Заплашвал ли е Божков семейство Найденови (прокуратурата публикува записи и текст с грешки)

Прокуратурата твърди, че Васил Божков е в Обединените арабски емирства, а чрез министерството на правосъдието бяха изпратени по дипломатически път документите по искането за екстрадицията му в България.

© Цветелина Белутова, Капитал

Прокуратурата твърди, че Васил Божков е в Обединените арабски емирства, а чрез министерството на правосъдието бяха изпратени по дипломатически път документите по искането за екстрадицията му в България.Текстът е допълнен и обновен с детайли по разговорите към 16 часа.


Прокуратурата отново разпространи записи от разследване, което все още не е приключило. Този път това са аудиофайлове на части от разговори, за които се твърди, че са с участието на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Както и в предишните случаи от държавното обвинение обясниха разпращането на записи "с високия обществен интерес" и допълват, че има разрешение от наблюдаващия прокурор.


На сайта на прокуратурата са публикувани "изрезки" от четири разговора, както и свален текст на разменените между участниците реплики. Не става ясно от кой период са записите, последователността им, но може да се заключи, че са части от два или три разговора.


Изгубени в записите
При транскрибирането на записите на места прокуратурата е объркала кой говори, допуснала е фактологични грешки и има сгрешени думи, които на някои места променят смисъла сериозно. Като "предателство" напр. е свалено като "приятелство". А репликата на Божков - "Които предават - умират, аз не съм ги убил. Може би такава ви е съдбата на предателите" е свалена в текста като "Които предават - умират, аз не съм бил така. Такава ви е съдбата бе, приятелю".


Разследването срещу Васил Божков започна по сигнал на доскорошните му партньори от 25 години - семейство Найденови от "Ефбет" (Стефан и синовете му Боян и Цветомир). В началото на януари тази година беше официално потвърдено, че през декември 2019 г. те са подали сигнали до прокуратурата срещу Божков за заплахи и изнудване, а тя образува проверка по тях. Цветомир Найденов е и основен свидетел на прокуратурата.


В интервюта още пред декември Цветомир Найденов твърдеше, че има записи на разговори, които е предоставил на разследващите. По-късно той уточни, че първият разговор, в който Божков всъщност ги е заплашил, не е записан, но са записвали следващи срещи. Той отказа да предостави или да пусне записите пред екип на "Капитал" и "Дневник" в началото на януари. Вероятно разпространените днес записи са въпросните разговори.


Ако записите са автентични - какво се чува в тях


Частите от разговорите, ако са автентични, показват по-скоро проблеми и спорове между бизнес партньори.


От общестевен интерес за разследване е твърдението на Божков, че е спрял нещо (не става ясно дали лиценз или друго), свързано с бизнеса на Найденови в Комисията по хазарта.


Във файлове не се чува пряка заплаха от Божков към тях, напротив - той отрича да ги и заплашвал с убийство и да има общо с убийци, за които те говорят. От думите му става ясно обаче, че е свързан с публикации срещу тях, за които твърди, че е започнал в отговор на атака от Найденови. Особено неясна е частта, в която братята и доскорошният им партньор обсъждат, че той ги е откупил за 40 млн. (валутата не е уточнена) - нито от кого, нито защо. Божков твърди, че Найденови живеели под похлупак и ги пази. Той настоява да му прехвърлят 60% от онлайн бизнеса, защото така е преценил.


Кой говори


Прокуратурата не споменава кои са участниците, а в текстовите файлове те са обозначени с М.Г. (мъжки глас - бел.ред.) и поредни номера - 1, 2, 3 и 4. На звуковите файлове гласовете звучат като тези на Васил Божков и Цветомир Найденов, единият от семейство Найденови (двамата дадоха серия телевизионни интервюта през януари и могат да бъдат разпознати). Другите би трябвало да са бащата Стефан Найденов (глас на възрастен мъж) и другият му син Боян Найденов.


Записите са били изследвани с назначена по делото компютърно-техническа експертиза, твърдят от държавното обвинение, но не дават повече подробности за автентичността им и защо разпространяват само части.


Какво има в разговорите, като се следва номерацията на прокуратурата:


Разговор 1 - Божков: Да ми дадете това, което мисля, че е моеВ тази част от разговор Божков и тримата Найденови обсъждат бизнес с машинки и инвестиция в тях - вероятно игрални автомати, но говорят за хиляда пункта. Не става ясно за какъв тип точно хазартни игри, но явно в игралните зали. Найденови имат собствени такива под марката "Ефбет", но имат и общи с Божков. Стефан Найденов реагира с репликата, че не могат да правят милионни инвестиции "в такава несигурна държава", а според коментар на Божков - Къро може да инвестира, но той не е влязъл в партньорство с него, заради интересите на Найденови в тази сфера. (бел.ред. - След убийството на Георги Илиев, Красимир Каменов-Къро и Христофорос Аманатидис - Таки на практика поеха всички структури на бившата силова групировка ВИС-2, включително и активите).


Прокуратурата обаче обърква част от гласовете и кой какво е казал (бърка Цветомир и Боян Найденови). Има и смислови грешки - като двама души стават един - Сашо Бекяров (от Александър Тумпаров и Борис Бекяров, които също са обвинени за участие в престъпната група на Божков. Двамата са и съдружници в "Еврофутбол" с него и Стефан Найденов).


Ето репликите (навсякъде е запазен оригиналният правопис и пунктуция от съобщението на прокуратурата), като имената са според разпознаването от "Дневник", а в скоби са инициалите от прокуратурата.


Стефан Найденов (М.Г.1): Не можем да правим такива инвестиции в такава несигурна държава.
Васил Божков (М.Г.3): Не можем, но Къро може. Освен това ние какво ще спечелим? Ще спечели той.
Цветомир Найденов (М.Г.2): Ние няма.
Васил Божков (М.Г.3): Няма понеже. Понеже ми е приятел сигурно ще ми даде 50% и аз въпреки всичко не съм го направил.
Боян Найденов (въпреки че според прокуратурата е Цветомир М.Г.2): Виж щото ти имаш някакви други интереси?
Васил Божков (М.Г.3): Колко хора трябва да имат други интереси, че не знам?
Боян Найденов (въпреки че според прокуратурата е Цветомир М.Г.2): Ама нали каза, че ще убие целия хазарт. Не бе, ти каза, че ще убие целия хазарт.
Васил Божков (М.Г.3): Заради вашите интереси не съм го направил.


Ако този разговор е автентичен, той дава бегла представа и за разделянето на бизнеса между Божков и Найденови:


Васил Божков (М.Г.3): Добре бе, дайте да сме партньори, да ми дадете това, което мисля, че е мое. Прав, не прав, това съм го внушил, трудно ще убедите.
Стефан Найденов (М.Г.1): Кое е твойто.
Васил Божков (М.Г.3): Половината от онлайна.
Боян Найденов (въпреки че според прокуратурата е Цветомир М.Г.2): Е защо половината сега?
Васил Божков (М.Г.3) : Така съм го платим - 60%.
Боян Найденов (въпреки че според прокуратурата е Цветомир М.Г.2): Никога не си плащам 60%. (бел.ред. -"плащал" е вярната реплика)
Васил Божков (М.Г.3): Смятаме и Сашо Бекяров. (бел.ред - това са Александър Тумпаров и Борис Бекяров)
Боян Найденов (въпреки че според прокуратурата е Цветомир М.Г.2): Защо смятаме Сашо Бекяров.
Васил Божков (М.Г.3): Той...
Боян Найденов (въпреки че според прокуратурата е Цветомир М.Г.2): Е защо?
Васил Божков (М.Г.3): Не може вие да ги грабите.


Разговор 2 - Божков: Не съм ви заплашил с убийство...Които предават - умират, аз не съм ги убилПо време на тази част от разговора Найденови сякаш се опитват да накарат Божков да повтори думи от предишни техни срещи и заплаха за убийство. Той отрича.


Това е най-дългата разпространена част. За нея прокуратурата отбелязва, че "присъства шум, говорещият мъж се намира далеч от записващото устройство и думите не се чуват добре." В сваления текст има сгрешени думи, "Дневник" отбелязва в скоби съществените от тях, които влияят на смисъла.


Васил Божков (М.Г.3): Дай да видим залите, половината ги взимам. Вие ги подгответе, аз ще избера кои да взема, ако искате аз ще ... вие изберете, която вие искате, ако искате ми платете, щото след това. Нещо да ви преча? Просто 30 години.
Боян Найденов (в този разговорор той е зад М.Г.2): Васко, 20-30 години, от три месеца ние не сме на себе си. Аз честно да ти кажа не съм на себе си. След като ни..
Васил Божков (М.Г.3): В интерес на истината не ви мачкам въобще, не правя нищо.
Боян Найденов (М.Г.2): Как не ни мачкаш? Ходя, по полиция ме викат.
Васил Божков (М.Г.3): Ако искам да ви смачкам, ще ви смачкам наистина. Не искам да ви мачкам. (...повярвай ми" - казва Божков, но тази реплика е изпусната от прокуратурата - бел.ред.)
Боян Найденов (М.Г.2): Е кой ни мачка?
Васил Божков (М.Г.3): Може би живота е такъв. Аз не ви мачкам. (...повярвай ми" - отново пропуснато - бел.ред.)
Боян Найденов (М.Г.2): Сички викат.
Васил Божков (М.Г.3): Вие сте живели досега под похлупак.
Боян Найденов (М.Г.2): Ние сме живели в партньорски.
Васил Божков (М.Г.3): Под похлупак, никой не е смел да ви каже гък. Ето Къро идва вчера и ми вика - Що не ме остави да ги омаам...?
Боян Найденов (М.Г.2). Нали казваш, че нямаш справки.
Васил Божков (М.Г.3): Може да спра игрите, тия всичките нали. Айде първия път ви свалих нарочно...като да правят още повече.
Боян Найденов (М.Г.2): Василе, те са три игри.
Васил Божков (М.Г.3): Не са три, повече са. Не знам колко бяха. Първият път не ви ли свалиха в последния момент? Не ви ли направи това впечатление?
Боян Найденов (М.Г.2): Да бе, направи ми. Направи ми впечаление.
Цветомир Найденов (М.Г.4): Ние не знаехме, че си ти.
Васил Божков (М.Г.3): Не мога ли пак да ги сваля?
Боян Найденов (М.Г.2): Еми можеш.
Васил Божков (М.Г.3): Е не ги свалих, да видите, че съм добронамерен.
Боян Найденов (М.Г.2): Можеш, ходиш.
Васил Божков (М.Г.3): Може да ми кажете здравейте, пак не се съобразявайте с нищо.
Боян Найденов (М.Г.2) : Василе, първо недей да...


Васил Божков (М.Г.3): Това, което беше най-големия проблем - приятелството (бел.ред. - тук в записа се чува - предателството), че отидохте при Киро. (вероятно говори за Кирил Домусчиев - бел. ред.)
Цветомир Найденов (М.Г.4): И затова ни заплаши с убийство?
Васил Божков (М.Г.3): Не съм ви заплашил с убийство.
Цветомир Найденов (М.Г.4): е не бяхме ли...
Боян Найденов (М.Г.2): Заплаши не е точната дума.


Цветомир Найденов (М.Г.4): Динов, не знам си кой си, не знам си кво си.
Боян Найденов (М.Г.2): Е тука Динов, Манол Велев и Тони Наумов. Така ще свършиме и ние.
Васил Божков (М.Г.3): Които предават - умират, аз не съм бил така (бел.ред. - в записа се чува, че Божков казва - "аз не съм ги убил). Такава ви е съдбата бе, приятелю (репликата, която се чува всъщност е " Може би такава е съдбата на предателя" - бел.ред.)
Боян Найденов (М.Г.2): Ми добре, ок. Тогава ни сравни с тях и каза, че ще ни се случи, каквото се случи с тях. (бел.ред. - в записа не се чува "каза че" и репликата е "ще ни се случи, каквото се случи с тях")
Боян Найденов (М.Г.2): (смеейки се) Туй ще ти го подарим, няма нужда да ни го пребиваш, да ти го подариме и да приключваме. (в записа се чува "няма нужда да ни го прибираш" - бел.ред.)
Васил Божков (М.Г.3): Не искам да ми подарявате. ("...или да ви прибирам" е пълната реплика, която се чува-бел.ред.)
Боян Найденов (М.Г.2): Ма не, напротив. С тия действия, с тия всичките репресии, които ги правиш срещу нас. Тва е. Да бе, сериозно ти говоря.
Васил Божков (М.Г.3): Не искам да ти показвам, щото някой може да...


Разговорът продължава с Комисията по хазарта и се обсъжда защо е бил спрян лиценз на Найденови. За кой лиценз точно става въпрос не се разбира. Найденови твърдят, че знаят, че били спрени от Божков, а той самият първо казва, че не ги е спирал, а след това, че - само веднъж ги е свалил. Това е и частта от обществен интерес, защото е замесен регулаторния орган.


Тримата обсъждат и някакъв неясен план и Найденови отново питат за заплахите към тях.


Цветомир Найденов (М.Г.4): Ти нали ни каза, че ще ни заключват за осем месеца и некци ей такива.
Боян Найденов (М.Г.2): И ще ни оставиш на улицата. Ти го каза това. И това ли ми казваш,че сме си го измислили?
Васил Божков (М.Г.3): Не бе, казвам, че бих могъл да направя.
Боян Найденов (М.Г.2): Ти каза, че моите хора ще ви заключат за осем месеца и по този начин ще ви прибера.
Васил Божков (М.Г.3): Кои мои хора?
Боян Найденов (М.Г.2): Откъде да знам кои хора. И между другото..
Васил Божков (М.Г.3): Вие не сте имали никакви грижи с нищо.
Боян Найденов (М.Г.2): Да. Ама защо почна да ни пускаш жалби? Що не дойде да кажеш..
Цветомир Найденов (М.Г.4): Добре що почна да ни плашиш с убийства? Първо това ми е много чудно. Защо ни заплаши с убийства?
Васил Божков (М.Г.3): ... (тук не е свалена цялата реплика - "Никой не обича предателите" - бел.ред.)
Боян Найденов (М.Г.2): Щото ни обяви за враг.


Разговор 3 - Божков: Откупуването ви ми струва 40 млн. на годинаТази част от разговор е само между Божков и Боян Найденов и нищо в репликите не дава повече информация за контекста на "откупуването". В тв интервюта братята разказваха за това, но твърдяха, че не знаят какво има предвид Божков.


Васил Божков (М.Г.3): Сега няма да подпиша. Ще взема по 51% от всички зали.
Боян Найденов (М.Г.2): Защо във всички зали ще взимаш 51%? Ще взимаш в тия, в които си участваш и онлайна.
Васил Божков (М.Г.3):: Как ще ми компенсирате всички щети, които понесохте вие.. ..аз съм ги откупил, дефакто. (бел.ред. - репликата, която се чува е "Как ще ми компенсирате всички щети, които понесох да ви откупя ? Аз съм ви откупил, бе партньори"...) Мога да правя, каквото поискам.
Боян Найденов (М.Г.2): Ми колко пари ти струва откупуването?
Васил Божков (М.Г.3):: Четиридесет милиона на година ми струва.
Боян Найденов (М.Г.2): Четиридесет милиона на година?
Васил Божков (М.Г.3):: Не ви ги искам всичките, откупил съм и други неща.
Боян Найденов (М.Г.2): Как четиридесет милиона струваме, бе?
Васил Божков (М.Г.3):: Не ви ги искам всичките.
Боян Найденов (М.Г.2): Аз затова ти казвам, кажи колко ни е откупуващата ни клауза, да си я платим. И да забравяме, че сме ти нанесли щети. Нашите щети, дето ти ни ги нанесе, ние ще си ги поемем за нас, няма да ги искаме.
Васил Божков (М.Г.3):: ... по десет милиона на година ми давайте и това е.


Разговор 4 - Божков: Убийците не знам, който ги е викал да ги разкара. Това не знам за такива неща.Последният разговор най-вероятно е проведен с бащата на Боян и Цветомир - Стефан Найденов, който обяснява на Божков, че синовете му отказват да се видят с него. Тогава Божков предлага среща само с него, но той също отказва с обяснението, че е болен и няма смисъл от среща след като синовете му отказват. Божков и Найденов са партньори от началото на 90-те и създаването на "Еврофутбол".


Васил Божков (М.Г.1): Все пак 30 години сме работили заедно. Но ако искаш не се виждай, аз щях да им предложа някакви хубави неща.Ама те щом не искат, здраве да има.
Стефан Найденов (М.Г.2): Е, какви добри неща предлагаш, заливаш ни всеки ден с помия.
Васил Божков (М.Г.1): Е, сега ти го казвам по телефона и без да ги виждам, помията спира. Лично я спирам от утре. То няма да стане на секундата, но постепенно и се спира. Считай, че помията е спряна. Те да си правят какво си искат, въобще няма да им се бъркам, щом не искат да се виждаме.
Стефан Найденов (М.Г.2): Еми, те са прави, убийци се разхождат около София.
Васил Божков (М.Г.1): Едностранно спирам помията.
Стефан Найденов (М.Г.2): А убийците кой ще ги разкара от около София къде шетат.
Васил Божков (М.Г.1): Убийците не знам, който ги е викал да ги разкара. Това не знам за такива неща.
Стефан Найденов (М.Г.2): Не знаеш, обаче се знае.
Васил Божков (М.Г.1): Е не знам аз, но помията я спирам аз лично, каквито публикации ги инсталирам аз ги спирам.
Стефан Найденов (М.Г.2): Е защо трябваше да се пускат тия.
Васил Божков (М.Г.1): Нали знаеш, че те като напишат нещо и тогава почнах да пиша. Те като си мълчаха и аз си мълчах.
Стефан Найденов (М.Г.2): Те не са написали нищо
Васил Божков (М.Г.1): ...Не следите събитията. Няма значение защо, какво. Ето, казвам ти, че ги спирам.


"Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство", допълват в съобщението от прокуратурата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK