Don't panic, дръж се като Плевен

Don't panic, дръж се като Плевен

© Юлия Лазарова- Искам да ида да си видя жената.
- Не може. Болницата е в режим на карантина.


Краткият разговор е между млад мъж и медицинска сестра от университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен в понеделник сутринта. Човекът не реагира, а мълчаливо се премества встрани. Минути след него друг мъж с торба памперси се приближава до главния вход, подава я през вратата и си тръгва бързо. Трети се опитва да влезе в сградата "до тоалетна" и е учуден, че не го допускат.


Ден след като на пациенти в тази в болницата бяха потвърдени два случая на коронавируса COVID-19, в сградата й се допускат само спешни пациенти и страдащи от онкологични и хематологични заболявания. Плановите операции, женските консултации и свижданията са отменени. Териториалната експертна лекарска комисия, която освидетелства лицата за трайна неработоспособност (ТЕЛК) и също се помещава в сградата на болницата, не работи до второ нареждане.
"Сутринта наистина имаше струпване на хора и смут, но сега всичко е спокойно. Има организация за издаване на болнични листове", казва млада жена, която е чакала отвън, за да получи документ.


На входа на болницата има охрана и медицинска сестра, която разпределя случаите и инструктира хората какво да направят. След 10.30 часа там са струпани десетина човека, но само двама са с маски. Всеки има някаква причина, заради която има нужда да влезе. Но по думите на сестрата контролът е строг, защото ситуацията го изисква. В района на сградата има и две полицейски коли.


В Плевен има още една университетска болница, две частни болници и няколко диагностично-консултативни центрове, които работят.


С маска и чадър - Плевен, ден след първите случаи на коронавирус.

© Юлия Лазарова

С маска и чадър - Плевен, ден след първите случаи на коронавирус.


След като в болницата бяха потвърдени двама заразени с коронавирус мъже - на 27 и на 61 години, по данни на кмета на Плевен Георг Спартански са взети още 140 проби от контактни лица (по-късно от щаба съобщиха, че се изследват 84 проби). Макар че все още не всички са потвърдени, по информация към 16 часа в понеделник - нови случаи няма. Нулевият пациент за България все още не е открит, няма данни и откъде идва заразата в града. (Всичко най-важно за деня и мерките в цяла България в понеделник - четете тук)


Заради сутрешното струпване на входа от идващи по различни причини пациенти и посетители, предадено от медиите, по-късно през деня, здравният министър Кирил Ананиев (той посети лечебното заведение в неделя вечер) се скарал на директора на болницата, че са въведени прекомерни ограничения, а "заповедта е изключително ясна - да се ограничи достъпът на външни лица, да се преустановят детските и женските консултации, плановите операции и свижданията."


Животът продължава


Ден след потвърждението за пациенти с коронавирус, в Плевен (по официални данни към 2018 - населението на града е 96 610 души) не изглежда да има паника. В града се влиза и се излиза спокойно. В понеделник вали до ранния следобед, но и въпреки дъжда по централните улици минават хора. Носещите маски са изключение. Тези, които казват, че са притеснени - също.


Офисите, частните фирми, магазините и заведенията работят. Детските градини и яслите - не. Училищата и Медицинският университет в града са затворени заради грипната ваканция.


В общинските служби е създадена организация за деизнфекция. Тази нощ ще бъдат дезинфекцирани и всичките 54 тролейбуси на градския транспорт.


Табела - позната от София и други градове - и в Плевен

© Юлия Лазарова

Табела - позната от София и други градове - и в Плевен


"Има притесение - определено. Маските и дезинфектантите са изкупени. Хората с хронични заболявания си купуваха лекарства за месеци напред", разказва млада жена, която е фармацевт в аптека в центъра на града, която е пълна с клиенти. Тя носи маска на устата, за да се предпази.


И в други аптеки маски няма, в някои го съобщават с табелки от входа. Дезинфекциращите препарати за ръце - също са свършили. Кога ще има доставки - никой не знае.


"Тези маски ни ги раздадоха тук в магазина. Мисля, че само днес ще я нося. Някои от хората се шегуват с нас. Няма паника. Няма и презапасяване с хранителни продукти", разказва една от продавачките в хранителен магазин в града. В него има няколко клиенти. Хората казват, че нямат притеснения.


С маски в магазина

© Юлия Лазарова

С маски в магазина


"Гледат ме с надсмешка, но аз имам маски и ще ходя с тях", каза млада жена, която работи в офис на застрахователна компания.


"Италианският контингент" и прегледи на строителната площадка


По данни на властите в града има около 200 работници от Италия, които са ангажирани по изграждането на проекта "Балкански поток". Част от тях са настанени в хотел "Балкан", който не е поставен под карантина, а приема туристи, а друга част - в частни квартири. Според непотвърдена информация част от хората са ходили до Италия преди две-три седмици, а по данни на министрите Красимир Каракачанов (който ги нарече "контингент") и Кирил Ананиев те се наблюдават от властите. Какво точно означава това - отговори все още няма.


Кметът Георг Спартански заяви, че няма данни да има изследвани за коронавирус сред италианските работници. От рецепцията на хотела казаха, че работниците живеят при тях от месеци, но не е имало проблеми. Днес други гости започнали да отменят резервации.


В понеделник следобяд изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов коментира пред "Нова телевизия", че "няма служители или работници на "Аркад" и "Булгартрансгаз", които работят по трасето на "Балкански поток", със симптоми на коронавирус към този момент" и отрече заразата да е тръгнала от някой от тях. Той обясни, че на строителните площадки по "Балкански поток" и в офисите на фирмата изпълнител "Аркад" работят около 550 души, като от тях италианци са 75 души, гърци - 52, има по един испанец и португалец, трима румънци, а българските граждани и гражданите на трети страни са 293-ма.


Малинов разказа, че от 75 граждани на Италия през последните две седмици в България са пристигнали 25 човека, най-голямата част - 20 човека от тях, са пристигнали на 6 и 8 март. Те са на строителната площадка и, доколкото е запознат - не е необходимо те да бъдат поставяни под карантина. "Всички граждани на Италия са преминали през медицинския скрининг на летище "София", попълнили са съответните въпросници за произход, снети са всички данни за проследяването им. При нито един от тези граждани няма симптоми за инфекциозни или други заразни заболявания. Малинов твърди, че на строителните площадки всеки ден се правят медицински прегледи за първични симптоми на коронавирус на всички служители.


Хотел "Балкан" не е под карантина, а на сайта си дава съобщение, че сред италианските работници, които са на обектите на "Балкански поток" няма такива със симптоми. Част от тях са настанени тук.

© Юлия Лазарова

Хотел "Балкан" не е под карантина, а на сайта си дава съобщение, че сред италианските работници, които са на обектите на "Балкански поток" няма такива със симптоми. Част от тях са настанени тук.


Няма причини бизнесът да спира работа


В общината нямат данни и за изследвани студенти от чужбина. В Медицинския университет има студенти от над 40 държави, които живеят на различни места в града. Охраната на входа казва, че университетът е затворен до второ нареждане.


"Инвестициите в Плевен са не само италиански. Има инвестиции от Испания и Германия. Това е частен бизнес, в големите производства има над 1000 души. Не можем да им наредим да не работят. Към момента не виждам да има такава необходимост", коментира пред "Дневник" кметът Георг Спартански.


Поля Горновска от "Неви Фешън Текстайл" - българска фирма с италианска собственост

© Юлия Лазарова

Поля Горновска от "Неви Фешън Текстайл" - българска фирма с италианска собственост


Една от фирмите, които работи, но след инструктаж и зачестяване на дезинфекционните мериприятия в залите, е "Неви Фешън Текстайл" - българска фирма с италианска собственост. По информация на Поля Горновска - пълномощник на управителя, фирмата е снабдена с дезинфектанти и висококачествени сапуни, дръжките на вратите и подът се дезинфекцират на няколко часа. А служителите са инструктирани, ако се почустват недобре, да си останат вкъщи и да се консултират с лекар. "От 155 служители само един е италианец. Той се е прибирал преди три седмици и от тогава не е пътувал", каза Горновска пред "Дневник".


Основният призив и на кмета, и в офисите е да се спазва лична хигиена - ръцете да се мият често, да се ползват или спирт, или дезинфектанти, или мокри кърпи.


Кметът на града Георг Спартански

© Юлия Лазарова

Кметът на града Георг Спартански


"Всички спортни и културни прояви са забранени. Контролът е лесен - просто залите са заключени. Не мога обаче да забраня личните срещи и събирания. Затова моят призив към гражданите е да не ходят на места, където има много хора", каза кметът Георг Спартански.


Градският транспорт ще се дезинфекцира по график - през нощта ще се пръска с препарати, през деня - кондукторите ще забърсват с мокри кърпи и белина. Същото важи и за общинските гишета, където се обслужват гражданите.


Местният театър отмени представленията си. Срещите на спортните клубове също се отлагат.


Сред хората, с които разговаряме, няма слухове и градски легенди за заразените пациенти или от къде китайският вирус е стигнал в техния град, особено след като за "италианска следа" няма потвърждение. Дали не искат да ги споделят с медиите, или наистина ги избягват, но липсата на сензация е добра диагноза за града.


* Don't panic - Не се паникьосвай.


Всичко най-важно за деня и мерките в цяла България в понеделник - тук.
Всички важни новини за коронавируса от понеделник - тук.

Какво трябва да прави човек, ако се разболее - тук.
Въпроси и отговори за коронавируса от здравното министерство - тук
Съветите на УНИЦЕФ за родители, деца и бременни жени - тук
Всичко най-важно за деня и мерките в цяла България в понеделник - тук.
Новини и съвети от Външно министерство при пътуване в страни с коронавирус - тук
За коронавируса по света - тук.
Картата с останалите държави по света с болни - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Коронавирусът е най-доброто, което можеше да ми се случи:
  - жена ми вече не иска екскурзии в чужбина;
  - не иска да купува нищо, защото всичко идвало от Китай;
  - не ходи в МОЛ и не се събира с приятелки, защото се страхува да не се зарази;
  - по цял ден и нощ е със затворена уста.
  Това не е вирус. Това е СПАСЕНИЕ!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  За паниката писах под матрала за какво да не правим.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Отговорът на тази "криза" определено е 42 и до 25ти Май всичко ще мине.
  И си носете хавлиената кърпа :)

 6. 6 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Още една полза от коронавируса - от Дневник откриха, че в смътната им област между Стара планина и Дунава, която някога беше част от България, все пак има някакви остатъци от живот. 6-7 статии за градове в Северна България на ден - такова чудо не е имало!

 7. 7 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Ще мине и това, важното е да няма паника. Иначе Спартански изглежда много разумен човек.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Хубава снимка, на врата на магазин с дръжка. Колко ли хора хващат дръжката? Ами Колкото влязат в магазина, толкова. Колко ли пъти някой дезинфекцира тази дръжка - вирусоносител? Дали има клиенти Които предпочитат да пазаруват от магазин с автоматични врати? От магазин в който има дезинфекциращи кърпички та да си избършеш кошницата и ръцете?

 9. 9 Профил на jappy68
  jappy68
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#8] от "Таралеж":

  Или да пие кафе в кафенето откъм дръжката на чашата? (В случай, че си спомняте древния виц?)

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#5] от "georgi_mihailov":

  Даа.И консумирайте пангалактически гаргаробластер.
  Умерено, ако е възможно.

  Common sense !
 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Плевен е един от градовете с добра медицина, ще се справи и с коронавируса.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 13. 13 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Догодина по това време с усмивка ще си спомняте за суматохата около COVID-19.
  Не всички от вас, разбира се..

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 14. 14 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#7] от "Darulio":

  Той затова би два пъти ГЕРБ на изборите...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 15. 15 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Когато няма маски.

  https://media.giphy.com/media/dWHlF0xirrRAPoxo2q/giphy.gif

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  Българите сме преминали какво ли не, така че и този вирус ще го надмогнем ! Нацията ни винаги се е сплотявала в трудни моменти и кризи, така че подобни изпитания по - скоро ще имат добър смисъл въру цялото ни общество по мое мнение !

 17. 17 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Вируса в България

  https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/ayoAOpM_700bwp.webp

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 18. 18 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#2] от "dma12587967":

  +++++++++++++++++++++++++

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Над Плевен и със самолет да прелетиш ще закачиш някоя срамна болест
  —цитат от коментар 1 на venci4

  Ми те се шегуват че около Габрово всичко е ок защото са стиснати и си пазят вируса ама в Плевен са дащтни и споделят!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Паниката ще дойде като станат нещата.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 21. 21 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Аз до колкото разбрах маски трябва да се носят само от заразени или болни хора. Ако не си болен или заразен маската е напълно безсмислена. Не ти помага изобщо.

 22. 22 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  "По данни на властите в града има около 200 работници от Италия, които са ангажирани по изграждането на проекта "Балкански поток".

  Трябваше да се появят случаи в Плевен, за да разберем, че 200 италианци са домъкнати да строят любимият на Борисов и Путин - Турски поток.
  Лакомията и продажността на властта могат да докарат и пандемия.

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#9] от "jappy68":

  Кой виц? Дето кафето му миришело на женски орган ли? И сервитьорът го посъветвал да го пие с другата ръка? Много е актуален!

 24. 24 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "че 200 италианци са домъкнати..."
  Ще споделиш ли кой и как мъкне хора, в случая италианци?

 25. 25 Профил на mazaco
  mazaco
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#8] от "Таралеж":

  Когато трябва да вляза в магазин с подобна врата, чакам някой друг да я отвори, като се правя на разсеян, а после когато оня е влязъл, аз в последния момент я подпирам с крак (вратата) и нахълтвам вътре. Най-много мразя да влизам в аптеки, които нямат автоматични врати.
  Доскоро близки и познати ме определяха като маниак, защото си мия много често ръцете, и винаги използвам антибактериални гелове и кърпички. Но сега покрай истерията с коронавируса, вече ме определят като хигиеничен. Лошото е, че трудно се намират дезинфектанти тия дни. Преди освен мен никой не ги купуваше в нашия град, а сега - юруш... Куцо и сакато се вдигнаха, и изпразниха аптеките!
  Абе, лоши времена настанаха, за параноици като мен!

 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#25] от "mazaco":

  Е, кой знае може би пък някои хора ще понаучат нещо за хигиена и предпазни средства покрай короната? И може би и ще продължат да ги прилагат и след това?

 27. 27 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Скоро вицовете и палячовците ще изчезнат от тема като тази и всеки ще си получи заслуженото..

 28. 28 Профил на AAAvAAA^ЯЯЯ
  AAAvAAA^ЯЯЯ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чудесно - 200 или 20 или 75 италианци току що дошли 6-8 март и ги проверил скенера и са записани.... Защо само българския народ трябва на луд да го правите? Зашо хорицата ги подлагате на такива страдания - за да пуснете 20 италианеца? Сега затворете целия Плевен и обяснете на гражданите че само 20 италианеца сте пуснали - те сега нямат симптоми ама ако имат 15 дена ще ги изпратим обратно в Италия. Дотогава - хотели, продавачи , магазини и пенсионери - всеки сам да се оправя - иначее всички предпазни мерки са взети....

 29. 29 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#14] от "Scorpi_4404":

  А преди това и другите комуняги...така че призивът е актуален. На избори правете като Плевен!

 30. 30 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До тук 2 дни от както се търси нулевия пациент. Ако заразява по 2 - 3 на ден и те от своя страна също по толкова, всеки ден забавяне е две на втора или трета степен брой заболели и така 14 пъти докато оздравее. Малко са кръчмарски сметките, но времето си тече, а напредък няма.

 31. 31 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1360 Любопитно

  Не знам каква е вероятността да са фалшиво позитивни положителните до момента тестове. Да са били болни от корона вивус, но не Covid-19?

 32. 32 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "По данни на властите в града има около 200 работници от Италия, които са ангажирани по изграждането на проекта "Балкански поток". Трябваше да се появят случаи в Плевен, за да разберем, че 200 италианци са домъкнати да строят любимият на Борисов и Путин - Турски поток. Лакомията и продажността на властта могат да докарат и пандемия.
  —цитат от коментар 22 на antonio_vivaldi


  Даааа, просто нямаше начин в статия за коронавируса в Плевен, да не се замеси потока и Путин. А връзка някаква, например, че италианците са донесле вируса по поръчение на Путин ?!

 33. 33 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ми не знам сестра ми работи сравнително близо до военно болница, която е до окръжна и снощи ми вика че е имала клиенти астронавти, и 2-ра клинична база в частта си за белодробни заболявания се подготвят за допълнителни "клиенти".
  А в града такива слухове има че не е ясно каква е истината
  За презапасяването не е точно така картофи и макаронени изделия се купуват стабилно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK