В Габрово тестват 140 човека за коронавирус

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посети днес Плевен и Габрово, където са установени първите случаи на заразата.

© Велко Ангелов

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посети днес Плевен и Габрово, където са установени първите случаи на заразата.Общо четири човека са изолирани в инфекциозното отделение на болницата в Габрово, където тази сутрин 75-годишна жена беше диагностицирана с коронавирус, съобщи на пресконференция ръководството на болницата в присъствието на здравния министър Кирил Ананиев в неделя вечер (8 март).


Това са медицинска сестра от болницата, възрастната жена и две пациентки, делили една стая с нея във вътрешното отделение преди това.


Окончателните резултати от последната проба на медицинската сестра ще станат известни в понеделник по обяд, съобщиха медицинските власти.
В града общо 140 души се тестват за наличие на коронавируса. Вече са проверени 45 проби, между които е и първата проба на медицинската сестра. Сега предстои да бъдат проверени още 95 проби, в които са включени лицата, с които тя е била в контакт.


Министър Ананиев обяви, че са докарани санитарни материали и предпазни средства, каквито в болницата са липсвали до този момнт. За недостига беше съобщено на правителственото заседание преди обяд.


Министърът на здравеопазването изрази убеденост, че предпазните средства са достатъчни за следващите десет дни, а междувременно се очаква от Турция да пристигне пратката, договорена при посещението на премиера Борисов.


Кризисния щаб в Габрово ще заседава отново в понеделник.


Междувременно от Регионалната здравна инспекция съобщиха, че учебните занятия в училищата и детските градини е преустановено. Затворен ще бъде и техническият университет в града. Преустановяват се дейността на детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения на територията на област Габрово. Отменени са и всички масови мероприятия в града.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK