На живо

Коронавирусът в България: Два нови случая в София, Борисов свиква съвет по сигурността

Дезинфекция на градския транспорт в Плевен - част от мерките срещу коронавируса в града, където има двама регистрирани болни.

© Юлия Лазарова

Дезинфекция на градския транспорт в Плевен - част от мерките срещу коронавируса в града, където има двама регистрирани болни.Коронавирусът COVID-19 вече е в столицата на България, след като във вторник вечерта националният щаб за борба с болестта съобщи, че в София има двама заболели - мъж на 77 г. и съпругата му - на 66 г. Двамата са настанени в болницата за спешно лечение "Пирогов".


Така градовете, в които има регистрирани болни от коронавирус са три.


По-рано днес бяха направени повторни изследвания на осем проби от Плевен и Габрово - досегашните огнища на заразата, които показваха съмнения за зараза . Те обаче се оказаха отрицателни по данни на здравните власти.
От щаба обявиха, че крутите мерки извън двете огнища на болестта, са излишни и предложиха да бъдат облекчени. Това изглежда, че ще засегне и въведената преди дни пълна забрана за провеждане на културни събития в цялата страна, макар че все още не е известно дали тя ще бъде отменена изцяло.


Останалите доказани случаи на болни от COVID-19 са четири - двама мъже в Плевен и две жени в Габрово. Всички те са в добро състояние.


От неделя болниците в Плевен и Габрово са поставени под карантина и приемат само спешни случаи. В двата града заниманията във всички учебни и детски заведения са спрени, отменени са всички публични събития, на които може да се очаква струпване на повече хора.


"Дневник" следи в реално време развитието на ситуацията около коронавируса.


За ситуацията с коронавируса по света - тук.
Въпроси и отговори за коронавируса от здравното министерство - тук

Край на пътуванията от и до Италия

Пътуванията между България и Италия и с автомобил или автобус стават невъзможни след като днес Словения затвори границата с най-силно засегнатата от коронавируса европейска държава.


Словенският премиер Марян Шарец нареди тази вечер да бъде затворена границата на Словения с Италия. Само товарните автомобили ще бъдат пропускани, съобщи Министерството на външните работи. Това означава, че пътуването по суша от Италия за България по най-преките маршрути е практически невъзможно.


По-рано редица авиокомпании спряха полетите до Италия.

Събира се Съветът по сигурността

Министър-председателят Бойко Борисов свиква утре - 11 март, извънредно заседание на Съвета по сигурността, съобщи правителствената пресслужба.


Консултативният и координиращ орган към Министерския съвет ще обсъди актуалната ситуация във връзка с разпространението на COVID-19. Съветът по сигурността ще обсъди резултатите от проведеното днес чрез видео връзка консултативно заседание на Европейския съвет, в което участва премиерът Бойко Борисов и ще очертае необходими
допълнителни мерки.

Нови мерки в София

През тази нощ Националният щаб за овладяване на разпространението на COVID-19 ще вземе решение за мерките за ограничения и предпазване на гражданите в София. Това съобщи в профила си във "Фейсбук" кметът Йорданка Фандъкова след като стана известно, че двама пациенти със заболяването са настанени в "Пирогов". "Директорът на "Пирогов" проф. Балтов и директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Пенчев предприемат всички мерки за изолация в болницата. Предприемат се всички мерки за установяване на контактните лица с пациентите, при които е потвърден коронавирус.", написа Фандъкова.


До момента са установени 89 контактни лица на двамата. Започва процедура по тяхното изследване и карантиниране, съобщи Министерството на здравеоназването.


Фандъкова уверява, че на този етап здравните заведения в София разполагат с нужния капацитет легла и необходимия медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани. Столична община е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна.


При допълнителни въпроси за вируса, можете да се обадите на разкрития от Министерство на здравеопазването телефон 02 807 87 57.

Два нови случая на коронавирус са регистрирани в България. Те са в София - мъж на 77 г. и жена на 66 г., съобщи националният щаб за борба с болестта тази вечер.


Подробности за болните не се съобщават, единственото, което властите уточниха е, че синът на двойката е работил на базара "Илиянци". Двамата са настанени в "Пирогов".


Какво каза премиерът Борисов на извънреден брифинг по темата тази вечер четете тук.

Румъния ще спира за двуседмична карантина чужденците, включително българите, влизащи в страната от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, съобщи Министерството на външните работи. Независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в Румъния ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Товарните превози над 3.5 тона са освободени от наложените ограничения на движението. Същите мерки се прилагат и върху морските и речните превози.

Върховният административен съд (ВАС) отменя откритите съдебни заседания за срок от две седмици като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19. Изключение ще се прави само за делата по чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт, за които се предвижда срок на разглеждане по-кратък от един месец, съобщиха от съда.


Мярката е въведена със заповед на председателя на ВАС Георги Чолаков и е в сила от 16 март 2020 година. Отложените съдебни заседания ще бъдат насрочени в извънредни и в допълнителни съдебни заседания и ще бъдат разгледани преди началото на съдебната ваканция.


От 9 март 2020 г. беше въведен тестов режим за дистанционен достъп на съдиите и съдебните помощници до деловодната система на ВАС. Тестът е част от превантивен план за действие в случай на по-мащабно разпространение на COVID-19 в България и цели да провери готовността на системата за работа при отдалечен достъп.

Киносалоните се очаква да възобновят нормалната си дейност, съобщиха от Асоциацията на българските кина, която обединява независимите салони в страната, след срещата с министъра на културата Боил Банов.


Представители организацията, която вчера поиска оставката на Банов заради пълната забрана за културни събития, са получили уверение, че отшумяването на епидемията от грип Б е предпоставка ограниченията да бъдат смекчени. От асоциацията очакват в сряда да получат разяснения от националния оперативния щаб как точно могат да продължат да работят без да има опасности за посетителите. Една от възможните мерки, които сутринта шефът на щаба Венцислав Мутафчийски спомена, беше местата в киносалоните и театралните зали да се продават през едно, за да се осигури дистанция между зрителите.


От кабинета на Банов се ангажирали също да уважат искането на асоциацията в заповедта за забрана на културни събития изрично да се напише, че става дума за форсмажорни обстоятелства, което при затваряне на обекти ще регулира правните отношения на киносалоните с наемодатели, служители и доставчици.

Към 17 ч. няма нови случаи на коронавирус, съобщи кризисният щаб.

Президентът поиска подкрепа за бизнеса

Най-голямата опасност в тази ситуация е да се поддадем на паниката и страха, коментира днес президентът Румен Радев. Той призова и да не се допуска парализа на икономиката, а бизнесът да предприеме необходимите мерки за намаляване на риска, за да не се стига до прекъсване на производствения процес. "Редно е и правителството да обмисли мерки за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия – транспортът, туризмът, културата, спортът", посочи още държавният глава.

От 11 март със заповед на кмета на Столична община се преустановяват до второ нареждане достъпът и посещенията в Зологическата градина.

Съдилищата може да отлагат дела

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет препоръча на председателите на всички съдилища да отложат разглеждането на делата с до един месец заради коронавируса съобщи news.lex.bg.


По изключение ще се гледат наказателните дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; дела по несъстоятелност и по Закона за защита от домашното насилие; дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец; за осиновяване на дете.


Същевременно Съдийската колегия препоръча административните ръководители да вземат рестриктивни мерки за ограничаване на възможностите за заразяване с коноравирус.

Осемте проби, които бяха преценени като съмнителни за COVID-19 и изследвани повторно в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, са отрицателни, съобщиха от щаба за борба със заразата.
Коронавирусът в България: Два нови случая в София, Борисов свиква съвет по сигурността

© Велко Ангелов

Няма дефицит, не се презапасявайте

Сдружението за модерна търговия, в което членуват повечето търговски вериги, съобщи, че към момента няма никакви ограничения за пазаруване магазините. Не се очаква дефицит на хранителни стоки, включително и на такива от първа необходимост.


В логистичните центрове на нашите компании има достатъчни наличности и е създадена необходимата организация за гарантиране на ритмични доставки, уверяват от сдружението. От там призовават хората да не се презапасяват. Посочват, че са в постоянна връзка с Министерството на икономиката и имат готовност да реагират адекватно на промяна в обстановката.

Европейският съвет ще заседава тази вечер по конферентна връзка за COVID-19, съобщи правителствената информационна служба. Държавните и правителствени ръководители на страните от Евросъюза ще обменят информация за предприетите до момента мерки. Целта е да бъде постигната по-тясна координация занапред и да бъдат определени общи мерки, както срещу разпространението на коронавируса, така и за справяне с неговите последици, включително за икономиката, се казва в съобщението.

Министерството на външните работи повиши индекса на риск при пътуване до Италия до предпоследното четвърто ниво и препоръча на българските граждани да преустановят пътуванията до страната, освен при крайна необходимост - само по работни или здравословни причини и при неотложна семейна необходимост.


Мерките влизат в сила от днес и ще важат до 3 април - датата, до която е обявена карантина в Италия, където вирусът вече взе 463 жертви (Каква е картината по света - тук.)


Стопанският факултет на Софийския университет съобщи, че започва лекции и упражнения онлайн, за да не прекъсва учебния процес. Преподаватели ще използват достъпните за факултета платформи, за да може между 9 и 15 март да не се пропуска материал. Използването на платформите за момента важи само за част от дисциплините – конкретните онлайн занятия се организират по заявка от съответните преподаватели, се уточнява в съобщението.

"Уизер" спря полетите до Италия и Израел

Нискобюджетният превозвач "Уизер" (Wizz Air) обяви, че от днес, 10 март, спира всички свои полети до Италия заради блокирането на страната със заповед на италианския премиер в опит за овладяване на огнището на коронавирус в страната.


От 12 март авиокомпанията преустановява и всички полети до Тел Авив и Ейлат поради въвеждането на 14-дневна карантина за всички пристигащи пътници, обявена от израелските власти като мярка срещу разпространението на вируса, съобщи компанията.


Подробности за ограниченията и какво става с резервациите - тук.
За ситуацията с коронавируса по света - тук.

Министерският съвет демонстрира засилените мерки за сигурност срещу коронавируса. Влизането в сградата на правителството за днешното редовно заседание ставаше само с предоставена от охраната защитна маска и след дезинфекциране на ръцете. По-късно беше уточнено, че това са мерки, които би трябвало да бъдат ефективно прилагани само при епидемия.


Очертава се край на грипната ваканция

Грипната ваканция в по-голямата част от страната се очертава да приключи в обявените миналата седмица срокове и да не бъде удължавана.


Учебните занятия бяха спрени със заповед на здравния министър заради обявената епидемия от грип Б, като за повечето области тя е до 11 март вкл. На отделни места - като Велико Търново и Пловдив, ваканцията е до 15 март вкл, а в Плевен и Гарбово засега е безсрочна заради случаите на COVID-19 в двата града.


От националния щаб срещу коронавируса днес обявиха, че не поощряват идеята за удължаване на грипната ваканция, тъй като заболеваемостта от грип Б започва да спада. Венцислав Мутафчийски уточни, че опасността от коронавирус за децата е минимална, така че няма смисъл да се взимат извънредни мерки от този тип.


Какво обясни за ваканцията образователният министър Красимир Вълчев - тук.
Ще се отрази ли ваканцията на изпитите за 4-ти, 7-ми и 12 клас - тук

Властите дават заден за културните събития

Мерките за сигурност извън Плевен и Габрово, където са единствените засега регистрирани случаи на заразени от коронавирус, ще бъдат преосмислени и облекчени. Това се разбра от изявления на шефа на националния щаб за борба със заразата Венцислав Мутафчийски и премиера Бойко Борисов пред министрите и медиите в началото на редовното правителствено заседание.


В зоните без регистрирани случаи няма нужда от крути мерки, заяви Мутафчийски и уточни, че е достатъчна добрата хигиена и спазването на социална дистанция. От думите му се разбра, че няма причина да се отменят всички културни събития, както правителството реши на извънредното си заседание в неделя, когато бяха обявени първите случаи на коронавирус.


Инициативата за ограничението беше на министъра на културата, който настоя, че по този начин ще бъде осигурена безопасността на хората. Вчера ведомството разпространи указания,според които до второ нареждане се забранява откриване на изложби, представяне на филми и книги, провеждане на семинари и конференции, концерти, чествания, беседи за групи, всякакви мероприятия с участието на деца и ученици, събития в обществените библиотеки и читалищата, предполагащи събиране на хора.


В резултат на заповедта всички театри и част от кината затвориха врати. Отменено беше и едно от най-големите събития за сезона - "София филм фест". Спортните събития в цялата страна се провеждат без публика. Заведенията и търговските обекти, включително големите, обаче продължават да работят.


Билетите за кино и театър - през място


Днес шефът на щаба срещу коронавируса Венцислав Мутафчийски обясни, че има утвърдена световна методика, която позволява да се провеждат събития с участието на повече хора, но при определени условия, които дават сигурност. Като пример той посочи продажбата на билети за кино и театър през място, за да има дистанция между посетителите. Допълни, че би отправил препоръка да се избягват само събитията, на които се събират хиляди хора.


Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на културата предприеме мерки за изпълнение на препоръките. Засега не е известно дали това ще доведе до отмяна на заповедта за спиране на културни събития.


Инструкции за министерствата


Мутафчийски уточни, че до утре щабът ще разработи "абсолютно детайлни" предложения как министерствата по ресори да упражняват контрол в местата със заразени хора и извън тях. Той се извини за случаите, в които е имало криворазбрани мерки - като да спре обслужване на хората в учреждения, и подчерта, че такива мерки не са препоръчвани. Подробности по темата - тук.


Изявленията можете да видите във видеото:

Борисов обеща два камиона маски от Турция

Два камиона с маски за лице от Турция трябва да пристигнат в България тази вечер, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет. Той уточни, че Турция има забрана за износ на подобни артикули, но направила жест към България. По думите му Министерството на здравеопазването ще изкупи всички налични маски, за да се раздадат на служителите. Борисов обаче не уточни за кои служители говори.

Министърът на културата Боил Банов обяви, че след края на грипната епидемия ще обмисли дали да отмени забраната за провеждане на културни събития. Тя беше наложена след потвърждаването на първите случаи на коронавирус в страната. По думите му обаче забраната не била свързана конкретно със коронавируса, а с комбинацията между него и грипната епидемия. Той добави, че ако проблемът се разрасне, ще се мисли за компенсации на театрите, тъй като те получават държавна субсидия за всеки спечелен лев от билети.


Вчера Асоциацията на българските киносалони, която обединява независимите кина, поиска оставката на Банов с аргумента, че не е разработен ясен алгоритъм какъв брой хора могат да бъдат допускани и при какви ограничения да става това. Днес министърът покани представители на организацията на разговор, но даде да се разбере, че не е склонен да променя ограниченията, като неколкократно повтори, че ней-важното е да бъдат в безопасност хората.


Проверка на "Дневник" вчера показа, че от големите вериги само "Сине гранд" е спряла прожекции. "Кино арена" и "Синема сити" работеха.

Осем съмнителни проби

Коронавирусът в България: Два нови случая в София, Борисов свиква съвет по сигурността

© Юлия Лазарова


Осем от проверените в последните часове проби са със съмнения за коронавирус. Предстои да им се направи повторно изследване. Дали пробите ще са положителни, или не, ще се разбере по обед. Това съобщи началникът на щаба за борба с коронавирус Венцислав Мутафчийски.


Той добави, че осемте проби са от Плевен и Габрово. Именно в тези градове бяха установени и първите заразени в страната - двама мъже в Плевен и две жени в Габрово.


"В националната лаборатория са изследвани 171 проби. Осем от тях се повтарят и до средата на деня ще знаем резултатите. Тези проби са от Габрово и Плевен", уточни Мутафчийски.


Той каза още, че вчера са изписани част от поставените под карантина във ВМА. Днес се очаква още 5 души да бъдат пуснати да се прибират.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK