КНСБ обяви протеста на медиците за "анархосиндикален"

КНСБ обяви протеста на медиците за "анархосиндикален"

© Юлия ЛазароваКонфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) остро критикува протеста на медицинските специалисти, които от снощи се барикадираха в сградата на бившия Партиен дом, а тази сутрин една от тях излезе на перваза на сградата. Повече за ескалацията на напрежението вижте тук.


"Във връзка със ситуацията от последните часове, в която представители на медицинското съсловие демонстрираха анархосиндикални форми на протест, държим да подчертаем, че не подкрепяме подобни прояви", се казва в позиция на синдиката, разпространена до медиите.


"Не приемаме прилагането на провокативни инструменти при протестни действия, включването на политически лица в тях и умишлено нарушаване на обществения ред", казват още от КНСБ. От там добавят, че ще подкрепят всеки, който се бори и протестира за по-високи възнаграждения и подобряване на условията на труд, но има законни начини. Изтъкват и че продължават да настояват за изпълнение на постигнатите договорености в Колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".
В Националния рамков договор за 2020 - 2022 г. бе записано специално, че за заплати в болниците ще бъдат насочвани не по-малко от 50% от приходите им, а съотношението между възнагражденията на лекарите и медицинските сестри ще бъде 1.6 към 1.


До този текст се стигна след повече от година на протести на медицински работници и след среща лично с премиера Бойко Борисов. След лична намеса на премиера още през февруари 2019 г. правителството даде допълнително на общинските и областни болници 30 млн. лв. за възнаграждения. През април 2019 г. отпусна още 50 млн. лв. за заплати, но впоследствие сумата се оказа намалена на 6 млн. лева.


Всичко за протеста на медиците - тук.
Фотогалерия от барикадата в бившия Партиен дом - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK