Системата за лични асистенти вече е в преразход

Деница Сачева

© Надежда Чипева, Капитал

Деница СачеваФинансовата рамка на услугата личен асистент на хората с увреждания вече е нарушена и ако броят им продължи да се увеличава до края на годината преразходът може да достигне 146 млн. лв. Това каза в интервю за радио "Дарик" министърът на социалната политика Деница Сачева.


Тя коментира искането на оставката й от майки на деца с увреждания от организацията "Системата ни убива". Те обявиха национален протест, защото Сачева искала да отмени прокарания от бившия омбудсман Мая Манолова Закон за личната помощ, който бе написан след техни протести.


Сачева подчерта, че законът е бил приет без финансова обосновка. През тази година бюджетът за личните асистенти е 93 млн. лв. и вече е нарушено въпреки, че законът поставя ограничения. "Ако всички ограничения паднат от 1 януари 2021 г. 660 хил. души ще имат право на личен асистент, дори тези, които не се нуждаят от такава услуга", подчерта социалният министър. Добави обаче, че с промените в закона самотно живеещите възрастни хора, които нямат решение на ТЕЛК - около 5000 души, са лишени от нея. Затова държавата им предоставя услуги под формата на патронажна грижа
Тя нарече протестите "политически пърформанс" и подчерта, че неговите организатори са участвали в писането на проекта. "някой ползва тяхната кауза, за да черпи популярност", каза Сачева.


От 1 януари, когато в сила влезе Законът за личната помощ, общо 12 978 нуждаещи се останаха без лични асистенти. Това са хора, на които ТЕЛК/НЕЛК не е определил ползването на асистенти или които нямат експертно решение и които се оказаха извън обхвата на новия закон. Тогава социалният министър заяви, че ситуацията е урок за това какво става, когато законът е приет под натиск, в противоречие с всички експертни мнения.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Бюрокрацията в системата е разходила повече пари от сумата, отколкото са стигнали реално до личните асистенти.

  мурзилка
 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1191 Разстроено

  Нарича се управленски капацитет.
  В случая - липсата му.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Разб ира се има пари за ДП 60 млн. да му разпространяват гнусните парцали, обаче за лични асистенти пария няма.

 4. 4 Профил на toni99
  toni99
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Толкова е сакато това управление и тазиадминистрация, че не могат за 6 месеца сметка да си направят .... ИЛИ - не искат ?!

 5. 5 Профил на toni99
  toni99
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Дали остана област в която това управление да не се е уср*ло? Питам, само ...

 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Дали остана област в която това управление да не се е уср*ло? Питам, само ...
  —цитат от коментар 5 на toni99


  Няма такава.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  Много се краде другарко Сачева ! И то доста често - ОРГАНИЗИРАНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Всяка система от която се тегли от бюджета ще е в преразход.

  Просто така работят нещата. Като може да вземеш от общите пари, що да не вземеш. :)

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  Особено ако се КРАДЕ чрез ТЕЛКовете за нашите хора и нашите ибиратели !!!
  Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":Особено ако се КРАДЕ чрез ТЕЛКовете за нашите хора и нашите ибиратели !!!Гарантирано от ГЕРБ !!!
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  От ТЕЛК се краде още от първия ден на създаването и, айде да не е ден, година да е. :)

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Весело

  "Ако всички ограничения паднат от 1 януари 2021 г. 660 хил. души ще имат право на личен асистент"

  Кеф. Българите ще се разделим на три групи:
  - мигранти;
  - 660 хил с лични асистенти;
  - 660 хил работещи като лини асистенти.

  подпис
 12. 12 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 842 Разстроено

  Системата за лични асистенти вече е в преразход!!!!

  До коментар [#4] от "toni99":
  Толкова е сакато това управление и тази администрация, че не могат за 6 месеца сметка да си направят .... ИЛИ - не искат ?! (а истината е, че се краде повече от позволеното може би?!!!)

 13. 13 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И с тези асистенти ще стане като с броя на инвалидите, който бележеше голям ръст през годините благодарение на ТЕЛК-овете и корумпетата, участващи в тях.

 14. 14 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  ====Лъже тва "нагло същество"....като Борисов, лъже и тая.....===="Ако всички ограничения паднат от 1 януари 2021 г. 660 хил. души ще имат право на личен асистент...".....пълни глупости...

 15. 15 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Колко "хранителни пакета"бяха приготвили БЧК, Ва Сачева, недоразумение герберско? Че нали там, бяха включени всички .....че и един куп други? ......само "уйдорми" от тея, може да се очаква.......

 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  "Финансовата рамка на услугата личен асистент на хората с увреждания вече е нарушена и ако броят им продължи да се увеличава до края на годината преразходът може да достигне 146 млн. лв."
  "Сачева подчерта, че законът е бил приет без финансова обосновка."

  Последното е още едно доказателство за некадърно управление на държавата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Само глупости говори тая.........."660 хил. души ще имат право на личен асистент..." Как я измисли тая цифра, бе Сачева, гласове ли чуваш .....що?...... Всички там ли сте идиоти, или има и полуидиоти? ......... правоимащите за "хранителните пакети" включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане, колко са ВА? 287 000 .....нали? Ама там са 7 групи и тея хора за които става дума са само 1 от тея 7 групи?.......... Лица с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия (до 348,00 лв.), които получават месечна финансова подкрепа по реда на чл. 70 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ) към месец 08.2019г.;........... https://www.redcross.bg/news/view?nwid=23948

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5463 Неутрално

  Сачева нищо не свърши, само обикаля студиата

 19. 19 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Обаче "асистираме" лично на Амед Доган и ДП

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Защото един път не направиха балансиран бюджет. Нормално ли е за два месеца да има 1,7 млрд. лв. излишък, а да не стигат парите за много важни дейности.

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#17] от "MPetr":

  "правоимащите за "хранителните пакети" включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане, колко са ВА? 287 000 .....нали?"

  Тц, 287 000 домакинства или 543000 граждани:
  "Българският Червен кръст започва поетапното предоставяне на пакети с хранителни продукти на над 287 000 домакинства, които включват около 543 000 български граждани.
  Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 312 раздавателни пункта в цялата страна и ще продължи до 28 февруари."

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2761 Любопитно

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Особено ако се КРАДЕ чрез ТЕЛКовете за нашите хора и нашите избиратели !!!"

  Кмете, дори и да се краде, каква е перспективата за кариерно развитие на наетите хора за лични асистенти? До-цент обеднели или профита на нищото!?
  Оня лекар, директор на пазарджишката болница с 83% инвалидност и 975 лв. месечно "инвалидна пенсия" към директорската заплата, има мотивация за кариерно развитие, па била и престъпна. Каква мотивация би имал "личния асистент" на тоз инвалид да му брише задника?

 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  До коментар [#21] от "wanderer":

  Абе колега......Месечна финансова подкрепа в България, ОБЩО получават около 600 000 души.... хора със степен на увреждане от 50 до 100%.........и как да се приеме за истина, туй дет Сачева бръщолеви за някакви 660 хил. души дето видиш ли щели да имат "право на личен асистент"......... Ама кой нормален човек ще повярва, че на всеки с ТЕЛК над 50%.... личен асистент....... Ама на тая Сачева, въобще не трябва да и се вярва....... Тя една вярна дума и цифра не е казала до сега........ https://www.nssi.bg/newsbg/5348-novafinpomosht2019

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK