Какво се случи: две гледни точки към протеста на перваза на Партийния дом

Избори 2022

Протестът на медицински работници, които се барикадираха в използваната от парламента сграда на бившия Партиен дом в София, се превърна в медийна сензация тази сутрин след като физиотерапевтът Бойка Анастасова излезе на перваза на сградата, заплашвайки здравето и живота си.


По-късно тя обясни, че сметнала излизането през прозореца като единствен начин да се спаси от опитите на служителите на Националната служба за охрана (НСО) да изведе нея и останалите четири протестиращи жени от сградата. Медиците обвиниха НСО в опит със сила да прекратят демонстрацията им с искане за по-високи заплати и подобряване на условията на труд. От държавната служба отрекоха да е имало насилие и обясниха, че действията им са целели единствено да предотвратят възможен инцидент.


"Дневник" показва две гледни точки към събитията. Първата е публикувана на фейсбук страницата на новините на БНТ и показва запис отвън на случилото се:

Второто видео беше разпространено от НСО и показва кадри както от перваза на прозореца, така и от вътрешността на залата, която медиците отказват да напуснат вече повече от денонощие.Вижте сами какво точно се случва.
Как се стигна до барикадирането на медицинските сестри в парламента четете тук.
За политическите реакции в Народното събрание четете тук.
Коментара на държавния глава четете тук.
Какво се се случи в сградата на Партийния дом четете тук.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK