Васил Божков е имал служебен паспорт, издаден на неясно какво основание

Васил Божков е имал служебен паспорт, издаден на неясно какво основание

© Цветелина Белутова, КапиталВ петък в края на работния ден външно министерство разпространи съобщение, че Божков е имал служебен паспорт от 2011г. - какво още обясниха от ведомството и от спортното министерство - четете тук.


Бизнесменът Васил Божков и съдружникът му Георги Попов са имали служебни паспорти, които по принцип се издават на високопоставени държавни служители или на лица с конкретни външнополитически задачи. Това съобщи сайтът "Биволъ", като се позовава на отговори от Министерството на външните работи.


Според "Биволъ" двамата са пътували с тези паспорти, когато напуснаха страната в края на януари. Божков и Попов са в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а прокуратурата изпрати искане за екстрадирането им заради воденото в България разследване срещу тях като част от организирана престъпна група. Статутът им там е неясен, а външно министерство отказва всякакъв коментар за задържането на двамата.
До редакционното приключване на текста от МВнР не отговориха на въпросите на "Дневник" за служебните паспорти. Пред вестник "Сега" от ведомството са съобщили, че Божков и Попов не са използвали тези документи при последното напускане на страната, но без да уточняват с какви паспорти и дали са притежавали изобщо служебни такива.


"Биволъ" обаче цитира номерата на документите и отговор на външно министерство, според който те са били издадени на 26 август 2019 г. "във връзка с изтичането на срока на предишни служебни паспорти" и са анулирани на 17 февруари 2020 г., когато са изпратени документите за екстрадиране ("Биволъ" отбелязва, че това е и денят, в който са отправили първо официално запитване по темата).


Сайтът показва снимка от паспорт на Васил Божков, за чиято автентичност и източник не пише нищо, но се вижда, че той изтича на 19 февруари 2020 година. Ако това е бил последният му редовен задграничен паспорт - той не би следвало да може да напусне страната с него, защото ОАЕ изисква документ, който важи поне още 6 месеца от датата на влизане в страната.


Какво е служебен паспорт


Служебни паспорти се издават по Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти - на такива имат право например държавни служители без дипломатически ранг; членове на органи, назначавани от президента или избирани от Народното събрание; някои високопоставени служители на съдилища, БНБ, БАН; кметовете на общини и други. Основанията, които евентуално биха могли да се приложат към Божков и Попов, са "членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации" и "лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи - по преценка на министъра на външните работи".


"Биволъ" отбелязва, че двамата не са членове на нито една браншова организация, сдружение или федерация от национален мащаб според справка в справочната система "Дакси". Имената им фигурират само в управителния съвет на Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС), но това сдружение не е регистрирано като национална спортна организация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта.


Остава възможността на Божков и Попов да са възлагани конкретни външнополитически задачи по преценка на предишните и на сегашния министър на външните работи, отбелязва "Биволъ". Няма информация кота за пръв път са им издадени служебни паспорти.


Според наредбата с такъв документ обаче може да се пътува само когато се изпълняват служебни задачи.


Въпросите, на които "Дневник" очаква официално отговори от Външно, са: имали ли са Васил Божков и Георги Попов служебни паспорти; кога са издадени и на кое основание от Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти; анулирани ли са и кога; кое упълномощено от министъра длъжностно лице е подписало разрешението и вярна ли е информацията на "Биволъ", че става въпрос за зам.-министър Георг Георгиев; както и какви служебни функции са изпълнявали двамата с въпросните документи.


Какво става с Божков


В момента на Божков са повдигнати общо 11 обвинения, а отделно тече и разследване за изнасилвания, убийства и принуда, по които още се събират доказателства. Божков ще отговаря за това, че е ръководил организирана престъпна група за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и други престъпления. Според държавното обвинение и мажоритарният собственик на "Левски" Георги Попов е участвал в групата.


Все още няма официална информация за статута на Васил Божков и Георги Попов - дали те са задържани, къде точно се намират и ще бъдат ли екстрадирани в България.


В средата на февруари български медии съобщиха, че Божков, който по информация на българската страна е в ареста в ОАЕ от края на януари, е бил пуснат. Външното министерство поясни, че няма такава информация и е поискало от местните власти да я потвърдят или отрекат. Междувременно прокуратурата подготви над 200 страници искане за екстрадиция, което бе изпратени първо до Министерството на правосъдието, а след това по дипломатически път и в ОАЕ.


"Биволъ" припомня, че според архивите на комисията по досиетата Георги Попов е бил агент на Първо главно управление на ДС, т.е. на външното разузнаване, по времето на комунистическия режим. Псевдонимът му е Китин и е бил вербуван като нещатен сътрудник на Управление "Научно-техническо разузнаване" (заповед №5 от 20 март 1989 г.).


Какъв е режимът за екстрадиция от Обединените арабски емирства четете тук.
Кой е Васил Божков и как оцеля досега четете тук.
Какви са обвиненията срещу него четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  Я да видим сега "пробитите" в МВР?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  "Служебни паспорти се издават по Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти - на такива имат право например държавни служители без дипломатически ранг; членове на органи, назначавани от президента или избирани от Народното събрание; някои високопоставени служители на съдилища, БНБ, БАН; кметовете на общини и ДРУГИ."

  Ми те попадат в графата "и ДРУГИ" :)

  И какво значение има с кой паспорт за излезли с личния или със служебния. :)

 3. 3 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Я да видим сега "пробитите" в МВР?
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Всъщност е МВнР.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nick F":

  Да, моя грешка.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1168 Весело

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  МВнР*
  Георг Георгиев (председател на МГЕРБ) засега е първият.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 6. 6 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 505 Неутрално
 7. 7 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Искам да припомня един много много стар факт:
  съвсем в началото на демокрацията когато за пръв път се издадоха тези големите паспорти и се отмениха в някои случаи да важат малките зелени паспорти
  всеки фирмаджия имаше право на бежов служебен паспорт !
  И аз съм имал такъв , наред с големия червен.
  Та нищо чудно да се е запазикла тук там поредицата на служебните паспорти без някои служители да се замислят "без да искат" ?
  За сведение имайте предвид , че на някои хора все още им важат старите малки зелени паспорти ! ! !
  На родените преди 1932 г.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  "Васил Божков е имал служебен паспорт, издаден на неясно какво основание"
  ................
  Платил си е човекът!

 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":


  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Прочети ако обичаш ком.7

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  А може нарочно да са ги пуснали, защото знаят много за когото трябва. А сега заблуждават публиката, че ги искат обратно, за да ги съдят по неясни обвинения, които няма да могат да докажат.

 11. 11 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1075 Весело

  Няма само другарката Поптодорова да извършва престъпления със служебен паспорт, ха!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 12. 12 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Никой не би издал такъв паспорт без нареждане от най-високо място, ако няма основание за това. А такова очевидно няма. Следите отново водят към гаража в Банкя.

 13. 13 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  ДС

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  До коментар [#9] от "Чардо":

  Четох, Чардо. И честит рожден ден, със малко закъснение, да си жив и здрав!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Ооооо дА. Нямало такава държава А.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Любопитно

  Закривай!
  —цитат от коментар 6 на oliverstone


  Какво да закраиваме? Външно министерство? Или главна прокуратура?

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Весело

  мммм, Георг Георгиев... Черепа освен да е заслужил борец срещу фашизъма и антисемитизъма?

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Държавата издава служебни паспорти на финансови разбойници

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#9] от "Чардо":Четох, Чардо. И честит рожден ден, със малко закъснение, да си жив и здрав!
  —цитат от коментар 14 на hamiltonf


  И от мен ЧРД:) Нищо е му го честитих предсрочно преди 3 дена по месенджера. Срам не срам-да си призная: И аз си направих профил в сурат'тефтера декември лани, за да комуникирам еФтиджос с 2-3 от България които нямат смартфони с ВАйбър/Уатсап.

  Та Чардо: ОЗДРАВЯВАЙ!!!!
  До коментар [#14] от "hamiltonf":


  До коментар [#9] от "Чардо":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 20. 20 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":

  Няма "И други" в Наредбата Шкембарник. Просто в статията не са изброили всички лица, имащи право на служебен паспорт, за това са писали "и други". Всички хипотези са изчерпателни и описани в чл. 5 от Наредбата. Няма опция за творчество.

 21. 21 Профил на Stoyan Dimitrov
  Stoyan Dimitrov
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Оле, излезе наяве това което е явно ясно, че всичките калинки клякат пред черепа...БокиЧ и ти ли Бруте?

 22. 22 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#7] от "Чардо":

  Това е старо. Наредбата е от 2004. Който е имал стар паспорт, не може да го поднови без да има основание по действащата Наредба. Освен както казах, ако някой не е "наредил" отгоре, ама бая отгоре, поне откъм Министерски съвет.

 23. 23 Профил на draxter
  draxter
  Рейтинг: 300 Весело

  Гейберските тролове са в патова ситуация и се ослушват. Или трябва да защитят Черапахата или да признаят, че господарите им - комсомолските бандити от ГЕП са му предоставили незаконно служебен паспорт.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":Няма "И други" в Наредбата Шкембарник. Просто в статията не са изброили всички лица, имащи право на служебен паспорт, за това са писали "и други". Всички хипотези са изчерпателни и описани в чл. 5 от Наредбата. Няма опция за творчество.
  —цитат от коментар 20 на idiotstavrev


  В случая се търси под вола теле. :)

  Или както се казва това да му е най-големия грях на Божков, че имал паспорт, който се издава на "кметове на общини" или на "членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации". Демек на куцо и сакато се издава.

 25. 25 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  За хора близки на Чорбаджията Бойко, няма нужда от основание.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 26. 26 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#23] от "draxter":

  Пат ще рече, че нямат легален ход и играта свършва наравно. По-скоро са в зугзванг.

 27. 27 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 661 Весело

  Гешев не е намерил албума със стари снимки на баба му, затова все още не му е повдигнато обвинение и за педофилия.

 28. 28 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Весело

  Гешев да разследва как са издадени служебните паспорти, разбира се ако е приключил с особено важното разследване на криминалната регистрация на Черепа от 79-та година.

 29. 29 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1568 Любопитно

  С паспорт без паспорт Божков щеше да отлети от гнездото по един или друг начин.
  Няма и буква информация какво е останало в гнездото от него.
  Защото сметките на фирмите с милиарден оборот са запорирани но никой не се е похвалил че в тях е останало нещо.
  Май с тази показна операция държавата оправи Тотото и на Божков и на Лавката на Пеевски.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 30. 30 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Защо ли не се очудваме?
  В България хората с повече пари могат да си купят и статут на дипломат, както и да си назначават лична охрана от НСО. Целият публичен ресурс е впрегнат да слугува на олигарсите и мутрите. Тва е жалката констатация..

 31. 31 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  А някой каза ли колко и кой депутати и министри последните 10-11 год са летяли със самолета му? Една справчица тъй ?........ като става дума за служебни паспорти.......

 32. 32 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 661 Весело

  За хора близки на Чорбаджията Бойко, няма нужда от основание.
  —цитат от коментар 25 на Taiga

  Божков е близък с Румен Петков - Главъта. Главъта беше министър на вътрешните работи нали?
  То и няма как черепа и главъта да не са свързани анатомически.

 33. 33 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Сигурно първо Гешев му е уредил паспорта, а сетне - издирвам те!
  Как бързо забравиха повечето българи - Божков даваше пресконференции и интервюта няколко дена и не го арестуваха, а като избяга - издирваме го!Ама то не е само с него тъй - с всички, които си платиха е!
  Но тази забрава е вече обичайна - забравиха какво беше при Виденов и след толкова години, днес Костов е виновен!Кой знае - утре може да излезе, че без Борисов сме щели да не оцелеем - нали тъй го описват днес медиите спасител и единствен наш бащица, почти, като Ленин и Сталин, Димитров и Живков.Все комунистически сатрапи!

 34. 34 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  къде зачезнаха психически стабилните бе... да не е минала сестрата с хаповете

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#24] от "realguru":

  Тоест искаш да ни обясниш, че всеки един който иска служебен паспорт може да отиде в МВнР и да го получи, като го минат в графа "други"?! Интересно е на какво се основава преценката на министъра на външните работи, че е разрешил издаването на служебен паспорт на Божков?
  Иначе разбирам в какво неудобно положение са ГЕРБ-ерите. Нали сега Божков е от лошите, пък на всяка крачка се вижда, какви близки отношения са поддържали. ;)

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#34] от "extraCACA":

  https://news.lex.bg/прокурор-псува-лозан-панов-в-съдебна-з/

  Изглежда се е освободило място в Гешефтурата и всички психопати са на редичка пред кабинета му.

 37. 37 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Неутрално

  " Васил Божков и съдружникът му Георги Попов са имали служебни паспорти, които по принцип се издават на високопоставени държавни служители или на лица с конкретни външнополитически задачи."

  И ако това не е доказателство, че Властта се е срастнала с престъпния свят...

  ВСЕКИ ПАСПОРТ ИМА ДАТА НА ИЗДАВАНЕ!
  Администрацията на кое Правителство е издала тия паспорти?

 38. 38 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 532 Гневно

  Фактът е налице.
  Сега остава НЯКОЙ да го обясни!
  Тука не става дума пак да излезе някой от министерството и с мазен глас да ни убеждава какви велики дипломати са!
  Впрочем,докога на крадливата сврака и наследничка на червен убиец ще се дава трибуна!
  Думам за поптодоровата!

 39. 39 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 960 Весело

  Оригинална бланка за издаване на служебен паспорт е намерена в касата на Божков.

 40. 40 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#24] от "realguru":

  Начи, първо -ако нямаше такъв паспорт, Божков вероятно нямаше да може да напусне легално поне България и щеше да му е трудно да обясни пребиваването си в друга държава без валиден български документ. Т.е. нямаше сега да гледаме сълзливи сериали, до Абу Даби и назад.

  Второ, това не е "грях" само на Божков, а на този, който го е издал и КОЙТО Е НАРЕДИЛ да се издаде. Ето ти я корупцията по горните етажи на властта - учебникарски пример. Имаме значи документно престъпление, престъпление по служба, и корупционно.
  Ама ГешеФФФ е зает да гони секретарките в регионалните управления на водите. Той е над тия неща.

  И трето, докато се неглежира спазването на закона, по начина по който ти го представяш, няма да отлепим от дъното. Ей в тоя казус е синтезиран целия дефект на държавното управление спрямо такива като Божков.

 41. 41 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Сега внимателно трябва да се провери дали на Божков не е издадено удостоверение за нещатен сътрудник на ДАНС.

 42. 42 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#29] от "dedoliben":

  Ти пробвай да влезеш без паспорт в някоя арабска държава, без значение кой си. Ще стане много интересно.

 43. 43 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  На неясно какво основание? Не на какво! На колко! Всичко, другари в това корумпирано гето е подложено на въпросът “за колко”.

 44. 44 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  А дали не е бил Божков в правителствени делегации ????? Аааа?

 45. 45 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Каскета да разследва кой и как е издал паспортите, не да се прави на селски шериф в поредното село

 46. 46 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 393 Весело

  Биволъ разполага с оперативна информация, че двата паспорта са издадени с подписа на зам.-министър мазния мисир ГеоргГеоргиев.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 47. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#37] от "Vova Josei-ki":

  "... Администрацията на кое Правителство е издала тия паспорти? ..."!

  Хм-м-м-м... Като се замисля... Един паспорт е валиден стандартно 5 години. Кое ли правителство ще е? Искаше ми се да е Костов, ама трудно. Поне за Орешарски няма ли да се получи...? ;)

  Бивш tww09306483.
 48. 48 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2608 Весело

  [quote#16:"vassilun"][/quote]

  Всичко де що не е под контрола не деди щори бе не разбра ли?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 49. 49 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 912 Неутрално

  И самолет има!
  И данъци има да плаща... Ама утре!

 50. 50 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Престъпници се ползват с протекции на държавата. Нещо ново?

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#40] от "idiotstavrev":

  Божков напусна седмица преди изобщо някой да го търси. :)

  Ако си спомняш в началото като даваше интервюта по ТВ по телефона беше "Мене никой не ме търси, ама аз се крия в чужбина" Нещо като партизаните. :)

  И какво значение има с кой паспорт е напуснал с този или с личния.

 52. 52 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Ех тези биволи, сега какви работи питат....?

 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#24] от "realguru":Тоест искаш да ни обясниш, че всеки един който иска служебен паспорт може да отиде в МВнР и да го получи, като го минат в графа "други"?! Интересно е на какво се основава преценката на министъра на външните работи, че е разрешил издаването на служебен паспорт на Божков?Иначе разбирам в какво неудобно положение са ГЕРБ-ерите. Нали сега Божков е от лошите, пък на всяка крачка се вижда, какви близки отношения са поддържали. ;)
  —цитат от коментар 35 на Petleshev


  Ами може, поне така пише. Изискванията е да си в управителния съвет на някаква федерация или па да си кмет, сигурен съм че и на общинските съветници ще издадат.

  Явно има и още една камара случаи в които се издава. А както писа един колега преди и на шефове и собственици на фирми са издавали.

  Не бъркай служебния с дипломатичния паспорт. Те са различна работа.

  Явно това е нещо като личния паспорт, ама вместо личен пише служебен. :)

  Демек без никаква реална стойност. Нещо като номер на кола с 4 еднакви цифри "9999". :)

 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#51] от "realguru":

  Тоест, Божков е врачка? Разбрал една седмица по-рано, че ще го търсят! Невероятно...!
  Иначе няма значение с какъв паспорт е заминал, така или иначе замина. Интересно е как е извадил паспорт който не му се полага и кой е дал разрешението. Предполагам, че поне няколко високопоставени чиновници в МВнР са доста замислени в момента... ;)

  Бивш tww09306483.
 55. 55 Профил на Димитър Мачев
  Димитър Мачев
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Какво става бе хора, медиите ви манипулират тотални и вие се връзвате и пишете глупости...Лично аз, обикновен работник, малко нещо като отворко по управление на качество съм ползвал цели два такива паспорта
  Pour le monde entier...Единият за Куба, а другият по късно за Русия... На Васил Божков не берете грижа, а на онези двамата братя, борчлиите свидетели...

 56. 56 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#37] от "Vova Josei-ki":

  Предвид срока на валидност на паспорта все ми се струва че герберчета са били на власт!

 57. 57 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Какво става бе хора, медиите ви манипулират тотални и вие се връзвате и пишете глупости...Лично аз, обикновен работник, малко нещо като отворко по управление на качество съм ползвал цели два такива паспорта Pour le monde entier...Единият за Куба, а другият по късно за Русия... На Васил Божков не берете грижа, а на онези двамата братя, борчлиите свидетели...
  —цитат от коментар 55 на Димитър Мачев


  Блазе ти Мите! Свят си видял!

 58. 58 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Цялото правителство ли търгува с паспорти или има и изключения?

 59. 59 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Другият въпрос без отговор е свързан с разпространението на вестниците. Още към края на миналата година, Борисов каза, че ще се наложи Български пощи да разнасят вестниците
  Доста се скрива от публиката. Лафка уж е фалирала заради билетите, а пеевщината си действа

 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#55] от "Димитър Мачев":

  А пък аз дори и като началник, по командировки си ходих с моя си паспорт... Никой не ме е питал, дали искам служебен паспорт. ;)

  Бивш tww09306483.
 61. 61 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Пускаме ги да бягат, пък после ще ги търсим..

 62. 62 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#51] от "realguru":
  И по коя телевизия само даваше непоискани интервюта...
  Но сега бивол са открили страшна новина и хвърлят поредната бомба на т.нар медии, в стил ти знаеш ли, че сестра ти е лековата персона?
  Ако трябва да се разчита на стилът им на работа, то може обосновано да се допусне, че тази "информация" е била налична, заредена в "екскрементомета" и е чакала "добро", за да бъде изстреляна.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 63. 63 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#51] от "realguru":Тоест, Божков е врачка? Разбрал една седмица по-рано, че ще го търсят! Невероятно...!Иначе няма значение с какъв паспорт е заминал, така или иначе замина. Интересно е как е извадил паспорт който не му се полага и кой е дал разрешението. Предполагам, че поне няколко високопоставени чиновници в МВнР са доста замислени в момента... ;)
  —цитат от коментар 54 на Petleshev


  Ами някой му е казал. Толкова ли е трудно да се сетиш. :)

  Или и да не му е казал, като почна да се шуми покрай билетчетата, можеше да се очаква че нещо такова ще се случи. И може да е взел превантивни мерки като се изнесе ей така за по-сигурно да наблюдава от чужбина как променят закона за търкането на билетчета. :)

 64. 64 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Не знам, защо се хули Гешев и Борисов за всичко!
  И от Япония избяга един калъв в калъв от китара!
  Олигарха и ОПГ винаги имат ятаци и информатори и пари!
  Прокуратурата и Борисов все пак, трябва да спазват закона, йерархия и са държавни служители!
  Нека ги уважаваме повече, а хулите на Избори!

 65. 65 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  ..... Имал .....и кво като е имал?.....оня, Георг Георгиев да каже, бил ли е или не е бил Божков в правителствени делегации? И в колко? А впрочем, ако се публикува, колко души имат дипломатически и служебни паспорти.... хората яко ще се стресират........тва е хубав въпрос за парламентарния контрол...... Ама няма да се разбере поименно кои са.....че и жените....децата....тъщите........??????

 66. 66 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Искам да припомня един много много стар факт:съвсем в началото на демокрацията когато за пръв път се издадоха тези големите паспорти и се отмениха в някои случаи да важат малките зелени паспорти всеки фирмаджия имаше право на бежов служебен паспорт !.
  —цитат от коментар 7 на Чардо


  =Така беше тогава- с цел улесняване на бизнеса всеки едноличен търговец имаше право на служебен паспорт, т.к. той позволяваше влизане без виза в някои страни /напр. Австрия../, за разлика от туристическия му ,,събрат''. Инак бъркаш в това, че те са отменяли валидността на зелените паспортри/ сегашните лични картри/.

 67. 67 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#54] от "Petleshev":
  На първо място на МВР, не разводнявай с цел помия.
  Няма начин да не е бил информиран, че му кроят шапка. Вътрешно е пълно все още с лоялни на "сегашните експерти по сигурността" бивши шефове на служби. Те пък от своя страна са топло свързани с вече бившите разследвани олигарси - неизбежно.
  В случая Външно няма кой знае каква роля по извеждането на Божков от страната. Съгласно медийната информация, това е станало с частният му самолет. Как се прави у нас гранична проверка на лица излитащи от страната за ДРУГА ЕС държава? Мен ако питате, въпросният му служебен паспорт едва ли е изиграл някаква роля в този случай - просто никой не го е проверявал, а и той не е бил в никакъв издирвателен или забранителен режим към онзи момент. С други думи - МВР и самата прокуратура - там да рият рога и копита. Да, ама не.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 68. 68 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 850 Весело

  Защо ли не се очудваме? В България хората с повече пари могат да си купят и статут на дипломат, ....''
  —цитат от коментар 30 на Александър


  =Може и без пари, достаъчно е да имаш голяма тераса с надстройка.

 69. 69 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#35] от "Petleshev":
  А като са поддържали, защо сега е на пангара? Хем близки - хем далечни?
  Ми разбирам, че това положение ви е познато, защото самите вие сте непрекъснато в него - Бойкикев, Радев, Маяма и всички други знайни и незнайни - ама останалите хора не сме точно в такава биполярност.
  И за нас като е бил добър, за вас Божков лош ли е или е борец за правда сега?
  Същи Митко Палаузов?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 70. 70 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#64] от "STRATOR38":
  Прав сте, разбира се и така е нормално да бъде. Но част от тукашната аудитория има доста комплекси за избиване...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 71. 71 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Весело

  До коментар [#8] от "4ort":

  Това е като израза " необяснимо забогатял " - кое му е необяснимото ? Едни хора взимат едни добри пари, срещу което правят каквото си им казал в тая държава ! Какъв проблем е за черепа ( още ) един рушвет да плати измежду стотиците други такива, които щедро е пръскал, за да му върви бизнеса ?

 72. 72 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#69] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  А-а-а-а... Не знам! За биполярните разстройства питай депутатите на ГЕРБ, които гласуваха законите в полза на Божков... ;)

  Бивш tww09306483.
 73. 73 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Собственикът на служебния паспорт
  г-н Божков,сам си каза,че са решили да го "махнат".Щеше да е интересно,ако бе казал,че са решили да го"премахнат"и той е съумял да им се изплъзне.Ако наистина са били решили да го премахната,(не само да го махнат),дали щеше така лесно да им се изплъзне. И защо се определят едни милиони за жена му и за синът му,като гаранция за освобождаване от ареста,с мотив,че ще попречат на разследването ако са на свобода а не в ареста. А след като внесат гаранцията и ги освободят,те не биха ли могли да пречат на разследването?

 74. 74 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Собственикът на служебния паспорт
  г-н Божков,сам си каза,че са решили да го "махнат".Щеше да е интересно,ако бе казал,че са решили да го"премахнат"и той е съумял да им се изплъзне.Ако наистина са били решили да го премахната,(не само да го махнат),дали щеше така лесно да им се изплъзне. И защо се определят едни милиони за жена му и за синът му,като гаранция за освобождаване от ареста,с мотив,че ще попречат на разследването ако са на свобода а не в ареста. А след като внесат гаранцията и ги освободят,те не биха ли могли да пречат на разследването?

 75. 75 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Защо ли не се очудваме? В България хората с повече пари могат да си купят и статут на дипломат...
  —цитат от коментар 30 на Александър


  Не е само тук. Преди да влезем в ЕС, една моя позната имаше оферти поне от три посолства (познай от кой континент), за дваойно гражданство и дипломатически статут, със съответния паспорт, даващ възможност за безпрепятствено преминаване на границите на всяка страна, с която имат дипломатически отношения. Срещу определена сума/услуга, разбира се.

 76. 76 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Накрая да го назначат Божков за почетен консул в ОАЕ, други държави как си назначават олигарси за почетни консули тук , Гергов, Канада и тя беше май някакъв назначила . Примерно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 77. 77 Профил на Personal_Jesus
  Personal_Jesus
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Циркът продължава ....с изпълнение на клоунът Ваньо и дресура на бистришки тигър :)))

  ...просто Васко Черепухин по някакви неведуми пътища е накърнил сериозно некои Хамерикански интереси по наште географски ширини до степен онези да се огорчат дълбоко. Съответно са били телеграма на Бокича да се яви при тях и да се погрижи да се оправят нещата (за да не се налага да пращат момчетата с черните очила и черните костюми от филмите)....и съответно гледай да видиш ти сеир. Питането е какво ги е заболяло толкова много, че да внесат такъв смут и объркване в нашата кротка и цивилизована ПРАВОВА държава :))

 78. 78 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#72] от "Petleshev":
  Ама как!? Кой друг да питам?
  Зер ако не са ГЕРБ и дупетатите, кой ще опира пешкира на лилявите експерти и правозащитници? БСП/ДПС няма да са със сигурност! Те кравата свещена са!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 79. 79 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Весело

  До коментар [#36] от "idiotstavrev":

  аааа, ето, ето, имаме вече и познали участници - "Божков не е избягал със служебния си паспорт, а със самолета си"... просто като милиционер, ама кой да ти се сети... друго си е ученото

 80. 80 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Паспортите са били служебни, но руски😀

 81. 81 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Някой има ли съмнение,че мафията си има държава?Цяло чудо е че не го изпратиха някъде като посланик или поне консул с дипломатически паспорт. Явно са преценили,че така ще е по полезен.

 82. 82 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 890 Неутрално

  колко правилно са го казали Ъпсурт в песента "Колега":

  "... аз съм сам в държавата на проститутките"

  гешев пикчърс да вземе да свърши нещо полезно, че държавните "институции" са бетер публични домове!

 83. 83 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#54] от "Petleshev":Тоест, Божков е врачка? Разбрал една седмица по-рано, че ще го търсят!

  По рано от седмица е разбрал, все пак повече от месец се проверяваше информация от 6 часово интервю

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 84. 84 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#60] от "Petleshev":

  Човека е уточнил :"..Единият за Куба, а другият по късно за Русия."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 85. 85 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 921 Весело

  герберята пак с най-плоските опорки...ама в китай някой избягал в япония и прочие...на кой му дреме ,и с тия опорки ама видиш ли защо биете негрите само потвържавате колко сте плоски ...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 86. 86 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Как тъй за г-жа Иванчева имаше белезници а г-н Божков се размина с"потупване по рамото"?Много изберателно действа прокуратурата. Явно за кокошка няма прошка а за милиони,няма закони.

 87. 87 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  Хм....."Васил Божков е имал служебен паспорт"....... А аз да питам, тея братя Найденови .....дето сега се "разпяват" в прокуратурата...... Когато в онези "мутренски години" в "уная" тенекия до чешмичката в градинката на народния театър се събираха 50-80 хиляди долара залози......седмично ......с какъв паспорт Божков ходеше до Австрия........да внася залозите.......... Едно посолство нямаше ли там....на близо ??????......те имаха ли някакво участие в тва "велико" начинание.........тогава Бойчо, беше "юноша бледен" и е възможно и братя Найденови да не знаят........... Да попитат баща си.......той знае...щот и ние "старите" знаем.....

 88. 88 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално
 89. 89 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  А тея "братя Найденови" ......... Те имат ли служебен паспорт?

 90. 90 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  ......А тея, дето мъкнаха "куфарите с пари" за и от Ербил.....със "Спартана".... Те с какви паспорти бяха а?

 91. 91 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Изгарям от любопитство да разбера, дали частният самолет на Божков е бил ескортиран до границата с единствените два летящи МиГ-29 и дали при напускане на въздушното пространство не са го изпратили на добър час с поклащане на крилата.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 92. 92 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Основанието е:
  СМЧ (силно мой човек)
  Много калинки и корупция има в средните ешелони по сектори!

 93. 93 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 747 Разстроено

  Осветяване!
  Некои другари от външно министерство уреждат с паспорти и други благинки свои хора.
  Кой и защо?
  Кой контролира?
  Всъщност резонният въпрос е "Кой всъщност управлява?".

 94. 94 Профил на bqp06493514
  bqp06493514
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#57] от "Таралеж":

  :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 95. 95 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#91] от "cinik":

  Ти по добре, колега.... виж къде е бил самолета... преди Англия.... Франция, България, Гърция и ОАЕ и после пак в Гърция........и.....хахаха.....и дали е единственият самолет.....

 96. 96 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  А тая "госпожата"... в "Барцелоната" с къщата и магазините.... Някоя медия ....няма ли да се заинтересува с какъв паспорт е. ...?????????

 97. 97 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  ...... Обаче....... Заглавието е ...."Васил Божков е имал служебен паспорт, издаден на "неясно" какво основание"......... Тва е много яко !!!!! ....и тест за интелигентност на матриала !!!!!......."неясно" може да е само на ...........и т.н

 98. 98 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  ,,....Имената им фигурират само в управителния съвет на Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС), но това сдружение не е регистрирано като национална спортна организация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта....,,
  Ъхъ сега, ама преди 1989 година си беше национална спортна организация, та:
  ,,....Служебни паспорти се издават по Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти - на такива имат право например държавни служители без дипломатически ранг; членове на органи, назначавани от президента или избирани от Народното събрание; някои високопоставени служители на съдилища, БНБ, БАН; кметовете на общини и други.....,,

  ,,......кметове на общини и други...,,
  Та Божков попада в графата и други само затова:
  ,,През 1991 г. Божков става съдружник с Илия Павлов и Младен Михалев-Маджо в хазартната фирма Ай Джи Ем. Отваря казино в софийския хотел „Рила“. Към 2007 г. е съвладелец на казината в „Радисън САС“ и „Хемус“ и на бинго зали.[3],,

  И още затова:
  ,,През 2000 г. Божков е избран за председател на Българската федерация по спортна стрелба, а през 2003 г. оглавява Българската федерация по шахмат. През 1999 г. купува ПФК „ЦСКА“ АД, който впоследствие продава на Прамод Митал (4.12.2006). През 2009 г. той обявява футболистите за „съвременните гладиатори“.[13] ,,

  Както се вижда Божков много преди това правителство е попадал в графата и ,, други,,
  на които се полагат служебни паспорти. И няма причина този паспорт да не бъде заменен с друг при изтичане срока на стария

 99. 99 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  Та Божков попада в графата и други само затова:
  ,,През 1991 г. Божков става съдружник с Илия Павлов и Младен Михалев-Маджо в хазартната фирма Ай Джи Ем. Отваря казино в софийския хотел „Рила“. Към 2007 г. е съвладелец на казината в „Радисън САС“ и „Хемус“ и на бинго зали.[3],,

  Извинявам се, направил съм грешка.
  Та Божков попада в графата и други само затова: да се чете:
  ,,....В 1994 г. Божков открива Българска търговска индустриална банка (БТИБ), която през 1996 – 1997 г. се слива с Кредитна банка на „Мултигруп“. През 2000 г. той закупува активите на фалиралата Първа частна банка....,,

 100. 100 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  ,,Васил Божков е имал служебен паспорт, издаден на неясно какво основание,,

  Ето ,,неясното,, основание въз основа на което много преди това правителство, още през1994-,95 година може би на Божков е бил издаден служебен паспорт.

  ,,....Служебни паспорти се издават по Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти - на такива имат право например държавни служители без дипломатически ранг; членове на органи, назначавани от президента или избирани от Народното събрание; някои високопоставени служители на съдилища, БНБ, БАН; кметовете на общини и други.....,,

  ,,......кметове на общини и други...,,
  Та Божков попада в графата и други само затова:
  ,,...В 1994 г. Божков открива Българска търговска индустриална банка (БТИБ), която през 1996 – 1997 г. се слива с Кредитна банка на „Мултигруп“. През 2000 г. той закупува активите на фалиралата Първа частна банка...,,

  И още затова:
  ,,През 2000 г. Божков е избран за председател на Българската федерация по спортна стрелба, а през 2003 г. оглавява Българската федерация по шахмат. През 1999 г. купува ПФК „ЦСКА“ АД, който впоследствие продава на Прамод Митал (4.12.2006). През 2009 г. той обявява футболистите за „съвременните гладиатори“.[13] ,,
  А и се знае, че Божков е бил ного гъст с Иван Славков- Батето.

  Както се вижда Божков много преди това правителство е попадал в графата и ,, други,,
  на които се полагат служебни паспорти. И няма причина този паспорт да не бъде заменен с друг при изтичане срока на стария

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK