Четирима са потвърдени с коронавирус, двама - заразени в болницата

ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за коронавируса

© Георги Кожухаров

ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за коронавирусаПо-малко от 12 часа след обявяването на първите два случая на коронавируса COVID-19 в Плевен и Габрово броят на доказано заразените се удвои и те са четирима души. Все още не е открит "нулевият пациент", а двамата заразени в Плевен и двамата в Габрово са били в контакт в болниците, в които са лежали. Развитието на ситуацията на живо може да следите тук.


Тази нощ са изследвани общо 24 порби от Плевен и 46 от Габрово на хора, които са били в контакт с първите двама с коронавируса - 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово. Така тази сутрин положителна проба за коронавирус е дал и мъж на 61 години, който е лежал в същата клиника по пулмология и фтизиатрия в Плевен, както и жена от Габрово, която е от медицинския персонал на болницата.


"Има положителна проба на лице от медицинския персонал. Днес е Осми март, жена е", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на брифинг на Националния оперативен щаб за коронавируса.


Всички установени с коронавирус вече оздравяват
"Няма основание за паника, защото пациентите, които са открити, всъщност са открити в оздравяващия им период", заяви Венцислав Мутафчийски. Той добави, че и при 75-годишната жена е така.


"Активно издирване всички лица не само от първи ред, а от втори ред", увери държавният здравен инспектор проф. Ангел Кунчев. Посочи, че днес се очакват още проби от контактни хора на установените заразени. Развитието на ситуацията в България повтаря почти 100% това в други страни, добави той.


Извънредни мерки в двата града


Предстои на заседание на Министерския съвет днес да се вземе решение за налагане на допълнителни ограничителни мерки в Плевен и Габрово. Препоръката за избягване на масови обществени мероприятия ще има задължителен характер, каза проф. Венцислав Мутафчийски.


"Самите болници са в карантинно състояние, особено отделенията, в които са открити тези пациенти", каза той. От думите му се разбра, че в момента тези отделения са затворени и тече дезинфекцията им, така че да могат да подновят работа.


"Болниците работят под контролиран достъп, със съдействието на МВР. Освен това работят в режим на спешност", обясни Кунчев и добави, че там няма да бъдат настанявани пациенти, чийто прием може да се отложи.


В Габрово предстои разкриване на още легла за наблюдение на пациенти с коронавирус в държавната пулмологична болница, а в областната болница ще бъдат закрити отделения, за да се увеличи капацитетът за пациенти с COVID-19. В Плевен най-вероятно в затворената в момента клиника по пулмология и фтизиатрия ще започне лечението на пациенти с коронавирус, както и в инфекциозната клиника. Полицията ще бъде мобилизирана, за да осигури ограничен достъп до лечебните заведения в двата областни центъра.


"В София няма криза за леглата към този момент. Достатъчно резерви имаме. Иначе са изчерпани възможностите на градската инфекциозна болница", каза още Венцислав Мутафчийски.


Има ли достатъчно предпазни облекла


От националния щаб увериха, че в Плевен медиците имат достатъчно предпазни средства, но се разбра, че в Габрово има проблем.


"В Габрорво още с първия транспорт ще им бъдат докарани допълнителни облекла, защото се установи, че това е актуалният проблем", казаха на брифинга.


"Няма паника сред персонала, няма абдикация сред изпълняване на служебните има задължения", увериха от щаба. От думите на Венцислав Мутафчийски се разбра, че досега е имало фалшиви положителни резултати, които след това не са били потвърждавани с тестове.


"Ако не си вършехме добре работата, можехме досега да сме обявили стотния пациент", заяви той и посочи, че за обявените досега случаи има категорични доказателства.


"Апелираме към медиите да не се извършват преследвания и установявания на болни и контактно болни", призоваха днес от щаба.


Съвети как да се предпазите и как да действате при зараза - тук.
Картата с останалите държави по света, където е регистрирано наличието на вируса, вижте тук.
Какви са препоръките в международната специализирана литература четете тук.
Какво разказа българин, поставен под карантина, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK