цитат:"Преподавателят по наказателно право в СУ доц. Ива Пушкарова помоли депутати, които не разбират от наказателен закон, да не го "пипат", а Кирилов отвърна с въпрос - ако конституцията позволява, защо да не пипа."

  Конституцията не му забранява, на Дани, да си играе с пишлето си!
  Но Законите не са в обсега му на домашно ръкоблудство! ;)

 9. 9 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 279 Весело

  Данаил Кирилов публикува ОТЛИЧНА ДИПЛОМА по право от СУ "Климент Охридски". Никой още не е видвал дипломите на набедените йористи от ДеБъ, но всички видяхме как приеха процедура за избор на главен прокурор, а сетне излязоха да протестират срещу нея. Умнокрасифци, сър.

 10. 10 Профил на vaf03378817
  vaf03378817
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Не знам,какво е накарало Даниелчо да си мисли,че като премахне доживотната присъда без право на замяна,ще бъде в полза на обществото...Явно отчаяно защитава престъпниците.Защо,и до кога ,бе Даниеле ? Ти от кои си ? От престъпниците или от
  хората,които са против тях ? Оставам с обиждението,че защитаваш престъпниците. Явно,те са ти легнали на сърцето ! Защо ли ?????

 11. 11 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Оставам с обиждението,че...
  —цитат от коментар 10 на vaf03378817


  Умнокрасиффф?

 12. 12 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Весело

  Цитат:"Преподавателят по наказателно право в СУ доц. Ива Пушкарова помоли депутати, които не разбират от наказателен закон, да не го "пипат", а Кирилов отвърна с въпрос - ако конституцията позволява, защо да не пипа."Конституцията не му забранява, на Дани, да си играе с пишлето си!Но Законите не са в обсега му на домашно ръкоблудство! ;)
  —цитат от коментар 8 на batzdravo


  Нормално, членовете на БКП (БСП), завършваха по дифолт с Отличен. Ама дипломата не прави знанията както е ОЧЕВАДНО при Барни Ръбъла.

 13. 13 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 338 Неутрално

  то със закони ни направиха демократична бананова република , сега ще ги актуализират поради намалялото население за бананова плантация

 14. 14 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 279 Весело

  Нормално, членовете на БКП (БСП), завършваха по дифолт с Отличен.
  —цитат от коментар 12 на idiotstavrev


  Дам, а най-върлите "демократи" и "десни" ставаха прокурори в смесени райони и преподаватели по Марксизъм-ленинизъм във ВИИ "Карл Маркс"...

 15. 15 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Не е идеална тъз концепция, ама е стъпка в правилната посока. Социологията доказа отдавна, че не строгостта на наказанията, а вероятността да те хванат е превантивен фактор.
  Така че да поговорим пак за прокуратурата, която е по-леконравна за слава дори и от пачите, които гледаме във всичките риалити тъпни и от станислави трифоноф...

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 16. 16 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  От няколко дни опитвам да сметна колко средно е вредата от битовата престъпност на годишна база в пари. По публични данни смятах, смятах и смятах пак, и както и да го смята, все е по-малко от КТБ.
  Та да питам медийната пеперуда гешефт дали ще видим да направи нещо по въпроса?
  Там не е изтекла давността.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 17. 17 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Тъп, по-тъп, Барни Ръбъл.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK