Системата за лични асистенти вече е в преразход

Деница Сачева

© Надежда Чипева, Капитал

Деница СачеваФинансовата рамка на услугата личен асистент на хората с увреждания вече е нарушена и ако броят им продължи да се увеличава до края на годината преразходът може да достигне 146 млн. лв. Това каза в интервю за радио "Дарик" министърът на социалната политика Деница Сачева.


Тя коментира искането на оставката й от майки на деца с увреждания от организацията "Системата ни убива". Те обявиха национален протест, защото Сачева искала да отмени прокарания от бившия омбудсман Мая Манолова Закон за личната помощ, който бе написан след техни протести.


Сачева подчерта, че законът е бил приет без финансова обосновка. През тази година бюджетът за личните асистенти е 93 млн. лв. и вече е нарушено въпреки, че законът поставя ограничения. "Ако всички ограничения паднат от 1 януари 2021 г. 660 хил. души ще имат право на личен асистент, дори тези, които не се нуждаят от такава услуга", подчерта социалният министър. Добави обаче, че с промените в закона самотно живеещите възрастни хора, които нямат решение на ТЕЛК - около 5000 души, са лишени от нея. Затова държавата им предоставя услуги под формата на патронажна грижа
Тя нарече протестите "политически пърформанс" и подчерта, че неговите организатори са участвали в писането на проекта. "някой ползва тяхната кауза, за да черпи популярност", каза Сачева.


От 1 януари, когато в сила влезе Законът за личната помощ, общо 12 978 нуждаещи се останаха без лични асистенти. Това са хора, на които ТЕЛК/НЕЛК не е определил ползването на асистенти или които нямат експертно решение и които се оказаха извън обхвата на новия закон. Тогава социалният министър заяви, че ситуацията е урок за това какво става, когато законът е приет под натиск, в противоречие с всички експертни мнения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK