Сянката на Филчев, Сорос и защо се атакуват български съдии

Снимката е илюстративна

© Георги Кожухаров

Снимката е илюстративнаАко не сте в юридическите среди, може и вече да не помните Николай Колев - противоречива фигура в прокуратурата в края на миналия и началото на този век. От близък до тогавашния главен прокурор Никола Филчев той се превърна в силен публичен критик на авторитарния му стил и методите му на управление, разказваше как държавното обвинение работи избирателно и твърдеше, че получава заплахи заради това. Колев заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) през 2001г., заради арестуването му и други нарушения в действията спрямо него. Година по-късно той беше застрелян с 11 куршума близо до дома му, убийството и досега остава неразкрито. Делото беше продължено от семейството му, а в край на 2009г. Европейският съд излезе с решение в полза на Колеви и осъди България по случая. Съдиите констатират не само прокурорски произвол и неефективно разследване на убийството, но и как централизираната структура на прокуратурата пречи на процесите, а срещу главния прокурор не само не може да бъде проведено разследване, но и не може да бъде повдигнато обвинение, дори и след като тази забрана отпада формално.


Това решение е началото на дългия процес (вече повече от 10 години), в който европейски институции, сред които Венецианската комисия и Европейската комисия в докладите й за мониторинга по вътрешен ред и сигурност и комитета на министрите към Съвета на Европа препоръчват структурна реформа на прокуратурата и въвеждането на ефективен механизъм за независимо разследване на главния прокурор. Изпълнението на решението на ЕСПЧ е задължително за България, но не е изпълнено вече 10 години. И въпреки някои законови промени и опити за стъпки в тази посока - такъв механизъм все още реално липсва.


Каква е връзката между случая "Николай Колев" и новия главен прокурор ?


В интервю в сряда (4 март) по БНР Иван Гешев атакува неправителствени организации, които искат промени в прокуратурата и го критикуват. В коментарите си той посочи за информация и статия във вестник "Труд". Въпреки че не назова конкретен текст, явно има предвид публикация от ден по-рано - "Българи срещу България в Европейския съд". В материала се атакуват българските съдии в ЕСПЧ Здравка Калайджиева (до 2015г.) и Йонко Грозев (от 2015г. и в момента) като се цитира доклад на французи, че в евросъда има магистрати, които са работили за организации, финансирани от Джордж Сорос и някои от тях са били в конфликт на интереси по дела (повече за доклада четете надолу).
В публикацията на "Труд" се споменава делото "Колеви срещу България" като "формален повод за ограничаване правомощията на обвинител номер 1" и се припомня, че Грозев е бил единият от адвокатите по делото, а Калайджиева член на съда, когато той се е произнесъл.


В самия доклад - повод за статиите срещу българските юристи - делото "Колеви срещу България" не е споменато. Но той дава възможност на защитаващите статуквото в прокуратурата да започнат да атакуват решението като съмнително и така да оспорват заключенията му за проблемите на държавното обвинение и нужните промени.


В публикации по темата вече се иска прекратяване предсрочно на правомощията на Йонко Грозев в ЕСПЧ, а кампанията от медийна преминава и в институционална - в четвъртък по темата се включи правосъдния министър Данаил Кирилов.


Освен като персонална атака срещу настояващите за реформа в прокуратурата, чрез нея явно ще се направи и опит да бъдат неглижирани заключенията по делото "Колеви срещу България" - жест и към бившия главен прокурор Никола Филчев - публичен поддръжник на настоящия обвинител и особено на обявената ревизия на приватизацията.


Българската употреба на френски доклад


За ден темата с доклада на двама представители на френската неправителствена организация Европейски център за право и правосъдие се мултимплицира и в други издания, поддържащи главния прокурор.


В документа се говори за "тежки зависимости на част от съдиите в Съда в Страсбург с неправителствени организации, свързани или гравитиращи около американския мизантроп Джордж Сорос, като Фондация "Отворено общество" и различни клонове на Хелзинкския комитет.


Според доклада най-малко 22 от 100 съдии, които са работили в периода 2009-2019 г. в ЕСПЧ, са били бивши служители на мрежата от НПО-та, финансирани от фондации на Сорос. В същото време 18 от тези магистрати, сред които и двамата български представители в този период - Здравка Калайджиева и Йонко Грозев, са разглеждали и са били част от съдебните състави по дела, инициирани или по които страна са били клонове на Хелзинския комитет, "Отворено общество" и други НПО-та, се твърди в публикациите. Към доклада е приложена и петиция, подкрепена онлайн от около 9500 души.


Съдия Йонко Грозев: Никога не съм правораздавал в конфликт на интереси


"Никога не съм крил, че съм работил за Българския хелзинкски комитет. Декларирах тази информация при избора ми от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Тя е публична и фигурира в автобиографията ми".


Така българският съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург Йонко Грозев отговори на въпрос на "Дневник" дали смята, че някога е бил в конфликт на интереси (интервю с него четете в петък). Той подчерта, че никога не е правораздавал в конфликт на интереси и винаги си е правил отвод по дела, по които е бил адвокат преди това в България. По такива дела е бил изпращан съдия ад хок от Върховния касационен съд в София.


"Авторите на доклада не са случайни хора. Те водят дела в Европейския съд за правата на човека срещу абортите. За тях правозащитните организации са противник, защото изразяват обратната гледна точка", добави Грозев.


"Смятам, че проблемът на българските управляващи е решението по делото "Колеви" за безконтролността на главния прокурор, по което бях адвокат и което никак не им харесва", обясни Йонко Грозев.


Здравка Калайджиева отказа коментар.


Данаил Кирилов: Само съдиите от ЕСПЧ могат да прекратят правомощията


Темата коментира и министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който отговори на въпроси, свързани с публикациите. Той уточни, че прекратяване на провомощията на съдия може да се осъществи само от съдиите от ЕСПЧ.


"Ако има отзоваване, всъщност прекратяване на правомощията, то би следвало да се осъществи само и единствено от съдиите на ЕСПЧ с особено квалифицирано мнозинство - 2/3 от целия състав. Ако са верни данните в цитирания доклад, че съдиите са 100, а посочените лица с връзки с граждански организации са 22, би следвало, чисто математически да приемем, че би могло да се формира такова квалифицирано мнозинство от съдиите, които, тук условно казвам, нямат конфликт на интереси, спрямо тези, които имат такъв конфликт на интереси", посочи Кирилов.


Той каза и че като бивш член на Правната комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е участвал в няколко процедури, с които е попълван състава на Съда по правата на човека. По думите на Кирилов, в комисиите има задълбочен дебат на качествата на кандидатурите.


"Не съм участвал навремето в тази процедура, която е касаела сегашния съдия, а преди това адвокат по правата на човека г-н Йонко Грозев", уточни Кирилов. Попитан дали трябва да има промяна в процедурата по номинацията и избора на тези съдии, щом не могат да се отзовават, правосъдният министър отговори, че смята процедурата по номинация и избор за добре развита.


"По-скоро трябва да я прилагаме стриктно. Не искам да коментирам осъществената процедура през 2015 г., сега стигаме до коментар по отношение на този резултат. Аз разчитам всички подкрепени от България представители в международни институции да бъдат обективни и безпристрастни", коментира министърът в парламента.


Освен това той добави и че разчита, когато тези съдии се върнат в България, да не дават в едни или други медии интервюта с мнения, които пряко касаят дела, в които те са участвали.


БХК: Докладът и подписката против "съдии на Сорос" в ЕСПЧ са активно мероприятие


Българският хелзинкски комитет (БХК) реагира остро и изрази силно възмущение от участието на няколко български медии в манипулативната кампания против съдии в ЕСПЧ, определяни като "съдии на Сорос".


Правозащитната организация, която също е засегната в доклада, посочва, че тази кампания е ръководена от крайнодясната и палеоконсервативна американска фондация "Европейски център за право и правосъдие" (ЕЦПП; European Center for Law and Justice), поделение на фондацията Американски център за право и правосъдие (American Center for Law & Justice).


В прессъобщение до медиите от БХК посочват, че фондацията е известна с подкрепата и подпомагането на сериозни нарушения на правата на човека в държави като Руската федерация и Уганда и че тази организация, учредена от известния американски телевангелист и криптоантисемит Пат Робъртсън, е известна още с многомилионния си бюджет и сериозна финансова непрозрачност."Организираната медийна атака съвпада по време с представяне на становище от бившия съдия в ЕСПЧ адв. Здравка Калайджиева пред президента Румен Радев в подкрепа на намаляването на правомощията на главния прокурор и връщането на приоритетната роля на съда в правораздаването. Именно това нейно предложение главният прокурор Иван Гешев окачестви като "наглост", припомнят от БХК.


И допълват, че становището на Калайджиева в голяма степен засяга проблемите, идентифицирани от ЕСПЧ по делото "Колеви срещу България", което българското правителство не изпълнява вече 10 години и което редица
"проправителствени актьори омаловажават през последната година в стремеж то да остане неизпълнено".


"След неуспешните опити от миналата година за законодателни изменения и заявките, че държавата ни ще се съобрази с препоръките на Венецианската комисия, сега правителството влошава репутацията на двама български юристи, единият - адвокат, другият - съдия по делото Колеви, въпреки че решението на ЕСПЧ е взето в състав от осем съдии от различни европейски държави", допълват от БХК. От организацията правят и подробен анализ на доклада като посочват несъответствията и манипулативните твърдения в него.


По делото "Колеви срещу България" миналата година имаше междинна резолюция, а следващато е наказателна процедура.
Кой е Европейския център за право и правосъдие
Европейският център за право и правосъдие според представянето му "работи особено в защита на религиозните свободи и достойнството на човека" пред международни организация - Съда в Страсбург, Съвета на Европа, Европарламента, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и други.


Сред глобалните му партньори е посочен Американският център за право и правосъдие (ACLJ), на чиято уебстраница днес основният материал бе озаглавен: "Да посочим имената: кои американски сенатори отново гласуваха против защитата на невинни бебета от варварски, болезнен аборт и в защита на разрешаването на детеубийство".


ACLJ е създаден отчасти като противовес на правозащитния Американски съюз за граждански свободи (ACLU), коментира тогавашния му изпълнителен директор Кийт Фурние в интервю за Christian Science Monitor през 1994 г. Американският център за право и правосъдие е създаден през 1990 г. от евангелистския проповедник, медиен могул и бивш кандидат за номинацията за президент на републиканците Пат Робъртсън. В края на 1976 г. той бе предсказал, че краят на света ще дойде през 1982 г. От 2006 г. нататък е предсказвал идването на цунами на американските брегове, на терористична атака, която трябвало да се случи през 2007 г. или 2008 г., както и на това, че американците ще приемат социализма.


Главният адвокат на Центъра е Джей Секулоу, който бе част и от защитния екип на президента Доналд Тръмп по време на процеса по импийчмънт.


Интервю с Йонко Грозев и още мнения по темата - четете в петък в "Дневник".

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  " Колев заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) през 2001г., заради арестуването му и други нарушения в действията спрямо него. Година по-късно той беше застрелян с 11 куршума близо до дома му, убийството и досега остава неразкрито. Делото беше продължено от семейството му, а в край на 2009г. Европейският съд излезе с решение в полза на Колеви и осъди България по случая. Съдиите констатират не само прокурорски произвол и неефективно разследване на убийството, но и как централизираната структура на прокуратурата пречи на процесите, а срещу главния прокурор не само не може да бъде проведено разследване, но и не може да бъде повдигнато обвинение, дори и след като тази забрана отпада формално."

  Какво се е променило в прокуратурата от времето на Филчев, който след края на мандата си като главен прокурор се превърна, по собствените му думи, в " един обикновен пенсионер " ? Същото е и сега ! Води дела срещу прокуратурата и ако нещо ти се случи, определено случката, ако е престъпление, ще стане неразкрита ! Или казано с други думи ОПГ под прикритието на държавните институции и ЧРЕЗ тях !

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Любопитно

  Сериозно ли това е извода от "френския доклад"?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  По времето на кой министър-председател и кое управление,Н.Филчев беше избран за главен прокурор?Сараите ли го издигнаха,Шиши ли или някой друг?

 4. 4 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  "Сянката на Филчев, Сорос и защо се атакуват български съдии"

  Като чуя или видя "сянката на Филчев", веднага по асоциация ми идва "сянката на Костов".
  Цялата работа е в това, че през по-голямата част от приватизационния си устрем Костов имаше до себе си сянката на Иван Татарчев, който публично беше казал "Над мен е само Господ" и си пиеше ракията с Иво Карамански. Някой да се трогна от това и да хукна да ограничава правомощията на Главния прокурор?
  В един момент обаче се пръкна сянката на Филчев. Не знам пикантерията на личните им отношения, но е публично известно, че в един момент Костов беше възкликнал "Няма ли кой да ме освободи от този Главен прокурор"?
  И то след като преди него Татарчев в качеството си на Главен прокурор беше казал "Над мен е само Господ-за да се отърват от мен, могат само да ме убият"!
  Въпрос с нищожна трудност: По какъв начин Костов искаше няКОЙ да го освободи от Главния прокурор?

 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Защото наци правителство не харесва либерална демокрацията в Европа и работи като комунистически начин !

 6. 6 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Змията хапе най-лошо преди да умре.
  Реформата в прокуратурата е неизбежна, а изваждането ѝ от съдебната власт - безалтернативно.
  В противен случай на Територията ще ѝ се струпат такива беди на главата, че мутренските времена от края на миналия век ще ни изглеждат като детска песничка за лека нощ.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Дедо Шори е на системно дишане, оставете го на мира!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на В истината вярваме
  В истината вярваме
  Рейтинг: 39 Весело

  В Габрово, прокурорите ги държим на къса каишка! 😎

  В истината вярваме
 10. 10 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 453 Неутрално

  "Авторите на доклада не са случайни хора. Те водят дела в Европейския съд за правата на човека срещу абортите. За тях правозащитните организации са противник, защото изразяват обратната гледна точка", добави Грозев.

  Смях. Т.е. ако те са pro-life, нямат право да разкриват материални зависимости между Отворено Общество/Сорос и около 50-60-ина съдии в ECHR?! И това е изявление на съдия на този съд, дългогодишен реципиент на $$ от Сорос покрай работата си с Helsinki Watch, която щедро се финансира от Сорос.

  Забележителна е и липсата на механизъм за отзоваване на компрометирани съдии от ECHR. Как да бъдат отзовани при 2/3 мнозинство , след като около 50-60 са с преки или косвени връзки с НПО на Сорос?

 11. 11 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всъщност, ако трябва да се обобщи в едно изречение мандата на Филчев, то ще е: събиране и фабрикуване на компромати срещу всички опоненти, съчетано с непрестанен терор, които вероятно понякога е стигал до крайности. Затова, когато през 2006 г. Висшият съдебен съвет избира Борис Велчев за негов наследник, всички вкупом си отдъхват и изпадат в състояние на групова амнезия за всичките седем години безобразия. За да не вдига шум и да не дразни (твърде много), бившият главен прокурор е изпратен от президента Георги Първанов в далечен Казахстан, където да се подвизава в новото за него дипломатическо поприще. Политици и магистрати просто искат да изтрият от съзнанието си факта, че Филчев изобщо е съществувал.

  Въпреки нагледния урок по злоупотреба с власт обаче никой не прави наистина сериозни промени в правомощията на обвинител номер едно, които да създадат механизми за демократичен контрол над действията му. И понеже Борис Велчев е приеман като по-скоро безобиден, всички бързо забравят колко смазващ може да е юмрукът на "единната и централизирана прокуратура". И как практически несменяемия и безконтролен главен обвинител отново лесно може да се превърне в своеобразен дебалансиран куршум. Независимо как ще се казва.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 12. 12 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 935 Неутрално

  "Авторите на доклада не са случайни хора. Те водят дела в Европейския съд за правата на човека срещу абортите. За тях правозащитните организации са противник, защото изразяват обратната гледна точка", добави Грозев.Смях. Т.е. ако те са pro-life, нямат право да разкриват материални зависимости между Отворено Общество/Сорос и около 50-60-ина съдии в ECHR?! И това е изявление на съдия на този съд, дългогодишен реципиент на $$ от Сорос покрай работата си с Helsinki Watch, която щедро се финансира от Сорос.Забележителна е и липсата на механизъм за отзоваване на компрометирани съдии от ECHR. Как да бъдат отзовани при 2/3 мнозинство , след като около 50-60 са с преки или косвени връзки с НПО на Сорос?
  —цитат от коментар 10 на bellend


  В общи линии не можеш да разбереш какво си прочел. За това изстрелваш каквото ти е на ума и карай да върви. Не можеш и да смяташ. Проблемите в образованието си дават резултатите.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Дори днес General Council/Главен чридически съветник на EU Court дава мнение за CEU на Сорос в Будапеща, след като от 1996 година е в колегията и редактор на списание I-CON, сред чийто спонсори се мъдри и Soros Foundation.

  Нищо изненадващо: в US Сорос си купува ... районни прокурори (с $ за изборите им):

  https://www.latimes.com/local/california/la-me-prosecutor-campaign-20180523-story.html

  https://www.politico.com/story/2016/08/george-soros-criminal-justice-reform-227519

  https://www.nytimes.com/2019/11/04/nyregion/soros-election-da.html

  Цел: "либерализиране" на наказателното преследване на престъпници.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1482 Любопитно

  защо се атакуват български съдии
  —цитат от коментар 0 на др Екип


  За нарушаване на правата на човека?
  https://trud.bg/грегор-пупинк-директор-на-европейски/

 17. 17 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nick F":


  "В общи линии не можеш да разбереш какво си прочел. За това изстрелваш каквото ти е на ума и карай да върви. Не можеш и да смяташ. Проблемите в образованието си дават резултатите."

  Специално заа Вас: съставът на ECHR е от 100 съдии. 22 са с преки зависимости от Сорос (били са на работа в "негови" НПО). Още около 30-35 - с непреки зависимости (получавали са епизодично $ по разни поводи от НПО/Отворено О-во/стипендии за обучения и пр. Общо около 60. Общо около 2/3. 2/3 се изискват да бъде отсранен съдия от ECHR. Обяснете, как ще стане това.

 18. 18 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Автор - Екип на Дневник.

  Не мога да повярвам. Поздравления за текста.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nick F":"В общи линии не можеш да разбереш какво си прочел. За това изстрелваш каквото ти е на ума и карай да върви. Не можеш и да смяташ. Проблемите в образованието си дават резултатите."Специално заа Вас: съставът на ECHR е от 100 съдии. 22 са с преки зависимости от Сорос (били са на работа в "негови" НПО). Още около 30-35 - с непреки зависимости (получавали са епизодично $ по разни поводи от НПО/Отворено О-во/стипендии за обучения и пр. Общо около 60. Общо около 2/3. 2/3 се изискват да бъде отсранен съдия от ECHR. Обяснете, как ще стане това.
  —цитат от коментар 17 на bellend

  Имате пропуски в общата култура - съставът на ЕСПЧ е 45 човека. От тук натам всичко което сте изписали са дъвки за душата ви.

 20. 20 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 418 Весело

  Ква е мачтата на Тиквата - да падне мониторинга..
  Ама що не пада?
  Щото Съвета на Европа не се е изказал..
  А що не се изказва Съвета на Европа - щото едни препоръки на Венецианската комисия не са изпълнени..
  А в Съвета против отмяната на мониторинга са Германия и Франция, страните от Бенелюкс, Дания (а останалите две от скандинавските членки на ЕС не били ентусиазирани), Испания, Австрия и Португалия

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nick F":

  Съгласих се, но не са 45, a 47. За периода, който визира докладът, през съда са се "извървели" 100-ина.

 23. 23 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#3] от "uvtest":

  Филчев е избран по времето на Костов, това е най-голямата му грешка. И преди писах тук - Васил Гоцев и Йордан Соколов са отговорни за избирането му. Васил Гоцев също беше сив кардинал, стана седесар, но целуваше ръка на Ярослав Радев по времето на бай Тодор. Костов се довери на шепа юристи, макар и добри, но с много лош фийдбек. Същият нещастник като Филчев беше и Григоров, тогава председател на ВКС. Забатачена работа.
  Но трябва да е ясно на милиционерски електорат, че това, което се случва в момента минава всякакви граници на правораздаването и на юриспруденцията като цяло. Създадоха се квази съдилища, като специализирания съд, които да обслужват безропотно прокуратурата. А там, както всички виждаме, има един милиционер отгоре, който е с много ниска правна култура и с много нисък коефициент на интелигентност.
  Много хора тук коментират, без да четат статиите и се изказват без да са подготвени, но от гербаджии и милиционерски тролове - толкоз.
  Ще дойде все някога просветление и ще задуха друг вятър, нито Мутрата е вечна, нито милиционерите и техните бг привърженици.

 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "Günther":

  Има за Путаран бе. Срещна се с мустакатият идиот.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#23] от "SSS":

  Добре започна,аргументирано и по същество и до голяма степен съм съгласен с казаното.Това за "милиционерският електорат" и "гербаджииски тролове"не ти трябваше,сваля нивото,а и основна характеристика на интелигентният човек е уважение към опонентите.И понеже все още се надявам на смислен дебат,би ли дал примери за " минава всякакви граници на правораздаването и на юриспруденцията като цяло"

 26. 26 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ще ги познаете по ПРОЗРАЧНОСТТА на финансирането и деянията , с откритостта на действията, НПО-тата който водят хората към Човешкото-Хуманно бъдеще на Земята , еднакво за всички Хора-Земляни независимо от етнос и религия - ЕДНАКВО РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА , към новото Демократично Земно Общество на прогреса в целия Свят и Космос - КАТО ИЗДЪНКИ НА ЕДИННОТО НОЕВО КОЛЯНО! Другото НЕПРОЗРАЧНО финансирани и задкулисно-подмолно действащи НПО-та , които се връщат към СТАРИ , разделящи народите традиции , причинили най-страшните световни войни и анти човешки гонения , обратно ни връщат назад към отминали НЕЧОВЕШКИ тоталитарно-диктаторски ВРЕМЕНА НА БЕЗЗАКОНИЕТО - КОИТО ОБРАТНО НА РЕЛИГИИТЕ РАЗДЕЛЯТ ХОРАТА И ПРОПОВЯДВАТ НЕЛЮБОВ МЕЖДУ ЧОВЕЦИТЕ-ЗЕМНИ !

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  мдам... то пък и какво ли е ЕСПЧ пред свинския копролитеум... един файтон соросоиди, ше им казват те на тях

 29. 29 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#11] от "Firestarter":

  Филчев е чист психопат, човек с опасно нестабилна психика, който може да стигне до крайности в поведението си и непредизвикана агресия. Който го е виждал от близо и контактувал с него ще потвърди.

  Така и останаха неразкрити убийството на младата адвокатка Надежда Георгиева, доста близка на Филчев

  https://dariknews.bg/novini/afera/kumyt-na-filchev-toj-mi-razkaza-po-telefona-za-ubijstvoto-na-qmbolskata-advokatka-625377

  И тормозът срещу варненския апелативен прокурор Миков, който имаше "неблагоразумието" да се кандидатира за Главен прокурор заедно с Филчев и загуби само с няколко гласа. В последствие беше системно тормозен от Филчев, което доведе и до разпада на брака му и до самоубийството му миналата година.

  https://ndt1.eu/прокурорът-васил-миков-е-открит-мъртъ/

  "Смъртността" сред хората, които издигат глас за справедливост в България е много висока!

  Сегашният милиционер ГешеФФ има подобен нестабилно-агресивен психопрофил, не търпи критика, атакува и обижда на лична основа, несъгласните с него. Дали не е въпрос на време да се стигне до поредният "смъртен случай" на някой критик на Радостта....

 30. 30 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 872 Весело

  Смисълът на статията е: Нашите НПОшки са хубави, а противниковите НПОшки са лоши. Доста плоско...
  А размиването на изводите от доклада с делото на Николай Колев е ярък пример за яростното безсилие на "правилните" НПОнковци...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 31. 31 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Това, че Гешев използва разкритията срещу Грозев и Калайджиева за свои цели, и това, че Дневник много неумело се мъчи да отпрати читателя от Грозев и Калайджиева към Филчев и Колев - какво общо има всичко това с факта, че двамата съдии са обвинени в сериозен конфликт на интереси по съвсем конкретни казуси?

  За 30 години нацията не успя да излъчи политически и професионален елит. Сегашният "елит" е или остатъци от предишния режим и служби, или техните "прогресивни" деца/внуци (Грозев е предложен и утвърден от Хр. Иванов)

 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Когато назначаваш адвокати за съдии винаги има потенциален конфликт на интереси. Самият етикет "адвокат по правата на човека" внушава силна пристрастност и съответна зависимост когато същият индивид изведнъж се преобрази в "съдия по правата на човека". Добавяме и, че двамата споменати наши представители НИКОГА преди европейските си назначения не са били магистрати, и НИКОГА преди това не са обличали съдийски тоги за да видим в цялата им красота европейските ценности за независимо правосъдие. Поне британците се отърваха.

 33. 33 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  После се борим срещу ФЕЙК :)) Едно е СОРОС ( колективния образ и действия ), друго са БЪЛГАРСКИТЕ СЪДИИ. Едното е ИДЕОЛОГИЯ за ОТВОРЕНОСТ. Толкова ГОЛЯМА ОТВОРЕНОСТ, че се разгражда държава, общност , семейство. Те не са ИДИОТИ-горният етаж на тази КАСТА. Намериха финансова ЕНЕРГИЯ от много високи АМЕРИКАНСКИ НИВА ,за които тази ОТВОРЕНОСТ беше ОК. За да бъде красив този ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОДУКТ, беше опакован в красиви думи - права, свобода,независимост....бля,бля ... Най -мащабният ПРОЕКТ на тази каста беше УКРАЙНА. Тази страна (според мен най- развита в бившата СССР) ,сега е пратена не в СРЕДНОВЕКОВИЕ , а в РОБОВЛАДЕЛСТВО .

 34. 34 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 80 Весело

  Уфф, хайде да умира вече тоя Сорос, че ми писна вече куцо и сакато да си мие ръцете с него..

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Извода е, че съдии посочени от БХК, и техни членове, са избрани в ЕСПЧ, "правораздавали" са в дела, и то двуцифрено число дела, при които е имало груб конфликт на интереси, издавали са присъди, които сега могат да бъдат атакувани...
  Пореден срам и позор за български съдии, свързани с БХК!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  "Палеоконсервативен", "криптоантисемит" - това ли са новите buzz-думички, около които се равнява умнокрасавитетът по света и у нас? Иначе е ясно - щом БХК пишат с езика на омразата по нечии адрес, значи истината е диаметрално противоположна. И как веднага скачат да защитават като истински матросовци, възпитани от Партията-майка лицето Сорос... Абе цял Израел ви каза, че атаките срещу тоя не могат и не трябва да се приемат като проява на "антисемитизъм" - вие пак. Ама хората знаят и само се забавляват.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Извода е, че съдии посочени от БХК, и техни членове, са избрани в ЕСПЧ, "правораздавали" са в дела, и то двуцифрено число дела, при които е имало груб конфликт на интереси, издавали са присъди, които сега могат да бъдат атакувани...Пореден срам и позор за български съдии, свързани с БХК!
  —цитат от коментар 35 на hamiltonf


  Като правоверен герберопитек ти винаги правиш правилните изводи. Макар и да нямат нищо общо с реалността.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на mirkova
  mirkova
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В документа се говори за "тежки зависимости на част от съдиите в Съда в Страсбург с неправителствени организации, свързани или гравитиращи около американския мизантроп Джордж Сорос, като Фондация "Отворено общество" и различни клонове на Хелзинкския комитет.
  Моля редакцията да се вгледа в тази част от текста.
  1.Кои кавички къде свършват
  2.Простащината с мизантропа /който очевидно е филантроп/на ТРУД ли е или на ДНЕВНИК
  3.Ама как може такава неграмотност?!

 40. 40 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Това, че са финанирани от фондации на Сорос, изобщо не ги правело зависими от него и можели да са безпристрасни, когато гледат дела , заведени от ДРУГИ фондации на Сорос.
  Де юре, може и да е така...

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  На мен чисто човешки ми е интересно, да не кажа забавно, как един единствен дядо на 90 години може да бъде враг едновременно на Путин и на "евроатлантиците" от ГЕРБ.

  Нещо не излиза уравнението, нещо много сбъркано има в цялата история...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#39] от "mirkova":

  Е, айде сега, ти очакваш прекалени умения от мисирките - те знаят как да отварят кавичките, до затварянето има още четири нива на играта. Все пак леко са се отървали с "мизантропа", можеха да добавят "нацисткия колаборационист". Така, за пълнота.

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  "Води дела срещу прокуратурата и ако нещо ти се случи, определено случката, ако е престъпление, ще стане неразкрита !"

  Бомбата с прокуратурата бе заложена още от "отците-основатели" от Великото народно събрание, чиято цел бе да конституират такъв държавен орган, който хем да е част от съдебната власт, хем да е абсолютно безконтролен, неизбираем и да не се отчита пред когото и да било.

  Презумпцията (която се оказа вярна) беше, че мутанти на БКП/ДС с всякакви политически цветове и оперения ще печелят винаги политическата власт в България и с помощта на тази констутицуонно неподвластна, но задкулисно контролирана прокуратура въпросните мутанти на БКП/ДС ще си осигурят пожизнен имунитет за престъпленията на соца и прехода.

  Редултатът е видим: един уродлив Франкенщайн, който нерядко се обръща срещу създателите си, точно защото дизайнерът не му е предвидил kill switch - онзи голям червен бутон, с който опасна машина се спира в последния момент, преди да е нарязала оператора на филии.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Никола "Убиеца" Филчев, не бе наред с главата, вероятно все още не е.

 45. 45 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  "Право"защитниците и техните пуделчета на хранилка пак са на барикадата, особено след като стана ясно, че има "тежки зависимости на част от съдиите" от Европейския съд за правата на човека с разни нпо-та :)

  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/9500-evropejci-iskat-otzovavane-na-sydiite-ot-espch-v-konflikt-na-interesi-kato-ionko-grozev-2215109?

  А, да - проучването не е нито от български, нито от руски учени :) :) :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 46. 46 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Статията е с идеята, нашите НПО -та са по-добри от техните. Но все пак трябва да се има предвид съществуващия конфликт на интереси. Получавал си пари под някаква форма и сега трябва да се произнесеш "безпристрастно" в дело, което платеца е страна по делото....

 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Весело

  Защо се "атакувани" български съдии?! Ами попитайте Марк Помпео - държавния секретар на САЩ...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 48. 48 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#46] от "stoiank":

  Така е.
  Статията иска да внуши колко е безобидно че "нашите хора" т.е. хората на Филантроп-политика може и малко да са участвали в дела с конфликт на интереси, ама онези чуждите са по-лоши.
  Да но фактите излязоха наяве.
  Съдийска безпристрастност - ама друг път.

  Panta rhei....
 49. 49 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Между другото.....: По своето време Никола Филчев , както при Костов , така и при Царя , имаше особен стрес от редица активни деятели на приватизационните процеси и поради което , не можеше нищо да направи срещу незаконните им действия , което означава , че нямаше подкрепата , от която се нуждаеше...…! ( Факт и е лесно доказуемо .)

 50. 50 Профил на mitko_ignatov
  mitko_ignatov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Авторите на доклада не са случайни хора. Те водят дела в Европейския съд за правата на човека срещу абортите. За тях правозащитните организации са противник, защото изразяват обратната гледна точка", добави Грозев.Смях. Т.е. ако те са pro-life, нямат право да разкриват материални зависимости между Отворено Общество/Сорос и около 50-60-ина съдии в ECHR?! И това е изявление на съдия на този съд, дългогодишен реципиент на $$ от Сорос покрай работата си с Helsinki Watch, която щедро се финансира от Сорос.Забележителна е и липсата на механизъм за отзоваване на компрометирани съдии от ECHR. Как да бъдат отзовани при 2/3 мнозинство , след като около 50-60 са с преки или косвени връзки с НПО на Сорос?
  —цитат от коментар 10 на bellend


 51. 51 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#25] от "uvtest":
  И аз се готвех да му напиша същото. Така че - съгласен съм с Вас.
  За добро или лошо - всеки сам си избира как да се изразява, а от там всъщност си проличава и въпросното ниво. В случая прозира болшевизъм.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 52. 52 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#41] от "Norman Granz":

  Значи Грънчо, ти ако досега не си успел да отлечеш неко лев от деда ти Шори ми падаш в очите като неква разорена шушумига.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 53. 53 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Весело

  До коментар [#46] от "stoiank":

  Е, ама дедо Шварц (Шори) повтаря същите грешки на Маркс и на Ленин забравяйки, че човек е едно умнокумнокрасиво, но много крадливо същество.

  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 54. 54 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Георги Чернев е активирал де що има гендър да се изсипе масово по форумите и да защитават единствено правилната георги-черневска линия! :)

 55. 55 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#33] от "dejmos":Съдържанието на термина Отворено общество е провокация и диверсия. Всяко общество има някакъв признак, който го дефинира. Може да е организирано като партия, съюз, масонска ложа. Може и просто да се отличава с някакъв признак. Отварянето на това общество означава премахване на присъщия му белег. Най-малката клетка на обществото, да го наречем елементарно общество, е семейството. Как си представяте отворено семейство?

 56. 56 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Цитат:
  Сорос и защо се атакуват български съдии

  ----
  Ако трябва да сме максимално близки до истината - те не са български съдии, а съдии на Георги Чернев от квотата на България.

 57. 57 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#55] от "ahasver":
  Как си представяте отворено семейство?:))
  В каква реалност живееш ? Процентно едва 38% от семействата са женени , останалите са съвместно преживяващи. Не си чувал за ОТВОРЕНО СЕМЕЙСТВО ?:) Откъде дойде тази МАТРИЦА ?

 58. 58 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Кой и защо уби прокурор Колев?!!!
  Защо няма РЕАЛНО разследване на това убийство в България?!!!
  Защо .... ?!!! "НАРОДЕ" ...

 59. 59 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ниското качество в съдийската гилдия наречено гнили ябълки надделява с викане и връзки с продажни НПОта

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 60. 60 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#57] от "dejmos": Процентно едва 38% от семействата са женени ,
  Не става дума за формален брак, а за реално отваряне - днес едни са членове, утре - други. Влизат, излизат, сменят се.Подобни бракове имало в Ямайка. Важното било да има кой да храни децата.

 61. 61 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "защо се атакуват български съдии"

  Никой не ги атакува, просто показват зависимостите им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK