Екатерина Захариева и неин заместник са разпитани за паспорта на Божков (обновена)

Екатерина Захариева разговаря с Красен Кралев. От спортното министерство отрекоха категорично, че Кралев също призован е за служебните паспорти на Божков. (Снимката е архивна от заседание на Министерски съвет)

© Георги Кожухаров

Екатерина Захариева разговаря с Красен Кралев. От спортното министерство отрекоха категорично, че Кралев също призован е за служебните паспорти на Божков. (Снимката е архивна от заседание на Министерски съвет)Текстът е обновен в 23 часа с информацията, че и Екатерина Захариева е разпитана.


Вицепремиерът и външнен министър Екатерина Захариева и заместникът й Георг Георгиев са били разпитани в специализираната прокуратура в София, заради издадените от Министерството на външните работи (МВнР) служебни паспорти на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков и неговия съдружник и мажоритарен собственик на "Левски" Георги Попов.


В понеделник (9 март) първо се появи неофициална информация, че Георгиев ще бъде разпитан като свидетел. След това на влизане в сградата на ул. "Черковна" той заяви пред журналисти, че не знае за какво е призован. На излизане - вече коментира, че темата са били именно служебните документи на двамата.
Във вечерните новини БНТ съобщи, че и Екатерина Захариева е била разпитана по темата. И двамата потвърдиха разпространената вече от ведомството информация, че Божков и Попов са имали паспорти като членове на управителния орган на Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС).


И Захариева, и Георгиев казаха, че паспортите не са били използвани през 2019 година, и са били анулирани.


Външно: Какви паспорти сме издавали 10 години


Междувременно беше съобщено за заповед на Захариева, че комисия на Инспектората на външното министерство започва проверка на всички дипломатически и служебни паспорти, издадени през последните 10 години.


Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост, се казва в прессъобщение от ведомството.


Пълната проверка идва в първия работен ден след като в петък (6 март), от министерството потвърдиха официално, че бизнесменът Васил Божков и мажоритарният собственик на ПФК "Левски" Георги Попов са имали служебни паспорти. Публикация на "Биволъ" от 5 март съобщи за това.

Зам.-министър Георг Георгиев е бил призован на разпит в специализираната прокуратура

© Надежда Чипева, Капитал

Зам.-министър Георг Георгиев е бил призован на разпит в специализираната прокуратура


Божков притежавал такъв документ от 2011 г., обясни Министерството на външните работи, издаден "на основание служебните му ангажименти като член на УС на БСФС, преиздаден през 2019г. А от съобщение на спортното министерство се изясни, че преди това паспортите на Божков и Попов са били преиздадени и през 2016г.


Наредбата за издаването на дипломатически и служебни паспорти показва, че широк кръг лица могат да получат служебни паспорти, особено в графата "членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации". От тази възможност са се възползвали Божков и Попов. Според изискванията притежателите им могат да пътуват с тях само при изпълняване на служебни функции.


Издаването става от външния министър или от други длъжности лица, които са получили правомощия от него след като е направена проверка на законовите основания кандидатът да притежава служебен паспорт.


Спортното министерство: Не сме съучастник в издаването на паспортите


Малко след новината за разпита на Георг Георгиев от спортното министерство (ММС) разпространиха опровержение на публикации в медиите, че Красен Кралев също е бил извикан в прокуратурата.


"Във връзка с информация, публикувана в БГНЕС, със заглавие: "Захариева и Кралев на разпит за паспортите на Божков и Попов" категорично заявяваме, че министър Красен Кралев не е призоваван под никаква форма да дава показания по тази или друга тема. Министър Кралев никога не е подписвал каквито и да е документи, свързани с процедура по издаване на лични документи на Васил Божков и Георги Попов", пишат от пресцентъра на спортното министерство.


Те добавят и още коментар, с който се опитват да не бъдат свързвани с казуса: "Разграничаваме се от темата с паспортите на Васил Божков и Георги Попов и заявяваме за пореден път, че Министерство на младежта и спорта не е инициатор или съучастник в издаването на паспорти на двамата. Опитите за пришиване на ММС към издаването на паспорти на Васил Божков и Георги Попов са откровена манипулация на общественото мнение."


Поне през 2016 г. обаче спортното министерство е взело отношение по темата и само съобщи, че тогава "изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов".


"Дневник" изпрати допълнителни въпроси до ММС, но от там отговориха само, че през 2011 и 2019 г. ведомството не е участвало в процедурата по издаването на паспортите, а единствено през 2016 г. е отговорило след искане за ускорена процедура за издаване от БСФС.


Външно не отговаря на въпроси за служебните паспорти на Божков и Попов


В петък (6 март) от МВнР не отговориха на въпросите на "Дневник", а в понеделник отказаха отново допълнителна информация по темата.


В единственото разпространено съобщение по темата те обясняват, че няма данни Божков да е използвал служебния си паспорт през 2019 г., "включително при последното си напускане на страната".


От външно не дават информация кой е подписал документите за издаване на служебни паспорти - министър или зам.-министър или друго ниво.


В петък те уточниха само, че са анулирали служебните паспорти на 17 февруари 2020 г. Не е ясно и защо тогава, а не още при обявяването им за издирване. Божков и Попов са в ОАЕ от края на януари. На 17 февруари правосъдното министерство съобщи, че изпраща преведените документи за екстрадиране на Божков и Попов по дипломатически път към ОАЕ. "Биволъ" пише, че на тази дата те са отправили и първото си запитване за служебните документи на разследваните.


И първият, и следващите служебни паспорти на Божков са били издадени по време на правителствата на Борисов. През 2011 година спортен министър е бил Свилен Нейков, а външен - Николай Младенов. През 2016 година постовете се заемат съответно от Красен Кралев и Даниел Митов. При последното преиздаване през 2019 година Кралев отново е министър, а във външно е Екатерина Захариева.


Още по темата - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK