Яслите и детските градини в Плевенско и Габровско затварят

Кирил Ананиев

© Юлия Лазарова

Кирил АнаниевЗатваряне на детските градини в областите Плевен и Габрово, където бяха диагностицирани по двама души с коронавирус, предвижда заповед на здравния министър Кирил Ананиев.


Така освен грипната ваканция, въведена покрай разпространението на грипния вирус тип Б, която засяга училищата, ограниченията се разширяват и до по-малките деца, които според вирусолозите са слабо податливи на COVID-19.


В областите Габрово и Плевен до второ нареждане се спират учебните и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации, нарежда Ананиев.
Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения. Преустановяват се всички масови мероприятия, включително спортни и културни (кина, театри, концертни зали, фитнес-зали и други, в които се събират много хора на закрито).


На територията на цялата страна се преустановяват посещенията на културни мероприятия, в това число и кина. Спортните мероприятия ще се провеждат без публика. Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца.


Министърът издаде заповеди, с които въвежда се карантинен режим на работа в болниците "Д-р Георги Странски", Плевен и "Д-р Тота Венкова", Габрово. Ограничава се достъпът на външни лица, преустановяват се детските и женските консултации, приемът и плановите операции, както и свижданията.


Въвежда се 14-дневна карантина в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с потвърдени проби за . Преустановяват се приемът в и изписването на пациенти от съответните отделения. Нарежда се засилен дезинфекционен режим.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK