Заради коронавируса алтернатива става е-обслужването

Заради коронавируса алтернатива става е-обслужването

© Анелия НиколоваНавлизането на коронавируса в България и ограниченията за струпване на хора на закрито, наложени от правителството, породиха и положителен ефект. Няколко институции обявиха, че с ограничаването на личните контакти ще засилят електронното обслужване.


Сред държавните служби първо реагира министерството на регионалното развитие, което обяви, че от утре - 9 март, службите по геодезия, картография и кадастър в Габрово и Плевен, където са установени първите случаи, няма да обслужват клиенти на гише. Едновременно с това се заявява, че услугите, които се предоставят от тези служби няма да бъдат преустановени и ще бъдат изпълнявани по електронен път.


Заявените до момента услуги ще бъдат изпълнени и предоставени на гражданите по пощата с обратна разписка.
Националният осигурителен институт (НОИ), сред чиито посетители преобладават възрастните хора - особено податливи на грипа, още при обявяването на грипната епидемия на 6 март призова гражданите да идват в офиса само по неотложност. За контакт с НОИ ползвайте е-услугите, контактния център (0 700 14 802), писма или ел. поща, се казва на сайта на институцията. Утре е първият ден за изплащане на пенсиите за март, затова е възможно струпване на повече възрастни хора в пощенските клонове.


Софийският университет "Св. Климент Охридски" в следващите дни ще наблегне на дистанционните форми на обучение. ректорът Атанас Герджиков нареди образователния процес до 15 март да продължи неприсъствено чрез дистанционни средства на обучение, между които и платформата "Мудъл". Изключение са вече насрочените държавни изпити, защити на дипломни работи и публични защити на дисертации, в случаите, когато е невъзможно да бъдат отложени. Университетът прекратява и всички масови мероприятия - лекции ,дискусии, представления, конференции. Приемането на документи за първата кандидатстудентска сесия ще продължи онлайн.


В случай на допълнително обявяване на неучебни дни, училищата трябва да разработят свои планове за преструктуриране на учебния материал и да осигурят възможност за дистанционно обучение при необходимост, препоръча образователното министерство.


Софийската филхармония ще компенсира меломаните за отменените концерти като в дните ще излъчва на страницата си във Фейсбук записи на изпълнения от предишните сезони.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK