Правителството няма да се споразумява с протестиращите медици засега

Правителството няма да се споразумява с протестиращите медици засега

© Юлия ЛазароваПравителството засега няма да подпише предложението за споразумение на медицинските специалисти, които от вчера следобяд не напускат сградата на бившия Партиен дом в София. Те пък от своя страна уточниха, че остават там, докато не разговарят с представители на властта. Как се стигна до ескалацията на протеста четете тук.


На извънредна пресконференция в сградата на Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че така диалог не може да се води. Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева пък допълни, че по справедливите искания на недоволните медици се водят преговори от повече от година. Начева каза, че от началото на 2020 г. в споразумение между здравните власти и лекарския съюз, т. нар. Национален рамков договор, са разписани конкретни критерии как се разпределят разходите за персонал в лечебните заведения. А за спазването на изискванията би трябвало да следят агенция Медицински надзор, Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

"За първи път беше постигната стъпка, съгласно която със средно 200 лева са увеличени разходите за персонал на специалистите по здравни грижи в лечебните заведения в началото на 2019-та година, спрямо 2018-та година", допълни още Начева.


По-рано и здравният министър Кирил Ананиев коментира темата от Брюксел, където е на среща заради коронавируса. "Ако ние подходим като популисти и кажем "да" на всичко, което искат протестиращите, това е катастрофа за здравната система". Той посочи, че няма как държавата да фиксира чиста стартова заплата на медицинска сестра. "Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос", коментира още Ананиев.


Опасност от дестабилизация на здравната система


По-рано днес тя е получила проект на споразумение от лидера на протестиращите медицински специалисти Мая Илиева. Заместник-министърът твърди, че то изисква генерална промяна в системата на здравеопазването. Като пример тя посочи, че барикадиралите се настояват за изцяло държавно здравеопазване.


Според Жени Начева исканото от тях минимално заплащане на специалистите по здравни грижи вече е постигнато в повечето лечебни заведения в страната.


"Подчертавам, че здравноосигурителният модел не е елементарна структура, която касае единствено и само специалистите по здравни грижи, в частност - медицинските сестри. Всяка една промяна в здравноосигурителния модел по този начин би довела до дестабилизация на системата", допълни още Начева.


"Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето. Това е единствената причина ние да сме в невъзможност да подпишем даденото споразумение. Искам да кажа на всички политици, които се опитват да овладеят държавата: това е част от политическата игра, но да пазят държавата, защото ние друга нямаме", каза от своя страна Томислав Дончев.


Той не уточни за кои политици точно говори. Вероятно е имал предвид бившия омбудсман Мая Манолова, която и днес подкрепя протестиращите медици. Те от своя страна бяха до нея по време на предизборната й кампания за кмет на София през миналата есен.


Дончев обаче подкрепи "толерантния", както го нарече той, подход на НСО. "Надявам се цялата тази ситуация да се разреши с толерантност. Никой не желае да бъде груб с няколко дами. Надявам се този пример да бъде последен". Все пак и вицепремиерът подчерта, че барикадирането не е начин да се води диалог с властта.


В минутите около брифинга пред сградата на бившия Партиен дом се събраха поддръжници на протестиращите медици, които подкрепиха исканията им. Те не пречеха на движението в района, като изиграха и няколко хора в знак на съпричастност на медицинските специалисти.


Правителството няма да се споразумява с протестиращите медици засега

© Юлия Лазарова


Съсловните организации се разграничиха от протеста


Почти всички съсловните организации се обединиха и осъдиха действията на медицинските работници. Най-остри в реакцията си бяха от Българския лекарски съюз (БЛС), които определиха действията на медицинските работници като ексремизъм и политически рекет. Столичната лекарска колегия на БЛС дори призова управляващите да не се поддават на шантаж от петима медици с неясна легитимност.


Не ги подкрепят и от синдикалната организация КНСБ. Недоволните здравни служители имат своя синдикална организация. Пред "Дневник" отказаха да кажат колко души членуват в нея с аргумента, че информацията е конфиденциална. В същото време социалният министър Деница Сачева обяви пред журналисти, че преговори се водят само с официално избраните медицински съсловия.


"В известна степен би било твърде безотговорно и малодушно да се подпише споразумение с няколко физически лица, независимо от това, дали им симпатизираме, независимо от това, дали говорим за това, че медицинските сестри в България имат нужда от достойно възнаграждение и достойни условия на труд", допълни още Сачева.


Председателят на асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева подкрепи колегите си. Пред БНТ тя каза, че "това е отчаян акт, с който искат да изразят отношението и на останалите колеги, които в момента са на работните си места".


"Ние от асоциацията подкрепяме всички искания, защото това са нашите общи искания, но не се съгласяваме с начините, по които колегите се опитват да го постигнат, защото това не води до нищо добро", допълни тя.


Василева каза още, че от асоциацията вчера са имали разговор с протестиращите и са разбрали, че те твърдо са решили да отстояват докрай своите искания. "Затова трябва да има едно широко обществено обсъждане на новия модел, който от няколко години предлага министърът на здравеопазването. Нашите основни разногласия с министъра са, че искаме едно и също, но не получаваме съответните срокове кога това ще се случи", добави Василева.


Знаете ли колко луди има в ГЕРБ


Министър-председателят Бойко Борисов също взе отношение по темата, докато правеше проверка на строителството на магистрала "Хемус". Той изрази учудването си, че се е стигнало до такива крайни действия. По думите му правителството е отделило 500 млн. лева повече за здравеопазване през тази година, което показвало, че работи за подобряването на условията в сектора.Според него някой злоупотребява с медицинските работници. По думите му в действията им се вижда и политически привкус. Преди да завърши коментара си за ескалацията на напрежението тази сутрин, той започна да се шегува с темата. "Знаете ли в ГЕРБ колко луди има? Искат да се хвълрят, искат да се палят. Казват ми, че кажа ли оставка, ще се палят. Оказа се, че има много такива екстремни хора, които могат да направят куп глупости", завърши Борисов.


В предаването "Лице в лице" Мая Манолова, която по-рано през деня дойде в сградата на бившия Партиен дом, за да подкрепи протестиращите медици, обяви, че "тези жени са докарани до ръба с безразличието на институциите". "Те надминаха ръба на отчаянието и се качиха високо на перваза на прозореца, за да ги види властта, защото властта не ги виждаше под прозореца си пред Министерски съвет. От 1 март никой представител на институция не им обърна никакво внимание. Трябваше ли Бойка да се качи на прозореца, за да я види Бойко. Гражданите подкрепят Бойка, жената на прозореца, а не Бойко", каза бившият омбудсман.


Видео от случилото се в бившия Партиен дом вижте тук:
Кой и как трябва да действа в подобна ситуация четете тук.
За политическите реакции в Народното събрание четете тук.

Какво каза премиерът Бойко Борисов за протеста четете тук.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  "Правителството няма да се споразумява с протестиращите медици засега"

  Срамота!!!!Пари за стадиони /от които няма нужда / , безумно скъпи ремонти на държавни и общински сгради има , но за хората които работят в сферата на здравеопазването няма!!!!!

 2. 2 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2619 Весело

  ..... Аха...... След оня цирк на Бойчо........ в министерски съвет....дето щеше да взема от лекарите и да дава на медицинските сестри.....сега се крие завалията и "мяучи"......."Правителството" вика......аз такова мен ме няма......

 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  Какви медицински сестри имаше едно време. Тесни бели мантички, деколтенца, крачета. Да ти е кеф да влезеш в болница.
  Това сега сестри ли са? Докери на сточна гара.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  Пълно е с омъжени муже във властта.
  Няма кохонес !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  До коментар [#3] от "blondofil":

  И сега има такива в Правителствена.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 443 Неутрално

  "На извънредна пресконференция в сградата на Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че така диалог не може да се води."
  ---

  Правилно. Диалог се води така, че на управляващите да им е удобно да игнорират отсрещната страна. Всичко е друго е посегателство срещу държавата.

  А след като съвсем наскоро Б.М.Б. публично насмете шефа на АПИ за това, че действа според закона, сега да излизат с аргумента, че това не можело и онова не можело, понеже се съгласувало с тоя, оня и другия, е направо смешно. По принцип думата на Борисов е вся и все, ама когато им изнася.

 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Тупайте топката, да я добутате до избори.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 8. 8 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Напълно адекватна позиция на правителството.Не може 5 човека да отправят искания от името на 20000,които никога не са ги упълномощавали.Дано Боко пак да не клекне.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  за свинските парцали 60 милиона нали има... всичко е наред

 11. 11 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Г-н Борисов накрая обикновено кляка. Ще гледаме.
  На мен лично ми е интересно как ще се прояви г-н Ананиев.
  Сигурно пак ще гледа пак бащицата в устата.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 12. 12 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За асфалт - има. За стадиони по празни села - има. За свинските медии - има. За заплати на грижещите се за здравето ни - няма. Ебати държавата, ебати племето.

 13. 13 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  "Правителството няма да се споразумява с " българският народ за сега......

 14. 14 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Весело

  Кои са протестиращи "медици" ,бре Газета?!Бетер от Манолова станахте!

 15. 15 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Весело

  Кои са протестиращи "медици" ,бре Газета?!Бетер от Манолова станахте!

 16. 16 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Весело

  Кои са протестиращи "медици" ,бре Газета?!Бетер от Манолова станахте!

 17. 17 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#9] от "sbaleev":

  На кого ги пишеш тия неща?!Сега щенизлезе никът Firestarter, Норман Радев,ще се съгласи с него,и ще се поздравят на ""колега" .Тукс е пълно с никове на тролове.Единици стоят да им гледат сеира.Няма кой да чете веченнормални мнения.

 18. 18 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 283 Весело

  До коментар [#9] от "sbaleev":

  Тая селска пропаганда, няма да мине у Форумето на Дневник..Просто отбелязвам, че требе се стараеш повече..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Ама днес Бойчо......беж с джипката и "уйдорми" пак......"Абе галфони" ....ако не можете да решите проблема на хората ......айде бегайте........ И Бойчо да не "мяучи" ами да каже, как точно взе пари от лекарите и ги даде на сестрите.......дето умуваше 3 часа......у министерски съвет......тоя.....и кви милиони даде....... лъжеца....

 20. 20 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 648 Весело

  Абе,що така всички опити за връщане на комунизмът почват от сградата на ЦК на БКП?

  Ръй! Ръй!
 21. 21 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Сами са си виновни. Ако бяха станали Мис-Бикини а не медсестри, нямаше да имат проблеми с финансирането. Саздов и Христов щяха да се погрижат за тях.

 22. 22 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#21] от "moreee":

  Като спомена,какво стана с "Испания разследва Борисов" ?!

 23. 23 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Много точна позиция.Или както казва рушлячето *тайга* - силно!
  И е добре да си го набиете в главите - първо се осведомявате за нещата от достатъчно достоверни източници и чак след това коментирате.
  Защото наглостта на тези лели минава всички граници.
  Кои са те,че да изнудват парламент,да ангажиран НСО,МВР?
  Дали са в отпуск за протестите?
  Какъв е отпуска - платен или неплатен?

 24. 24 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Заглавието щеше да бъде по истинско без"засега',което е и справедливо.Може да се спорозумява с организации представляващи протестиращи,след преговори.Индивидуални волни съчетания да остават за сметка на изпълнителя.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 25. 25 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#9] от "sbaleev":

  Изводът, който си правя за теб е, че си написал невероятни глупости. Или просто си гербаджийски трол и това са ти наредили да пишеш.

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7014 Неутрално

  Ще клекне, Баце е милозлив и ще клекне.

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7014 Неутрално

  Ще клекне, Баце е милозлив и ще клекне.

 28. 28 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Не че подкрепям тези медици, но как така правителството безусловно изпълни всички искания на ченгета и шефйори, а извади нож на тези объркани женици. За подобни суми все пак всички подскачат! Смелчаци са да!

 29. 29 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5379 Неутрално

  "Правителството няма да се споразумява с протестиращите медици засега"

  Техните искания са "да си изпълни правителството обещанията" давани от две години насам

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Разстроено

  До коментар [#30] от "fjp58603113":

  Колко женска злоба и дребнодушие таиш !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Тази сутрин размислих и вече искам 500лв отгоре месечно, искам пенсия на 55г., искам и ред други социални придобивки които сега ще ги измисля. Къде да ида за да скоча от високо?

 33. 33 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5168 Любопитно

  Засега.....това май говори за никога , защото други ще им оправят бакиите !

 34. 34 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Събрали са 5 женици,подкокоросани от МаяМа,подлъгани,че ще станат медийни звезди и искат оставка на правителството,защото заплатите им били малки.Че нашите заплати да не са големи?И ние едва свързваме двата края.Който иска голяма заплата ,но с МНОГО БАЧКАНЕ,да хваща самолета и да се приземява в Германия.Но нашите лелки искат малко работа и голяма заплата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK