Ситуацията с медиците: НСО и МВР твърдят, че изпълнили правомощията си - резултат няма

Бойка Анастасова излезе на перваза на втория етаж на сградата на Партийния дом, а служител на НСО опитва да я убеди да влезе вътре.

© Юлия Лазарова

Бойка Анастасова излезе на перваза на втория етаж на сградата на Партийния дом, а служител на НСО опитва да я убеди да влезе вътре.Полицията и Националната служба за охрана (НСО) се разминаха в петък (6 март) в твърденията си по случая с протестиращите медицински специалисти, които прекараха повече от денонощие в сградата на бившия партиен дом в знак на протест.


След изявленията на шефа на НСО ген. Красимир Станчев и на главния секретар на МВР Ивайло Иванов изглежда сякаш двете институции си прехвърлят топката за това кой и как трябва да действа в подобна ситуация и могат ли да действат заедно. На практика и двете ведомства твърдят, че са изпълнили правомощията си и не могат да направят нищо повече.


Ситуацията показва, че пет протестиращи медицински специалисти могат да поставят в патова позиция две служби и да останат в сградата на парламента в знак на протест повече от денонощие. В крайна сметка около 20:30 ч. медиците напуснаха сградата на бившия Партиен дом.


Хронологията на събитията отвътре
Медицинските специалисти влизат в сградата на бившия Партиен дом в четвъртък за заседанието на парламентарната здравна комисия. То приключва за минути, а след 15:30 ч. петима от тях отказали да си тръгнат. Отишли с очакване да се срещнат с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Той обаче е в чужбина и среща нямало как да има. Така започва продължаващата своеобразна протестна акция на медицинските специалисти, които още са в сградата и отказват да си тръгнат.


Охраната в сградата на бившия Пертиен дом по закон се осигурява от НСО, която е на подчинение на президента. От националната служба казват, че дежурен охранител, който е бил на смяна, уведомил ръководството, че има граждани, които отказват да напуснат сградата. Около 18 ч. са пристигнали и други представители на службата, които разговаряли с жените и опитали да ги убедят да си тръгнат.


Около 40 минути след като Атанасова излезе на прозореца на втория етаж на сградата на Партийния дом, полицията сложи батут под сградата.

© Юлия Лазарова

Около 40 минути след като Атанасова излезе на прозореца на втория етаж на сградата на Партийния дом, полицията сложи батут под сградата.


След многократни откази от тяхна страна, в сградата пристигнал и шефът на НСО ген. Красимир Станчев, който също се срещнал с медицинските специалисти и ги предупредил, че трябва да излязат най-късно до 22 ч. Дори и след този час обаче те отказали да си тръгнат, държали се агресивно и с недоверие към служителите им и заплашвали, че ще скочат от прозореца, твърдят от НСО.


Около 10-12 служители на охранителната служба и трима психолози останали с протестиращите през цялата нощ и опитали да ги убедят да напуснат сградата. Насилие, според твърденията на НСО, категорично не е имало. В отговор на опитите им, сестрите продължавали да заплашват, че ще скочат и отказвали да разговарят.


Имат правомощия за принудително извеждане


"НСО има правомощия принудително да изведе лица, които нерегламентирано се намират в сградата. Можем да ги задържим до пристигането на полицията и да ги предадем на органите на реда", обясниха служители на НСО пред "Дневник".


Това обаче не е направено с обяснението, че медицинските специалисти са излъчвали всичко на живо във фейсбук, а преценката на охранителите е била, че нямат основания да се държат грубо с тях и подходът трябва да бъде с разговори, психолози и опити да бъдат убедени да напуснат срадата доброволно. Освен това, според охранителите, сестрите са били твърде резервирани и непрекъснато заплашвали, че, ако някой ги доближи, ще скочат.


НСО: Поискахме съдействие, но в МВР имало инструкция за ненамеса


От службата за охрана са поискали съдействие от МВР като са помолили и да изпратят по-подготвени психолози, които да разговарят с жените вътре, тъй като изпратените от НСО се занимавали основно с подбор на кадри и не били достатъчно квалифицирани да се справят в подобна ситуация. Освен това те заключили, че двама от медицинските работници имат устойчиви суицидни нагласи и действително могат да посегнат на живота си.


По какъв ред и кога точно НСО е поискало съдействие от МВР не е официално изяснено, но от службата твърдят, че това е станало още в четвъртък вечерта. Смятат и че полицията не е реагирала достатъчно бързо и адекватно, а според службата за охрана ситуацията би била по-спокойна, ако ведомството бе съдействало като изпрати психолози, линейка, батут и стълба по-рано.


Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев обясни, че е поискал съдействие от МВР за справяне със ситуацията, но ведомството не се е отзовало.

© Юлия Лазарова

Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев обясни, че е поискал съдействие от МВР за справяне със ситуацията, но ведомството не се е отзовало.


Охранителите твърдят и че през цялата нощ е имало медицински сестри, които са стоели на прозорците и са заплашвали да скочат. Според очевидци, през цялата нощ около сградата е имало полицаи в патрулки, които обаче не са се намесили по никакъв начин. Едва в петък сутринта от МВР са изпратили служители и специално платнище, което да предотврати удар при евентуален опит за скок.


"Беше оставена само нашата служба да предприеме всички мерки. Насилие не е имало, естествено, като се впуснете към някого да го хванете и той се дърпа, счита това за насилие. Аз не мисля, че това е така.", коментира в петък сутринта началникът ген. Красимир Станчев.


От НСО твърдят, че полицията не е реагирала на молбата им, тъй като имало "инструкция за ненамеса". В петък сутринта охранителите се притеснили, че напрежението ще ескалира, тъй като под прозорците на бившия Партиен дом вече има палатков лагер, а протестиращи насърчават отдолу медицинските работници вътре да продължат с действията си и ги подкрепят.


В поцизия, разпространена до медиите, от НСО заявяват, че са предотвратили по единствения възможен начин "нелепа трагедия". Те изразяват и дълбоко съжаление, че тези усилия не са променили нагласата на протестиращите и категорично отричат твърдения за проявено насилие спрямо тях.


От службата разпространиха и видео на най-критичния момент с излизането на перваза, заснето от вътре.


МВР: Не сме подценили ситуацията, нямаме право да влизаме в сградата


"Народното събрание е сграда с особен режим, тя е стратегически обект и е извън нашата юрисдикция. Сградата се охранява от НСО. Ние нямаме право да сме вътре. Има определен ред и определени условия при които въоръжен полицай може да влезе в сградата". Така главният секретар на МВР Ивайло Иванов отговори на твърденията на шефа на НСО, че не са съдействали и са ги оставили сами да се справят със ситуацията.


Иванов каза, че волно или неволно, МВР е било замесено в ситуацията с Народното събрание и обясни, че е имал информация за пристъствието на протестиращите вътре жени след 18 ч. в четвъртък.


Главният секретар на МВР обясни, че полицията няма право да влиза в сградата на парламента, а в случая няма заложническа криза или терористичен акт, за да е нужда намесата на ведомството.

© Анелия Николова

Главният секретар на МВР обясни, че полицията няма право да влиза в сградата на парламента, а в случая няма заложническа криза или терористичен акт, за да е нужда намесата на ведомството.


"След като проучихме каква е ситуацията с колегите преценихме, че няма терористичен акт, няма заложническа криза, няма отвличане и няма принуда. Категорично нямаше данни за заплаха за живота и здравето на който и да е служител на Народното събрание или на някоя от сестрите, които са вътре", подчерта главният секретар на МВР.


По думите му, въпреки това, полицията е осигурила постоянно наблюдение на сградата както през деня, така и през нощта. "Сутринта, когато ситуацията ескалира и имаше опасност някой да падне от прозореца или да скочи, беше изпратен екип на пожарната и специално платнище, за да не се стигне до сериозни наранявания", разказа Иванов пред журналисти.


На въпрос защо не са отговорили на молбата на НСО и не са изпратили по-подготвени за подобни ситуации психолози, Иванов обясни, че в повечето случаи МВР използва съдействието на психолози, които изправя срещу хора, извършили тежки криминални престъпления.


"Никога, когато изпозламе колегите, които ни помагат, не сме очаквали те да свършат нашата работа. От тях искаме да ни помогнат, ако могат да предвидят поведението на лицата, за да можем да подготвим нашата тактика за действие", обясни Иванов за психолозите, с които работи МВР.


Той не пожела да даде оценка на действията на НСО с обяснението, че двете служби са работили заедно и ще продължават да работят заедно. "Шефът на НСО има собствено мнение и не мога и не искам да коментирам неговите твърдения", заяви Иванов.


Главният секретар на МВР подчерта, че ведомството непрекъснато следи ситуацията от първия момент и това продължава и в петък като добави, че в никакъв случай МВР не е подценило ситуацията. Освен това, по думите му, пред сградата има и нерегламентиран протест с палатки, а полицията е длъжна да осигури обществения ред и там.


Премиерът Бойко Борисов похвали действията на НСО, а президентът Румен Радев коментира от Албания, че протестът е проблем на системата за здравеопазване, а не на службата за охрана.


Ситуацията се случва в момент, в който НСО е под силен медиен интерес заради законовите предложения за промени в службата по идея на ДПС и заради пътните инциденти с нейни автомобили. Заради факта, че е на подчинение на президента - службата е част и от институционалния сблъсък между него и управляващите.


Протестът на медиците в сградата на властта и как се стигна дотук - обобщение тук
За политическите реакции в Народното събрание четете тук.
Коментара на държавния глава четете тук.
Какво се се случи в сградата на Партийния дом четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK