Васил Божков е имал служебен паспорт от 2011 година

Васил Божков е имал служебен паспорт от 2011 година


Бизнесменът Васил Божков е имал служебен паспорт от 2011 г., съобщи Министерството на външните работи (МВнР). Ведомството уточнява, че той му е бил издаден "на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС).


От МВнР посочват, че няма данни Божков да е използвал служебния си паспорт през 2019 г., "включително при последното си напускане на страната".


Публикация на "Биволъ" от четвъртък вечер съобщи, че Божков и партньорът му Георги Попов са имали служебни паспорти, а през целия ден в петък - външно и МВР не отговориха на въпросите на "Дневник" по темата.
Божков и Попов, които са обвинени като членове на организирана престъпна група, са в Обединените арабски емирства от края на януари тази година.


Външно: Преиздавали сме паспорта, защото е имал и преди това


В краткото съобщение от МВнР, разпространено в края на работния ден в петък е потвърдено, че служебните паспорти на Божков и Попов са били преиздадени на 26 август 2019 г. Основание за това е, че те са в управлението на БСФС.


"Паспортите са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта", пишат от външно и уточняват, че Божков има такъв паспорт още от 2011г.


От външно не дават информация кой е подписал документите - министър или зам.-министър или друго ниво.


Те уточняват само, че са анулирали служебните паспорти на 17 февруари 2020г. Не е ясно и защо тогава, а не още при обявяването им за издирване. На 17 февруари - правосъдното министерство съобщи, че изпраща преведените документи за екстрадиране на Божков и Попов по дипломатически път към ОАЕ. "Биволъ" пишат, че на тази дата те са отправили и първото си запитване за служебните документи на разследваните.


Спортното министерство: Не сме инициатор, но не е имало пречка да им бъдат издадени служебни паспорти


Малко преди съобщението на външно министерство, пресцентъра на спортното министерство също разпространи информация по темата.


От ведомството обясняват, че те не са били инициатор на издаването на служебни паспорти на Божков и Попов, но когато през януари 2016г. са били питани от БСФС за преиздаването им, са отговорили, че "няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти" на двамата. В писмото са обяснили, че спортната организация е отделно юридическо лице, което не и свързано с министерството.


От ведомството, ръководено от Красен Кралев, твърдят, че нямат информация кога и по чия инициатива са издадени първите паспорти на Божков и Попов.


От двете кратки официални съобщения не става ясно и дали между министерствата има допълнителна комуникация за преиздаването на паспортите или тя се осъществява през писмото на спортната организация.


С какви документи са напуснали страната


След като външно твърди, че няма данни служебните паспорти да са използвани през 2019г. и при последното напускане на страната, стои въпросът с какви документи са отпътували двамата.


МВР каза пред "Дневник", че ще провери информацията, но в края на деня информация все още нямаше.


В публикацията за паспортите, "Биволъ" показа снимка от паспорт на Васил Божков, за чиято автентичност и източник не пише нищо, но се вижда, че той изтича на 19 февруари 2020 година. Ако това е бил последният му редовен задграничен паспорт - той не би следвало да може да напусне страната с него, защото ОАЕ изисква документ, който важи поне още 6 месеца от датата на влизане в страната.


Според непотвърдена досега информация Божков е напуснал България на 25 януари вечерта с частния си самолет, като различни издания публикуваха данини, че посоката е била Дубай. Заедно с него е бил и Попов. Самият бизнесмен в медийните си изяви твърдеше първо, че е на Балканите и на половин час от София, но така и не потвърди официално къде се намира. След като прокуратурата го обяви за издирване, главният прокурор съобщи по неофициална информация на 31 януари, че Божков и Попов са задържани в ОАЕ. Два дни по-късно той я потвърди като официална.


След това обаче няма никакви официални данни за статута им в арабската държава.


Паспорти, потвърдени от спортното и външно министерство


И първият, и следващите служебни паспорти на Божков са били издадени по време на правителствата на Борисов.


През 2011 година спортен министър е бил Свилен Нейков, а външен - Николай Младенов. През 2016 година постовете се заемат съответно от Красен Кралев и Даниел Митов. При последното преиздаване през 2019 година, Кралев отново е министър, а във външно е Екатерина Захариева.


В официалните съобщения на външно и спортното министерство от петък вечер няма информация дали е имало кореспонденция между тях през миналото лято. Не е посочено и от кога за първи път Попов има служебен паспорт, но ако се следват обясненията - вероятно и той от 2011 г.

През януари 2017 г. Красен Кралев връчи отличието "Венец на победителя" на Васил Божков - най-високото държавно отличие в сферата на спорта". Божков го получи, защото "през последните 20 години е един от най-значимите меценати на българския спорт, като неговите компании подкрепят редица млади таланти, елитни състезатели и спортни организации".

Български съюз за физическа култура и спорт е организация, наследник на някогашното БСФС, което управляваше спорта преди 10 ноември 1989 г. Според справка в сайта им - Божков и Попов все още са членове на ръководството.


Какво е служебен паспорт и при какви обстоятелства се издава - четете повече тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK