Кирилов: Не познавам съдия Миталов, но се срамувах след твърденията на САЩ

Министър Данаил Кирилов каза, че нямал нищо против съдия Миталов, не го познава, но се срамувал след изявленията на Държавния департамент на САЩ

© Юлия Лазарова

Министър Данаил Кирилов каза, че нямал нищо против съдия Миталов, не го познава, но се срамувал след изявленията на Държавния департамент на САЩФранц Кафка би написал "Процесът 2" по случая със съдията от специализирания съд Андон Миталов, който бе санкциониран от САЩ със забрана да влиза в страната, а съдийската колегия във Висшия съдебен съвет започна дисциплинарно производство срещу него.


Това заяви от парламентарната трибуна депутатът Александър Симов от БСП по време на парламентарния контрол и заедно с колегата си Георги Гьоков отправи няколко въпроса по казуса към министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Той от своя страна заяви, че се е срамувал след изявленията на САЩ, макар че не познава магистрата.


Гьоков определи поведението на министъра като "слон в стъкларски магазин", тъй като без да има информация и конкретни данни за извършено корупционно престъпление, министърът бързал да поиска най-тежкото дисциплинарно наказание - уволнение, за магистрата.
"Нямам право да коментирам политиката на САЩ, но няма как да не коментирам вашата реакция. Заради непрофесионалната ви реакция мога да поискам отстраняването ви от поста, тъй като това е удар по авторитета на българското правителство и удар срещу българската държава - с рехави и абстрактни мотиви и без информация главния прокурор, спецсъда, Инспектората към Висшия съдебен съвет, се иска отстраняването му", заяви от трибуната Гьоков. Той отправи и друг въпрос към министъра: "Всеки ли, който не отговаря за изискванията за издаване на американска виза, трябва да бъде отстраняван от работа."


Данаил Кирилов обясни, че няма да представи фактология по случая, тъй като очевидно депутатите не се интересували от нея, а подхождали емоционално. По думите на Кирилов във всеки момент те могат да поискат оставката му от премиера.


"Не смятам, че изпълнението на мое конституционно правомощие в конкретния случай било като слон в стъкларски магазин. Няма да се съгласявам с тези твърдения, по-скоро бих ви питал кой ви написа тези ваши твърдения? Вие въвеждате с този въпрос конкретни отговори и не се интересувате от фактологията", ядоса се Кирилов, а после обясни, че няма как да разкрива фактите по висящо дисциплинарно производство, преди да има окончателно произнасяне.


"Нямам нищо против съдия Миталов. Не го познавам. Разбрах за този съдия след изявлението на Държавния департамент на САЩ", обясни министърът.


Той каза, че след внасяне на първоначалното искане за отстраняване на съдията Миталов е поискал и се е запознал с информацията, събрана от проверката на Инспектората към ВСС, направена миналата година по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Кирилов обясни, че инспекторатът не е правил цялостна и пълна проверка, която да е окончателна.


"Това също е положително обстоятелство - сега съдийската колегия би могла отново да обсъди всички събрани доказателства. На 12 март съм поканен на изслушване от дисциплинарния състав и на мен ми предстои да преценя каква позиция да заема, дали да се явя, имам право да искам събиране на доказателства", каза Кирилов пред депутатите.


Александър Симов заяви, че не е доволен от отговора, и добави, че въпросът е от изключителна важност.
"Не получихме никакъв отговор на въпроса какво доказателство ви накара да настоявате за уволнението на съдията. Това не е юридически казус, но все повече ми напомня на литературен и на романа "Процесът" на Франц Кафка", коментира Симов. По думите на депутата от изключителна важност е да се разбере с какво се е провинил съдия Миталов и каква е вината му, ако има такава.


"От една държава ни казват, че той е лицето на корупцията и трябва да бъде уволнен, а българският правосъден министър си чупи краката да изпълни това настояване. В тази ситуация Кафка би написал "Процесът 2", коментира Симов.


Министър Кирилов обясни, че главната му цел е била да върне топката в полето на съдебната власт, и уточни какво има предвид: "Да се проверят самите съдии какво е било това произнасяне и защо това е породило такъв сериозен международен отзвук." Министърът на правосъдието е убеден, че има недоразследвани факти и обстоятелства, за които партньори от чужбина са казали.


"Не го познавам този съдия, но се срамувах от това изявление. Крайно време е и ние да разберем, че има корупция в съдебната система, че тези, които с всички средства им охраняваме и отбраняваме независимостта, те в някакъв момент злоупотребяват", продължи министърът.


На финала той обяви, че гледа на дицсиплинарното производство като на шанс тези въпроси да се изяснят. В края на февруари Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова международните организации да формулират стандарти на поведение на държавните институции в казуси, подобни на този със санкционирания от САЩ съдия Андон Миталов.

Как съдийската колегия на ВСС започна дисциплинарното производство по случая - тук
Становището на Съюза на съдиите по казуса - тук
С какви мотиви министър Данаил Кирилов поиска дисциплинарно уволнение за съдия Миталов - тук
Защо бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска проверка от Инспектората на ВСС - тук
Какви са резултатите от проверката на инспектората - тук
Подробности за решението на Държавния департамент на САЩ срещу Миталов - тук
Какво съдържат разпоредбите, според които САЩ налагат подобни санкции - тук

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK