Don't panic, дръж се като Плевен

Don't panic, дръж се като Плевен

© Юлия Лазарова- Искам да ида да си видя жената.
- Не може. Болницата е в режим на карантина.


Краткият разговор е между млад мъж и медицинска сестра от университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен в понеделник сутринта. Човекът не реагира, а мълчаливо се премества встрани. Минути след него друг мъж с торба памперси се приближава до главния вход, подава я през вратата и си тръгва бързо. Трети се опитва да влезе в сградата "до тоалетна" и е учуден, че не го допускат.


Ден след като на пациенти в тази в болницата бяха потвърдени два случая на коронавируса COVID-19, в сградата й се допускат само спешни пациенти и страдащи от онкологични и хематологични заболявания. Плановите операции, женските консултации и свижданията са отменени. Териториалната експертна лекарска комисия, която освидетелства лицата за трайна неработоспособност (ТЕЛК) и също се помещава в сградата на болницата, не работи до второ нареждане.
"Сутринта наистина имаше струпване на хора и смут, но сега всичко е спокойно. Има организация за издаване на болнични листове", казва млада жена, която е чакала отвън, за да получи документ.


На входа на болницата има охрана и медицинска сестра, която разпределя случаите и инструктира хората какво да направят. След 10.30 часа там са струпани десетина човека, но само двама са с маски. Всеки има някаква причина, заради която има нужда да влезе. Но по думите на сестрата контролът е строг, защото ситуацията го изисква. В района на сградата има и две полицейски коли.


В Плевен има още една университетска болница, две частни болници и няколко диагностично-консултативни центрове, които работят.


С маска и чадър - Плевен, ден след първите случаи на коронавирус.

© Юлия Лазарова

С маска и чадър - Плевен, ден след първите случаи на коронавирус.


След като в болницата бяха потвърдени двама заразени с коронавирус мъже - на 27 и на 61 години, по данни на кмета на Плевен Георг Спартански са взети още 140 проби от контактни лица (по-късно от щаба съобщиха, че се изследват 84 проби). Макар че все още не всички са потвърдени, по информация към 16 часа в понеделник - нови случаи няма. Нулевият пациент за България все още не е открит, няма данни и откъде идва заразата в града. (Всичко най-важно за деня и мерките в цяла България в понеделник - четете тук)


Заради сутрешното струпване на входа от идващи по различни причини пациенти и посетители, предадено от медиите, по-късно през деня, здравният министър Кирил Ананиев (той посети лечебното заведение в неделя вечер) се скарал на директора на болницата, че са въведени прекомерни ограничения, а "заповедта е изключително ясна - да се ограничи достъпът на външни лица, да се преустановят детските и женските консултации, плановите операции и свижданията."


Животът продължава


Ден след потвърждението за пациенти с коронавирус, в Плевен (по официални данни към 2018 - населението на града е 96 610 души) не изглежда да има паника. В града се влиза и се излиза спокойно. В понеделник вали до ранния следобед, но и въпреки дъжда по централните улици минават хора. Носещите маски са изключение. Тези, които казват, че са притеснени - също.


Офисите, частните фирми, магазините и заведенията работят. Детските градини и яслите - не. Училищата и Медицинският университет в града са затворени заради грипната ваканция.


В общинските служби е създадена организация за деизнфекция. Тази нощ ще бъдат дезинфекцирани и всичките 54 тролейбуси на градския транспорт.


Табела - позната от София и други градове - и в Плевен

© Юлия Лазарова

Табела - позната от София и други градове - и в Плевен


"Има притесение - определено. Маските и дезинфектантите са изкупени. Хората с хронични заболявания си купуваха лекарства за месеци напред", разказва млада жена, която е фармацевт в аптека в центъра на града, която е пълна с клиенти. Тя носи маска на устата, за да се предпази.


И в други аптеки маски няма, в някои го съобщават с табелки от входа. Дезинфекциращите препарати за ръце - също са свършили. Кога ще има доставки - никой не знае.


"Тези маски ни ги раздадоха тук в магазина. Мисля, че само днес ще я нося. Някои от хората се шегуват с нас. Няма паника. Няма и презапасяване с хранителни продукти", разказва една от продавачките в хранителен магазин в града. В него има няколко клиенти. Хората казват, че нямат притеснения.


С маски в магазина

© Юлия Лазарова

С маски в магазина


"Гледат ме с надсмешка, но аз имам маски и ще ходя с тях", каза млада жена, която работи в офис на застрахователна компания.


"Италианският контингент" и прегледи на строителната площадка


По данни на властите в града има около 200 работници от Италия, които са ангажирани по изграждането на проекта "Балкански поток". Част от тях са настанени в хотел "Балкан", който не е поставен под карантина, а приема туристи, а друга част - в частни квартири. Според непотвърдена информация част от хората са ходили до Италия преди две-три седмици, а по данни на министрите Красимир Каракачанов (който ги нарече "контингент") и Кирил Ананиев те се наблюдават от властите. Какво точно означава това - отговори все още няма.


Кметът Георг Спартански заяви, че няма данни да има изследвани за коронавирус сред италианските работници. От рецепцията на хотела казаха, че работниците живеят при тях от месеци, но не е имало проблеми. Днес други гости започнали да отменят резервации.


В понеделник следобяд изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов коментира пред "Нова телевизия", че "няма служители или работници на "Аркад" и "Булгартрансгаз", които работят по трасето на "Балкански поток", със симптоми на коронавирус към този момент" и отрече заразата да е тръгнала от някой от тях. Той обясни, че на строителните площадки по "Балкански поток" и в офисите на фирмата изпълнител "Аркад" работят около 550 души, като от тях италианци са 75 души, гърци - 52, има по един испанец и португалец, трима румънци, а българските граждани и гражданите на трети страни са 293-ма.


Малинов разказа, че от 75 граждани на Италия през последните две седмици в България са пристигнали 25 човека, най-голямата част - 20 човека от тях, са пристигнали на 6 и 8 март. Те са на строителната площадка и, доколкото е запознат - не е необходимо те да бъдат поставяни под карантина. "Всички граждани на Италия са преминали през медицинския скрининг на летище "София", попълнили са съответните въпросници за произход, снети са всички данни за проследяването им. При нито един от тези граждани няма симптоми за инфекциозни или други заразни заболявания. Малинов твърди, че на строителните площадки всеки ден се правят медицински прегледи за първични симптоми на коронавирус на всички служители.


Хотел "Балкан" не е под карантина, а на сайта си дава съобщение, че сред италианските работници, които са на обектите на "Балкански поток" няма такива със симптоми. Част от тях са настанени тук.

© Юлия Лазарова

Хотел "Балкан" не е под карантина, а на сайта си дава съобщение, че сред италианските работници, които са на обектите на "Балкански поток" няма такива със симптоми. Част от тях са настанени тук.


Няма причини бизнесът да спира работа


В общината нямат данни и за изследвани студенти от чужбина. В Медицинския университет има студенти от над 40 държави, които живеят на различни места в града. Охраната на входа казва, че университетът е затворен до второ нареждане.


"Инвестициите в Плевен са не само италиански. Има инвестиции от Испания и Германия. Това е частен бизнес, в големите производства има над 1000 души. Не можем да им наредим да не работят. Към момента не виждам да има такава необходимост", коментира пред "Дневник" кметът Георг Спартански.


Поля Горновска от "Неви Фешън Текстайл" - българска фирма с италианска собственост

© Юлия Лазарова

Поля Горновска от "Неви Фешън Текстайл" - българска фирма с италианска собственост


Една от фирмите, които работи, но след инструктаж и зачестяване на дезинфекционните мериприятия в залите, е "Неви Фешън Текстайл" - българска фирма с италианска собственост. По информация на Поля Горновска - пълномощник на управителя, фирмата е снабдена с дезинфектанти и висококачествени сапуни, дръжките на вратите и подът се дезинфекцират на няколко часа. А служителите са инструктирани, ако се почустват недобре, да си останат вкъщи и да се консултират с лекар. "От 155 служители само един е италианец. Той се е прибирал преди три седмици и от тогава не е пътувал", каза Горновска пред "Дневник".


Основният призив и на кмета, и в офисите е да се спазва лична хигиена - ръцете да се мият често, да се ползват или спирт, или дезинфектанти, или мокри кърпи.


Кметът на града Георг Спартански

© Юлия Лазарова

Кметът на града Георг Спартански


"Всички спортни и културни прояви са забранени. Контролът е лесен - просто залите са заключени. Не мога обаче да забраня личните срещи и събирания. Затова моят призив към гражданите е да не ходят на места, където има много хора", каза кметът Георг Спартански.


Градският транспорт ще се дезинфекцира по график - през нощта ще се пръска с препарати, през деня - кондукторите ще забърсват с мокри кърпи и белина. Същото важи и за общинските гишета, където се обслужват гражданите.


Местният театър отмени представленията си. Срещите на спортните клубове също се отлагат.


Сред хората, с които разговаряме, няма слухове и градски легенди за заразените пациенти или от къде китайският вирус е стигнал в техния град, особено след като за "италианска следа" няма потвърждение. Дали не искат да ги споделят с медиите, или наистина ги избягват, но липсата на сензация е добра диагноза за града.


* Don't panic - Не се паникьосвай.


Всичко най-важно за деня и мерките в цяла България в понеделник - тук.
Всички важни новини за коронавируса от понеделник - тук.

Какво трябва да прави човек, ако се разболее - тук.
Въпроси и отговори за коронавируса от здравното министерство - тук
Съветите на УНИЦЕФ за родители, деца и бременни жени - тук
Всичко най-важно за деня и мерките в цяла България в понеделник - тук.
Новини и съвети от Външно министерство при пътуване в страни с коронавирус - тук
За коронавируса по света - тук.
Картата с останалите държави по света с болни - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK