Мерки срещу коронавируса: без кино и театър, ограничения на износа, шиене на маски

Мерки срещу коронавируса: без кино и театър, ограничения на износа, шиене на маски

© Георги КожухаровЗабрана за износ на предпазни маски и облекла и започване на засилено производство в България, спиране на културните мероприятия в цялата страна и ограничаване на спортните прояви, забрана за извънкласни дейности за учениците в засегнатите региони и препоръка за отмяна на туристическите резервации в двата града. Това са част от мерките, които правителството предприе във връзка с разпространението на коронавируса COVID-19 в страната, след като днес са установени общо четирима заразени. Развитието на ситуацията на живо може да следите тук.


Премиерът Бойко Борисов призова българите "да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и можем със съвместни усилия да преодолеем този бич" и разпореди на министрите да са на разположение 24 часа в денонощието и да дадат личен пример за спазването на мерките за коронавируса.


Българските производители ще започнат спешно производство на маски, като на заседанието се разбра, че има антибактериален текстил, достатъчен за 3 млн. маски. Премиерът заяви, че защитни облекла ще се доставят включително с хеликоптери на местата, където не достигат, и ако трябва, ще бъдат изпращани допълнителни лекари до болниците.
"Ананиев (здравният министър Кирил Ананиев - бел. ред.), заминава за Плевен и Габрово. Лично проверява маски, облекла, ако трябва, допълнително инфекционисти да се дадат", заяви Борисов.


Двете болници, в които има пациенти с коронавирус,преминават към карантинен режим на работа - те ще приемат нови пациенти само с необходимост от спешна хирургическа помощ и спешни случаи на сърдечно-съдови и неврологични заболявания, реши правителството.


До второ нареждане се забранява износът на маски и защитни облекла, включително ръкавици и предпазни очила. "МВР и ДАНС да използват своите сили, особено Икономическа полиция, за спекула и възникване на спекула. Да не отиват да купуват и след това да препродават", разпореди Бойко Борисов.


Посланикът в Турция е натоварен да подпише договора за доставка на допълнителни предпазни средства за България - 50 хиляди маски и 100 хил. защитни облекла. "Сега, щом мине точката на Министерски съвет, сме се уговорили посланикът в Турция да подпише договора, за да може камионът да тръгне към България. Даже няма да чакат и плащането", увери Борисов.


Страната разполага с общо 7 хиляди теста за доказване на коронавирус, се разбра на заседанието днес. "Имаме около 4 хил. новоплатени тестове плюс близо 3 хиляди в наличност. Считаме, че са абсолютно достатъчни", каза Борисов. Днес щабовете във всяка област ще посочат резервите от легла, които може да осигури всяка болница. Разширява се и кръгът на хората, които ще бъдат тествани за коронавируса.


В цялата страна се забранява провеждането на културни мероприятия, а спортните се ограничават. Първоначално идеята беше забраната за посещения на театри и кина да важи само в регионите с установени случаи на коронавирус - Габрово и Плевен, но по предложение на министъра на културата Боил Банов рестриктивните мерки се разширяват. "Мисля, че рискът е прекалено голям. Един човек да има, това означава, че всички присъстващи на събитието могат да бъдат заразени", аргументира се Банов.


По отношение на спортните събития, в цялата страна състезания ще се провеждат при закрити врата, без публика, а детските спортни мероприятия ще бъдат спирани. В двата града с коронавирус спортните събития ще бъдат отменени. "Ако така върви светът, съм убеден, че ще отложат и олимпиадата", изтъкна Бойко Борисов.


В двата областни центъра се забранява провеждането на извънкласни дейности в училищата - екскурзии и зелени училища, а във висшите учебни заведения се предлага забрана на учебните занятия и преминаване към дистанционна форма на обучение. В момента страната е в грипна ваканция до 11 март, като в Плевен и Габрово вероятно тя ще бъде удължена.


Ще се пристъпи към отмяна на посещенията на туристически обекти в Плевен и Габрово и препоръка да се отменят туристическите резервации.


Премиерът изтъкна, че е против пълното ограничаване на достъпа до засегнатите градове. "В много държави се въведе, но ми се струва излишно, ще се създаде много паника", мотивира се Борисов и посочи, че хората трябва да бъдат убеждавани да не предприемат пътувания до тях, освен ако не е крайно наложително, и да вземат мерки за дезинфекция.


В засегнатите градове пред всяка болница патрули от двама полицаи ще помагат да се ограничи ненужният достъп на хора, като ще отклоняват желаещите да посетят близките си. Премиерът Борисов специално препоръча с тази задача да бъдат натоварени най-вежливите полицаи. "Патрули по двама души - възможно най-вежливите. Те всички са вежливи, но най-вежливите, да обясняват на хората, да кажат най-човешки, не да се репчат", каза Борисов.


Правителството призова хората да не изпадат в паника и да не изкупуват хранителните и др. стоки от първа необходимост от магазините. В магазините в страната има достатъчно храна и вода за един месец, увери кабинетът.


Съвети как да се предпазите и как да действате при зараза - тук.
Картата с останалите държави по света, където е регистрирано наличието на вируса, вижте тук.
Какви са препоръките в международната специализирана литература четете тук.

Какво разказа българин, поставен под карантина, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK