Ситуацията с медиците: НСО и МВР твърдят, че изпълнили правомощията си - резултат няма

Бойка Анастасова излезе на перваза на втория етаж на сградата на Партийния дом, а служител на НСО опитва да я убеди да влезе вътре.

© Юлия Лазарова

Бойка Анастасова излезе на перваза на втория етаж на сградата на Партийния дом, а служител на НСО опитва да я убеди да влезе вътре.Полицията и Националната служба за охрана (НСО) се разминаха в петък (6 март) в твърденията си по случая с протестиращите медицински специалисти, които прекараха повече от денонощие в сградата на бившия партиен дом в знак на протест.


След изявленията на шефа на НСО ген. Красимир Станчев и на главния секретар на МВР Ивайло Иванов изглежда сякаш двете институции си прехвърлят топката за това кой и как трябва да действа в подобна ситуация и могат ли да действат заедно. На практика и двете ведомства твърдят, че са изпълнили правомощията си и не могат да направят нищо повече.


Ситуацията показва, че пет протестиращи медицински специалисти могат да поставят в патова позиция две служби и да останат в сградата на парламента в знак на протест повече от денонощие. В крайна сметка около 20:30 ч. медиците напуснаха сградата на бившия Партиен дом.


Хронологията на събитията отвътре
Медицинските специалисти влизат в сградата на бившия Партиен дом в четвъртък за заседанието на парламентарната здравна комисия. То приключва за минути, а след 15:30 ч. петима от тях отказали да си тръгнат. Отишли с очакване да се срещнат с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Той обаче е в чужбина и среща нямало как да има. Така започва продължаващата своеобразна протестна акция на медицинските специалисти, които още са в сградата и отказват да си тръгнат.


Охраната в сградата на бившия Пертиен дом по закон се осигурява от НСО, която е на подчинение на президента. От националната служба казват, че дежурен охранител, който е бил на смяна, уведомил ръководството, че има граждани, които отказват да напуснат сградата. Около 18 ч. са пристигнали и други представители на службата, които разговаряли с жените и опитали да ги убедят да си тръгнат.


Около 40 минути след като Атанасова излезе на прозореца на втория етаж на сградата на Партийния дом, полицията сложи батут под сградата.

© Юлия Лазарова

Около 40 минути след като Атанасова излезе на прозореца на втория етаж на сградата на Партийния дом, полицията сложи батут под сградата.


След многократни откази от тяхна страна, в сградата пристигнал и шефът на НСО ген. Красимир Станчев, който също се срещнал с медицинските специалисти и ги предупредил, че трябва да излязат най-късно до 22 ч. Дори и след този час обаче те отказали да си тръгнат, държали се агресивно и с недоверие към служителите им и заплашвали, че ще скочат от прозореца, твърдят от НСО.


Около 10-12 служители на охранителната служба и трима психолози останали с протестиращите през цялата нощ и опитали да ги убедят да напуснат сградата. Насилие, според твърденията на НСО, категорично не е имало. В отговор на опитите им, сестрите продължавали да заплашват, че ще скочат и отказвали да разговарят.


Имат правомощия за принудително извеждане


"НСО има правомощия принудително да изведе лица, които нерегламентирано се намират в сградата. Можем да ги задържим до пристигането на полицията и да ги предадем на органите на реда", обясниха служители на НСО пред "Дневник".


Това обаче не е направено с обяснението, че медицинските специалисти са излъчвали всичко на живо във фейсбук, а преценката на охранителите е била, че нямат основания да се държат грубо с тях и подходът трябва да бъде с разговори, психолози и опити да бъдат убедени да напуснат срадата доброволно. Освен това, според охранителите, сестрите са били твърде резервирани и непрекъснато заплашвали, че, ако някой ги доближи, ще скочат.


НСО: Поискахме съдействие, но в МВР имало инструкция за ненамеса


От службата за охрана са поискали съдействие от МВР като са помолили и да изпратят по-подготвени психолози, които да разговарят с жените вътре, тъй като изпратените от НСО се занимавали основно с подбор на кадри и не били достатъчно квалифицирани да се справят в подобна ситуация. Освен това те заключили, че двама от медицинските работници имат устойчиви суицидни нагласи и действително могат да посегнат на живота си.


По какъв ред и кога точно НСО е поискало съдействие от МВР не е официално изяснено, но от службата твърдят, че това е станало още в четвъртък вечерта. Смятат и че полицията не е реагирала достатъчно бързо и адекватно, а според службата за охрана ситуацията би била по-спокойна, ако ведомството бе съдействало като изпрати психолози, линейка, батут и стълба по-рано.


Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев обясни, че е поискал съдействие от МВР за справяне със ситуацията, но ведомството не се е отзовало.

© Юлия Лазарова

Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев обясни, че е поискал съдействие от МВР за справяне със ситуацията, но ведомството не се е отзовало.


Охранителите твърдят и че през цялата нощ е имало медицински сестри, които са стоели на прозорците и са заплашвали да скочат. Според очевидци, през цялата нощ около сградата е имало полицаи в патрулки, които обаче не са се намесили по никакъв начин. Едва в петък сутринта от МВР са изпратили служители и специално платнище, което да предотврати удар при евентуален опит за скок.


"Беше оставена само нашата служба да предприеме всички мерки. Насилие не е имало, естествено, като се впуснете към някого да го хванете и той се дърпа, счита това за насилие. Аз не мисля, че това е така.", коментира в петък сутринта началникът ген. Красимир Станчев.


От НСО твърдят, че полицията не е реагирала на молбата им, тъй като имало "инструкция за ненамеса". В петък сутринта охранителите се притеснили, че напрежението ще ескалира, тъй като под прозорците на бившия Партиен дом вече има палатков лагер, а протестиращи насърчават отдолу медицинските работници вътре да продължат с действията си и ги подкрепят.


В поцизия, разпространена до медиите, от НСО заявяват, че са предотвратили по единствения възможен начин "нелепа трагедия". Те изразяват и дълбоко съжаление, че тези усилия не са променили нагласата на протестиращите и категорично отричат твърдения за проявено насилие спрямо тях.


От службата разпространиха и видео на най-критичния момент с излизането на перваза, заснето от вътре.


МВР: Не сме подценили ситуацията, нямаме право да влизаме в сградата


"Народното събрание е сграда с особен режим, тя е стратегически обект и е извън нашата юрисдикция. Сградата се охранява от НСО. Ние нямаме право да сме вътре. Има определен ред и определени условия при които въоръжен полицай може да влезе в сградата". Така главният секретар на МВР Ивайло Иванов отговори на твърденията на шефа на НСО, че не са съдействали и са ги оставили сами да се справят със ситуацията.


Иванов каза, че волно или неволно, МВР е било замесено в ситуацията с Народното събрание и обясни, че е имал информация за пристъствието на протестиращите вътре жени след 18 ч. в четвъртък.


Главният секретар на МВР обясни, че полицията няма право да влиза в сградата на парламента, а в случая няма заложническа криза или терористичен акт, за да е нужда намесата на ведомството.

© Анелия Николова

Главният секретар на МВР обясни, че полицията няма право да влиза в сградата на парламента, а в случая няма заложническа криза или терористичен акт, за да е нужда намесата на ведомството.


"След като проучихме каква е ситуацията с колегите преценихме, че няма терористичен акт, няма заложническа криза, няма отвличане и няма принуда. Категорично нямаше данни за заплаха за живота и здравето на който и да е служител на Народното събрание или на някоя от сестрите, които са вътре", подчерта главният секретар на МВР.


По думите му, въпреки това, полицията е осигурила постоянно наблюдение на сградата както през деня, така и през нощта. "Сутринта, когато ситуацията ескалира и имаше опасност някой да падне от прозореца или да скочи, беше изпратен екип на пожарната и специално платнище, за да не се стигне до сериозни наранявания", разказа Иванов пред журналисти.


На въпрос защо не са отговорили на молбата на НСО и не са изпратили по-подготвени за подобни ситуации психолози, Иванов обясни, че в повечето случаи МВР използва съдействието на психолози, които изправя срещу хора, извършили тежки криминални престъпления.


"Никога, когато изпозламе колегите, които ни помагат, не сме очаквали те да свършат нашата работа. От тях искаме да ни помогнат, ако могат да предвидят поведението на лицата, за да можем да подготвим нашата тактика за действие", обясни Иванов за психолозите, с които работи МВР.


Той не пожела да даде оценка на действията на НСО с обяснението, че двете служби са работили заедно и ще продължават да работят заедно. "Шефът на НСО има собствено мнение и не мога и не искам да коментирам неговите твърдения", заяви Иванов.


Главният секретар на МВР подчерта, че ведомството непрекъснато следи ситуацията от първия момент и това продължава и в петък като добави, че в никакъв случай МВР не е подценило ситуацията. Освен това, по думите му, пред сградата има и нерегламентиран протест с палатки, а полицията е длъжна да осигури обществения ред и там.


Премиерът Бойко Борисов похвали действията на НСО, а президентът Румен Радев коментира от Албания, че протестът е проблем на системата за здравеопазване, а не на службата за охрана.


Ситуацията се случва в момент, в който НСО е под силен медиен интерес заради законовите предложения за промени в службата по идея на ДПС и заради пътните инциденти с нейни автомобили. Заради факта, че е на подчинение на президента - службата е част и от институционалния сблъсък между него и управляващите.


Протестът на медиците в сградата на властта и как се стигна дотук - обобщение тук
За политическите реакции в Народното събрание четете тук.
Коментара на държавния глава четете тук.
Какво се се случи в сградата на Партийния дом четете тук.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  Орел, рак и щука !!!
  Бегай Истино от тука !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 601 Неутрално

  А ченгетата защо не са отишли? Да правят мръсно на Радев, че нали НСО е под негово управление? Излагация...

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Гневно

  До коментар [#2] от "Günther":

  Ако някой скочи и умре
  МВР трупа ще прибере !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 617 Разстроено

  Цитат от статията:

  "... пет протестиращи медицински специалисти могат да поставят в патова позиция две служби и да останат в сградата на парламента в знак на протест повече от денонощие. В петък към 19:30 часа сестрите все още са вътре, а НСО ги пази."

  НСО станаха за смях...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 6. 6 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Сега до изборите ще четем за 5-те сестри и ще слушаме глупостите на Сестра Галева 😄😁! Резултатът ще е същия другари! Просто пак се опитвате да оберете мандрата!

  agent
 7. 7 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Кмете нещо губиш търпение, че нищо не се случва по партизанския сценарии 😏!

  agent
 8. 8 Профил на rjy12600186
  rjy12600186
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#4] от "sbaleev":

  Много точен и адекватен коментар. Ще допълня, че МВР няма работа в партийния дом, там с правомощия е НСО. Е, тогава що се дърпат и мият ръцете пазачите?

 9. 9 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 617 Разстроено

  До коментар [#2] от "Günther":Ако някой скочи и умреМВР трупа ще прибере !!!
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  "Защо не съм и аз поет,
  поет като Пишурката?
  Ех, че ода бих направил
  на баба си на хурката!"

  Христо Ботев

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 10. 10 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Разпад на държавата. С тикви и калинки, бивши комунисти и милиционери начело.

 11. 11 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ronald Reagan":

  Капка по капка, вир става. Рано или късно ще ви изритаме цялата герберска паплач.

 12. 12 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 601 Неутрално

  МВР като не искат да пращат униформени ченгета, поне да бяха пратили психолози. Не може да нямат.
  Срамота е това да се налага да се пращат HR-и.
  Не че и те не са психолози, но.... Баси, като има хора по первазите, поне пожарната да изпратят!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 13. 13 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 718 Любопитно

  Другият път МВР ще кажат, че са чакали постановление на прокурор за да влязат в сградата. Голяма преценка и анализ са направили на ситуация. Заплатаджийчета.

 14. 14 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Трябва да се разбере, че част от медицинските сестри са супер посредствени жени, казано по друг начин - не стават за нищо. Такава е и главатарката им. Истинските, обучени и работливи сестри са високо ценени и ухажвани. И много високо заплатени. Защото са малко. Тези просто никой не ги иска, освен закъсали общински болници. Да скачат..............

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2755 Неутрално


  коментар [#4] от "sbaleev":

  ....погледнете компанията.....
  —цитат от коментар 4 на sbaleev


  Я първо си погледнете министър-председателя!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на rjy12600186
  rjy12600186
  Рейтинг: 10 Весело

  До коментар [#11] от "moreee":

  Ай уеко, дан навехнеш от ритника некой орган!

 18. 18 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2725 Весело

  Има ...има...току що сестрите се изнесоха от сградата като пръднал заек в люцерна...оглеждаха се да не ги е видял пъдаря...

 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Въпросната Бойка Анастасова получава заплата от 950 лева.
  Това каза шефът й в Пирогов...

 20. 20 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Въпросната Бойка Анастасова получава заплата от 950 лева.
  Това каза шефът й в Пирогов...

 21. 21 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Весело

  До коментар [#11] от "moreee":

  Ей,чак ли Дядя Ваня с танка чакате?!Щото иначе власт няма да видите!

 22. 22 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Весело

  До коментар [#15] от "Един препатил":

  Гласували за Радев е комично дабизказвст мнение..

 23. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Любопитно

  И под тази статия да питам Газетата какви "медици" я гонят?!

 24. 24 Профил на rjy12600186
  rjy12600186
  Рейтинг: 10 Весело

  До коментар [#13] от "save_knforest":

  Братче, ти верно си само чукча писател. Хората няколко пъти обясниха, че там нямат правомощия, защото домът е под шапката на НСО-то. Ама то плюенето е по-лесно от мисленето.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на rjy12600186
  rjy12600186
  Рейтинг: 10 Весело

  До коментар [#12] от "Günther":

  Ти изобщо чете ли, че НСО разполагат с експерти психолози, друг е въпросът защо не са ги повикали.

 27. 27 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#15] от "Един препатил":

  ....погледнете компанията.....
  —цитат от коментар 4 на sbaleev


  Я първо си погледнете министър-председателя
  ====================
  А ти първо си виж опозицията...с такива като теб и останалите ГЕРБ ще хиляди...


 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ronald Reagan":Капка по капка, вир става. Рано или късно ще ви изритаме цялата герберска паплач.
  —цитат от коментар 11 на moreee


  Дотогава ще си хванал нещо от подконтролния ти обслужващ персонал, и няма да ти е до ритане, а до лекуване.

 31. 31 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#16] от "gr52":
  "Епа засега като гледам, само НСО, което е на подчинение на Радев се е разкапало."
  _______________
  Голямо успокоение, няма що.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  НСО ли са виновни, МВР ли, не знам и не това е главния проблем. Въпросът е в здравеопазването и неизвършените реформи. Наливат се пари, но те потъват някъде и никой ,нищо не усеща. А гражданите, уж осигурени, продължават да плащат.

 35. 35 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Мисля че от протестиращите трябва да си изберат други представители. Онази Мая изглежда по-нормална, но тази синдикалистка Бойка, си личи, че е луда за връзване. С такива екземпляри няма да спечелят обществото на своя страна.

 36. 36 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#12] от "Günther":

  1. НСО /Национална служба за ОХРАНА/ са били длъжни ДА НЕ ПУСКАТ никой външен човек в сградата! Това НЕ Е "Партийния дом". Сградата се нарича "НАРОДНО СЪБРАНИЕ 2".
  2.НСО също имат ПСИХОЛОЗИ. Те не са /или по-точно не би трябвало да бъдат / "слугинаж" и "личен транспорт" на определени хора /Десислава Радева примерно/.
  3.Пожарната беше там.
  Честно казано на мене ми мирише на "активно мероприятие", след което да крещиме:
  "ОТЧАЯН ЖЕСТ на ОТЧАЯНИ ХОРА!" Афера "Костинброд", афера "Перваз" - саботаж и диверсии, "Курс към въоръжена борба" - репликата на "сестрата" за "Калашника" и "Новият Народен съд".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK