На живо

Коронавирусът в България: Два нови случая в София, Борисов свиква съвет по сигурността

Дезинфекция на градския транспорт в Плевен - част от мерките срещу коронавируса в града, където има двама регистрирани болни.

© Юлия Лазарова

Дезинфекция на градския транспорт в Плевен - част от мерките срещу коронавируса в града, където има двама регистрирани болни.Коронавирусът COVID-19 вече е в столицата на България, след като във вторник вечерта националният щаб за борба с болестта съобщи, че в София има двама заболели - мъж на 77 г. и съпругата му - на 66 г. Двамата са настанени в болницата за спешно лечение "Пирогов".


Така градовете, в които има регистрирани болни от коронавирус са три.


По-рано днес бяха направени повторни изследвания на осем проби от Плевен и Габрово - досегашните огнища на заразата, които показваха съмнения за зараза . Те обаче се оказаха отрицателни по данни на здравните власти.
От щаба обявиха, че крутите мерки извън двете огнища на болестта, са излишни и предложиха да бъдат облекчени. Това изглежда, че ще засегне и въведената преди дни пълна забрана за провеждане на културни събития в цялата страна, макар че все още не е известно дали тя ще бъде отменена изцяло.


Останалите доказани случаи на болни от COVID-19 са четири - двама мъже в Плевен и две жени в Габрово. Всички те са в добро състояние.


От неделя болниците в Плевен и Габрово са поставени под карантина и приемат само спешни случаи. В двата града заниманията във всички учебни и детски заведения са спрени, отменени са всички публични събития, на които може да се очаква струпване на повече хора.


"Дневник" следи в реално време развитието на ситуацията около коронавируса.


За ситуацията с коронавируса по света - тук.
Въпроси и отговори за коронавируса от здравното министерство - тук

Край на пътуванията от и до Италия

Пътуванията между България и Италия и с автомобил или автобус стават невъзможни след като днес Словения затвори границата с най-силно засегнатата от коронавируса европейска държава.


Словенският премиер Марян Шарец нареди тази вечер да бъде затворена границата на Словения с Италия. Само товарните автомобили ще бъдат пропускани, съобщи Министерството на външните работи. Това означава, че пътуването по суша от Италия за България по най-преките маршрути е практически невъзможно.


По-рано редица авиокомпании спряха полетите до Италия.

Събира се Съветът по сигурността

Министър-председателят Бойко Борисов свиква утре - 11 март, извънредно заседание на Съвета по сигурността, съобщи правителствената пресслужба.


Консултативният и координиращ орган към Министерския съвет ще обсъди актуалната ситуация във връзка с разпространението на COVID-19. Съветът по сигурността ще обсъди резултатите от проведеното днес чрез видео връзка консултативно заседание на Европейския съвет, в което участва премиерът Бойко Борисов и ще очертае необходими
допълнителни мерки.

Нови мерки в София

През тази нощ Националният щаб за овладяване на разпространението на COVID-19 ще вземе решение за мерките за ограничения и предпазване на гражданите в София. Това съобщи в профила си във "Фейсбук" кметът Йорданка Фандъкова след като стана известно, че двама пациенти със заболяването са настанени в "Пирогов". "Директорът на "Пирогов" проф. Балтов и директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Пенчев предприемат всички мерки за изолация в болницата. Предприемат се всички мерки за установяване на контактните лица с пациентите, при които е потвърден коронавирус.", написа Фандъкова.


До момента са установени 89 контактни лица на двамата. Започва процедура по тяхното изследване и карантиниране, съобщи Министерството на здравеоназването.


Фандъкова уверява, че на този етап здравните заведения в София разполагат с нужния капацитет легла и необходимия медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани. Столична община е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна.


При допълнителни въпроси за вируса, можете да се обадите на разкрития от Министерство на здравеопазването телефон 02 807 87 57.

Два нови случая на коронавирус са регистрирани в България. Те са в София - мъж на 77 г. и жена на 66 г., съобщи националният щаб за борба с болестта тази вечер.


Подробности за болните не се съобщават, единственото, което властите уточниха е, че синът на двойката е работил на базара "Илиянци". Двамата са настанени в "Пирогов".


Какво каза премиерът Борисов на извънреден брифинг по темата тази вечер четете тук.

Румъния ще спира за двуседмична карантина чужденците, включително българите, влизащи в страната от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, съобщи Министерството на външните работи. Независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в Румъния ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Товарните превози над 3.5 тона са освободени от наложените ограничения на движението. Същите мерки се прилагат и върху морските и речните превози.

Върховният административен съд (ВАС) отменя откритите съдебни заседания за срок от две седмици като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19. Изключение ще се прави само за делата по чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт, за които се предвижда срок на разглеждане по-кратък от един месец, съобщиха от съда.


Мярката е въведена със заповед на председателя на ВАС Георги Чолаков и е в сила от 16 март 2020 година. Отложените съдебни заседания ще бъдат насрочени в извънредни и в допълнителни съдебни заседания и ще бъдат разгледани преди началото на съдебната ваканция.


От 9 март 2020 г. беше въведен тестов режим за дистанционен достъп на съдиите и съдебните помощници до деловодната система на ВАС. Тестът е част от превантивен план за действие в случай на по-мащабно разпространение на COVID-19 в България и цели да провери готовността на системата за работа при отдалечен достъп.

Киносалоните се очаква да възобновят нормалната си дейност, съобщиха от Асоциацията на българските кина, която обединява независимите салони в страната, след срещата с министъра на културата Боил Банов.


Представители организацията, която вчера поиска оставката на Банов заради пълната забрана за културни събития, са получили уверение, че отшумяването на епидемията от грип Б е предпоставка ограниченията да бъдат смекчени. От асоциацията очакват в сряда да получат разяснения от националния оперативния щаб как точно могат да продължат да работят без да има опасности за посетителите. Една от възможните мерки, които сутринта шефът на щаба Венцислав Мутафчийски спомена, беше местата в киносалоните и театралните зали да се продават през едно, за да се осигури дистанция между зрителите.


От кабинета на Банов се ангажирали също да уважат искането на асоциацията в заповедта за забрана на културни събития изрично да се напише, че става дума за форсмажорни обстоятелства, което при затваряне на обекти ще регулира правните отношения на киносалоните с наемодатели, служители и доставчици.

Към 17 ч. няма нови случаи на коронавирус, съобщи кризисният щаб.

Президентът поиска подкрепа за бизнеса

Най-голямата опасност в тази ситуация е да се поддадем на паниката и страха, коментира днес президентът Румен Радев. Той призова и да не се допуска парализа на икономиката, а бизнесът да предприеме необходимите мерки за намаляване на риска, за да не се стига до прекъсване на производствения процес. "Редно е и правителството да обмисли мерки за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия – транспортът, туризмът, културата, спортът", посочи още държавният глава.

От 11 март със заповед на кмета на Столична община се преустановяват до второ нареждане достъпът и посещенията в Зологическата градина.

Съдилищата може да отлагат дела

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет препоръча на председателите на всички съдилища да отложат разглеждането на делата с до един месец заради коронавируса съобщи news.lex.bg.


По изключение ще се гледат наказателните дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; дела по несъстоятелност и по Закона за защита от домашното насилие; дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец; за осиновяване на дете.


Същевременно Съдийската колегия препоръча административните ръководители да вземат рестриктивни мерки за ограничаване на възможностите за заразяване с коноравирус.

Осемте проби, които бяха преценени като съмнителни за COVID-19 и изследвани повторно в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, са отрицателни, съобщиха от щаба за борба със заразата.
Коронавирусът в България: Два нови случая в София, Борисов свиква съвет по сигурността

© Велко Ангелов

Няма дефицит, не се презапасявайте

Сдружението за модерна търговия, в което членуват повечето търговски вериги, съобщи, че към момента няма никакви ограничения за пазаруване магазините. Не се очаква дефицит на хранителни стоки, включително и на такива от първа необходимост.


В логистичните центрове на нашите компании има достатъчни наличности и е създадена необходимата организация за гарантиране на ритмични доставки, уверяват от сдружението. От там призовават хората да не се презапасяват. Посочват, че са в постоянна връзка с Министерството на икономиката и имат готовност да реагират адекватно на промяна в обстановката.

Европейският съвет ще заседава тази вечер по конферентна връзка за COVID-19, съобщи правителствената информационна служба. Държавните и правителствени ръководители на страните от Евросъюза ще обменят информация за предприетите до момента мерки. Целта е да бъде постигната по-тясна координация занапред и да бъдат определени общи мерки, както срещу разпространението на коронавируса, така и за справяне с неговите последици, включително за икономиката, се казва в съобщението.

Министерството на външните работи повиши индекса на риск при пътуване до Италия до предпоследното четвърто ниво и препоръча на българските граждани да преустановят пътуванията до страната, освен при крайна необходимост - само по работни или здравословни причини и при неотложна семейна необходимост.


Мерките влизат в сила от днес и ще важат до 3 април - датата, до която е обявена карантина в Италия, където вирусът вече взе 463 жертви (Каква е картината по света - тук.)


Стопанският факултет на Софийския университет съобщи, че започва лекции и упражнения онлайн, за да не прекъсва учебния процес. Преподаватели ще използват достъпните за факултета платформи, за да може между 9 и 15 март да не се пропуска материал. Използването на платформите за момента важи само за част от дисциплините – конкретните онлайн занятия се организират по заявка от съответните преподаватели, се уточнява в съобщението.

"Уизер" спря полетите до Италия и Израел

Нискобюджетният превозвач "Уизер" (Wizz Air) обяви, че от днес, 10 март, спира всички свои полети до Италия заради блокирането на страната със заповед на италианския премиер в опит за овладяване на огнището на коронавирус в страната.


От 12 март авиокомпанията преустановява и всички полети до Тел Авив и Ейлат поради въвеждането на 14-дневна карантина за всички пристигащи пътници, обявена от израелските власти като мярка срещу разпространението на вируса, съобщи компанията.


Подробности за ограниченията и какво става с резервациите - тук.
За ситуацията с коронавируса по света - тук.

Министерският съвет демонстрира засилените мерки за сигурност срещу коронавируса. Влизането в сградата на правителството за днешното редовно заседание ставаше само с предоставена от охраната защитна маска и след дезинфекциране на ръцете. По-късно беше уточнено, че това са мерки, които би трябвало да бъдат ефективно прилагани само при епидемия.


Очертава се край на грипната ваканция

Грипната ваканция в по-голямата част от страната се очертава да приключи в обявените миналата седмица срокове и да не бъде удължавана.


Учебните занятия бяха спрени със заповед на здравния министър заради обявената епидемия от грип Б, като за повечето области тя е до 11 март вкл. На отделни места - като Велико Търново и Пловдив, ваканцията е до 15 март вкл, а в Плевен и Гарбово засега е безсрочна заради случаите на COVID-19 в двата града.


От националния щаб срещу коронавируса днес обявиха, че не поощряват идеята за удължаване на грипната ваканция, тъй като заболеваемостта от грип Б започва да спада. Венцислав Мутафчийски уточни, че опасността от коронавирус за децата е минимална, така че няма смисъл да се взимат извънредни мерки от този тип.


Какво обясни за ваканцията образователният министър Красимир Вълчев - тук.
Ще се отрази ли ваканцията на изпитите за 4-ти, 7-ми и 12 клас - тук

Властите дават заден за културните събития

Мерките за сигурност извън Плевен и Габрово, където са единствените засега регистрирани случаи на заразени от коронавирус, ще бъдат преосмислени и облекчени. Това се разбра от изявления на шефа на националния щаб за борба със заразата Венцислав Мутафчийски и премиера Бойко Борисов пред министрите и медиите в началото на редовното правителствено заседание.


В зоните без регистрирани случаи няма нужда от крути мерки, заяви Мутафчийски и уточни, че е достатъчна добрата хигиена и спазването на социална дистанция. От думите му се разбра, че няма причина да се отменят всички културни събития, както правителството реши на извънредното си заседание в неделя, когато бяха обявени първите случаи на коронавирус.


Инициативата за ограничението беше на министъра на културата, който настоя, че по този начин ще бъде осигурена безопасността на хората. Вчера ведомството разпространи указания,според които до второ нареждане се забранява откриване на изложби, представяне на филми и книги, провеждане на семинари и конференции, концерти, чествания, беседи за групи, всякакви мероприятия с участието на деца и ученици, събития в обществените библиотеки и читалищата, предполагащи събиране на хора.


В резултат на заповедта всички театри и част от кината затвориха врати. Отменено беше и едно от най-големите събития за сезона - "София филм фест". Спортните събития в цялата страна се провеждат без публика. Заведенията и търговските обекти, включително големите, обаче продължават да работят.


Билетите за кино и театър - през място


Днес шефът на щаба срещу коронавируса Венцислав Мутафчийски обясни, че има утвърдена световна методика, която позволява да се провеждат събития с участието на повече хора, но при определени условия, които дават сигурност. Като пример той посочи продажбата на билети за кино и театър през място, за да има дистанция между посетителите. Допълни, че би отправил препоръка да се избягват само събитията, на които се събират хиляди хора.


Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на културата предприеме мерки за изпълнение на препоръките. Засега не е известно дали това ще доведе до отмяна на заповедта за спиране на културни събития.


Инструкции за министерствата


Мутафчийски уточни, че до утре щабът ще разработи "абсолютно детайлни" предложения как министерствата по ресори да упражняват контрол в местата със заразени хора и извън тях. Той се извини за случаите, в които е имало криворазбрани мерки - като да спре обслужване на хората в учреждения, и подчерта, че такива мерки не са препоръчвани. Подробности по темата - тук.


Изявленията можете да видите във видеото:

Борисов обеща два камиона маски от Турция

Два камиона с маски за лице от Турция трябва да пристигнат в България тази вечер, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет. Той уточни, че Турция има забрана за износ на подобни артикули, но направила жест към България. По думите му Министерството на здравеопазването ще изкупи всички налични маски, за да се раздадат на служителите. Борисов обаче не уточни за кои служители говори.

Министърът на културата Боил Банов обяви, че след края на грипната епидемия ще обмисли дали да отмени забраната за провеждане на културни събития. Тя беше наложена след потвърждаването на първите случаи на коронавирус в страната. По думите му обаче забраната не била свързана конкретно със коронавируса, а с комбинацията между него и грипната епидемия. Той добави, че ако проблемът се разрасне, ще се мисли за компенсации на театрите, тъй като те получават държавна субсидия за всеки спечелен лев от билети.


Вчера Асоциацията на българските киносалони, която обединява независимите кина, поиска оставката на Банов с аргумента, че не е разработен ясен алгоритъм какъв брой хора могат да бъдат допускани и при какви ограничения да става това. Днес министърът покани представители на организацията на разговор, но даде да се разбере, че не е склонен да променя ограниченията, като неколкократно повтори, че ней-важното е да бъдат в безопасност хората.


Проверка на "Дневник" вчера показа, че от големите вериги само "Сине гранд" е спряла прожекции. "Кино арена" и "Синема сити" работеха.

Осем съмнителни проби

Коронавирусът в България: Два нови случая в София, Борисов свиква съвет по сигурността

© Юлия Лазарова


Осем от проверените в последните часове проби са със съмнения за коронавирус. Предстои да им се направи повторно изследване. Дали пробите ще са положителни, или не, ще се разбере по обед. Това съобщи началникът на щаба за борба с коронавирус Венцислав Мутафчийски.


Той добави, че осемте проби са от Плевен и Габрово. Именно в тези градове бяха установени и първите заразени в страната - двама мъже в Плевен и две жени в Габрово.


"В националната лаборатория са изследвани 171 проби. Осем от тях се повтарят и до средата на деня ще знаем резултатите. Тези проби са от Габрово и Плевен", уточни Мутафчийски.


Той каза още, че вчера са изписани част от поставените под карантина във ВМА. Днес се очаква още 5 души да бъдат пуснати да се прибират.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (171)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Оказа се отново, че мерките(липсата им!) на Баце за борба с този вирус са изкючително ефективни! Липсата на тестове, некомпетентността и отказа от обслужване на населението водят до нисък брой регистрирани! Бравос методиев, бравос бойко!

 2. 2 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Да спускаме кепенците за седмица-две, пък каквото стане.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Любопитно

  Да се изследват, докато станат положителни!!!
  А преди това защо ги изследвахте? Те са си били съмнителни.

  Еретик
 4. 4 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Какво означава "съмнителна проба" на медицински език? Една проба или е положителна, или е отрицателна.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тез бабаити на снимката що носят маски?
  Не им ли е обяснено, както многократно на нас, че от тех немало полза ?!?

 6. 6 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Какво означава "съмнителна проба" на медицински език? Една проба или е положителна, или е отрицателна.
  —цитат от коментар 4 на Darcas


  Ти май не си чел само Винету? Инак щеше да знаеш :)))

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darcas":

  "Какво означава "съмнителна проба" "

  Означава, че целата поднесена ни информация е съмнителна.
  Некоя си булка била полубременна...

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  Според мен нямаше начин някои от хората контактували с вече заразените да не са хванали и те вируса. Въпросът беше само какъв е техния брой. И явно ще научим това към обяд.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Не е страшно да расте бройката на установените със заразата. По-важно е как ще се движи смъртността. Предполагам вече издирват контактите на съмнителните.
  Ако може да се контролира процеса - доколкото разбирам в Германия смятат да цъцкат колкото може до лятото заразата за всички, лятото да призовата младежта да избягва вазрастните и да се заразява на воля, възрастните сами у дома, включително близките им да ги снабдяват с провизии, за да се оформи критична маса на преболедували, но да се избегнат застрашените и на есен да може пак да се борят за минимално заразени, но вече с буферен имунитет.

 10. 10 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Какво означава "съмнителна проба" на медицински език? Една проба или е положителна, или е отрицателна.
  —цитат от коментар 4 на Darcas


  Съмнителна значи положително и се потретва за да е обявят официално.

  Всеки който има глава на раменете трябва ваече да знае как нарастват заразените.

  В Германия, Франция , Испания за една седмица са наразнали заразените десетки пъти.
  Докато са десет, вече са сто, после 1000 .....

 11. 11 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Съмнителни в смисъл 10 чиляка седят, гледат 3 епруветки, почесват се и чакат да се измътят ли?

 12. 12 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Габровската партийна организация на БСП подкрепи с цялото си съ рце резидента Радев да пренебрегнат забраната да се организира масово честване на Шипка и демонстрира забележителното си верноподаничество към Русия. Те показаха, че любовта им към Руси4я е по-силна от страха от коронавируса. Да здраствуеть!

 13. 13 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1048 Любопитно

  По-важната статистика е колко са го преболедували без последствия, останалото е истерия и бла-бла. И този грип, както и всички преди него разреждат с някакъв процент населението, естествен подбор да го наречем. Ще мине и ще замине...

 14. 14 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Съмнителни в смисъл 10 чиляка седят, гледат 3 епруветки, почесват се и чакат да се измътят ли?
  —цитат от коментар 11 на zzk41596346


  Поредния ... коментари

  Хора , не мислите ли бе ...
  Само преди два дни ви казаха как в действителност действат.
  От около 200 взети проби, 8 са зле
  При първите случая ви казаха, че три пъти тестват с различни тестове преди да обявят.
  Когато заразените обаче надхвърлят няколко десетки, се започва използването на бързи тестове и обявяват всичко масово.
  Пример Италия която за вчера обяви около 1800 случая, нали се сещате че при техния случая вече никой не потретва.
  Използват основно бързите и евтини тестове които не са много точни, но това е положението , нямат ресурси да се мотат.

 15. 15 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  Какво значи ,,съмнителни”? PCR-тестовете дават отклонение с 0,01 % ... Положителни ли са или отрицателни пробите на изследваните пациенти?

 16. 16 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 376 Неутрално

  По-важната статистика е колко са го преболедували без последствия, останалото е истерия и бла-бла. И този грип, както и всички преди него разреждат с някакъв процент населението, естествен подбор да го наречем. Ще мине и ще замине...
  —цитат от коментар 13 на Дългия


  Ти нямаш ли близки над 60 години

  Там е големия проблем,
  Един 20 годишен, един 30 годишен може и да прекара вируса на крак или седмица на чайчета, но при хората над 60 е проблема, защото могат да се заразят и от някой даже не разбрал , че е болен и за тях статистиката е друга.

  Ако при младите опасноста е едно на 100, при възрастните стига до 30 на сто

  От 100 заразени възрастни, може 30 да имат огромни проблеми с него.

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  НЯМА ,,съмнителни” проби! Има положителни отрицателни и такива, които се ПОВТАРЯТ за потвърждение!

 18. 18 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Не разбирам какво чакат още, да обявят пълна карантина за Габрово и Плевен, ако трябва и за половин Северна България! Всякакво влизане и излизане на хора от въпросните населени места да бъдат напълно забранено!
  И да се спрат веднага всички полети от и за Италия!
  Защо това не е направено досега?! Отнова некомпетентност от българските власти!

  Freedom of speech
 19. 19 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#17] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Пак ли те бе специалистке ..

  Ще дам пример с първите два случая
  И при двамата с испанския кит от тестове бяха дали отрицателен резултат.

  СЗО казва, че тези тестове не са 100% сигурни , но да кажем, че на 95% ако е положителна се повтаря .
  При бързите тестове нещата вече са съвсем различни.
  Има около 60% точност и ако има достатъчен ресурс държавата и няма заразени минават към подробните тестове където трябват около десетина часа за резултатите и е 10 пъти по скъп теста.
  Мангъров го обясни, бързите тестове са около 20 лева и трябват около 20 минути , а тези дето за сега ги правим в България и отнемат много повече време и могат да се тестват само в специални лаборатории и струват 200 лева
  Разликата е че при бързите тестове почти не се хващат безсимптомните като медицинския работник в Габрово.

  Тя не се е оплаквала от нищо, но е била заразена. Ако я бяха тествали само с бързите тестове щеше да даде отрицателна

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darcas":

  Означава, че са положителни, но няма да го обявят докато не тестват втори път с PCR

 22. 22 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 429 Неутрално

  При средно време на удвояване от 2.6 дни, броя на заразените в края на Март ще бъде към 400, а в края на Април 40 000, ако не се вземат кардинални мерки - ограничаване на социалните контакти до жизнения минимум във всички сфери!

 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Правителството прави това, което може най-добре-нищо. Преди две седмици ни убеждаваха, че това е грип и нямало нищо страшно, сега трябва да убедят хората, че не е баш така и трябва даде взимат мерки.
  По държавната ТВ ни убеждават, как миенето на ръце е една ефективна мярка. По БТВ казаха, че най-обикновените маски не вършат работа, а ние виждаме че докторите с такива се “предпазват”. Пълна дезинформация.

  В з Габрово и Плевен “нулевите пациенти” по колко човека на ден продължават да заразяват? А може да са и вече в друг град!
  Кой изобщо вярва, че в София няма заразени?

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на Arcade
  Arcade
  Рейтинг: 11 Неутрално

  [quote#16:"001"][/quote]

  При младите е 1 на 500. При старите стига до максимум 15 на 100.

  Ама как обичаме да преувеличаваме нали?

  https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

 25. 25 Профил на koftio_matrial
  koftio_matrial
  Рейтинг: 475 Неутрално
 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  23 годишна спортистка е сред починалите в Иран, 51 годишен анестезиолог от Италия-все без хронични заболявания.

  Цялото правителство ни убеждава, как застрашени да само възрастните хора.

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#24] от "Arcade":

  Много си далеч от истината
  Само може да сметнеш, , че от 114 хиляди регистрирани случая има 4 хиляди починали

  Това е около 3.4% от всички заразени без значение на възрастта.


  Може ли да смяташ
  от 114 хиляди потвърдени в момента 46 хиляди не са излекувани и от тях не се знае колко ще починат, а починалите са 4027

 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#24] от "Arcade":


  Нещо неправилно цитирате!
  10-19 години -0,9 смъртност, което е 1 на 100, а не едно на 500.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#24] от "Arcade":

  Отпратката Ви е към смъртни случаи - 20 % от установените при над 60 години. А какъв е процентът на усложненията и интензивното лечение в тази група Вашата статистика не дава.

 30. 30 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#29] от "znaya":

  Над 80 години - типографска грешка (60).

 31. 31 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 376 Неутрално

  В Италия процентът в момента на заразени починали е около 5%, а е една от развитите страни в ЕС
  На 100 заразени , 5 са починали а поне още толкова на сто са в критично състояние.

 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#29] от "znaya":

  За усложненията никой не говори. Няма да гушнеш букета, но срастванията в белите дробове остават за цял живот.

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#32] от "hope":

  Процентът усложненията дава информация за възможната смъртност при невъзможност за лечение, каквато ще има при неконтролиран бум.

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#33] от "znaya":

  Даже не искам да изписвам цифрата. Аз се чудя мисирките защо не питат Мутавчиев, с колко апарата за обдишване разполагаме, по области.

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#29] от "znaya":За усложненията никой не говори. Няма да гушнеш букета, но срастванията в белите дробове остават за цял живот.
  —цитат от коментар 32 на hope


  ти още ли си във форума... Или успя да си пуснеш нет в землянката на 200 метра под земята?

  Pure Chewing Satisfaction
 36. 36 Профил на Arcade
  Arcade
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#28] от "hope":

  0.2 % - 10-19 years old;

 37. 37 Профил на Arcade
  Arcade
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#29] от "znaya":

  20% все още не са 30 на 100

 38. 38 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#35] от "serpico":

  Аз си пазя моите възрастни и мисля за тях как да го измислим, че да ги бъде. Иначе по дефолт съм в непожелана изолация, тъй че мен не ме мисли.

 39. 39 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#37] от "Arcade":

  Ми тя Ви говори за застрашени, не за мъртви. Много сте ларш при определянето на тази граница.

 40. 40 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#29] от "znaya":20% все още не са 30 на 100
  —цитат от коментар 37 на Arcade


  Не се прави на интересен ...
  Не е казано , че 30% от възрастните хора ще починат, а че ще имат сериозни проблеми.

  Ние трябва да насочим вниманието си към ЕС, а не към Китай където вече хората един месец не излизат от домовете си.

  А статистиката за Италия е тревожна . Много тревожна

  9172 заразени
  само 724 излекувани до момента
  и 733 в критично състояние

  при 463 починали вече

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  На некои другаре майтап им се струва тази работа. Но не е! В Китай беше ужасно, в Италия в момента е страшно. Можем да изгорим като слама. Това гадинче е изключитевно заразно. Носи се из въздуха и се пъха навсякъде. Болният две седмици преди да разбере, че е болен, щъка и ръси зараза. А и щетите са впечатляващи. Само 5% умират направо, но едни 15% изкарват тежка бронхопневмония. Вирусът перфорира белите дробове и води до инвалидност. И с нищо не се лекува. Испанската треска в 1918-та уби 25 млн души. Сега заразата е обхванала вече целия свят. Като се има предвид огромното доверие, което храним към Партията, народното правителство и Вожда, кво да очакваме?

 42. 42 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  До коментар [#19] от "001":

  Ей ,,специалист”!
  Ти наясно ли си изобщо какво е PCR? Наясно ли си колко е точен този тест?

 43. 43 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#15] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ейййй голяма неграмотност цари...

 44. 44 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#42] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Наясно съм и точно с такъв тип тестване с испанския кит шефа на ВМА каза , че им е дало отрицателен резултат

  Аз вярвам на шефа на ВМА , а не на форумно тролче

 45. 45 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 371 Неутрално

  По-важната статистика е колко са го преболедували без последствия, останалото е истерия и бла-бла. И този грип, както и всички преди него разреждат с някакъв процент населението, естествен подбор да го наречем. Ще мине и ще замине...
  —цитат от коментар 13 на Дългия


  Абе, прав си, така си е, стига да не ти дойде дома, тогава не сме толкова силни-вилни.
  А, и стига да не фалираш, дорде отмине.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Весело

  До коментар [#4] от "Darcas":

  " Какво означава "съмнителна проба" на медицински език? Една проба или е положителна, или е отрицателна."

  Означава, че още не им се иска да съобщят резултата......

 47. 47 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Като ви харесва да ядете месо ще има и такива Пандемии. Не е за първи път, няма и да е за последен. Всички смъртоносни болести идват от животновъдството. Птичи грип, Свински грип, Испански грип, Атипична пневмония, Черна Чума, а сега и това прекрасно нещо.

 48. 48 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darcas":

  Това означава, че 8 проби са положителни, и сега ще ги повторят за да потвърдят резултата.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 49. 49 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Експерти, експерти по всичко сме! И все недоволни, намръщени. Айде, театрите и кината пак отворени, надушиха коварния, пъклен план да им спестят субсидията за десет представления и не мина – ще ми пробват така частните театрали и кинаджийте, ааама ха! То целият континент гори, ама на нас не ни минават тия! Айде, халал да им е!

 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#2] от "Taiga":

  Така ли правите в сАвеЦкият съюз...?!?!

 51. 51 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1563 Разстроено

  Съвсем ненадейно тая пуста болест на легло ме сложи. Уплаши се много баба Цоцолана.
  — Инфлуенца, Боже! Оле, Патилане! Стана тя що стана! И мене ще хване! Че какво ще правим, ако легнем двама!
  — Нищо страшно няма. По три жълти праха всеки ден ще взема. Ще прави гаргара. И в носа му капки начесто ще капваш. Па и ти си капвай и прави гаргара, за да се предпазиш, макар да си стара. Но най-важно, гледай строго да го пазиш — три дни да не става. И цяла неделя навън да не мърда. С никакви другари да не поиграва. Че таз нова болест лесно се предава.

  https://chitanka.info/text/2813/5

 52. 52 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1097 Весело

  Дебеланчото в ляво да не е нулевия пациент?
  https://bit.ly/2VVs0cO

 53. 53 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Габровската партийна организация на БСП подкрепи с цялото си съ рце резидента Радев да пренебрегнат забраната да се организира масово честване на Шипка и демонстрира забележителното си верноподаничество към Русия. Те показаха, че любовта им към Руси4я е по-силна от страха от коронавируса. Да здраствуеть!
  —цитат от коментар 12 на авторът


  Човек с червен билет, комунист, коронавирус не го лови. Като децата.

 54. 54 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Типичното гербаджийско невежество и малоумие. Калинките са полазили навсякъде в управлението. ПЕКИН СЕ НАМИРА ВЪВ ВИЕТНАМ!

 55. 55 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#1] от "amg32":

  Мерките ,че не са адекватни ,не са ,но от позиция на лекар на първа линия мога да кажа ,че от поне 300 човека преминали от петък насам при нас , само един спази всички карантинни правила , не влезе сред хората ,ако е болен ,карантинните не спазиха домашниата карантина ,а плъзнаха по улиците и моловете , никой не се съобрази с предписания на медиците ,при тази обстановка няма как да не се разпространява корона ифекцията ,а мерките после ще ги мислим .

 56. 56 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#24] от "Arcade":Нещо неправилно цитирате!10-19 години -0,9 смъртност, което е 1 на 100, а не едно на 500.
  —цитат от коментар 28 на hope


  Вярно е, 1 на 500. Процента при 10-19 years old
  е
  0.2%

 57. 57 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darcas":

  Има различни видове тестове, всеки от които може да даде лъжливо-позитивен резултат.
  Спрямо надеждността на теста обявяват съмнителни или не съмнителни.

 58. 58 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#49] от "nniikkii":

  Как разбра, че континентът гори? Вирусно заболяване, което протича и преминава като грип, но за грипа никой не се шашардисва. Световната епидемия е от паника, а не от болестта. Препоръчвам ви да прочетете романа на Майкъл Крайтън "Състояние на страх".

 59. 59 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Коронавирусът в България: Властите дават на заден за ограниченията за културни събития

  Да се чуди и мае човек докога управниците , барабар с ония осемдесет процента от феновете им , ще се принизяват до интелекта на фюрера си и безропотно ще прилагат в системата тъпоумния му навик на управление . Казаното сутрин , се променя до обяд и влиза като норма до вечерта . Ако междувременно не е променила второто видоизменение . Това е единствената постоянна характеристика в манталитета на Баш Майстора . След вчерашното предложение за продължаване на ваканцията , което не е окончателното решение , сега идва ред и на културните събития да бъдат месени в различна посока . Нищо ново по българско . Ежедневните крещящи недомислия в управлението и сриването на държавата , вируса ще бъде основния инструмент за мазането върху Къщата и мечтата за риболов в Студена .

 60. 60 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#24] от "Arcade":Отпратката Ви е към смъртни случаи - 20 % от установените при над 60 години. А какъв е процентът на усложненията и интензивното лечение в тази група Вашата статистика не дава.
  —цитат от коментар 29 на znaya

  Дава, но трябва да четеш:

  PRE-EXISTING CONDITION
  DEATH RATE all cases
  Cardiovascular disease
  10.5%
  Diabetes
  9.2%
  Chronic respiratory disease
  6.3%
  Hypertension
  6.0%
  Cancer
  5.6%
  no pre-existing conditions
  0.9%

 61. 61 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Мангъров го обясни, бързите тестове са около 20 лева и трябват около 20 минути , а тези дето за сега ги правим в България и отнемат много повече време и могат да се тестват само в специални лаборатории и струват 200 леваРазликата е че при бързите тестове почти не се хващат безсимптомните като медицинския работник в Габрово.Тя не се е оплаквала от нищо, но е била заразена. Ако я бяха тествали само с бързите тестове щеше да даде отрицателна
  —цитат от коментар 19 на 001


  Че то каква е файдата от теси "бързи" тестове? Да ни вдъхнат изкуствено успокоение докато заразените се разхождат наляво-надясно?

  И, апропо, кои са тези "бързи" тестове? Доколкото знам, серологични тестове за този вирус още няма - всичките са базирани или на rtPCR или на секвенциране. И двата процеса не са особено бързи - отнемат минимум няколко часа от пристигането на пробата в лабораторията.

 62. 62 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  При средно време на удвояване от 2.6 дни, броя на заразените в края на Март ще бъде към 400, а в края на Април 40 000, ако не се вземат кардинални мерки - ограничаване на социалните контакти до жизнения минимум във всички сфери!
  —цитат от коментар 22 на Ivan Stoev


  Ама ти изхождаш от това, че заразените сега са 4. Те са много повече. Най-вероятно поне няколкостотин. Просто у нас се тества много малко и поради тази причина и бройката е малка. В Гарброво болната я хванаха щото тествали на случаен принцип измежду всички тежко болни. А колко други зарчето не ги е хванало - не знаем.

  Най-добре ще се справят с епидемията ако изобщо спрат да тестват. Така въобще няма да има нови заразени и ще могат да отчетат победа.

  А некролозите ще ги пишат на Грип тип Б или на "нетипична пневмония". И ще се окажат прави - грипът (в нашите условия) ще е много по-опасен от короната.

 63. 63 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 747 Неутрално

  пусни още 3 статии на час.
  ПРОБЕЛАМ ПОЧВА ДА САТАВ НЕЗНАЧИТЕЛЕ И ДА ЗАТИХВА.
  Требва нова порциа паника и реклама, че и сплашване.

 64. 64 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Христо Мутафчиев веднага потърси компенсации от бюджета за финансови загуби на артистите!? А освен артистите, другите търговци на пазара ще бъдат ли компенсирани?
  И добрата новина:
  Учени доказаха НАУЧНО, че гледането минимум 30 минути БиТиВи лекува от коронавирус. В момента китайска фирма иска да я купи. Трябва да се излезе на протест против отнемане на любимата телевизия.

 65. 65 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2595 Разстроено

  До коментар [#14] от "001":

  В Италия нямат ресурси да се мотат, а ние имаме!

 66. 66 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2595 Разстроено

  "Опасността от коронавирус за децата е минимална"

  Вярно, но за родителите им не е, а за бабите и още повече за дядовците им е много висока. Смъртността при децата е ниска, но като си общуват в клас стават идеалните преносители...

 67. 67 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#10] от "001":

  +++! Точно. При това, положителна проба (повторене или потретена) е достатъчно условие. Виж, отрицателната не значи нищо. Може просто вируса да е още в инкубационния период и теста да не може да го хване. Причини бол.
  Но като гледам, статийте и коментарийте са почти само на тази тема. Младите здрави хора обикновено им няма нищо от вируса. Проблема е при по-възрастните и болнави хора. Просто да не излизат много от къщи и да се мият често. Паниката няма да помогне никому.

 68. 68 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#58] от "murry":

  Италия, Франция, Германия, САЩ, европейските институции, спортни прояви, масови събирания...И аз не искам паника и не трябва да има психоза и насаждане на тревожност, но това са взети мерки, факт, има ги. И ние сега тука, каквото и да направим, все недоволни – Ама що кината, а не моловете?! Ама що моловете, като ...? Ама да не сме затворници?! Ама що не затворим кината, навсякъде хората ги затвориха? Ама защо не правим като всички, по-умни ли сме? Ама защо правим като всички, толкова ли сме тъпи?!
  Угодия, няма и тоя ни вирус на (само)омраза и нихилизъм, той трябва да ни е гайлето, не тая корона. Щото тя ще мине...

 69. 69 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#60] от "crq18506084":

  Това са процентите на смъртността по рискови групи, а не проценти на усложненията.
  Според вас излиза, че усложнение от корона 19 може да е рак, съдови болести, сърдечни болести, а то е обратното, тези, които ги имат тези състояния предварително са предразположени към по-висока смъртност (която е дадена като проценти) и съответно усложнения (които и тук липсват като процент).

 70. 70 Профил на funordie
  funordie
  Рейтинг: 270 Неутрално

  сега е 13:05 ко стана с резултатите!?!

 71. 71 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Австрия забранява масовите събития на закрито над 100 души, а на открито над 500 души. До понеделник всички университети трябва да преминат на дистанционно обучение.
  Ето конкретни мерки и изпълними мерки, не тука има-тука нема като наште калинки.

 72. 72 Профил на pqf18307488
  pqf18307488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До ЩАБа: Моля забранете достъпа на хора идващи от Италия. Австрия от днес въвежда такава забраната, значи може и не противоречи на свободното движение на хора. Няма как да ни опазите ако продължават да идват нови и нови хора от Италия.

 73. 73 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#62] от "Николов":

  А как според вас са "осчетоводени" всички 50 хиляди човека дето умряха от усложнения на грипа миналата година в Европа ?. Много ми е любопитно догодина, като излезе статистиката за този сезон дали няма да се окаже че обшия брой умрели от всякакви усложнения на грип/корана/уотевер не е по-малък от предишния сезон.

 74. 74 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Аз пък силно се съмнявам в Плевен и Габрово да има, а в София примерно - не.
  Директни полети до Плевен и Габрово има ли, или са паднали там с парашут :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 75. 75 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До ЩАБа: Моля забранете достъпа на хора идващи от Италия. Австрия от днес въвежда такава забраната, значи може и не противоречи на свободното движение на хора. Няма как да ни опазите ако продължават да идват нови и нови хора от Италия.
  —цитат от коментар 72 на pqf18307488


  Точна така.

  Трябва да се прекратят всички полети и автобусни линии до Италия. Щом съседната на Италия Австрия дето е в Шенген може да го направи следва да го направим и ние.

  А шофьорите на ТИР-ове да ги тестват задължително.

 76. 76 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#41] от "Judjuk":

  Аре стига глупости, досега умрелите от корона са по-малко от умрелите от сезонен грип.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Аре стига глупости, досега умрелите от корона са по-малко от умрелите от сезонен грип
  —цитат от коментар 76 на m17


  Не се ли умори?

  Тая плоча дето я въртиш много прилича на оня дето падал от 10-тия етаж. Стигнал до първия етаж и си помислил

  "До тук добре - хич не разбирам тези дето ги е страх от високото"

  Та и твоите бодряшки изявления са същите. Короната едва сега излиза "на пазара". За това не гледай общата смъртност, а процентната такава. Тя ще ти каже какво ще стане когато короната настигне грипа по брой заразени.

 78. 78 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#77] от "Николов":

  И ако се превърне в ежегодна епидемия... Населението на Земята ще се подмлади.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 79. 79 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2918 Весело

  Кво ще правят някои партии, ако има корнавирус епидемия баш по избори?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 80. 80 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Като знаем качеството на БГ лабораториите, състоянието в което се намира държавата и как обича да лъже, съм склонен да не вярвам

 81. 81 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на правителството! България е страната с най малко случаи на коронавирус!

 82. 82 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#81] от "Julian Dob":

  хахахахахаха

 83. 83 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мерките не трябва да се отменят, ако искаме да имаме шанс за справяне. Назад сме със 7-10 дни от Италия и не трябва да се залъгваме, какво би могло да стане. Театри и опери могат да продават билети на половин цена и да излъчват в интернет примерно, не е същото, няма спор, но така можем леко да закърпим положението. Заведенията също трябва да се ограничат.

 84. 84 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мерките не трябва да се отменят, ако искаме да имаме шанс за справяне. Назад сме със 7-10 дни от Италия и не трябва да се залъгваме, какво би могло да стане. Театри и опери могат да продават билети на половин цена и да излъчват в интернет примерно, не е същото, няма спор, но така можем леко да закърпим положението. Заведенията също трябва да се ограничат.

 85. 85 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#81] от "Julian Dob":

  ловят вирусите във въздуха още

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 86. 86 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 321 Весело

  [quote#6:"amg32"][/quote]

  :))) съмнителен сигурно значи, че видели някаква корона на някакво вирусче у тея хора, но като са изследвали по-задълбочено короната се оказала дегизировка а не истинска? т.е. обикновено вирусче с мания за величие един вид!? ;) Еййй за канарчета ни взеха тея....

 87. 87 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Това е от последните проучвания за времето през което вируса е опасен във времето и пространството !
  https://www.repubblica.it/salute/medicina-e-ricerca/2020/03/09/news/_coronavirus_puo_rimanere_nell_aria_30_minuti-250763750/?ref=RHPPTP-VU-I250769416-C6-P7-S1.6-T1

 88. 88 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Чък Норис хванал вируса, но му дожаляло и го пуснал! :)

 89. 89 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#77] от "Николов":И ако се превърне в ежегодна епидемия... Населението на Земята ще се подмлади.
  —цитат от коментар 78 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Страшното ще докато се намери ваксина. А това ще отнеме минимум година.

  Т.е. в следващите 12 месеца карантината и хигиената ще са единствените ни оръжия.

  Колкото по-малко хора се заразят в следващите 12 месеца, толкова по-малко некролози ще лепим.

 90. 90 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#87] от "dorn":
  Пълни глупости, базирани на "изследването" на някакви китайски шарлатани с един-единствен, комичен пример с някакъв мистериозен мъж в Китай, който са возил отпред в автобус и заразил други отзад - като че ли това е единствения начин тези в автобуса да са се заразили. Не четете италианските глупости. Те се осраха с мениджмънта на епидемията, също като Китайците. Вирусът е в свободна циркулация в Италия поне от Януари. Доказано е от няколко изследователски института, които следят с мутацията на щамовете на този вирус чрез данни от множество страни в света. Това обяснява и "взривообразното" число починали, които досега (до Февруари) са писани в графа "причнина - пневмония" и никой не ги е показвал, а сега се пишат "причина - корона", защото се тестват целенасочено за корона.

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 91. 91 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 287 Разстроено

  По-добре месец-два неудобства, загуби на пари и каквото се сетите, да се ограничат до макс контактите навън, да се затварят учреждения и да не се ходи на работа (а не да ревем за компансации като ония глезльовци, артистите, на половината от които не повече от 2 знаят имената), отколкото после да броим колко % и колко човешки същества сме затрили от нашата безотговорност! Всеки човек е БЕЗЦЕНЕН, не струва и прашинка от неудобствата и ограниченията, които да изтърпим! Казаха всеки, идващ си от чужбина да ограничи за 14 дни контактите си, а какво прави безстрашния бай Ганьо? Първата вече да се напие с родата! При положения, че преди доста време стана ясно, че в Италия нещата са много груби! Една от най-развитите държави в света шътна всичко, защото не се справя, а ние, дето прогонихме лекарите си, какво ще правим? Сигурно повечето пари в бездънната яма, нарешена здравна каса отиват в бутиковите частни болници на мафиотчетата и депутатчетата (те са едно и също), ама тези бутици НЯМАТ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА ИМА БЪРЗА ПОМОЩ И ОТДЕЛЕНИЯ ЗА ЗАРАЗНОБОЛНИ! Само да папкат от баничката! Да му мислят държавните болници! Така другари и другарки комунисти, няма ДА СТАНЕ!

 92. 92 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 581 Любопитно

  А изобщо събират ли се проби или всичко е бутафорно?

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#73] от "m17":
  Прав си, но не си в общия тренд на "сички ша омерем" и затова ти цъкат минусите. Вярно е това което казваш, но е вярно също че мерките за препдазване трябва да се спазват, както и сополанковците и кашлящите трябва да се самоизолират веднага, а не да пръскат всякакви бацили в автобуса, офиса, цеха или дискотеката. Дали е корона или пръстен, иска си дисциплина...а не паника и истерия...и тоалетна хартия.

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 95. 95 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Обаче медиите "На живо" и мига червено... Така щеха да ни убиват Ебола, САРС, и кво ли не. Само паника ненужна. Иначе, всеки ден умират деца от глад, но това е ОК, щото са в Африка и не са наблизо

 96. 96 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#67] от "charlesdegaulle":

  Това за младите не е вярно изцяло. Аз знам за случай на млади хора изкарали болеста, с много тежка дълбока кашлица, затрудняваща дишането. Не минава точно незабелязано.

 97. 97 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#41] от "Judjuk":Аре стига глупости, досега умрелите от корона са по-малко от умрелите от сезонен грип. https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/
  —цитат от коментар 76 на m17


  Тъпак умора няма.

 98. 98 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Мерките не трябва да се отменят, ако искаме да имаме шанс за справяне. Назад сме със 7-10 дни от Италия и не трябва да се залъгваме, какво би могло да стане. Театри и опери могат да продават билети на половин цена и да излъчват в интернет примерно, не е същото, няма спор, но така можем леко да закърпим положението. Заведенията също трябва да се ограничат.
  —цитат от коментар 83 на skyfighter


  Назад сме с около 1 месец от Италия. И това не го разбират хората. Днес точно слушах един италианец от Испания - точно това каза, испанците се държат и мислят, както италианците преди месец.

  В момента в Ломбардия обмислят да наложат пълен блокаж - затваряне на всички магазини, заведения и т.н., освен спешни аптеки. И всички да си стоят вкъщи, без да излизат много.

 99. 99 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#96] от "idiotstavrev":

  Ти знаеш това, което знае всеки който се интересува от темата. Естествено, че има млади хора изкарващи болеста тежко. Има даже и починали. Но са малко. И за това се приема, че болестта не е опасна за младите. Което по никакъв начин не означава да я неглижираме.

 100. 100 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#77] от "Николов":

  А вие не се ли уморихте, досега изписахте хиляди панически коментари само в този форум, не ми се мисли колко хора сте паникьосали с наукообразните си глупости.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK