За подправяне на регистрационна табела наказанието е като за убийство

Пламен Панайотов.

© Велко Ангелов

Пламен Панайотов.Ако шофьор прегази пътник на пешеходна пътека, наказанието е между 5 и 15 г. затвор, но ако това стане на тротоара или превозното средство е навлязло в двора или в къщата на човека, наказанието е от между 3 и 10 г. Този пример за несъразмерност на наказанията в законодателство даде проф. Пламен Панайотов в интервю за радио "Дарик" Той коментира представената тези дни нова Концепция за наказателна политика, в чиято подготовка е участвал.


За основните положения в концепцията четете тук.


За подправяне на регистрационен номер на кола предвиденото наказание е същото като за убийство на поне две лица в състояние на афект - между 3 и 10 г. затвор, даде друг пример преподавателят в Софийския университет, който е и ръководител на катедрата по наказателно правни науки в Юридическия факултет.
Прояви с относително еднаква степен на обществена опасност се наказват по различен начин, подчерта той.
"Ако някой, страдайки от венерическа болест, зарази друг, се наказва с лишаване от свобода и глоба, а ако зарази две или повече лица - с лишаване от свобода или с глоба. Тоест законът практически ви е напътил, ако страдате от венерическа болест, да карате наред", иронизира Панайотов.


С уговорката, че юристите не могат да задължат народните представители какви закони и с какво съдържание да приемат, той препоръча на Народното събрание да не бърза с промените в наказателното законодателство, а след като тази концепция се приеме, да следва ясните граници, лимити и основни положения в нея.


В отговор на въпроси юристът разкритикува идеите на депутати от управляващото мнозинство за увеличаване на някои наказания и да не реагират "съгласно злобата на деня". Като пример за това той даде идеята със затвор между 3 и 5 г. да се наказват извършващите нерегламентирани превози. Това според Панайотов е пример как наказателното право се използва за защита на интересите само на една професионавна общност.


Пламен Панайотов нарече абсурден по съдържание и законопроекта на ГЕРБ, с който непълнолетни да бъдат съдени за тежки престъпления наравно с възрастните. Напомни, че това противоречи и на Закона за закрила на детето, и на европейското и международното право.


Проекта на "Атака" за отпадане на давността за някои престъпления, между които и в процеса на приватизацията, Панайотов определи като откровено антиконституционен. А идеята на групата да се промени и конституцията в същата посока, коментира с думите: " Значи да запишем в основния закон, че се отказваме да сме правова държава, отказваме се от това правната ни система да е предвидима".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK