Затворени театри, недоволни кина и работещи дискотеки: резултатът след забраната

Театрите са най-големите потърпевши след забраната за посещения на културни събития

© Анелия Николова

Театрите са най-големите потърпевши след забраната за посещения на културни събитияПреустановяват се всички представления до второ нареждане. Това съобщение присъства на страниците на част от големите организатори на културни събития в страната след наложените мерки на правителството за ограничаване на разпространението на коронавируса COVID-19. Не всички кина обаче са затворени, показа проверка на "Дневник", а големите заведения и търговски обекти работят.


В указанията на Министерството на културата за изпълняване на ограниченията, въведени вчера със заповед на здравния министър, детайлно се описва, че до второ нареждане се забраняват откриване на изложби, представяне на филми и книги, провеждане на образователни програми, семинари и конференции, провеждане на концерти, чествания беседи за групи, както и на всякакви мероприятия с участието на деца и ученици, всички културни събития в обществените библиотеки и читалищата, предполагащи събиране на хора.


По отношение на спортните събития, в цялата страна състезания ще се провеждат при закрити врата, без публика, а детските спортни мероприятия ще бъдат спирани. В двата града с коронавирус - Плевен и Габрово, спортните събития ще бъдат отменени.
Изниква обаче въпросът защо културни и спортни събития се отлагат, театри и кина затварят, а други места - големи заведения и търговски обекти, където има по-голямо струпване на хора, продължават да работят.


Театри под ключ


Всички културни мероприятия в НДК в София са спрени. Това включва театър "Азарян", ДНК-пространство на съвременен танц и пърформанс, "Артгалерия", кино "Люмиер Лидл", литературен клуб "Перото", както и Нов театър и зала "В парка" в сградата на малкото НДК.


Театър "София, "Сълза и смях", Сатиричният и Народният театър няма да изнасят представления през тази седмица.


Затворени са още детският културен център "Музейко", Софийската филхармония, оперите в Русе и Стара Загора, както и Драматичните театри в Пловдив и Благоевград. Сред отложените събития е специализираното изложение MOTO EXPO.


Билетите за спектаклите, които няма да се състоят заради въведената от правителството забрана, ще могат да бъдат презаверени или върнати, посочи Министерството на културата в указания към културните институти как да изпълняват ограниченията.


Въпреки това затварянето на театрите ще има отрицателен ефект за финансово им състояние, тъй като те получават държавна субсидия за всеки спечелен лев.


Кина в изчаквателна позиция и работещи дискотеки


"В момента няма прожекции в киното", заявиха от "Сине гранд" пред "Дневник". От киното уточниха, че свалянето на програмата и спирането на дейността е по препоръка на министерството.


Заради влязлата в сила забрана тазгодишното издание на Международния филмов фестивал "София филм фест" се отлага, съобщиха организаторите от "Арт Фест".


В същото време кината от веригата "Кино арена" засега продължават да работят. "За момента си работим нормално. Няма причина да бъдат спрени прожекциите", казаха пред "Дневник" от киното в The Mall, като това в Смолян също показва прожекции в нормален ритъм.


Кината към "Синема сити" също работят по програма. "В контакт сме със съответните административни органи и очакваме инструкции. Разбира се, ще спазим всички предписания на закона, както и ще информираме клиентите си за развоя на ситуацията своевременно", уточниха от "Синема сити".


"Дневник" се свърза и с няколко нощни заведения и дискотеки, като всички отговориха, че продължават работата си нормално.


Гласът на независимите кина


В писмо до премиера Бойко Борисов Асоциацията на българските киносалони поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Според организацията предложението на Банов за забраната на посещения на културни мероприятия в страната е спонтанно и действията му са "неадекватни и напълно необмислени".


От Асоциацията уточняват, че не е разработен ясен алгоритъм какъв брой хора могат да бъдат допускани и при какви ограничения да става това. В писмото от организацията изтъкват, че Банов има ясна представа за посещаемостта на кината, като тя е "несравнимо по-малко от други места за масово събиране на хора".


"Как се стигна до извода, че кината и театрите са най-рисковите места? Защо не се затворят всички места за събиране на хора, които са далеч по-рискови - търговски центрове, ресторанти, кафенета, обществен транспорт?! В тези обекти концентрацията на хора е далеч по-голяма и ако говорим за изхранване на хора, рискът от заразяване с COVID-19 е далеч по-голям, отколкото седейки в киносалон", пише в писмото на организацията.


Тя е отделно от големите вериги и в нея членуват независими кина във Велико Търново, Габрово, Плевен, Карлово, Видин, Пловдив, Сандански, Благоевград, Сапарева баня, Самоков и други. В момента има един затворен обект в София, като недоволството е свързано със строгите договори за прожекции, които имат кината.


"В общи линии обикалят полиция и здравни инспекции, които с абсолютно неясни документи ни приканват да затворим. Те не ни дават документ, който да бъде наше правно основание за форсмажор. В момента сме в увиснало положение, защото нямаме правно основание да не си изпълним договорените отношения към наемодатели, служители, доставчици на филми и други", каза пред "Дневник" председателят на управителния съвет към организацията Божидар Илиев.


Той поясни, че от асоциацията не оспорват необходимостта от превантивна мярка, но считат, че тя трябва да бъде съобразена по мащаб, начин на приложение и да бъде ясно указана правната рамка, по която се прилага.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK