ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Правителството няма да се споразумява с протестиращите медици засега

Правителството няма да се споразумява с протестиращите медици засега

© Юлия ЛазароваПравителството засега няма да подпише предложението за споразумение на медицинските специалисти, които от вчера следобяд не напускат сградата на бившия Партиен дом в София. Те пък от своя страна уточниха, че остават там, докато не разговарят с представители на властта. Как се стигна до ескалацията на протеста четете тук.


На извънредна пресконференция в сградата на Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че така диалог не може да се води. Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева пък допълни, че по справедливите искания на недоволните медици се водят преговори от повече от година. Начева каза, че от началото на 2020 г. в споразумение между здравните власти и лекарския съюз, т. нар. Национален рамков договор, са разписани конкретни критерии как се разпределят разходите за персонал в лечебните заведения. А за спазването на изискванията би трябвало да следят агенция Медицински надзор, Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

"За първи път беше постигната стъпка, съгласно която със средно 200 лева са увеличени разходите за персонал на специалистите по здравни грижи в лечебните заведения в началото на 2019-та година, спрямо 2018-та година", допълни още Начева.


По-рано и здравният министър Кирил Ананиев коментира темата от Брюксел, където е на среща заради коронавируса. "Ако ние подходим като популисти и кажем "да" на всичко, което искат протестиращите, това е катастрофа за здравната система". Той посочи, че няма как държавата да фиксира чиста стартова заплата на медицинска сестра. "Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос", коментира още Ананиев.


Опасност от дестабилизация на здравната система


По-рано днес тя е получила проект на споразумение от лидера на протестиращите медицински специалисти Мая Илиева. Заместник-министърът твърди, че то изисква генерална промяна в системата на здравеопазването. Като пример тя посочи, че барикадиралите се настояват за изцяло държавно здравеопазване.


Според Жени Начева исканото от тях минимално заплащане на специалистите по здравни грижи вече е постигнато в повечето лечебни заведения в страната.


"Подчертавам, че здравноосигурителният модел не е елементарна структура, която касае единствено и само специалистите по здравни грижи, в частност - медицинските сестри. Всяка една промяна в здравноосигурителния модел по този начин би довела до дестабилизация на системата", допълни още Начева.


"Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето. Това е единствената причина ние да сме в невъзможност да подпишем даденото споразумение. Искам да кажа на всички политици, които се опитват да овладеят държавата: това е част от политическата игра, но да пазят държавата, защото ние друга нямаме", каза от своя страна Томислав Дончев.


Той не уточни за кои политици точно говори. Вероятно е имал предвид бившия омбудсман Мая Манолова, която и днес подкрепя протестиращите медици. Те от своя страна бяха до нея по време на предизборната й кампания за кмет на София през миналата есен.


Дончев обаче подкрепи "толерантния", както го нарече той, подход на НСО. "Надявам се цялата тази ситуация да се разреши с толерантност. Никой не желае да бъде груб с няколко дами. Надявам се този пример да бъде последен". Все пак и вицепремиерът подчерта, че барикадирането не е начин да се води диалог с властта.


В минутите около брифинга пред сградата на бившия Партиен дом се събраха поддръжници на протестиращите медици, които подкрепиха исканията им. Те не пречеха на движението в района, като изиграха и няколко хора в знак на съпричастност на медицинските специалисти.


Правителството няма да се споразумява с протестиращите медици засега

© Юлия Лазарова


Съсловните организации се разграничиха от протеста


Почти всички съсловните организации се обединиха и осъдиха действията на медицинските работници. Най-остри в реакцията си бяха от Българския лекарски съюз (БЛС), които определиха действията на медицинските работници като ексремизъм и политически рекет. Столичната лекарска колегия на БЛС дори призова управляващите да не се поддават на шантаж от петима медици с неясна легитимност.


Не ги подкрепят и от синдикалната организация КНСБ. Недоволните здравни служители имат своя синдикална организация. Пред "Дневник" отказаха да кажат колко души членуват в нея с аргумента, че информацията е конфиденциална. В същото време социалният министър Деница Сачева обяви пред журналисти, че преговори се водят само с официално избраните медицински съсловия.


"В известна степен би било твърде безотговорно и малодушно да се подпише споразумение с няколко физически лица, независимо от това, дали им симпатизираме, независимо от това, дали говорим за това, че медицинските сестри в България имат нужда от достойно възнаграждение и достойни условия на труд", допълни още Сачева.


Председателят на асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева подкрепи колегите си. Пред БНТ тя каза, че "това е отчаян акт, с който искат да изразят отношението и на останалите колеги, които в момента са на работните си места".


"Ние от асоциацията подкрепяме всички искания, защото това са нашите общи искания, но не се съгласяваме с начините, по които колегите се опитват да го постигнат, защото това не води до нищо добро", допълни тя.


Василева каза още, че от асоциацията вчера са имали разговор с протестиращите и са разбрали, че те твърдо са решили да отстояват докрай своите искания. "Затова трябва да има едно широко обществено обсъждане на новия модел, който от няколко години предлага министърът на здравеопазването. Нашите основни разногласия с министъра са, че искаме едно и също, но не получаваме съответните срокове кога това ще се случи", добави Василева.


Знаете ли колко луди има в ГЕРБ


Министър-председателят Бойко Борисов също взе отношение по темата, докато правеше проверка на строителството на магистрала "Хемус". Той изрази учудването си, че се е стигнало до такива крайни действия. По думите му правителството е отделило 500 млн. лева повече за здравеопазване през тази година, което показвало, че работи за подобряването на условията в сектора.Според него някой злоупотребява с медицинските работници. По думите му в действията им се вижда и политически привкус. Преди да завърши коментара си за ескалацията на напрежението тази сутрин, той започна да се шегува с темата. "Знаете ли в ГЕРБ колко луди има? Искат да се хвълрят, искат да се палят. Казват ми, че кажа ли оставка, ще се палят. Оказа се, че има много такива екстремни хора, които могат да направят куп глупости", завърши Борисов.


В предаването "Лице в лице" Мая Манолова, която по-рано през деня дойде в сградата на бившия Партиен дом, за да подкрепи протестиращите медици, обяви, че "тези жени са докарани до ръба с безразличието на институциите". "Те надминаха ръба на отчаянието и се качиха високо на перваза на прозореца, за да ги види властта, защото властта не ги виждаше под прозореца си пред Министерски съвет. От 1 март никой представител на институция не им обърна никакво внимание. Трябваше ли Бойка да се качи на прозореца, за да я види Бойко. Гражданите подкрепят Бойка, жената на прозореца, а не Бойко", каза бившият омбудсман.


Видео от случилото се в бившия Партиен дом вижте тук:
Кой и как трябва да действа в подобна ситуация четете тук.
За политическите реакции в Народното събрание четете тук.

Какво каза премиерът Бойко Борисов за протеста четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK