На живо

Коронавирусът в България: без ученически екскурзии, повече вода за Перник (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: без ученически екскурзии, повече вода за Перник (хронология)

© ReutersБългария има официално потвърдени четири случая на коронавирус, съобщи в неделя сутрин националният щаб срещу болестта.


В нощта на събота срещу неделя стана известно, че двама души са дали положителни проби - мъж на 27 г. в Плевен и жена на 75 г. в Габрово. В неделя резултатите им бяха потвърдени и беше съобщено за още двама, които са заразили от тях в болниците - друг пациент на 61 г. в Плевен и жена от медицинския персонал в Габрово, чиято възраст засега не се съобщава.


Нито един от заразените не е пътувал до други държави, в които е регистриран Covid 19. Търси се все още "нулевият пациент". Болниците в Габрово и Плевен бяха поставени под карантина. В двата града са забранени всякакви масови прояви, учебните и детските заведения ще бъдат затворени. В Плевен заразените са били в контакт с над 140 души, които вече са в карантина.
На извънредно заседание правителствено обяви, че спира културните и спортните събития в цялата страна. Грипната ваканция, обявена заради вълната заболели от грип Б до 11 март включително, може да бъде удължена при необходимост.


Властите призоваха към спокойствие, за да не се допуска паника, и към стриктно спазване на инструкциите на националния щаб.


"Дневник" следи всичко важно по темата в реално време

Хотелиерите и ресторантьорите да заредят дезинфектанти

Министерството на туризма препоръча в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечение да се заредят санитарните помещения в стаите и в общите части с достатъчно сапун и дезинфекциращи гелове за ръце на спиртна основа, да не се провеждат масови мероприятия (семинари, конференции, фирмени събития и други от
подобно естество).


Ако ваш турист ви съобщи, че е вдигнал висока телесна температура, има кашлица или затруднено дишане, трябва да потърсите незабавно медицинска помощ по сключен от вас договор за медицинско обслужване или на спешния тел. 112., е препоръката на ведомството към бизнеса.


При съмнение за COVID-19, изразено от медицинско лице, информирайте районната здравна инспекция и
спазвайте указанията на здравните власти за последващи действия, призовава ведомството на Николина Ангелкова.

Няма нови потвърдени случаи на коронавирус у нас към 17 ч., съобщи ръководителят на Националния кризисен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. 14-те проби от Военномедицинска академия са отрицателни. Останалите лаборатории все още работят. В Габрово трябва да бъдат изследвани 140 контактни лица, а в Плевен броят им все още не е уточнен.

Неочакван ефект за водния режим в Перник

Коронавирусът в България: без ученически екскурзии, повече вода за Перник (хронология)

© Велко Ангелов


Навлизането на коронавируса в България може да даде неочакван положителен ефект за страдащите от месеци от безводие жители на Перник. Заради грипната епидемия и регистрираните в страната първи случаи на коронавирус, най-вероятно водният режим в Перник ще бъде облекчен по-рано от предвиденото, каза кметът на града Станислав Владимиров, цитиран от БНР. Според сега действащия режим хората имат водоподаване по 7 часа на денонощие. Предложението е вода да няма само нощем.


В момента обемът на язовир "Студена" е 5.7 млн. куб. м. В последните дни има рекордни притоци, а след седмица се очаква да бъде готов и аварийно изграденият водопровод, който ще захрани града с вода от София.


Каква е обстановката в града четете в репортажа тук.

В София приемните ще се дезинфекцират по 4 пъти

Оперативният щаб в общината заседава днес извънредно.

© Столична община

Оперативният щаб в общината заседава днес извънредно.


Всички помещения на институции, които работят с граждани, ще бъдат дезинфекцирани по 4 пъти на ден.Реши софийският оперативен щаб. Общината препоръчва във всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.


Допълнителна дезинфекция ще се прилага в превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Допълнително се обработват с дезинфектанти парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.


По заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова Втора градска многопрофилна болница се подготвя да поеме случаите на заразени с COVID-19 при необходимост. За това са осигуряват нужните апаратура, медицински персонал и защитни облекла.


Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция. Детските градини работят със засилен филтър на вход за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвежда се и допълнителна дезинфекция. Същите мерки се въвеждат и за общинските социални услуги.

Отмяна на ученическите екскурзии и олимпиади

От днес и след края на грипната ваканция Министерството на образованието прекрати училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна. Отлагат се и планираните състезания и олимпиади


Грипната ваканция, обявена на 6 март, остава до 11-ти. В случай на допълнително обявяване на неучебни дни, училищата трябва да разработят свои планове за преструктуриране на учебния материал и да осигурят възможност за дистанционно обучение при необходимост.


За неприсъствалите по преценка на родителите деца в детските градини няма да е необходимо представяне на бележка за извинение на отсъствията в период на грипна ваканция.

Детските градини в Плевен и Габрово затварят

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповеди, с които въвежда се карантинен режим на работа в болниците "Д-р Георги Странски", Плевен и "Д-р Тота Венкова", Габрово. Ограничава се достъпът на външни лица, преустановяват се детските и женските консултации, приемът и плановите операции, както и свижданията.


Въвежда се 14-дневна карантина в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с потвърдени проби за COVID-19. Преустановяват се приемът в и изписването на пациенти от съответните отделения. Нарежда се засилен дезинфекционен режим.


В областите Габрово и Плевен до второ нареждане се спират учебните и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения. Преустановяват се посещенията в детските ясли и детските градини. Преустановяват се всички масови мероприятия, вкл. спортни и културни (кина, театри, концертни зали, фитнес-зали и други, в които се събират много хора на закрито).


На територията на всички други административни области се преустановяват се посещенията на културни мероприятия, в това число и кина. Спортните мероприятия ще се провеждат без публика. Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца.

Шивашката индустрия ще работи извънредно

В 14 ч. започна срещата на премиера Бойко Борисов и представители на текстилната индустрия, които се ангажират да произведат материал за ушиване на маски и защитни облекла. Те обясниха, че работят по договори със западни компании и са в състояние да произведат висококачествени материали и изделия като за целта ще се работи и в почивните дни.


Трябва ни водонепроницаемо облекло, е заданието, дадено им от премиера. Той поръча на производителите да проверят възможностите за доставка на облекло за еднократна и за многократна употреба. Интендантството ще предостави кройките на моделите.


Разходите ще бъдат платени през Министерството на здравеопазването, увери Борисов като добави, че услуга към държавата ще е производителите да се организират максимално бързо. Той напомни, че правителството по-рано днес обяви забрана за износ на такива артикули, но увери, че когато нуждите на страната бъдат задоволени, рестрикциите ще бъдат отменени.


Текстилната и шивашката индустрия да покажат, че не работят само на ишлеме, подчерта премиерът.

В Плевен под домашна карантина са 143-ма души

Под карантина е цялата белодробна болница в Плевен. Наблюдават се поставените под така наречената домашна карантина 143 души - засега от тях няма заболели, уточниха от щаба пред БТА.


Предвижда се грипната ваканция за учениците и за студентите са продължи. Ще бъде под наблюдение рисковият контингент от чужденци в Плевен - има чуждестранни работници от Италия, които пътуват през 2 седмици - около 200 работници живеят на едно място, другите са на адреси - този контингент се наблюдава, ако се наложи ще бъде изследван", подчерта вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той посочи, че ако се наложи в складовете на армията има 200 000 комплекта временно облекло за подобни случаи, но към момента няма такава необходимост.

Коронавирусът в България: без ученически екскурзии, повече вода за Перник (хронология)

© Анелия Николова


Софийската филхармония първа обяви, че спира концертите, но добави и мерки, с които да компенсира почитателите на класическата музика. В дните, в които планираните концерти няма да се състоят, културната институция ще излъчва на страницата си във Фейсбук записи на свои концерти от предишните сезони.


Очаква се да бъдат определени нови дати за събитията, а билетите ще може да бъдат презаверени за други дати или прояви.

Шест съвета от здравното министерство

Коронавирусът в България: без ученически екскурзии, повече вода за Перник (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Над 14 часа след излизането на първите положителни проби за коронавирус на територията на страната, Министерството на здравеопазването разпространи кратки съвети към гражданите. Преди това те бяха отправени многократно устно от премиера и медиците от кризисния щаб. Ето ги:


- Спазвайте висока лична хигиена - мийте ръцете си редовно.


- Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа.


- Избягвайте контакт с болни хора.


- Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.


- Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора.


- Не се презапасявайте с храна и лекарства.


- Търсете информация от компетентните институции.


Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57

"Уиз ер" спира полетите до Милано и Тревизо

Коронавирусът в България: без ученически екскурзии, повече вода за Перник (хронология)

© Цветелина Николаева, Капитал


Нискотарифният авиопревозвач "Уиз Ер" (Wizz Air) спира полетите от София и Варна до италианските градове Милано (Бергамо) и Тревизо до 3 април. Причината е блокирането на северноиталианския регион в опит за овладяване на огнището на коронавирус.


Засегнатите пътници с резервации чрез сайта или мобилното приложение на "Уиз Ер" са информирани и ще бъдат пренасочени към алтернативен маршрут на възможно най-ранна дата, посочват от компанията. Клиентите, които са резервирали директно на wizzair.com или през мобилното приложение на авиокомпанията, ще получат известие по имейл, в което им се предлага безплатна промяна на резервацията за нова дата, пълно възстановяване на първоначално заплатената сума или 120% възстановяване на сумата като кредит в техния WIZZ профил.


Още по темата четете тук.

Пред болниците - само най-вежливите полицаи

Най-вежливите полицаи да бъдат изпратени да патрулират пред болниците със случаи на коронавирус и да насочват хората, които търсят помощ. Това поиска премиерът Бойко Борисов на извънредното заседание на правителството. По-рано бе решено МВР да подпомогне болниците, така че да се ограничи достъпът до тях само до неотложните случаи. Сега министър-председателят изтъкна изискванията си към полицейските патрули.


"Патрули по двама души - възможно най-вежливите. Те всички са вежливи, но най-вежливите, да обясняват на хората, да кажат най-човешки, не да се репчат", препоръча той.

Работници от Италия - рисков контингент в Плевен

Вицепремиерът Красимир Каракачанов

© Надежда Чипева, Капитал

Вицепремиерът Красимир Каракачанов


Има рисков контингент - чуждестранни работници от Италия, който се наблюдава и при симптоми дори за грипно заболяване, ще бъдат преглеждани и ако се наложи, изследвани за коронавирус, съобщи пред БНТ вицепремиерът Красимир Каракачанов, който е в Плевен за заседанието на кризисния щаб за коронавируса.


Най-важното е хората да не изпадат в паника и да спазват правилата за лична хигиена, допълни той.


"Създадени са организационни мероприятия на база новата обстановка. Има алгоритъм, по който ще се работи и ще се вземат набелязаните мерки", заяви областният управител и началник на оперативния щаб Мирослав Петков.


Учебните занятия в университета, училищата както и посещенията в детските градини ще бъдат спрени с вероятно удължаване на грипната ваканция без конкретен срок.

Премиерът Бойко Борисов е против спирането на достъпа до и от градовете в България с установен коронавирус.


"В много държави се въведе, но ми се струва излишно, ще се създаде много паника", изтъкна премиерът и посочи, че хората трябва да бъдат предупредени "с метода на убеждението" да ограничат максимално влизането и излизането от тези зони. "Молбата ми е към населението, ако е много краен случай, да предприемат ходене и да се вземат мерки за дезинфекция", каза той на извънредното заседание на правителството.

Какво да правите, ако се разболеете

Предписанията на Националния център за заразни и паразитни заболявания за мерките, които помагат да се предпазите от заразяване, както и препоръчителните действия, ако усетите симптоми, включват на първо място по-често миене на ръцете - над 20 пъти дневно.


Останете си вкъщи, ако имате кашлица, треска или задух. Веднага се обадете на здравния номер на страната, в която сте, за съвет; не забравяйте да споменете, че сте били в район с предаване на заболяването. Номер за България, на който да се обадите, ако имате съмнения за коронавирус: 02 807- 87-57.


Още съвети за това как да действате четете тук.

Как да си измием ръцете правилно, вижте тук.

"Ние можем да затворим страната, но това ще има страхотни икономически измерения, тоест всички ние ще плащаме." Така началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров коментира пред БНТ засилването на ограничителните мерки заради коронавируса в България. Той посочи, че и в други страни са взети решения за сериозни рестрикции. Според него причината е "страхът да не бъдат обвинени в недостатъчно мерки за защита на населението".

Болничните листове за карантина, издадени досега, са 254, съобщи социалният министър Деница Сачева. Тя призова гражданите, които нямат остра нужда да посещават институциите, да се въздържат да го правят. През Националния осигурителен институт всекидневно преминават по 2000 души, каза тя.

Спират културните и спортните събития на закрито

По предложение на министъра на културата правителството реши да спре събирането на хора на културни мероприятия, включително в театри и кина. Предложението на кризисния щаб беше да се забранят културните събития на закрито само в двата засегнати града, но министър Банов предложи, и това се прие, забраната да се разпростре върху цялата страна.


В Плевен и Габрово се забраняват всякакви публични събития.


Мачовете от Първа и Втора лига ще бъдат без публика, както и спортните мероприятия в зала.


"Ако така върви света, съм убеден, че ще отложат и Олимпиадата", каза Борисов


Преди това министрите гласуваха забрана за износ на санитарни материали като, за да не търпят загуби фирмите, те ще могат да се позовават на форсмажорни обстоятелства.

Държавата забрани износа на предпазни средства

Нулевият пациент е дошъл най-вероятно от Гърция, заяви в началото на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че сред планираните мерки е забрана за износ на медицински и санитарни материали.


Българският посланик в Анкара е упълномощен да подпише договор за внос на 50 хил. защитни облекла и 30 хиляди маски. Транспортирането им ще стане незабавно, дори преди плащането. Отделно българско предприятие ще произведе антибактериален плат, от който да се произведат 3 млн. маски и защитни облекла.


Премиерът нареди на министрите да останат в сградата на Министерския съвет, за да са на негово разположение. Здравният министър Кирил Ананиев е командирован в Плевен и Габрово.


Той призова сънародниците си да покажат, че "сме дисциплинирана нация и нищо не ни плаши". "Да сме много единни, мобилизирани и дисциплинирани", призова Борисов


Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов свиква днес в 11 часа извънредно заседание на Министерския съвет съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи за ограничение на разпространението на COVID-19. На заседанието на Министерския съвет ще бъдат обсъдени допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса в България с оглед на
оповестената днес от щаба информация, съобщи правителствената пресслужба..

Обществото се нуждае от незабавна и пълна прозрачност по готовността за справяне с особено тежка криза, предизвикана от COVID-19. Трябват конкретни незабавни стъпки за корекция, действия, обезпечаване там, където по тези въпроси нищо или недостатъчно е направено, казва председателят на Европейския институт за риск политика Иван Спасов. Той обясни тази седмица, че до 2 години са реалистичните перспективи за създаването на ваксина, а междувременно между 40 и 70% от населението на света да се заразят с него през следващите 12 месеца. Това означава също потенциално между 50 и 120 млн. жертви.


Какви са въпросите, на които правителството дължи отговори на обществото за коронавируса, четете тук.


Медицински работници в Южна Корея, екипирани да обслужват пациенти с коронавирус.

© Kim Kyung-Hoon, Reuters

Медицински работници в Южна Корея, екипирани да обслужват пациенти с коронавирус.

Инфекциозната болница в София е с изчерпан капацитет, ограничения в Плевен и Враца

Генерал д-р Венцислав Мутафчийски, началник ВМА

© Цветелина Белутова

Генерал д-р Венцислав Мутафчийски, началник ВМА


В София няма криза за леглата към този момент, съобщи шефът на ВМА Венцислав Мутафчийски и добави, че властите разполагат с достатъчно резерви. Той направи уговорката, че са изчерпани възможностите на градската инфекциозна болница.


Областната болница "Д-р Тота Венкова" е изолирана и е под карантина. Външни лица не се допускат за свиждания, има и полицейско присъствие, съобщи БТА. Не се приемат пациенти във вътрешното болнично отделение, където на 3 март е била хоспитализирана 75-годишната жена, впоследствие показала положителна проба за коронавирус.


Университетската болница "Д-р Георги Странски" отмени всички планови приеми и изписвания на пациенти, предаде агенцията.

В Габрово не достигат защитни облекла

В Габрово не достигат защитни облекла, затова болницата в града ще бъде снабдена с тях приоритетно. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет шефът на Военномедицинската академия ген. Венцислав Мутафчийски.


В Плевен Районната здравна инспекция има достатъчно защитни облекла. "Още с първия транспорт в Габрово ще им бъдат докарани допълнителни облекла, защото се установи, че това е актуалният им проблем", каза Мутафчийски.

Четири са положителните проби за коронавирус в Плевен и Габрово

Две са положителните проби за коронавирус в Плевен. Диагнозата е потвърдена за 27-годишния мъж, а освен него е заболял и 61-годишен мъж.


Положителна е и пробата на 75-годишната жена от Габрово, за която беше оповестено през нощта. Положителна е и проба на една жена от медицинския персонал. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.


Изследвани са общо 24 проби от контактни лица в Плевен и 46 - в Габрово.


Всичко за пресконференцията на кризисния щаб четете тук.

Вирусолог: Коронавирусът не е особено опасна инфекция

доц. д-р Атанас Мангъров

© Георги Кожухаров

доц. д-р Атанас Мангъров


Коронавирусът не е особено опасна инфекция. Не може да се очаква, че всички тези, които са заразени, ще загинат". Това коментира пред Нова телевизия д.р Атанас Мангъров,ръководител на детското отделение в Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести.
.
"Това е заболяване, което клинически по нищо не се отличава от един грип. Това, което карахме през януари и което караме сега с грип тип Б, клинически е неразличимо. В 80% от случаите коронавирусът протича леко или безсимптомно. Човек дори може да не разбере, че го има. Симптомите са същите като при грипа", обясни той.
"Хубаво е хората да ограничат контактите си. Това се отнася най-вече за възрастните хора", посъветва специалистът.

Цвета Караянчева: Да си помогнем сами, за да ни помогне господ

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призова "да си помогнем сачи, за да ни помогне господ". В интервю за Нова телевизия тя подчерта, че не трябва да с еразчита само на действията на институциите, гражданите също трябва да следват препоръките на специалистите - да мият по-често ръцете си, да ограничат контактите си и, ако имат симптоми за грип, да потърсят личния лекар.

Пациентът в Плевен е влязъл в болница преди три дни със съмнение с бронхопрневмония. Днес състоянието му се определя от лекарите като много добро. Той е бил настанен първоначално в стая с друг пациент, от когото също е взета проба за изследване. Взети са проби от всички хора, с които е контактувал, съобщи кореспондентът на БНТ.


Състоянието на жената в Габрово е стабилно. Определен е кръгът от хора, с които е контактувала тя - общо около 45 души. Всички те са дали проби. Инфекциозното отделение, в което е настанена, е под карантина.

Премиерът Борисов свиква оперативния щаб

Министър-председателят Бойко Борисов събира днес в 10 часа в Министерския съвет Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение спрямо заболяването COVID-19.


Щабът ще докладва за актуалната обстановка в очакване да станат ясни резултатите от новите проби на пациентите, за които беше съобщено, че има съмнения за коронавирус, съобщи правителствената пресслужба.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK